Zobacz pełną wersję : Jaki komputer?
Otwierałeś kiedyś kolego komputery markowe do 3000PLN ?
Kolego, aby odpowiadać, należałoby najpierw przeczytać wypowiedź adwersarza. Jak na przykład ten, z dwóch stron wstecz:
Firmowe PC = może być różnie.
1. Najtańsze wersje to z reguły szmelc.
Miałem się nie udzielać, ech, ale niech tam...
Składak najczęściej jest gorszy, bardziej zawodny, mniej stabilny niż przedstawione pozostałe trzy opcje. Nie ma sensu temu zaprzeczać, bo daje to świadectwo nieznajomości problematyki. To nie zaczepka, to stwierdzenie faktu, takie samo jak to, że niebo jest niebieskie. Podpieranie się większym i dłuższym doświadczeniem, jest w kontekście tego oczywistą nieprawdą. Napisałem ile czasu i w jakiej branży pracuję. Nie jest to okazjonalne składanie "kompów". Powyższe plus wykształcenie w tym kierunku, daje mi umocowanie do wygłoszenia takiej a nie innej opinii. Wszak jeśli wynika z faktów, to jest opinia bardziej miarodajna niż hydraulika, czy przedstawiciela handlowego w branży kosmetycznej. Wybacz, ale tak to właśnie wygląda. Nie będę przepraszać za pogląd, który powstał w wyniku sumiennej, ciężkiej, nierzadko trudnej i niewdzięcznej pracy.
PS. Przyznam, że szczerze żal mi ludzi, nabywających i użytkujących tego typu badziewie. Kiedy obserwuję pracę w serwisach, przechodzi ludzkie pojęcie, jak to jest zrobione i jakie problemy się zdarzają. Tym bardziej krępująca jest sytuacja kiedy widzę/słyszę relację z zakupów dokonywanych z błyskiem zachwytu w oku. Ach, a do tego te wszystkie kosmiczne nazwy komponentów i biegle posługujący się nimi "fachowcy". Żenada.
Te parę zdań, które napisałeś powyżej bardzo dobitnie świadczy o kompletnej nieznajomości przez Ciebie problematyki rynku komputerów do zastosowań multimedialnych dla przeciętnego zjadacza chleba (tym bardziej w naszym kraju). Nie neguję jakości, wydajności czy niezawodności porządnych stacji graficznych... tyle, że za jaką kasę.
Na początku zrozumiałem energia_ki w sposób trochę inny, niż się okazało później. Z budżetem 5 tys. zł zakup stacji, monitora (sam wiesz jakie są ceny porządnych), PSCS3 z systemem itd. raczej graniczy z cudem (biorąc pod uwagę dobrą jakość stacji).
Za 7,5 tys. jest lepiej, ale też nie idealnie - oczywiści biorąc pod uwagę "składaka" ponieważ zakup w tym zestawie "markowego" to raczej żart.
Za 2 czy też 3 tys. zł "markowy" komputer nadaje się raczej do prac w Word, Excel itp. - oczywiście na takim zestawie również odpalisz PSCS3, ale trudno to będzie nazwać pracą.
Natomiast za 2 - 3 tys. zł "składaka" - z komponentów tak trudnych dla Ciebie do nazwania ;) - kupisz sprzęt, który zje takiego "markowca" na śniadanie :) pod każdym względem - również stabilności i niezawodności.
Problemem w doborze sprzętu do pracy, zabawy etc. jest zawsze kasa jaką posiadasz (jak już napisałem szczególnie w naszym kraju).
Jeżeli energia_ki stać na wydatek hmmm... 10 -12 tys. zł to oczywiście jak najbardziej Twoja teoria (niestety tylko) ma jakiekolwiek uzasadnienie.
Natomiast jeżeli posiada 5 - 7 tys. to raczej trzeba szukać "kompromisu", oczywiści tylko teoretycznie ponieważ nadal uważam, że komputer złożony przez doświadczoną firmę (taką jak Komputronik - mam nadzieję że nie negujesz ich renomy - chyba, że nie znasz) z komponentów znajdujących się w "brzydkich" kolorowych pudełkach nadal spokojnie staje w szranki z każdym "zmontowanym" inaczej.
Podejrzewam, że przyklejasz słowo "składak" to każdego kompa bez względu na cenę i jakość wnętrzności, który nie zszedł z taśmy produkcyjnej jedynie słusznych Producentów komputerów (tu dopisz "markę" która Ci się najbardziej podoba) i w związku z tym, każdy "składak" to dla Ciebie badziew.
Jeżeli chodzi o serwisy to tak jak wspomniałem w większości przypadków są to kompy "budżetowe" złożone z najtańszych komponentów lub "uszkadzane" przez "mało zaawansowanych" (delikatnie mówiąc) użytkowników.
Wiele komputerów "z pod mojej ręki" pracuje bez szwanku (technicznego, oczywiście) już po ładnych kilka lat z pełna satysfakcją ich właścicieli.
Poza tym jak na razie co najwyżej również zasługujesz na miano "fachowca" w wygłaszaniu swoich opinii.
Pozdrawiam
Te parę zdań, które napisałeś powyżej bardzo dobitnie świadczy o kompletnej nieznajomości przez Ciebie problematyki rynku komputerów do zastosowań multimedialnych dla przeciętnego zjadacza chleba
Nie widzę powodu dla jakiego mamy wciąż udawać, że nie wiemy o co chodzi rozmówcy i obrzucać się impertymencjami. Napisałem co myślę i mam ku temu podstawy. Na razie nikt tego nie podważył.
Problemem w doborze sprzętu do pracy, zabawy etc. jest zawsze kasa jaką posiadasz (jak już napisałem szczególnie w naszym kraju).
No i gdzie była mowa o przeciętnym multimedialnym, komputerze dla zjadacza chleba? Hipermarketowy marketing i problematyka minimalizacji ceny, mnie nie zajmuje w takim stopniu, żeby mi się chciało o tym pisać. Pytanie dotyczyło komputera do konkretnych zastosowań. Oczywiście posypały się propozycje składania w hurra-optymistycznym tonie. Przedstawiłem kilka innych opcji z komentarzem. Jeśli masz inne zadnie, poza tym, że Twoje składaki są super, słucham. W innym wypadku nie traktuję tego jako argument. Składać można, podałem nawet zgrubne wytyczne. Póki co żadna propozycja, z tych które padły nie zbliża się do nich. Poza wyborem grafiki. Ilość propozycji wynikających ze zbioru oferty komponentów na rynku jest oszałamiającą liczbą wyrażoną funkcją kombinacji 10 elementowej bez powtórzeń. Wybór "właściwej" na bazie czynników wyboru jak: gryzie się, wymiata, lepszy niż, ma "x" czegoś, jest przedszkolem z komputerowymi klockami i radosną twórczością. Nawet gorzej, bo klient jest zwierzęciem doświadczalnym, użytkującym liczne, unikalne twory komputeropodobne.
Metoda na składanie, którą podałem wcześniej, jest niczym więcej jak zastosowaniem obmyślonej przez kogoś ze stosownym zapleczem, całej platformy systemowej ze wszystkimi kluczowymi komponentami. Przy wykorzystaniu z głową, ma szanse działać bezawaryjnie i stabilnie, przy wydajności porównywalnej ze słabymi stacjami roboczymi. I co najważniejsze przy zaledwie 1,5-2x przeciętnej ceny składaka.
Kto chce, skorzysta, kto nie, łaski bez.
monitor - jest świetny wątek o monitorach, więc tu tę kwestię pomińmy
kwota - pieniądze na inwestycję będą pożyczane, więc wolałabym nie szaleć za bardzo, powiedzmy, że poruszamy się w przedziale od 3000 do 5500 zł
chyba, że uszycie sobie kompa na miarę naprawdę da zauważalną różnicę
i że możecie podpowiedzieć, gdzie w wa-wie mogliby mi wszystko fachowo poskładać
[o ewentualnych komponentach poczytalam sobie w watkach
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20885&highlight=komputer
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=21654&highlight=komputer ]
z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne rady
Tom01 nie jest moim celem obrażanie Ciebie czy kogokolwiek innego. Jeśli czujesz się urażony to przepraszam, ale powyżej zamieściłem sobie skróconą wypowiedź głównej zainteresowanej - przeczytaj tekst wytłuszczonym drukiem.
Raczej potraktowałem energia_ki (z całym szacunkiem dla niej) jako przeciętnego (polskiego) zjadacza chleba (sam nim jestem) z raczej mniej zasobnym portfelem, stąd cała moja dyskusja o dobrym wydaniu ograniczonej ilości pieniędzy.
Na "składaku" również da się pracować bezstresowo i bezawaryjnie w programach typu PSCS3.
Sam proponujesz jakieś rozwiązania, ale jak to napisał kolekcjoner trochę ogólnikowo... Ja bardziej to rozpatrywałem do podanej kwoty, jako całość.
Tak troszkę OT. Patrząc w Twoją stopkę zastanawiam się czy dopuszczasz do siebie myśl, że dobre zdjęcia można robić czymś poniżej 30D uzbrojonym jedynie słuszne obiektywy stałoogniskowe ;).
Z mojej strony EOT.
Pozdrawiam energia_ki i życzę udanych fotek.
Jeśli czujesz się urażony
Bez przesady, to tylko dyskusja.
Raczej potraktowałem energia_ki (z całym szacunkiem dla niej) jako przeciętnego (polskiego) zjadacza chleba (sam nim jestem) z raczej mniej zasobnym portfelem, stąd cała moja dyskusja o dobrym wydaniu ograniczonej ilości pieniędzy.
Na "składaku" również da się pracować bezstresowo i bezawaryjnie w programach typu PSCS3.
Sam proponujesz jakieś rozwiązania, ale jak to napisał kolekcjoner trochę ogólnikowo...
Gotowca jak pisałem nie zaryzykuję proponować, ale ów ogólnik jest bardzo konkretny. Na tyle konkretny, że jest to przepis na niezły komputer:
Składak = może być różnie.
1. Jeśli składać, to jak napisałem na początku w całości na Intelu. Obowiązkowo z oryginalną płytą, dedykowanymi pamięciami i dobrym zasilaniem, jeśli nie Intela (drogie) to Chieftec. Żadnych tajwańskich wynalazków.
2. Grafika Matrox, dysk lub dwa Seagate, DVD dobre i trwałe to Plextor, Yamacha, HP, akcesoria Logitecha. Mysz jest bardzo ważna, sugeruję nie oszczędzać.
3. Problemem może być chłodzenie. Należy o to zadbać, ale tak aby przy komputerze dało się wysiedzieć.
Wystarczy wysłać to do kilku firm po wycenę.
adalbert
17-05-2007, 13:27
Ale się tu zrobiło gorąco :)
Tom01 - podałem link do firmy, która specjalizuje się w (no właśnie - czym - składaniu/montowaniu?) stacjach graficznych: http://www.ideal.pl/komputer.php?k=84&t=GR
Odnoszę wrażenie, że cenowo wypełniają te komputery podany przez Ciebie pułap 1,5-2x ceny składaka. (od ok.4kzł netto)
Zakładam, że znasz namiary na więcej tego typu sklepów (w sieci/poza), które mogłyby forumowiczom podobnym do energii_ki zaproponować rozwiązania gotowe - sprawdzone, a przede wszystkim wydajne i stabilne.
Założenia wszystkich będą prawdopodobnie bardzo zbliżone - Photoshop - i niemal wyłącznie obróbka zdjęć.
Podejrzewam, że dla wielu członków CB składak był dotychczas jedyną opcją (bo to w sumie fajnie sobie czasem pogrzebać w bebechach kompa, zmienić płytę, dobrać to i owo) - pora może poznać więcej alternatyw?
Wiem - mac to ma - wejdź na stronę i kropka - ok - ale jeśli znasz/ znacie inne niż podany przeze mnie link do gotowych stacji graficznych dla zagorzałych zwolenników PC - oferowanych za w miarę rozsądne pieniądze - to moja propozycja - WRZUCAJCIE NAMIARY TUTAJ.
Pomoże to i energii_ki i innym szukającym dobrego kompa do obróbki zdjęć (abstrahuje od monitora - nie ten wątek) - a niekoniecznie chcącym się wgłębiać w szczegóły techniczne każdego elementu składowego zestawu.
Nie analizowałem oferty Della/HP, etc... jeśli mają takie rozwiązania, które warto polecić - to może je tu wszystkie zbierzmy, aby mieć pełen przegląd sytuacji dla trzech opcji, wymienionych w wątku - każdy będzie mógł wówczas dobrać coś dla siebie.
Tak troszkę OT. Patrząc w Twoją stopkę zastanawiam się czy dopuszczasz do siebie myśl, że dobre zdjęcia można robić czymś poniżej 30D uzbrojonym jedynie słuszne obiektywy stałoogniskowe ;).
OT: Po prostu widzę różnicę.
adalbert ? .... 4400 NETTO !!! za minimalną konfiguracje ??? za taka forsę to nie bede wiedział co jeszcze włożyć do składaka ....
Obudewę Super z 4 HDD, 4GB ramu i wogóle za 5500 to naprawde trudno było by wydać ...
Pozatym IDEAL ? BALTA .... komputer markowy bubububububhahahahaha ZWYKŁY SKŁADAK ..... nic wiecej jedynie za co sie płaci to za konfigurator workstation taka ściema ..... pewnie zamiast płyt ECS włożą płyte INTEL WORKSTATION które też możesz sam kupić i złozyć tylko po co ?
adalbert
17-05-2007, 15:41
popmart :) ja nie twierdzę, że trzeba/warto to kupić - tylko jeśli rozmawiamy o zasadach, trzech wyjściach(stacja graficzna "markowa"/ składak/ mac) - to zejdźmy na poziom konkretów - wtedy będzie wiadomo, o czym mowa.
O cenach składaków i maców wiedzą praktycznie wszyscy forumowicze (są wątki o komputerach do 2kzł - do 7kzł) - proponuję tutaj właśnie doprecyzować informacje - zebrać je w jednym miejscu - byśmy wiedzieli, jakie są ceny trzeciej opcji - czyli "markowej stacji graficznej" (czy warto - to już inna sprawa - patrz argumenty m.in. Kolekcjonera i Tom01)
moim zdaniem to zwyky składak (taki trochę lepszy prawdopodonie opart o płyty workstation intel) żaden markowy komputer ... składany w firmie Balta ot średniej sieci pomorskiej ... kto ma dojscie do dystrybucji moze bez problemu sam sobie takie części nabyć ....
poprostu imo nie ma żadnych argumentów do zakupu drogiego workstation do potrzeb domowych / półprofesjonalnych ... bo za tą forsę mozna złożyć doskonały komputer oparty o najlepsze markowe podzespoły i znacznie lepiej wyposarzony w RAM i HDD. .
adalbert
17-05-2007, 15:45
...podałem link do firmy, która specjalizuje się w (no właśnie - czym - składaniu/montowaniu?) stacjach graficznych: http://www.ideal.pl/komputer.php?k=84&t=GR
.
popmart a zauważyłeś, że napisałem składaniu/montowaniu? :?:
OK - NIE ZROZUM MNIE OPATRZNIE - nie przesądzam, która opcja jest najlepsza :-D
jakie są ceny trzeciej opcji - czyli "markowej stacji graficznej"
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF04a/1090275-1111947-1111975-1111975-1111975.html?jumpid=in_r2515_wss/psc
mozna złożyć doskonały komputer oparty o najlepsze markowe podzespoły i znacznie lepiej wyposarzony w RAM i HDD. .
Proszę o konkretne przykłady "najlepszych markowych podzespołów" z uzasadnieniem.
wystarczy oprzeć sie na jakiejś jednej ze znanycjh marek np ASUS, GIGABYTE, DFI, ABIT czy nawet INTEL ... nie mam zamiaru uzasadniać bo nie widzę poprostu przyczyny .... wybierająć dobre elementy z każdej z tych firm zrobimy dobry komputer nbez najmiejszego problemu... i co najważniejsze będziemy go mogli bez problemu przebudować i upgadować ...
nie mam zamiaru uzasadniać bo nie widzę poprostu przyczyny
Podałeś tezę to ją udowodnij, w innym wypadku jest bezwartościowa.
Wyjaśnij proszę, na ten przykład, po co są spiralne wężyki na druku na "najlepszych" płytach np firmy Abit a dlaczego ich nie, lub prawie nie ma, na płytach Intela?
Kolekcjoner
17-05-2007, 16:03
Miałem się nie udzielać, ech, ale niech tam...
Składak najczęściej jest gorszy, bardziej zawodny, mniej stabilny niż przedstawione pozostałe trzy opcje. Nie ma sensu temu zaprzeczać, bo daje to świadectwo nieznajomości problematyki. To nie zaczepka, to stwierdzenie faktu, takie samo jak to, że niebo jest niebieskie. Podpieranie się większym i dłuższym doświadczeniem, jest w kontekście tego oczywistą nieprawdą. Napisałem ile czasu i w jakiej branży pracuję. Nie jest to okazjonalne składanie "kompów". Powyższe plus wykształcenie w tym kierunku, daje mi umocowanie do wygłoszenia takiej a nie innej opinii. Wszak jeśli wynika z faktów, to jest opinia bardziej miarodajna niż hydraulika, czy przedstawiciela handlowego w branży kosmetycznej. Wybacz, ale tak to właśnie wygląda. Nie będę przepraszać za pogląd, który powstał w wyniku sumiennej, ciężkiej, nierzadko trudnej i niewdzięcznej pracy.
PS. Przyznam, że szczerze żal mi ludzi, nabywających i użytkujących tego typu badziewie. Kiedy obserwuję pracę w serwisach, przechodzi ludzkie pojęcie, jak to jest zrobione i jakie problemy się zdarzają. Tym bardziej krępująca jest sytuacja kiedy widzę/słyszę relację z zakupów dokonywanych z błyskiem zachwytu w oku. Ach, a do tego te wszystkie kosmiczne nazwy komponentów i biegle posługujący się nimi "fachowcy". Żenada.
I znów ogólniki :lol:. Żenadą jest Twój sposób argumentacji. I nie odwracaj kota ogonem, bo to Ty powołujesz się wciąż na doświadczenie :D. Pozwól że podam mą pomocną dłoń:
(....)To nie wątpliwe tezy, tylko m.in. przebrzydłe doświadczenie 20 lat pracy w branży. (....)
Powołujesz się na jakieś swoje wieloletnie doświadczenie (co akurat w przypadku komputerów działa słabo - bo konfiguracje potrafią sie zmieniać o 180 stopni co kilka miesięcy). A stwierdzenia że coś najczęściej jest gorsze, bo tak i tu następuje długa lista zasług po czym kolejna jak to adwersarz nic nie wie i nie ma doswiadczenia..... Daruj ale to nie jest argumentacja która ma przekonać do czegokolwiek. Diabeł siedzi w szczegółach i najbardziej atorytatywne stwierdzenie że składk jest do d.. i basta jest po prostu z gruntu fałszywe i tyle.
Ja pracuję w branży w której mało że są potrzebne bardzo wydajne komputery to jeszcze praktycznie gotowych rozwiązań nie ma. Po prostu ci "genialni" producenci sobie o nas zapomnieli i nie mamy wyjścia tylko zakasać rękawy i samemu sobie poskładać narzedzie pracy. I wiesz ... da się..... działają wiele lat bez problemów, serwisu, zwiech itd.
atorytatywne stwierdzenie że składk jest do d.. i basta jest po prostu z gruntu fałszywe i tyle
Wytłumacz zatem użytkownikom, że niekończąca się lista problemów poruszanych w serwisach, na listach, forach jest ich złudzeniem.
jest skutkiem : złych wyborów, złych doradców, a najczęście poprostu skompstwa... i nieznajomosci tematu ... rozumiem ze dla ciebie to tosamo składak z marketu a dobry komp oparty np na asusie i markowych elementach często znacznie lepszych niż w tgz workstation
nie bede żadnych tez udowadniał ... poprostu imo tak jest i koniec ... jak to mówią nie potrafisz nie pchaj sie na afisz a nie wciskaj drozyznę ...
doświadczenie (co akurat w przypadku komputerów działa słabo - bo konfiguracje potrafią sie zmieniać o 180 stopni co kilka miesięcy).
Idąc tokiem Twojego rozumowania, po co znać prawo Ohma, czy inne podstawy? Po co, kiedy sprawę załatwia się stwierdzeniem "weź mocniejszy zasilacz, ten świetny Super Silent 7000ATX-III Pro 550W"? Na zasadzie małpki.
Prawda jest taka, że o ile proste pojęcia z techniki cyfrowej, są znane panom od komputerów. "Ustawić najbardziej znaczący bit" - to mądrze brzmi. Natomiast podstawy mikroelektroniki, ba, nawet elektroniki, to już Panie wyższa szkoła jazdy. Większość składaczy nie ma pojęcia co to jest prąd czy moc, nie mówiąc jej pomiarze, czyli o elementarnych podstawach oceny jakościowej przysłowiowego zasilacza.
Negując przydatność wykształcenia i doświadczenia grubo przesadzasz. Komputer to nie drewniane klocki.
jak to mówią nie potrafisz nie pchaj sie na afisz
Zatem słucham. Zadałem konkretne pytanie. Zapewne znasz doskonale odpowiedz, wszak jednoznacznie sklasyfikowałeś Abita i Intela w tej samej kategorii jakościowej.
jednoznacznie twierdzę nawet że MB Intela to daleko ma do np ABITA ....
INTEL ma dośc przecietne płyty ...
jednoznacznie twierdzę nawet że MB Intela to daleko ma do np ABITA .....
Bo....? Do czego są zatem te wężyki? Dodam dla ułatwienia, że to ma bezpośredni związek z dopracowaniem samej fizycznej realizacji obwodu.
pietro.s
17-05-2007, 16:36
przeglądając artykuły trafiłem na coś takiego, niestety jest 3x droższe niż zamierzony kapitał ale warto spojrzeć i pomyśleć o tym jak o modelu do tworzenia swojego zestawu :)
http://www.idg.pl/news/110513.html
adalbert
17-05-2007, 16:44
ale to chyba jeszcze nie jest w sprzedaży?
a zapowiada sie ciekawie :) dobrze byłoby, gdyby opcjonalnie możliwe było kupienie samego komputera - swoją drogą przy uwzględnieniu cen poszczególnych komponentów (sam monitor ce210 z tego zestawu to 1/3 ceny - ca 4,7kzł) PCet w wydaniu epsona wydaje się być dość atrakcyjny
Bo....? Do czego są zatem te wężyki? Dodam dla ułatwienia, że to ma bezpośredni związek z dopracowaniem samej fizycznej realizacji obwodu.
nie potrzebuje twoich ułatwień kolego ... trochę zastanowienia czy przypadkiem inni nie maja tu wiecej do powiedzenia... ja mam za sobą pewnie tyśiące komputerów najrózniejszych od najsłabszych do takich co kosztują dziesiątki tyś ...
i ojakich wężykach mowa domniemywam że heatpipe ?
bo nie wiem o czym piszesz kolego ?
Kolekcjoner
17-05-2007, 18:52
Idąc tokiem Twojego rozumowania, po co znać prawo Ohma, czy inne podstawy? Po co, kiedy sprawę załatwia się stwierdzeniem "weź mocniejszy zasilacz, ten świetny Super Silent 7000ATX-III Pro 550W"? Na zasadzie małpki.
Rozumiem że spotykasz się z takimi ludźmi i wyciągsz na tej podstawie bezsensowne wnioski co do tego że wszyscy tak robią. Idąc moim tokiem rozumowania nie pisałbyś takich frazesów.
Prawda jest taka, że o ile proste pojęcia z techniki cyfrowej, są znane panom od komputerów. "Ustawić najbardziej znaczący bit" - to mądrze brzmi. Natomiast podstawy mikroelektroniki, ba, nawet elektroniki, to już Panie wyższa szkoła jazdy. Większość składaczy nie ma pojęcia co to jest prąd czy moc, nie mówiąc jej pomiarze, czyli o elementarnych podstawach oceny jakościowej przysłowiowego zasilacza.
Tak na prawdę żeby złożyć dobry komputer nie potrzeba żadnej tajemnej wiedzy z zakresu elktroniki. A o ocenie zasilacza pod względem jakościowym bez specjalistycznego sprzętu i laboratorium nie ma mowy zresztą nawet jak się je ma (HP - chyba ma) to i tak zdarzają sie takie, które potrafią spalić komputer - dwa u mojego kolegi w firmie :(.
Negując przydatność wykształcenia i doświadczenia grubo przesadzasz. Komputer to nie drewniane klocki.
(....)
Wolałbym jednak żebyś wskazał mi gdzie coś takiego napisałem - o tym wykształceniu.
Prosiłbym też o wyjaśnienie jak zdanie o "drewnianych klockach" ma się do tematu o którym piszemy :roll:?
i ojakich wężykach mowa domniemywam że heatpipe ?
Napisałem raczej jasno:
Wyjaśnij proszę, na ten przykład, po co są spiralne wężyki na druku na "najlepszych" płytach np firmy Abit a dlaczego ich nie, lub prawie nie ma, na płytach Intela?
Zresztą, jakbyś wiedział o co chodzi, nie byłoby tej wymiany zdań. Skoro jednak nie wiesz, stwierdzam, że nie masz pojęcia o jakości płyt Abita, Intela czy jakichkolwiek innych.
wyciągsz na tej podstawie bezsensowne wnioski co do tego że wszyscy tak robią.
Zauważ, że odnosząc się do składania nigdzie nie użyłem "zawsze" a z rozmysłem "najczęściej". To różnica.
Tak na prawdę żeby złożyć dobry komputer nie potrzeba żadnej tajemnej wiedzy z zakresu elktroniki. (...) Prosiłbym też o wyjaśnienie jak zdanie o "drewnianych klockach" ma się do tematu o którym piszemy :roll:?
Owszem, trzeba podstaw, tak jak szkutnik nie zaprojektuje dobrej łodzi bez znajomości hydrodynamiki. Poskręcać komputer potrafi dziecko z podstawówki. To są proste czynności manualne. Jednakowoż będzie to przypadkowy zlepek modułów z takoż samą jakością działania. Można też zamiast przypadkowo składać, zmałpować. Na bazie testów, opinii, badań dostępnych gdziekolwiek. Wówczas faktycznie, może to być niezły komputer. Ale na litość boską, nie przypisujmy sobie tych zdolności!
A o ocenie zasilacza pod względem jakościowym bez specjalistycznego sprzętu i laboratorium nie ma mowy zresztą nawet jak się je ma (HP - chyba ma) to i tak zdarzają sie takie, które potrafią spalić komputer - dwa u mojego kolegi w firmie :(.
To właśnie się mocno mylisz. Przydaje się podstawowa wiedza z dziedziny elektroniki. Można dość prosto sprawdzić zasilacz. Narzędzia są potrzebne, jak zawsze. Stabilność napięć w funkcji obciążenia, sprawność, zawartość zanieczyszczeń w przebiegu i kilka innych parametrów decydujących o tym czy ma prawo przy awarii pociągnąć do grobu resztę komputera czy nie. Odpowiednio dobrej jakości są bezpieczne, szmelc nie.
Wolałbym jednak żebyś wskazał mi gdzie coś takiego napisałem - o tym wykształceniu.
Proszę badrdzo:
Powołujesz się na jakieś swoje wieloletnie doświadczenie (co akurat w przypadku komputerów działa słabo
Widzisz, uważam, że w każdej dziedzinie, liczy się wiedza/wykształcenie i doświadczenie. Rozłącznie pierwsze jest mędrkowaniem, a drugie małpowaniem pozbawionym podstaw. Nie wiem czy podobny model funkcjonuje w Twojej świadomości, ale uważam, że jest podstawą do podjęcia jakichkolwiek działań czy dyskusji. Przytoczyłem wzmiankę o sobie, aby było mniej więcej wiadomo z kim zacz. Robię to co robię. Zawodowo. Nie mam w zwyczaju zabierać głosu jeśli nie wiem o czym sie gada. Podobnie jak kolega od "najlepszych na świecie podzespołów". Wybacz kolego Popmart, ale tak się nie robi. Wprowadzanie zamętu i pozbawionych sensu opinii w autorytarnym tonie nie leży w dobrym guście
djtermoz
17-05-2007, 20:46
Kazdy z nas probuje oszczedzac, co sie dziwic. Niektorym wystarczy skladak, inni musza miec firmowy.
Jako ze siedzie w Makach od dluzszego czasu to naturalnym wyborem byl kolejny Mac. Z Mac Pro trafilem w dziesiatke. Tak jak pisze Tom01 - praca z Mac Pro to spokoj i cisza. I to w doslownym znaczeniu. Ten komputer jest tak zmyslnie poskladany, ze kazdemu domowemu skladakowi bedzie mu do niego bardzo daleko. Wewnatrz na tylko 3 wiatraki, duze (~15cm srednicy) i wolnoobrotowe i obudowa z grubej aluminiowej blachy co przeklada sie na fantastyczne odprowadzanie ciepla. Temperatura procesorow przy nieobciazonym systemie to jakies 18-24C (zaleznie od temperatury otoczenia). Poza tym komputera w ogole nie slychac. Trzeba sie dobrze wsluchiwac, zeby uslyszec jakikolwiek szmer. Nigdy nie pracowalem z tak cichym komputerem.
Jako ze siedzie w Makach od dluzszego czasu to naturalnym wyborem byl kolejny Mac. Z Mac Pro trafilem w dziesiatke.
Gdyby nieograniczało mnie firmowe windowsowe oprogramowanie, również przesiadłbym się na Mac'a definitywnie. A tak, w pracy PC, a w domu jeden z komputerów to Mac - mój. Pomimo że to stara makówka typu PowerBook G3 to komfort pracy jest powalający. Porównanie z jakimikolwiek pecetami i windowsami jest nieporozumieniem. Jeśli ktoś ma warunki, czyli brak windowsowych ograniczeń, polecam szczerze.
Tom01 Przeginasz i dosć szybko przekonasz sie co stracisz przez to ....
Płyty intela są przecietne choćby dlatego ze nie wytrzymuja nawet 1/2 takiego przetaktowania jak choćby Abit a ich biosy są poprostu śmiesznie kiepskie i nawet nie pozwalaja na to.... dlamnie płyta moze byc nawet namalowana flamastrem jak praktyka pokazuje ze jest lepsza to jest i koniec
Tom01 Przeginasz i dosć szybko przekonasz sie co stracisz przez to ....
Słucham? Mógłbyś jaśniej?
Płyty intela są przecietne choćby dlatego ze nie wytrzymuja nawet 1/2 takiego przetaktowania jak choćby Abit a ich biosy są poprostu śmiesznie kiepskie i nawet nie pozwalaja na to.... dlamnie płyta moze byc nawet namalowana flamastrem jak praktyka pokazuje ze jest lepsza to jest i koniec
Kolego, nie brnij dalej bo zaczyna to trącić zaślepieniem. Zrobiłem mały test, świadomie wszedłeś i go nie zdałeś. Rozminęliśy się w poziomie analizy jakości produktu jakim jest płyta. Zaperzanie się, niczego nie zmieni.
Dla mnie osobiście, możesz czcić i kadzić Abit'a, Gigabyte'a, Intela czy co tam chcesz. Ale jeśli wygłaszasz publicznie opinię, mależałoby mieć coś na poparcie.
Kolekcjoner
18-05-2007, 01:10
Zauważ, że odnosząc się do składania nigdzie nie użyłem "zawsze" a z rozmysłem "najczęściej". To różnica.
Czyli jednak ta burza w szklance wody tak na prawdę o nic - bo tym potwierdzasz że da się.
Owszem, trzeba podstaw, tak jak szkutnik nie zaprojektuje dobrej łodzi bez znajomości hydrodynamiki. Poskręcać komputer potrafi dziecko z podstawówki. To są proste czynności manualne. Jednakowoż będzie to przypadkowy zlepek modułów z takoż samą jakością działania. Można też zamiast przypadkowo składać, zmałpować. Na bazie testów, opinii, badań dostępnych gdziekolwiek. Wówczas faktycznie, może to być niezły komputer. Ale na litość boską, nie przypisujmy sobie tych zdolności!
Ale jakich zdolności o czym Ty znowu mówisz :roll:. Nikt sobie niczego nie przypisuje. Wystarczy do tego znajomość rynku i podzespołów to żadne zdolności. Nie potrzeba żadnej tajemnej wiedzy.
To właśnie się mocno mylisz. Przydaje się podstawowa wiedza z dziedziny elektroniki. Można dość prosto sprawdzić zasilacz. Narzędzia są potrzebne, jak zawsze. Stabilność napięć w funkcji obciążenia, sprawność, zawartość zanieczyszczeń w przebiegu i kilka innych parametrów decydujących o tym czy ma prawo przy awarii pociągnąć do grobu resztę komputera czy nie. Odpowiednio dobrej jakości są bezpieczne, szmelc nie.
Ale w czym się mylę w tym, że HP ma labolatoria. A może potrzeba im kogoś kto im powie żeby to robili (te badania) a może jednak te ich komputery są po prostu badane co któryś - w czym się mylę oświeć mnie?
Proszę badrdzo:
Prosze bardzo.......... i nic. Proszę powiedz gdzie ja napisałem że "neguję potrzebę wykształcenia". Ech to Twoje generalizowanie. Nie wiem czemu sądzisz że ktoś pisząc że do czegoś nie jest potrzebna jakaś nadzwyczajna wiedza sądzi, że jest ona w ogóle nie potrzebna. Zwłaszcza w dziedzinach które tego wymagają :roll:
Widzisz, uważam, że w każdej dziedzinie, liczy się wiedza/wykształcenie i doświadczenie. Rozłącznie pierwsze jest mędrkowaniem, a drugie małpowaniem pozbawionym podstaw. Nie wiem czy podobny model funkcjonuje w Twojej świadomości, ale uważam, że jest podstawą do podjęcia jakichkolwiek działań czy dyskusji. Przytoczyłem wzmiankę o sobie, aby było mniej więcej wiadomo z kim zacz. Robię to co robię. Zawodowo. Nie mam w zwyczaju zabierać głosu jeśli nie wiem o czym sie gada. Podobnie jak kolega od "najlepszych na świecie podzespołów". Wybacz kolego Popmart, ale tak się nie robi. Wprowadzanie zamętu i pozbawionych sensu opinii w autorytarnym tonie nie leży w dobrym guście
Wiesz piszesz truizmy. Oczywiście, że w wielu dziedzinach jest potrzebne wykształcenie i wiedza. Mnie tego nie trzeba tłumaczyć :D. Problem tylko polega min. na tym, że ja nie zakładam z góry, że mój adwersarz to debil po trzech klasach nie mający pojęcia o tym o czym pisze.
Natomiast nie ma sensu robić filozofii tam gdzie jej tak na prawdę nie ma i nie potrzeba. Nie przesadzajmy do skręcania śrubek nie trzeba zatrudniać inżyniera po politechnice. Są nawet dziedziny gdzie zbyt duża wiedza i filozofowanie prowadzi do całkowitej impotencji. Konsumencka znajomojść podzespołów wystarcza w zupełności do tego żeby sobie złożyć przyzwoity nawet bardzo, działający stabilnie komputer (ten na którym piszę ma ok. 7 lat i nic mu nigdy nie było). Czasem zresztą nie ma innej możliwośći, bo gotowych rozwiązań po prostu nie uświadczysz o czym zresztą wspominałem.
Cały problem polega moim zdaniem na podejściu do sprawy. Akurat składanie komputerów na prywatne potrzeby z gotowych podzespołów nie uważam za żaden wymagający doktoratu proces.
Słucham? Mógłbyś jaśniej?
Kolego, nie brnij dalej bo zaczyna to trącić zaślepieniem. Zrobiłem mały test, świadomie wszedłeś i go nie zdałeś. Rozminęliśy się w poziomie analizy jakości produktu jakim jest płyta. Zaperzanie się, niczego nie zmieni.
Dla mnie osobiście, możesz czcić i kadzić Abit'a, Gigabyte'a, Intela czy co tam chcesz. Ale jeśli wygłaszasz publicznie opinię, mależałoby mieć coś na poparcie.
No to jestes kolego "ignore" .... nie bedziesz mi bubku testów robił, ja mam swoje zdanie poparte praktyką ... rozumiem ze jestes z tych co twierdzą ze jesli praktyka nie zgadza sie z teoria to trzeba zmienic praktyke ... oby tak dalej arogancko to nie bedziesz miał tu z kim dyskutować
nawet mi nie odpowiadaj bo i tak nie zobacze twojego postu..... aa i jestes moim 1 ignore choc nie z takimi sie spierałem to nikt nie był na tyle bezczelny co ty i nie zapominaj że jestes na forum foto a nie na benchmark.pl ....
Jeżeli chodzi o płyty Intela są na średnim poziomie. Za dużą kasę praktycznie nic nie oferują zadnych dodatków. Kolekcjoner może mi odpowiesz dlaczego płyty Abita oraqz Asusa na 8 z 10 przypadków zawsze zajmują 1 miejsce w róznych rankingach chyba coś w tym musi być. Mowisz o doborze zasilacza znana stara sprawa w czasach kiedy każdy sępił kasę na obudowę i zasilacz..Zasilacze niektórych marek tzw chińszczyny po prostu nie wytrzymywały chwilowego znacznego poboru prądu i padały albo sypał się czasem cały komp. Dzisiaj zaręczam Panu że dobór zasilacza to zaden problem wystarczy podliczyć ile watów pociągną poszczególne elementy i dobrać odpowiedni zasilacz tak tak testy zasilaczy w sieci też są nawet tych stosowanych do serwerów. 7 lat już chodzi no no, to mój ma 4x2 lata. Karta ze zmienionym biosem zwiększającym napięcie za Graficzne CPU, procek stary AMD AthlonXP o nominalnej wartości 1466 Mhz i szynie 266Mhz przetaktowany na 2100Mhz na szynie 448 Mhz czyli trochę więcej niż fabryka dała, i powiem zero problemow zwiech itp rzeczy przez parę lat ,oczywiście da się to zrobić jedynie na składaku bo "markowy" takiej operacji nie wytrzyma ze względu na zastosowane gorsze podzespoły.
Więc podsumujmy:
- Markowy
- Gorsze wyposażenie za większe pieniądze
- Dłuższa gwarancja (zazwyczaj)
- Tańszy system operacyjny
- Wydajność gorsza
- Składak
- Dużo lepsze podzespoły za te same pieniądze jakie musielibyśmy przeznaczyć na markowy
- Lepsza wydajność
- Składany pod zastosowanie
- Droższy system operacyjny
- Krótsza gwarancja (zazwyczaj)
Kolekcjoner
18-05-2007, 08:27
(....) Kolekcjoner może mi odpowiesz dlaczego płyty Abita oraqz Asusa na 8 z 10 przypadków zawsze zajmują 1 miejsce w róznych rankingach chyba coś w tym musi być. (...)
Nie mam pojęcia i nie mam też pojęcia czemu mnie o to pytasz :shock:? Ja w komputerach mam Asusy ale nie tylko.
energia_ki
18-05-2007, 10:43
Panowie - czy nie dałoby się trochę mniej emocjonalnie?
przypominam, że w westernach najlepszy rewolwerowiec
jest najbardziej opanowany ze wszystkich
:lol: dobre energia_ki, bardzo dobre... po prostu wyborne :lol:
Czyli jednak ta burza w szklance wody tak na prawdę o nic - bo tym potwierdzasz że da się.
Oczywiście, że się da. Pisałem o tym na samym początku. Jednak nie jest to obligatoryjne, i na to zwracam uwagę.
Jeżeli chodzi o płyty Intela są na średnim poziomie. Za dużą kasę praktycznie nic nie oferują zadnych dodatków. Kolekcjoner może mi odpowiesz dlaczego płyty Abita oraqz Asusa na 8 z 10 przypadków zawsze zajmują 1 miejsce w róznych rankingach chyba coś w tym musi być.
Po pierwsze. Dodatki nie są synonimem jakości. Daewoo z klimą nie zostanie Mercedesem.
Po drugie. W testach są różne ciekawostki. Jakiś czas temu win-modemy Zoltrix okupowały czołowe miejsca przed USR.
A ja mam taką propozycję, jak już skończycie te wzajemne krucjaty wobec siebie to może ktoś komu chciało by się przeczytać ze zrozumieniem cały ten bełkot podsumował by wszystkie odpowiedzi i wyciągnął by z nich jakąś średnią i napisał na koniec, a potem jakiś admin zamknął by wątek.
Ja rozumiem Panowie że dyskusja pociąga, i wzajemne najeżdżanie na siebie. Ale później przez taki przydługie tematy nic nie można znaleźć. Konkretna odpowiedź, czy propozycja do pytania. Wchodząc do takiego tematu szukam konkretnych odpowiedzi a nie czytania kilkunastu stron różnych zmagań słownych z których po godzinie dopiero można wyciągnąć jakiś wniosek który zachęca do założenia nowego tematu.
Bez sens...
Wyjaśnij proszę, na ten przykład, po co są spiralne wężyki na druku na "najlepszych" płytach np firmy Abit a dlaczego ich nie, lub prawie nie ma, na płytach Intela?Cewki jak na mój gust. Bo te wykonane na laminacie są tańsze, no i gorsze oczywiscie, ale na ogół to większej roznicy i tak nie robi.
W każdym razie, jeśli o płyty głowne chodzi to najlepsze są Intele, ale najlepsze są płyty powiedzy ASUStek'a, coś dziwnego napisałem? Pointa jest w tym, czy zalezy na super-wdajności i podkręcaniu czy na calkiem dobrej wydajności i do tego calkiem doskonałej stabilności. Fakt, opcji overclockerskich to intele jakos dużo nie mają, ale jak to moja znajoma ostatnio stwierdziła "coś za coś, bo jak chcesz inaczej, to tylko w Erze".
Cewki jak na mój gust. Bo te wykonane na laminacie są tańsze, no i gorsze oczywiscie, ale na ogół to większej roznicy i tak nie robi.
Tak, to są indukcyjności, ale całkiem przypadkowo, bo każda spiralka jest cewką. Tylko po co cewka w sygnale sterującym, czy w niektórych ścieżkach linii adresowych? To są elementy poprawiające przebiegi czasowe sygnałów w krytycznych miejscach układu. Obecność dużej liczby takich "cewek" świadczy o problemach w zapanowaniu nad propagacją sygnałów, czyli niedbałym projektowaniu układu. Na dodatek indukcyjności wsadzone bez sensu, maja wpływ na kondycję pracy. Bynajmniej nie pozytywny. Płyty drukowane, dobrze dopracowane, nie wymagają takiego rodzaju korekt, więc jest to jeden z czynników kiedy można naocznie stwierdzić na ile ktoś się postaral.
energia_ki
20-05-2007, 21:42
jak widze, zapadla cisza po burzy... i dobrze, możemy wrocic do konkretow
mialam wrazenie, jakby toczono wojne o moja dusze ;) [oraz innych osob stających przed podobnym wyborem]
and the winner is...
Kolekcjoner et consortes! :mrgreen:
namawiający mnie do ‘złego’
[proszę się zglosic po rzeczoną dusze za kilkadziesiat lat, wczesniej nie planuje :wink: ]
rzeczywiście złożenie komputera jest jedynym racjonalnym wyjściem, kiedy się konkretnie wie, czego się chce, a na nadmiar funduszy się nie cierpi
skoro już mnie zwiedliscie na komputerowe manowce, to podajcie pomocna dlon i udzielcie jeszcze kilku wyjasnień/rad:
1. w sprawie karty graficznej - padły w tym watku rady:
a. jakakolwiek, nie warto szczególnie inwestowac
b. karta 512 MB
c. 512 za duzo, 256 wystarczy
d. 256 za duzo do PS
- troche spory rozrzut opinii...
2. jak optymalnie skonfigurowac dyski, zeby PS dzialal jak najwydajniej
- biorac pod uwage, ze będą obrabiane ciezkie pliki [TIFFy wolane z RAWow z 5D, wielowarstowe]
nie wiem, czy dobrze kombinuje:
WD Raptor 36,7 GB - na nim system operacyjny oraz PS
dysk [80GB?] z 2 partycjami: na jednej scratch dla PSa, na drugiej aktualnie obrabiane pliki
duzy dysk [320GB?] na archiwum [robie duzo zdjec]
- hm, troche drogo to wyjdzie
może zle mysle i zamiast dwu ostatnich wystarczy jeden duzy [500GB?] z 3 partycjami?
powyzsze pomysly wynikaja z lektur [ale moglam wyciagnac zle wnioski, bo to jak dla mnie wyzsza szkola jazdy]:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=22128
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=13871
http://www.earthboundlight.com/phototips/speeding-up-photoshop-cs2.html
http://www.adobe.com/cfusion/knowledgebase/index.cfm?id=332271
3. jeśli chodzi o backup - HDD zewnetrzne podlaczane kabelkiem USB, czy lepiej dorzucic do zestawu kieszen [z wentylatorem] na dysk - czy nie ma roznicy?
DoMiNiQuE
20-05-2007, 21:51
Kup maka a nie bedziesz miala tyle niepotrzebnych dylematow ;)
Ad. 1 -> nie warto inwestować, te najtańsze starczą Ci aż nadto, o ile nie grasz. Zresztą popatrz (http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/Profesjonalne/Matrox/katalog,kat,3951/), ile Matroxy mają RAMu...
Ad. 2
Cały hint w tym, że system i pliki przejściowe wrzucamy na szybki dysk. Partycje na tym samym fizycznie dysku nie dadzą aż takiego efektu. Jeśli zatem nie stać cię na razie na rozwiązanie klasy Raptor + coś, to IMHO podziel duży na 2 partycje na system i dane, tak będzie bezpieczniej dla danych i wygodniej w razie (odpukać) reinstalacji.
Ad. 3
Weź USB, będzie bardziej przenośne i wygodniejsze w używaniu.
Kolekcjoner
20-05-2007, 23:43
W rzeczonej sytuacji ja bym zrobił tak:
1. Zwykłą taką z 256 MB wystarczy (ja mam 128 i też działa bez pudła). Ew. możesz rozważyć jakąś dwumonitorową. W niektórych sytucjach jest to genialne rozwiązanie.
2. Raptor + 500GB ew. z czasem jeszcze jedno 500 :).
3. USB/FireWire zdecydowanie. Z kieszeniami bywa taki problem, że nie zawsze dysk jest prawidłowo widziany (czasami chyba te styki szwankują).
energia_ki
21-05-2007, 11:18
DoMiNiQuE, to nie dylematy, to możliwości :-)
skoro tak obstajesz za makiem, to mam prośbę:
doradź konkretnego maka, ktory ma
- monitor do grafiki minimum 19" [lepiej byloby 21"]
- procesor Intel [najchętniej dwurdzeniowy]
- 2 GB RAM i minimum 250 GB [lepiej byloby 320] na dysku
- cenę taką jak zlożony PC z monitorem graficznym [ok. 8-9 tys]
tmaciak, Kolekcjoner - jak zwykle można na Was liczyć :D
dzieki!
DoMiNiQuE
21-05-2007, 11:24
Powiem krotko - iMac :) Model 20" lub 24" w zaleznosci ile chcesz na to wydac. W obydwu wariantach miescisz sie w tej sumie i jeszcze Ci sporo zostanie. Radosc z uzywania OS X - bezcenna ;)
energia_ki
21-05-2007, 11:31
szybki jak blyskawica :D
w takim razie mam jeszcze jedno pytanie - moze głupie, ale co tam - jak, mając maka, przygotowuje dla kogos plyte ze zdjeciami, zeby bez problemow otworzyla mu sie w jego pececie pod windowsem?
tmaciak, Kolekcjoner - jak zwykle można na Was liczyć :D
dzieki!
Zacytuję post #5 :)
Jak DoMiNiQuE napisał, z monitorem może się wstrzymać, więc w sumie się prawie wyrobisz, 20" iMac z 2 GB RAM i dyskiem powiększonym do 500 GB kosztuje ~7800 brutto teraz.
Za PCta tej klasy nie dasz dużo mniej...
jak, mając maka, przygotowuje dla kogos plyte ze zdjeciami, zeby bez problemow otworzyla mu sie w jego pececie pod windowsem?
A w czym problem?
energia_ki
21-05-2007, 11:37
tmaciak, dzieki za przypomnienie, ten wątek rzeczywiście za bardzo sie rozrósł i deczko sama się pogubiłam
wlasnie sprawdzam maki i ich ceny - robi się ciekawie :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A w czym problem?
myślalam, że jest problem, ponieważ na naszych dwoch domowych komputerach [Optimusy] nie chcialy sie otwierac plyty przygotowane na makach
No nie każdy musi wiedzieć... :)
energia_ki: Format zapisu na płytach CD/DVD jest normowany standardem i (nie licząc jakiś starych i egzotycznych wynalazków) nie powinnaś mieć problemu z odczytem pod Windows płyty nagranej czy to pod MacOS X czy to pod Linuxem itp.
Co więcej, w Linuxie i MacOS X możesz czytać i zapisywać dyski twarde sformatowane pod Windows XP (FAT "od zawsze" NTFS czytać "od zawsze" zapisywać od jakiegoś czasu) aczkolwiek zwykle wymaga to doinstalowania małego drivera.
energia_ki
21-05-2007, 11:54
"20" iMac z 2 GB RAM i dyskiem powiększonym do 500 GB kosztuje ~7800 brutto teraz"
hmm, ale te jablkowe monitory 20" to panoramy 1680x1050, wiec to raczej odpada
24" z 1GB ramu i 250 GB to ok. 8230 zl
szukam dalej...
DoMiNiQuE
21-05-2007, 11:59
hmm, ale te jablkowe monitory 20" to panoramy 1680x1050, wiec to raczej odpada
Zgadza sie, panorama 16:10. Ale czy to jakas wada? Imo to glowna zaleta tych imakow :) Kwadraciaki pomalu odchodza do lamusa :)
Za pamiec w apple bym nie przeplacal. Kupilbym podstawowa konfiguracje i samamu rozbudowal. Dysk 250GB spokojnie wystarcza. W razie potrzeby dolozysz zewnetrzny na firewire.
energia_ki
21-05-2007, 12:24
Zgadza sie, panorama 16:10. Ale czy to jakas wada? Imo to glowna zaleta tych imakow :) Kwadraciaki pomalu odchodza do lamusa :)
Za pamiec w apple bym nie przeplacal. Kupilbym podstawowa konfiguracje i samamu rozbudowal. Dysk 250GB spokojnie wystarcza. W razie potrzeby dolozysz zewnetrzny na firewire.
problemem nie jest to, że panorama, bo to faktycznie dobry uklad przy obróbce - palety ladnie ida na bok - problemem jest dla mnie te 1050 wysokosci, miałam apetyt na 1200 :)
kolejne głupie pytanie - jak to 'samemu rozbudowal pamieć'? rozumialam z dotychczasowych dyskusji, ze w apple'u sie nie grzebie i niczego nie dokłada
wybaczcie poziom tych pytan, ale kwestią komputerow zainteresowalam sie dopiero przed tygodniem, mam prawo byc jeszcze na poziomie pierwszej klasy
[za to gdyby ktos chcial pogadac o przekladach poezji angielskiej czy o teologii negatywnej... :twisted: ]
aha, caly czas przypominam, ze chodzi mi o sprzet naprawde szybki i wydajny do obrobki sporej ilosci ciezkich plikow - stad to parcie na 2GB ramu i jeden ultraszybki dysk pod system
- czy iMac będzie równie wydajny jak złożony PC? [Panowie tylko proszę bez żadnej wojny tym razem! naprawdę nie chcę wszczynać żadnych sporów, próbuję rozgryźć obcy mi problem i musze zrobić to szybko, bo czas ucieka]
kolejne głupie pytanie - jak to 'samemu rozbudowal pamieć'? rozumialam z dotychczasowych dyskusji, ze w apple'u sie nie grzebie i niczego nie dokłada
No, można trochę pogrzebać jak ktoś sobie życzy, np. powiększyć pamięć (http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=303084)... :)
energia_ki
21-05-2007, 12:34
Format zapisu na płytach CD/DVD jest normowany standardem i (nie licząc jakiś starych i egzotycznych wynalazków) nie powinnaś mieć problemu z odczytem pod Windows płyty nagranej czy to pod MacOS X czy to pod Linuxem itp.
Co więcej, w Linuxie i MacOS X możesz czytać i zapisywać dyski twarde sformatowane pod Windows XP (FAT "od zawsze" NTFS czytać "od zawsze" zapisywać od jakiegoś czasu) aczkolwiek zwykle wymaga to doinstalowania małego drivera.
'nie licząc starych wynalazkow' - a jesli ktoś, komu dam taką płytę, ma starego PC-ta? czy u niego ma szansę nie odtworzyć się płyta z nowego iMaca?
No, można trochę pogrzebać jak ktoś sobie życzy, np. powiększyć pamięć (http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=303084)... :)
ale to nie jest takie fajne grzebanie jak w pececie, gdzie mozna cale bebechy przebebeszać :wink:
dzięki za link, znowu mi sie troche rozjaśniło
aha, i dzieki wszystkim za cierpliwosc okazywana komputerowemu pierwszakowi :-)
'nie licząc starych wynalzakow' - a jesli ktoś, komu dam taką płytę, ma starego PC-ta? czy u niego ma szansę nie odtworzyć się płyta z nowego iMaca?
Raczej odwrotnie, jeśli ma ktoś starego Mac'a (jeszcze sprzed "X") to chyba mogą być problemy z otworzeniem nagranej na takim starym Mac'u płytki, ponieważ mogła być nagrana w HFS+. W MacOS X to tylko w ISO 9660 można nagrać więc powinna być czytana wszędzie. Ale to już Dominique musiałby się wypowiedzieć :)
DoMiNiQuE
21-05-2007, 12:43
problemem nie jest to, że panorama, bo to faktycznie dobry uklad przy obróbce - palety ladnie ida na bok - problemem jest dla mnie te 1050 wysokosci, miałam apetyt na 1200 :)
1050px to nie jest zaden problem. W zupelnosci wystarcza :) Wiem, bo pracuje na takiej rozdzielczosci. Zamaist 24" wolalbym miec 2x20" :)
czy iMac będzie równie wydajny jak złożony PC?
Napewno w zastosowaniach PSowych nie bedzie wolniejszy od peceta. Gwarantuje.
aha, caly czas przypominam, ze chodzi mi o sprzet naprawde szybki i wydajny do obrobki sporej ilosci ciezkich plikow - stad to parcie na 2GB ramu i jeden ultraszybki dysk pod system
- czy iMac będzie równie wydajny jak złożony PC? [Panowie tylko proszę bez żadnej wojny tym razem! naprawdę nie chcę wszczynać żadnych sporów, próbuję rozgryźć obcy mi problem i musze zrobić to szybko, bo czas ucieka]
Po co jeden ultraszybki, jak szybciej i wydajniej będzie na dwóch dyskach w RAID? http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID_(informatyka)
z testów http://pclab.pl/art5877-6.html :
"kontroler Adapteca Serial ATA RAID 1210SA - jest to produkt, któremu naprawdę niewiele można zarzucić - oferuje szybki odczyt i zapis danych na pojedynczym dysku, niezależnie od obciążenia transfer dochodzi wynosi 60 MB/s. Pozwala również na uzyskanie krótkiego czasu odpowiedzi i wysokich transferów (zarówno podczas zapisu, jak i odczytu) w konfiguracji RAID 0 i RAID 1"
Na jabłkach się nie znam, ostatnio miałem w rękach G3 ze szwedzkim systemem operacyjnym, to się nie liczy :D .
Ale: składając samemu można zmontować PC o bardzo poważnej wydajności, np 4 GB RAM, 2 dyski twarde SATA II WD Raptor w RAID, C2D i system 64 bity (ehem... na razie mnie osobiście nie stać na taki zestaw). Może ktoś znający się bardziej na ogryzkach powie o porównaniu wydajności :) . A co do 'firmowych' komputerów - zdarzało mi się 'naprawiać' takowe przez przepięcie taśmy do flopa obróconej o 180 stopni... ;)
Kolejne pytanie, to co zrobisz za 4 lata, kiedy wyjdzie nowa super technologia - bo w PC wymienisz płytę + procesor i pamięć.
energia_ki
21-05-2007, 12:48
Raczej odwrotnie, jeśli ma ktoś starego Mac'a (jeszcze sprzed "X") to chyba mogą być problemy z otworzeniem nagranej na takim starym Mac'u płytki, ponieważ mogła być nagrana w HFS+. W MacOS X to tylko w ISO 9660 można nagrać więc powinna być czytana wszędzie. Ale to już Dominique musiałby się wypowiedzieć :)
DoMiNiQuE - wypowiedz się :smile:
jesli klient, ktoremu np. zrobie zdjecia slubne, będzie mial 10-letniego peceta z windowsami 98 [chyba ze jeszcze nie upgradowal z 95 ;) ], to czy na jego komputerze bezproblemowo otworzy sie plyta z nowego iMaca?
DoMiNiQuE
21-05-2007, 12:50
DoMiNiQuE - wypowiedz się :smile:
jesli klient, ktoremu np. zrobie zdjecia slubne, będzie mial 10-letniego peceta z windowsami 98 [chyba ze jeszcze nie upgradowal z 95 ;) ], to czy na jego komputerze bezproblemowo otworzy sie plyta z nowego iMaca?
Nie bedzie zadnych problemow :-)
Acha... Polecam _zdecydowanie_ mysz Logitech MX518. Przy pracy z grafiką jej jakość naprawdę robi różnicę.
energia_ki
21-05-2007, 12:59
to teraz mam cholerną zagwozdkę...
za applem przemawia to, że kupuje za 1 zamachem, podlaczam i pracuje, licząc na spokoj, stabilnosć i przwidywalnosc systemu [uwaga dla zwolennikow PC: nie piszę, że mam to zagwarantowane, tylko ze na to licze]
za skladanym PC przemawia to, ze moge go sukcesywnie modyfikowac w zaleznosci od potrzeb i od wchodzacych nowych technologii [jak slusznie zauwazyl Zeke]
DoMiNiQuE
21-05-2007, 13:09
za applem przemawia to, że kupuje za 1 zamachem, podlaczam i pracuje, licząc na spokoj, stabilnosć i przwidywalnosc systemu [uwaga dla zwolennikow PC: nie piszę, że mam to zagwarantowane, tylko ze na to licze]
Apple kupuje sie _glownie_ ze wzgledu na system :) To jest imo glowna zaleta. Inni kupuja ze wzgledu na dizajn i instaluje windowsy, no ale coz ...szanujemy ich ;)
za skladanym PC przemawia to, ze moge go sukcesywnie modyfikowac w zaleznosci od potrzeb i od wchodzacych nowych technologii [jak slusznie zauwazyl Zeke]
Ale jakie nowe technologie moga wejsc przez najblizsze lata? Masz zamiar zmieniac sprzet za 2 lata? Watpie. Dziesiejsze komputery posiadaja taki potenclal, ze tak szybko sie nie zestarzeja :) Ja pracuje na kikuletnim maku z G5 (PPC Rulez ;) ) i ani mysle go zmieniac na cos nowszego :) Moze za dwa lata.
Pamiętaj, że jeśli chcesz wymieniać płyty główne, to jeśli planujesz Windowsy, to nie OEM, tylko retail, bo OEM jest "przywiązany" do płyty głównej, więc przy OEM za każdą nową płytą główną musisz kupować nowe Windowsy.
energia_ki
21-05-2007, 13:21
Apple kupuje sie _glownie_ ze wzgledu na system :) To jest imo glowna zaleta. Inni kupuja ze wzgledu na dizajn i instaluje windowsy, no ale coz ...szanujemy ich ;)
Ale jakie nowe technologie moga wejsc przez najblizsze lata? Masz zamiar zmieniac sprzet za 2 lata? Watpie. Dziesiejsze komputery posiadaja taki potenclal, ze tak szybko sie nie zestarzeja :) Ja pracuje na kikuletnim maku z G5 (PPC Rulez ;) ) i ani mysle go zmieniac na cos nowszego :) Moze za dwa lata.
dizajn sprzetu to ja mam głeboko w uchu, to ma dzialać i kropka
a jeśli chodzi o czas - chcialabym miec na jakies 5 lat spokoj z mysleniem o kompie... [ale nie wiem, czy tak sie da]
Pamiętaj, że jeśli chcesz wymieniać płyty główne, to jeśli planujesz Windowsy, to nie OEM, tylko retail, bo OEM jest "przywiązany" do płyty głównej, więc przy OEM za każdą nową płytą główną musisz kupować nowe Windowsy.
tak, wiem, wlasnie sobie czytam o tych windowsach - w sumie wyszloby na to samo, a moze nawet byloby taniej kupowac nowa plyte glowna i nowa wersje OEM, bo:
Windows XP Home Edition PL wersja z SP2 to ok. 950 zl [ceny z Cortlandu],
wersja OEM to 304 zl
chyba, że na kompie uzywanym w celach zarobkowych trzeba miec windowsy nie Home tylko professional:
XP Professional z Service Pack 2 [PS wymaga SP2] to juz ladnie ponad tysiac zl, za to wersja OEM to ok 500 zl
chyba, że na kompie uzywanym w celach zarobkowych trzeba miec windowsy nie Home tylko professional:
Nie nie musisz, po prostu niektóre rzeczy nie chodzą na Home, ale nie sądzę abyś to nawet zauważyła, biorąc pod uwagę planowany profil użytkowania.
EDIT:
Aha, żeby tak słodko nie było, to upgrade'y MacOS X (tj. np. 10.4 -> 10.5) kosztują niestety parę złotych (do 10.4 prawie 6 stówek).
energia_ki
21-05-2007, 13:37
Po co jeden ultraszybki, jak szybciej i wydajniej będzie na dwóch dyskach w RAID? http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID_(informatyka)
Zeke, o RAIDzie czytalam, oczywiscie zaczełam od wikipedii i linkow w niej podanych, ale nie wezme sie za to, bo ten temat mnie przerasta, trudno - nie kazda kobieta musi byc informatycznym specem ;)
pomysl z 1 ultraszybkim dyskiem pochodzi z watku o komputerze za 7 tys [link w poscie #1], poddal go jacekxyz, a rozwinal muflon
Nie nie musisz, po prostu niektóre rzeczy nie chodzą na Home, ale nie sądzę abyś to nawet zauważyła, biorąc pod uwagę planowany profil użytkowania.
dzieki, kamien z serca ;)
Aha, żeby tak słodko nie było, to upgrade'y MacOS X (tj. np. 10.4 -> 10.5) kosztują niestety parę złotych (do 10.4 prawie 6 stówek).
wiedzialam, ze gdzies jest hund begraben ;)
Acha... Polecam _zdecydowanie_ mysz Logitech MX518. Przy pracy z grafiką jej jakość naprawdę robi różnicę.
Pod tym sie zdecydowanie podpisze. Najprecyzyjniejsza jak na razie myszka optyczna. Wbrew sloganom reklamowym myszki laserowe (np Logitechowa seria G) mimo nieco wyzszej rozdzielczosci (2000dpi vs 1600dpi) mniej precyzyjnie sie 'poruszaja' w testach - zarowno w aplikacjach wymagajacych precyzji jak i w grach.
Uzywalem MX518, potem dluzszy czas (nieco ponad rok) G5, potem wrocilem do MX518 jak mi G5 sie zaczynala rozlatywac... no coz - ja czuje roznice 8) .
To juz od jakiegos czasu (rok? wiecej?) . Nie znam szczegolow, ale Microsoft zmienil jakis czas temu tresc licencji OEM. Jesli XP straca aktywacje przy wymianie jakiegokolwiek komponentu PCta (w tym plyty glownej, procka itp glownych podzespolow) to infolinia Microsoftu od reki aktywuje.
To juz od jakiegos czasu (rok? wiecej?) . Nie znam szczegolow, ale Microsoft zmienil jakis czas temu tresc licencji OEM. Jesli XP straca aktywacje przy wymianie jakiegokolwiek komponentu PCta (w tym plyty glownej, procka itp glownych podzespolow) to infolinia Microsoftu od reki aktywuje.
No właśnie zmienił i uściślił, że:
An upgrade of the motherboard is considered to result in a "new personal computer" to which Microsoft(R) OEM operating system software cannot be transferred from another computer. If the motherboard is upgraded or replaced for reasons other than a defect, then a new computer has been created and the license of new operating system software is required.
(MS License FAQ (http://download.microsoft.com/download/4/e/3/4e3eace0-4c6d-4123-9d0c-c80436181742/OSLicQA.doc))
No właśnie zmienił i uściślił, że:
An upgrade of the motherboard is considered to result in a "new personal computer" to which Microsoft(R) OEM operating system software cannot be transferred from another computer. If the motherboard is upgraded or replaced for reasons other than a defect, then a new computer has been created and the license of new operating system software is required.
(MS License FAQ (http://download.microsoft.com/download/4/e/3/4e3eace0-4c6d-4123-9d0c-c80436181742/OSLicQA.doc))
Miałem taką sytuacje jakiś czas temu (chyba 1 rok), ale co dziwne przy pierwszym telefonie w rozmowie stwierdziłem, że wymieniłem płytę na nową (stara się spaliła, ale była wiekowa tzn. ze 2 lata) i potrzebuję aktywować system. Dostałem odpowiedź, że niestety licencja wygasła ze starą płytą. Jednak, Pani zadała mi pytanie czy płyta była na gwarancji...? Na co ja ponieważ wszedłem w inny system palnąłem (zawsze jestem szczery :oops: ), że nie więc Pani powiedziała przykro mi.
Jednak jak mi piana :mad: opadła to zadzwoniłem jeszcze raz i ta sama Pani (niedziela była :)) po krótkiej gadce i tym samym pytaniu: o gwarancję i mojej odpowiedzi, - oczywiście, że tak! poprosiła o numer kontrolny i bez problemu podała numer aktywacyjny. Dziękuję miłego dnia i już.
Nie wiem wydaje mi się, że chodziło o to, że rozmowa jako hmmm... transakcja była nagrywana i po odpowiedniej treści oświadczenia wszystko zgodne było z jakimś zapiskiem w tej nowej licencji o padzie przypisanej płyty, która będąc na gwarancji spełniała wymóg przeniesienia licencji.
Poza tym faktycznie płytę miałem na gwarancji, ale takiej samej nie byli mi w stanie dostarczyć więc przy okazji zrobiłem upgrade. :grin:
energia_ki
21-05-2007, 23:44
Jarooo, cenna wiadomosc!
- teraz juz wiadomo, jak to w razie czego rozegrac :)
- - -
a co do polecanego mi maka - pogadalam dzis w salonie appla, gdzie odradzano mi iMaca do jakiejs poważniejszej obrobki zdjec, za to bardzo mnie namawiano na MacPro [jasne, kazdy ma 10 tys w kieszeni na drobne wydatki] -
oczywiscie zlożylam to na karb tego, ze chca wepchnac klientowi droszy sprzet, ale - co ciekawe - podobną rzecz powiedzial mi czlowiek w Cortlandzie [sprzedają i Apple, i czesci do PC]: że iMac nie będzie tak wydajny, że będzie działał wyraźnie wolniej w porównaniu z MacPro, więc jeśli chodzi mi o jak najwieksza wydajnosc PSa, to jesli mnie nie stac na MacPro, to lepiej bedzie zlozyc PC na intel core2duo i dobrych dyskach
że iMac nie będzie tak wydajny, że będzie działał wyraźnie wolniej w porównaniu z MacPro, więc jeśli chodzi mi o jak najwieksza wydajnosc PSa, to jesli mnie nie stac na MacPro, to lepiej bedzie zlozyc PC na intel core2duo i dobrych dyskach
Najsłabszy MacPro ma 2 dwurdzeniowe Xeony 2GHz, nie ulega wątpliwości, że będzie szybszy od iMac'a który ma co prawda 2.16 GHz ale jedno Core2Duo :D wielkiej Hameryki to nie odkryli...
"Dobre dyski" o których mowa powyżej, to zestaw z Raptorem lub czymś podobnym, a z ostatnich Twoich postów wynikało, że jednak oszczędności są konieczne...
Fakungio
22-05-2007, 00:04
Trochę się śmiesznie zrobiło.
Taka parada byków prężących swoje muskularne ciała.
Dziewczyna chce obrabiać grafikę a nie ładować super dopalacze i jak jeden z gości napisał chłodzenie cieczą w kompa. No dajcie spokój ludziska hehe :)!!!
Najsłabszy MacPro ma 2 dwurdzeniowe Xeony 2GHz, nie ulega wątpliwości, że będzie szybszy od iMac'a który ma co prawda 2.16 GHz ale jedno Core2Duo
To jest jedno z lepszych hehe
Zróbmy może taki ranking bełkotu informatycznego.
a co do polecanego mi maka - pogadalam dzis w salonie appla, gdzie odradzano mi iMaca do jakiejs poważniejszej obrobki zdjec, za to bardzo mnie namawiano na MacPro [jasne, kazdy ma 10 tys w kieszeni na drobne wydatki] -
oczywiscie zlożylam to na karb tego, ze chca wepchnac klientowi droszy sprzet, ale - co ciekawe - podobną rzecz powiedzial mi czlowiek w Cortlandzie [sprzedają i Apple, i czesci do PC]: że iMac nie będzie tak wydajny, że będzie działał wyraźnie wolniej w porównaniu z MacPro, więc jeśli chodzi mi o jak najwieksza wydajnosc PSa, to jesli mnie nie stac na MacPro, to lepiej bedzie zlozyc PC na intel core2duo i dobrych dyskach
Powiem tak: będę bardzo zaskoczony, jeśli jakikolwiek sprzęt będzie wydajniejszy dla Photoshopa od zestawu C2D + RAID 0+1 - przy dużych plikach to właśnie kontroler pamięci i czas odczytu/zapisu na dyskach będzie decydował. Oprócz tego, zastanowiłbym się czy nie instalować WinXP 64. I bardzo proszę nie robić z siebie blondynki, ktoś kto jest w stanie zarejestrować się na forum internetowym, przeczytać krótki manual - poradzi sobie z ustawieniem RAIDa.
Ale system wygodniejszy i bardziej szpanerski to MacOS X :) .
Dodane:
"Dobre dyski" o których mowa powyżej, to zestaw z Raptorem lub czymś podobnym, a z ostatnich Twoich postów wynikało, że jednak oszczędności są konieczne...
E nie, niekoniecznie. Raptory montujemy wtedy, jak system ma być najszybszy i koniec. Ale mają swoje wady: są drogie i głośne (w serwerach przecież nikomu to nie przeszkadza). W RAID można postawić dwie Barracudy SATA II - to są dobre dyski.
Arek Piekarz
23-05-2007, 10:02
Najprecyzyjniejsza jak na razie myszka optyczna. Wbrew sloganom reklamowym myszki laserowe (np Logitechowa seria G) mimo nieco wyzszej rozdzielczosci (2000dpi vs 1600dpi) mniej precyzyjnie sie 'poruszaja' w testach - zarowno w aplikacjach wymagajacych precyzji jak i w grach.
Cytując test myszek na benchmark.pl (http://benchmark.pl/r.php?file=http://benchmark.pl/artykuly/testy/Megatest_myszek_dla_graczy/strona-1.html) wyjaśnia się, dlaczego tak jest:
"Pewnie niektórych zdziwi, że cpi (potocznie dpi) nie wchodzi w skład oceny myszy, bo sprzedawca w sklepie powoływał się na ten właśnie parametr, polecając Wam dany produkt. Właściwie owa rozdzielczość to tylko maksymalna prędkość poruszania kursorem gryzonia. Nijak ma się do precyzji, a jest tylko marketingowo wykreowanym bożyszczem tłumów. Dlatego nawiązuję do niej wyłącznie przy omawianiu komfortu gry w RTS i FPP shootery."
Coś jak megapiksele w aparatach :D
Przy okazji - test wygrał Logitech MX518 ;-)
Czy ktoś z was może polecić jakiś model płyty głównej pod Core 2 Duo ? Czy taka wbudowana karta graficzna w płytę sprawdzi sie jeżeli chodzi o obróbkę zdjęć?
Zastanawiam sie nad zmiana mojego Athlona 2000XP na:
1. Core 2 Duo e430
2. 2 GB Ramu DDR2
3. i właśnie jakaś płyta główna. Może ktoś ma jakiś pomysł, jaki chipset, który model jest stabilny itp.
Czy ktoś z was może polecić jakiś model płyty głównej pod Core 2 Duo ? Czy taka wbudowana karta graficzna w płytę sprawdzi sie jeżeli chodzi o obróbkę zdjęć?
Zastanawiam sie nad zmiana mojego Athlona 2000XP na:
1. Core 2 Duo e430
2. 2 GB Ramu DDR2
3. i właśnie jakaś płyta główna. Może ktoś ma jakiś pomysł, jaki chipset, który model jest stabilny itp.
Do Core 2 Duo polecam płyte Abit AB9 PRO Intel P965 LGA775 (477zł w techplanet.pl) a z pamięci Patriot 2GB (2x1GB) DDR2-800 LLK Dual Channel EP (Extreme Performance) (430 zł u www_arche_net_pl - allegro)...
Na większości komputerowych for to Ci polecą...
ponieważ stoję przed podobnym dylematem jak energia_ki, dopisuję wątpliwości
- Czajna, jaki konkretnie procek C2Duo dla twojej płyty i pamięci
- DoMiNiQuE, jaki Mac zatem, skoro lepszy od iMaca jest MacPro, bo procek ma szybszy?, tylko, że to drogo się robi
Potrzeby podobne. Ma być szybko pod PS CS3 i LR.
W tej chwili mam Athlona 3000+, 1G RAM i robi się tragicznie jak trzeba przerobić całą stertę RAW-ów z 5D..., pozostaje upgrade procka i ram, czyli tanio, ale zaczynam ciepło myśleć o MacBook'u, bo liczę na większą wydajność od posiadanego PC no i nie bez znaczenia - podczas wyjazdowych sesji, mam przy sobie porządny DataBank :) Tylko czy MacBook z 2GB RAM da radę ?
ponieważ stoję przed podobnym dylematem jak energia_ki, dopisuję wątpliwości
- Czajna, jaki konkretnie procek C2Duo dla twojej płyty i pamięci
Core 2 Duo E6420 2,13 GHz (~670 zł) wystarcza, a jeśli masz troche więcej kasy to można dołożyć do E6600 2,4 GHz (~810 zł)
czyli wychodzi jakieś 1500-1800 upgrade PC, do tego jakaś tania karta, jaka??
...no i sensowny DataBank z podglądem RAW-ów, bo używanie OTG to zaczyna być dla mnie zbyt duży stres...
no cóż wychodzi taniej niż Mac, ...DoMiNiQuE, może masz jakieś uwagi?
Jeśli chodzi o tanią grafe to polecam firme Galaxy, a model np. Galaxy GeForce 7300GT 256MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-Express (1.4ns) (267 zł techplanet.pl)...
Nie wiem jaki masz zasilacz ale to też bardzo ważna część kompa, coś z tańszych ale dobrych to np. Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450W (178 zł)
DoMiNiQuE
24-05-2007, 18:49
no cóż wychodzi taniej niż Mac, ...DoMiNiQuE, może masz jakieś uwagi?
Jesli zalezy Ci tylko i wylacznie na wydajnosci to napewno bedzie taniej zlozyc peceta. Natomiast jesli zalezy Ci na systemie OS X to pozostaje Ci kupno maka. C2D w makach jest tak samo wydajne jak w pecetach wiec nawet macbook bedzie sobie radzil z PSem. Ja osobiscie polecam iMaca - najlepszy strosunek ceny do jakosci. :) Uwazam, ze do podstawowej obrobki w PS i wszystkiego innego iMac wystarczy :) MacPro to piekielna maszyna i chyba nie ma az takiej potrzeby aby w nia inwestowac.
hehe lubię większość rzeczy z piekłem związanych,:twisted: a które przyjemność dają...
a jak porównasz wydajność
MacBooka 2.16GHz Intel Core 2 Duo
# 2GB memory
# 160GB hard drive1
do iMac'a
Macbook mnie kręci, bo daje mi mobilność, której czasami potrzebuję, dlatego zastanawiałem się czy będzie wystarczający do obróbki w domu z podłączonym Eizo L568, jako podstawowy ekran i 13", na narzędzia - a może przekombinowałem
djtermoz
24-05-2007, 19:02
skoro lepszy od iMaca jest MacPro, bo procek ma szybszy?Nie tyle ma szybszy procek co ma 2 szybsze procki. Tu jest podstawowa roznica. A poza tym ma lepszy RAM, wieksze FSB, itp.
Ma być szybko pod PS CS3 i LR.Na MacPro bedzie super szybko (wiem z wlasnego doswiadczenia) ale iMac tez wystarczy. Wez tylko szybki procek i przynajmniej 2GB RAM.
dzięki Czajna, znam zatem cenę odświeżenia mojego PC do tego muszę jeszcze doliczyć DataBank...
zobaczymy na czym stanie w temacie Maca, tym bardziej, że jutro w Grodzie Kraka będzie nasz pierwszy raz:-D
Ktoś pytał tu o grafikę - otóż karty zbudowane na układach ATI ładniej wyświetlają. Wiele gier szybciej chodzi pod nVidią, ale jeśli chodzi o jakość kolorków... to chyba jednak ATI . I coś firmowego, np Gigabyte z pasywnym chłodzeniem, da się znaleźć coś taniego a dobrego.
Bym powiedzial, ze jakos obrazu jest identyczna na nV i ATI (przynajmniej na DVI) A "firmowe" konstrukcje w dzisiejszych czasach na ogol roznia sie od "niefirmowych" zastosowanym chlodzeniem, plytki referencyjne dostarcza producent chipsetu* ;>
* - w wiekszosci wypadkow.
Ktoś pytał tu o grafikę - otóż karty zbudowane na układach ATI ładniej wyświetlają. Wiele gier szybciej chodzi pod nVidią, ale jeśli chodzi o jakość kolorków... to chyba jednak ATI .
GPU nie ma żadnego wpływu na jakość obrazu. Zasadnicze znaczenie ma cała reszta, czyli jak tą kartę popełniono.
I coś firmowego, np Gigabyte z pasywnym chłodzeniem, da się znaleźć coś taniego a dobrego.
Nazwanie Gigabyte'a firmowym sprzętem to przesada. Po zaprzestaniu produkcji kart przez ATI, nie ma w tej chwili porządnych, firmowych, dostępnych u nas kart z tymi układami. Niezłe, choć gorsze niż ś.p. oryginały robi od kilku lat były kooperant ATI - tajwański Sapphire.
Bym powiedzial, ze jakos obrazu jest identyczna na nV i ATI (przynajmniej na DVI) A "firmowe" konstrukcje w dzisiejszych czasach na ogol roznia sie od "niefirmowych" zastosowanym chlodzeniem, plytki referencyjne dostarcza producent chipsetu* ;>
* - w wiekszosci wypadkow.
Nie jest identyczna. Nie wiem czy to w testach technicznych można wykazać, ale porównanie pracy na dwóch komputerach różniących się tylko kartą graficzną daje do myślenia. Pewnie wiele czynników ma na to wpływ, ale np. latam online symulatorem IL-2 FB, i tam pierwsi zauważają/rozpoznają przeciwnika użytkownicy kart ATI. Użytkownicy nVidii, po takich uwagach, przesiadają się na ATI i potwierdzają.
Z firmowymi chodzi mi tylko o to, żeby nie kupować jakichś noname'ów (kiedyś były takie na giełdzie 'built by ATI', w workach foliowych).
Nazwanie Gigabyte'a firmowym sprzętem to przesada. Po zaprzestaniu produkcji kart przez ATI, nie ma w tej chwili porządnych, firmowych, dostępnych u nas kart z tymi układami. Niezłe, choć gorsze niż ś.p. oryginały robi od kilku lat były kooperant ATI - tajwański Sapphire.
J.w., i zgodzę się że Sapphire jest godny polecenia (ale nie wiem czy mają w ofercie z pasywnym chłodzeniem).
Sapphire jest godny polecenia (ale nie wiem czy mają w ofercie z pasywnym chłodzeniem).
Są wersje tylko z radiatorem oraz różne cichsze i głośniejsze wersje z chłodzeniem wymuszonym.
Nie jest identyczna. [ ... ]A mowisz o obrazie 3D czy moze jakosci odwzorowania pulpitu windows? Bo w temacie ostatnio chodzilo o sprzet do PS CS3 ;>
Apropos, jak wygląda to sprzętowe wspomaganie PS w wersji extended?
A mowisz o obrazie 3D czy moze jakosci odwzorowania pulpitu windows? Bo w temacie ostatnio chodzilo o sprzet do PS CS3 ;>
Skoncentruj się i przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, i znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.
Skoncentruj się i przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, i znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.
A teraz wysil umysł i znajdz pytanie retoryczne i troche ironii w moim pytaniu. Jeśli zaś nawiązujesz do pytania o OGL, to ATI tu akurat zawsze kulało.
Patrzac chociazby na ostatnie dwa posty musze zadac wazne pytanie: zamykamy?
(prosze glownie autorke watku o odpowiedz)
Uzasadnienie: zbedny dryf na totalny offtop polaczony z wojenkami systemowymi nvidia vs ati, PC vs Mac, Intel vs AMD itp.
energia_ki
26-05-2007, 15:23
Uzasadnienie: zbedny dryf na totalny offtop polaczony z wojenkami systemowymi nvidia vs ati, PC vs Mac, Intel vs AMD itp.
nie wiem, czy da się więcej konkretów wycisnąć, wygląda na to, że chyba nie...
ale z drugiej strony to, że ja uzyskałam już odpowiedzi na swoje pytania, nie musi oznaczać, że inni nie będą chcieli dowiedzieć się czegoś więcej w tym temacie
- tak więc odpowiem po prezydencku: i tak, i nie :wink:
ponieważ zarówno zamknięcie, jak i zostawienie wątku otwartego będzie miało swoje uzasadnienie
To poczekam az antagonisci zdecydowanie rzuca sobie do gardel ;)
To fakt, dałem się sprowokować trollowi - proszę moderatorów o usunięcie tamtego postu.
I to nie wojenka systemowa. Ktoś zapytał o poradę, to bazując na swoich doświadczeniach poradziłem - całkowicie subiektywnie.
To fakt, dałem się sprowokować trollowi - proszę moderatorów o usunięcie tamtego postu.Nie prościej pomyśleć zanim się coś napisze? - zapytał po czym skoczył do gardła Zeke i wyszarpał mu wątrobę.
PS.: z przyczyn opoźnienia testu CPU na PCL wynika, ze za kilka dni ma jakas tajemnicza rewolucja nastąpić w cenach procesorów (zdaje się w C2D), o ile mnie pamiec nie myli to za 7-8 dni. Jednak w zwiazku z NDA nie podali szczegolow. So, z decydowaniem sie co kupić moze warto poczekac pare dni.
To jeszcze takie pytanko mam:
Co jest najbardziej istotne dla szybkości pracy z PS2 lub PS3 ?
Z tego co wyczytałem to ilość RAM i szybki twardy dysk. Ale czy np. szybkość taktowania pamięci, albo szybkość taktowania zegara procesora wpływa wyraźnie na komfort pracy w PS2 lub PS3 ?
Zaplanowałem zakup takiego zestawu ( niskobudżetowego)
1. Procesor Core2Duo 4300 - wyczytałem że może on spokojnie chodzić na wyższych częstotoliwościach ( dlatego taki wybór), ale np.. czy to że ten model ma 2 MB cache a nie 4 MB w porównaniu z e6300 osłabia go jakoś wydajności w obróbce grafiki 2D ?
2. Płyta - ASUS P5N-E SLI - z uwagi na cenę oraz opinie w internecie.
3. RAM - 2x1GB - I tu mam zgryz, doradzano mi zakup tanich kości Kingston 667Mhz, które podobno bez problemu chodzą na 800Mhz. ( ok 260 PLN) Ale pytanie brzmi czy to dla samego komfortu pracy ma jakieś znacznie czy pamięć 667Mhz czy 800 Mhz ? Może jakieś inne propozycje w cenie 200-300 PLN ?
4. Karta graficzna - tu też nie mam do końca pomysłu. Co prawda nie gram namiętnie w gry, ale czasami chętnie bym sobie np. pojeździł na jakimś symulatorze auta. Może macie jakieś propozycje niskobudżetowe? tak od 250PLN w zwyż, maksymalnie do 550 PLN ( pytanie tylko czy warto kupić droższą kartę)
Niestety w temacie jestem laikiem a zgłebianie tego zajęło mi już i tak stanowczo zbyt dużo czasu. Więc może ktoś obyty w sprzęcie komputerowym mógł by mi coś jeszcze doradzić bądź poprzeć mój wybór i mnie w nim utwierdzić.
Co jest najbardziej istotne dla szybkości pracy z PS2 lub PS3 ?Wydajność procesora, ilość RAM (a przy braku jej wystarczającej ilosci*) szybki dysk. (i chyba PS CS2/PS CS3 ;>)
Ale czy np. szybkość taktowania pamięci, albo szybkość taktowania zegara procesora wpływa wyraźnie na komfort pracy w PS2 lub PS3 ? Taktowanie pamieci wplywu mieć nie będzie*, i nie tyle taktowanie procesora ma wplyw co jego typ. Sęp 3000+ jest wolniejszy (na ogol) od A64 2800+.
3. RAM - 2x1GB - I tu mam zgryz, doradzano mi zakup tanich kości Kingston 667Mhz, które podobno bez problemu chodzą na 800Mhz. ( ok 260 PLN) Ale pytanie brzmi czy to dla samego komfortu pracy ma jakieś znacznie czy pamięć 667Mhz czy 800 Mhz ? Może jakieś inne propozycje w cenie 200-300 PLN ?Nie zauwazysz roznicy* w pracy CS3 miedzy 667 a 800. Jeśli nie masz zamiaru podkręcać pamięci - bierz najtańsze.
4. Karta graficzna - tu też nie mam do końca pomysłu. Co prawda nie gram namiętnie w gry, ale czasami chętnie bym sobie np. pojeździł na jakimś symulatorze auta.Ostatnio jakos sucho z symulatorami, raczej coś w stylu arcade ;) 7600GS/GT ?
pytanie tylko czy warto kupić droższą kartę
jeśli Ci serio zalezy na graniu to warto, jak Ci na tym nie zalezy - nie warto.
* - nie do konca prawda, nie dokladnie napisane, ale mozna zalozyc ze tak jest.
Kaworu Dzięki za info, Może ktoś jeszcze ma jakieś propozycje?
Co jest najbardziej istotne dla szybkości pracy z PS2 lub PS3 ?
Jak zwykle wąskie gardła. Na przykład podsystem dyskowy, szczególnie przy dużych plikach.
Arek Piekarz
29-05-2007, 11:51
Jak zwykle wąskie gardła. Na przykład podsystem dyskowy, szczególnie przy dużych plikach.
Możesz mówić jaśniej?
Możesz mówić jaśniej?
Aplikacja jest tak szybka jak najwolniejszy blok komputera na którym działa i który jest potrzebny do funkcjonowania. W przypadku komputerów PC prawie zawsze są to dyski i ich interfejsy. PS szczególnie lubi szybki dostęp do dysków na własny plik wymiany. Nie wiem czy nastąpiły jakiś wyraźne zmiany tego mechanizmu w CS, czego nie podejrzewam. Najlepszym rozwiązaniem problemu są macierze, ale to drogie urządzenia. Już prosty dwu dyskowy Raid 0 daje przyśpieszenie operacji na dużych plikach o min 30%. To tak, jakby przesiąść się na komputer o generację nowszy. Ponadto warto wydzielić osobny dysk na plik wymiany PS. Tak zalecało Adobe we wcześniejszych wersjach. Podkreślam, że trzeba zerknąć w dokumentację wyższych wersji niż 8, bo może są zmiany.
energia_ki
29-05-2007, 12:08
Podkreślam, że trzeba zerknąć w dokumentację wyższych wersji niż 8, bo może są zmiany.
nie ma zmian, do PS CS3 zalecają to samo:
http://www.adobe.com/cfusion/knowledgebase/index.cfm?event=view&id=KC.kb401088&extid=kb401088&dialogID=14885796&iterationID=1&sessionID=4830ea7e82441b4197b2&stateID=0+0+14893803&mode=simple
nie ma zmian, do PS CS3 zalecają to samo
Zatem sprawa jasna. Jeślibym składał taki komputer i zależałoby mi na wydajności, główny nacisk położyłbym na, sprzętową oczywiście, macierz. Choćby najprostszą, np na kontrolerach S-ATA Adaptec'a. O naprawdę szybkich nie piszę, bo wymagają stosowania niecodziennych w pecetach magistral i drogich chłodzonych dysków. "Stroiliśmy" w serwisie wypasione pecety na tanie stacje graficzne. Najszybsze pojedyncze dyski wykazują dużo dłuższe czasy wykonania operacji w PS niż proste macierze na tanich wolnych dyskach.
Witam
Poczytałem wątki o komputerach i kwoty wydawane na komputery sa duzo wyższe od 2000 zł.
Czy dla amatorskiego dłubania przy zdjęciach jest mozliwe zestawienie komputera za taką cenę (sam komputer bez monitora itd.) czy zbierać dalej kasę i męczyc się na obecnym? Obecnie mam 256 RAM i procesor 600-tka. Photoshopa 8.0 ledwo ciągnie.
Nie znam sie na komputerach wogóle i proszę o sugestie zestawu pod obróbke zdjęć lub moze ktoś sie znajdzie co złoży odpłatnie za ta cenę (opolskie).
Pozdrowienia
Stać cię na photoshopa a na kompa nie? hmmmm :p
A na poważnie to za 2 tys spokojnie poskładasz coś o wiele lepszego od twojego (nie bójmy się tego stwierdzenia) złomu.
Intel Core 2 Duo E4300 LGA775 BOX 436 zł
Asus P5B Intel P965 LGA775 (PCIE/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR2) 363 zł
Geil DDR2 2GB(2x1GB) PC800 Dual Chanel CL5 327 zł
Seagate Barracuda 320GB SATA2 (ST3320620AS) NCQ 295 zł
Galaxy GeForce 7300GT 256MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-Express (1.3ns) 254 zł
Pioneer nagrywarka DVD DVR-112D czarny OEM 123 zł
Obudowa np. CoolerMaster - Elite 331 (RC-330-KKN1-GP) czarna 143 zł
Zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450W 178 zł
Razem 2119 zł (ceny z techplanet.pl raczej najtaniej w Polsce), zaoszczędzić można na pamięciach (w sensie kupić na allegro bo są troche tańsze - o ok. 40 zł)...
Edit. Aaa i zapomniałem, sklep z Katowic więc masz w miare blisko...
Polaczylem 4 watki na ten sam temat i przyklejam. Mimo ze wiele danych/rad moze juz za pol roku byc nieaktualnych. Warto co jakis czas odswiezac watek i DOPISYWAC sie tu z pytaniami "jaki komputer kupic" .
canis_lupus
13-06-2007, 18:16
I po cholerę taka droga rafa? Komputer ma być do zdjęć a nie do gier.
Ja polecam dowolną (byle miała wyjście VGA nie na kablach), a jak masz LCD z wejściem DVI to dowolną z takim wyjściem.
Ale moim zdaniem lepiej dołożyć tą stówke i mieć z głowy (a może akurat się zachce w coś zagrać) - ja poskładałem takie optimum...
Ale moim zdaniem lepiej dołożyć tą stówke i mieć z głowy (a może akurat się zachce w coś zagrać) - ja poskładałem takie optimum...
Dzieki serdeczne za konkretna odpowiedź. Co do tej stówki to wolałbym dać o sto mniej niz więcej :). Z kolei lepiej dac te 100 aby póżniej nie żałować. Domyslam się że chodzi o karte graficzną, czy ona ma znaczenie dla odtwarzania filmów i filmików?
Przy filmach nie ma dużego znaczenia, nawet nie ma za dużego znaczenia przy pracy w Photoshopie... ale ~250 zł to nie dużo za karte i ewentualne gierki napewno lepiej pójdą...
Ewentualnie jeśli coś tańszego a wystarczającego to np. to:
Galaxy GeForce 7300LE 256MB DDR2/64bit TV/DVI PCI-Express 166 zł
jak nie grasz i masz dużo ramu to kup integrę do filmów i obróbki wystarczy w zupełności... a zawsze jeden wentyl mniej (o ile trafi ci sie grafa z wentylem)
canis_lupus
14-06-2007, 09:08
A ja zapytam po raz wtóry na tym forum: Skoro do grafiki to moża jakiś uzywany Matrox? Kupisz za 30zł a jakością obrazu bije karty za grube tysiące. Tyle że nie pograsz. Polecam, Sam mam 2 karty w kompie, GF7300GT (gigabyte) i Matroxa Mystique. Tej pierwszej używam go gier a drugiej do grafiki.
Jaśle jednak zdecydujesz się na monitor LCD z wejsciem DVI to Matrox nie mam sensu. Nie ma takiego wyjścia.
Intel Core 2 Duo E4300 LGA775 BOX 436 zł
Asus P5B Intel P965 LGA775 (PCIE/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR2) 363 zł
Geil DDR2 2GB(2x1GB) PC800 Dual Chanel CL5 327 zł
Seagate Barracuda 320GB SATA2 (ST3320620AS) NCQ 295 zł
Pioneer nagrywarka DVD DVR-112D czarny OEM 123 zł
Obudowa np. CoolerMaster - Elite 331 (RC-330-KKN1-GP) czarna 143 zł
Zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450W 178 zł
Razem 2119 zł
Jeszcze jedno pytanie laika :)
Czy to sa ostateczne koszty lub jeszcze coś dojdzie (nie wiem, może gniazda, jakies karty lub tp.)
To są same cześci, może w tym sklepie poskładają za free a jeśli nie to jeszcze dochodzi ten koszt (ale o to trzeba już zapytać).
Nie wiem co ma jeszcze dojść, może listwa zasilająca i czytnik kart pamięci...
Reszta jest jak najbardziej kompletna...
Jeszcze jedno pytanie laika :)
Czy to sa ostateczne koszty lub jeszcze coś dojdzie (nie wiem, może gniazda, jakies karty lub tp.)
Monitor, myszka, klawiatura, glosniki - podejrzewam ze masz?
Monitor, myszka, klawiatura, glosniki - podejrzewam ze masz?
Tak, resztę mam.
I po cholerę taka droga rafa? Komputer ma być do zdjęć a nie do gier.
Ja polecam dowolną (byle miała wyjście VGA nie na kablach), a jak masz LCD z wejściem DVI to dowolną z takim wyjściem.
7300GT do gier.... niezła historia 8) normalnie super gry chodzą na tym wręcz wymiatają ;)
canis_lupus
14-06-2007, 23:45
Oczywiście, aktualnie gram w FEAR i STALKER. Gdyby nie 512MB ramu to na średnich detalach było by idealnie, teraz się czasem przytnie ale to jak doczytuje z dysku. Grafa wyrabia.
idealnie to mocno subiektywna sprawa ... dlamnie stalker na 7900GS dopiero na 2GB ramu zaczoł chodzić nieźle oczywiście 1280x1024 i 4xAA i FULL detale aczkolwiek nie mogę powiedzieć aby było IDEALNIE, kwestia co komu wystarczy a z chodzeniem idealnie stalkera na 512MB i 7300 to raczej dlamnie słaby żart ale powtarzam dla mnie. I po co właściwie wogóle uruchammiać gry na srednich detalach i słabej rozdziałce i bez AA jak wyglądają one jak produkcje sprzed 3 lat ... całe wow w nowych tytułach widać jedynie w najlepszych ustawieniach, a zejście z textur MAX na średnie to już totalnie zabiera całą atrakcyjność detali i zamioenia grę w staroć graficzny.
i jeszcze raz mówienie że 7300GT to karta do gier to żart dlamnie tak samo dobra do gier jest s3 Trio, a przedewszystkim opowiadanie że w zamian mogą wsadzić sobie badziewie sprzed 7-9!!!! lat i 50pln tańsze, jest jakimś rozwiązaniem zamiast wymiatającej grafy do gier za całe 170-220pln
canis_lupus
15-06-2007, 10:39
Tylko weż pod uwagę że to badziewie sprzed 9 lat daje o niebo lepszy obraz od Twojego 7900GS(masz tylko GS? Czemu nie GT? :D)
bo GS ma wieksze mozliwosci podkręcania i obecnie mam szybszą kartę od kazdego GT a o 30% tańszą.... trzeba sie troche znać na tym jak sie mówi
a z tymi mozliwosciami matroxa to nierozśmieszaj mnie ... jaki ten matrox ma ramDAC 350 mhz co ? kazda nawet badziewna karta ma obecnie 400mhz a nawet 2x400mhz i zaawansowane rozwijajace sie sterowniki. W przypadku nieuchronnej zmiany na vistę co zrobisz z tym badziewiem wielkim matroxem jak ta vista bedzie chodzic z takim wspomaganiem 3D?
wiesz co nie powtarzaj legend bo jeszcze ktoś to uzna za prawdę ...
canis_lupus
16-06-2007, 15:44
Ty swoje wiesz a ja swoje. Ciekawe tylko dlaczego w firmach graficzno-DTP w 70% kompów są matroxy (znam 3 takie formy)?
Poza tym:
http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/G450/matrox_g450-10.html
http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=224133
http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/G400/MatroxG400-5.html
http://www.at.mi.com.pl/at14/dane/ha01.htm
http://www.veracomp.pl/matrox.matrox-g550-32mb-pci-low-profile.karty-graficzne.page.19.pr_acro.MATROX-G55MDDAP32DB.html
http://www.idg.pl/artykuly/26886.html
Tak więc nie są to tylko moje opinie.
DoMiNiQuE
16-06-2007, 19:27
Ty swoje wiesz a ja swoje. Ciekawe tylko dlaczego w firmach graficzno-DTP w 70% kompów są matroxy (znam 3 takie formy)?
W 70% firm dtp stoja maki z ati i nvidia na pokladzie a nie jakies zabytkowe matroxy ;)
W 70% firm dtp stoja maki z ati i nvidia na pokladzie a nie jakies zabytkowe matroxy ;)
Ale w 3 firmach ktore zna canis_lupus 70% kompow zawiera matroxy i na tym sie skupmy ;) (sorry, chcialem kontrastowo podkreslic groteskowosc argumentu).
canis_lupus
17-06-2007, 00:56
Na maki niestety mogą pozwolić sobie tylko te bogatsze firmy.
DoMiNiQuE
17-06-2007, 01:03
Na maki niestety mogą pozwolić sobie tylko te bogatsze firmy.
Przy obecnych cenach makow to chyba jest jakis zart.
trzeba sie troche znać na tym jak sie mówi
a z tymi mozliwosciami matroxa to nierozśmieszaj mnie ... jaki ten matrox ma ramDAC 350 mhz co ? kazda nawet badziewna karta ma obecnie 400mhz a nawet 2x400mhz i zaawansowane rozwijajace sie sterowniki. W przypadku nieuchronnej zmiany na vistę co zrobisz z tym badziewiem wielkim matroxem jak ta vista bedzie chodzic z takim wspomaganiem 3D?
wiesz co nie powtarzaj legend bo jeszcze ktoś to uzna za prawdę ...
Kolego Popmart, zachowujesz się argancko, co nie jest dobrą metodą na argumentację. Tym bardziej, że znacząco mijasz się z prawdą i jak widzę, używasz pojęć bez znajomości ich znaczenia. Zapoznaj się proszę z uwarunkowaniami technicznymi, decydującymi o jakości karty i różnicą pomiędzy jakością a osiągami, bo to są dwie różne rzeczy.
To, że Matroxy, zarówno starsze i nowsze, mają gorsze wyniki w 3D niż GPU ATI i nVidia nikt nie przeczy. Jednakowoż siłą jest jakość, czyli przykładowo dobrej jakości filtry pasmowe (analog), sprawne transmitery (digital), poprawnie zaprojektowane zasilanie, bardzo duże możliwosci manipulacji w sterowniku. Dzięki temu w zastosowaniach zawodowych związanych z obrazem 2D Matroxy oferują obraz ciężki do pobicia (analog) w rozdzielczościach, gdzie tajwańskie dają cienie za literami, mydło, drżenie, lub (digital) szybką synchronizację transmisji, brak popularnych problemów z obrazem itd.
PS. Jak trafnie zauważył DoMiNiQuE, dobrej jakosci karta nie musi mieć logo Matrox. Ważne, jest natomiast, aby przy konkretnym przeznaczeniu karty, umieć je rozróżnić/trafnie wybrać.
canis_lupus
17-06-2007, 14:22
Przy obecnych cenach makow to chyba jest jakis zart.
Wiesz.. Mercedesy też są dużo tańsze niż kedyś To znaczy że mamy nie kupować nic innego tylko merole? To że potaniały, owszem, ale nadal mają cene dużo wyższą od komputerów zwykłych blaszanek.
Diabel03
17-06-2007, 15:03
I po co właściwie wogóle uruchammiać gry na srednich detalach i słabej rozdziałce i bez AA jak wyglądają one jak produkcje sprzed 3 lat ... całe wow w nowych tytułach widać jedynie w najlepszych ustawieniach, a zejście z textur MAX na średnie to już totalnie zabiera całą atrakcyjność detali i zamioenia grę w staroć graficzny.
Niektórzy nie podziwiają grafike tylko częrpią przyjemność z gry ;] Ładna grafa uprzyjemnia grę ale bez przesady, liczy się gameplay.
kolego tom01 nie odowiadaj mi na posty ponieważ mam cie w ignore i mam w nosie twoje techniczne uwarunkowania.
nic a nic nie wspomniałem o jakosci obrazu 3D a jedynie o wspomaganiu 3D w viscie , a jakosc techniczna kart matrox sprzed 7 lat jest taka sobie , przedewszystkim maja przestarzałe ramdac układy odpowiedzialne bezpośrednio za wyswietlanie obrazu na monitorze.
I na koniec ja nie mówiłem o kazdej kacie z nowymi chipsetami, np chińskim no name tylko o kartach dobrych marek jakie siedzą również w macach np .... bo róznia sie od PC - towych wersji jedynie biosem karty. więc po pierwsze proszę o rozumne czytanie, po drugie nie zycze sobie konwersacji z toba i mam Cie w IGNORE , choc z ciekawości zmieniłem to na chwilę ... bo domyslałem sie ripostowania na moje posty . własnie teraz wraca ignore.
Nie wmawiaj mi ze uzywam pojeć bez zrozumienia ich znaczenia bo chrzanisz głupoty i potwierdziłeś to kilka razy (płyty INTEL lepsze od ASUSA albo ABITA hahahahaah rozśmieszasz mnie)
moja arogancja jest moja sprawą (ewentualnie modów) a tobie nic do tego
kolego tom01 nie odowiadaj mi na posty ponieważ mam cie w ignore i mam w nosie twoje techniczne uwarunkowania.
Odpowiadam innym czytelnikom, których być może interesuje ww problematyka i jako, że zawartość merytoryczna niektórych postów sięga absurdu i wywodzi się chyba tylko z sufitu, czuję się w obowiązku to sprostować. Jeśli kogoś fascynuje podejscie kolegi Popmart do przedmiotu sprawy, sugeruję przejrzeć ten wątek i spróbować wyciągnąć wnioski. Moim zdaniem, i jak sądzę nie tylko, poza zacietrzewieniem nie wnosi ono nic sensowanego do dyskusji.
jakosc techniczna kart matrox sprzed 7 lat jest taka sobie , przedewszystkim maja przestarzałe ramdac układy odpowiedzialne bezpośrednio za wyswietlanie obrazu na monitorze. (...) tylko o kartach dobrych marek jakie siedzą również w macach np .... bo róznia sie od PC - towych wersji jedynie biosem karty.
Proszę o udowodnienie tezy "przestarzałych układów ramdac" oraz podanie źródeł na tezę, że w macach i pecetach siedzą te same karty (w domyśle "dobrych marek" czyli wg Popmart Abity, Leadteki i podobne) tylko różniące sie biosem.
Udzielę też skrótowej odpowiedzi, gdyż nie spodziewam się takowej od Popmart. Układ ramdac, nie ma wiele wspólnego z jakością obrazu na ekranie , a na pewno nie bezpośrednio. Poza tym, o czym zapomniał kolega Popmart, Ramdac jest od wielu lat integrowany w GPU. Częstotliwość pracy tej częsci GPU warunkuje pasmo sygnałowe oraz, takie parametry które z tego wynikają, jak rozdzielczości pracy i częstotliwosci odświeżania. Bezpośrednio obraz zależy od dobrego wyfiltrowania w filtrach o odpowiednio obliczonych i wykonanych zboczach. Układy Ramdac 350MHz produkowane "od zawsze" pozwalają na "wyprodukowanie" sygnału pokrywającego z zapasem wszystkie zakresy akceptowalne przez dostepne śmiertelnikom monitory. Kombinacje o których wspomniał Popmart są stosowane przy układach graficznych do zastosowań 3D, czyli jakby nie patrzeć, będące poza tematyką tego wątku. Oprócz GPU z Ramdac karta składa się jeszcze z paru zabawek i ich jakosć ma wpływ na końcowy efekt, czyli obraz, komfort pracy i możliwości.
A ja miałem Matroxa G550, kupiłem kiedyś, za chore pieniądze, m.in. właśnie dlatego, że naczytałem się bzdur p.t. "jakość obrazu", a akurat kupowałem trochę lepszy monitor (może nie Eizo ;-) ale 19" Samsung z najwyższej w tym czasie serii - panie, ale to był wtedy wypas! :mrgreen:). Po pewnym czasie oddałem tą kartę za darmo, przesiadając się na jakieś w miarę firmowe gforce. To tyle jeśli chodzi o moje zdanie na temat Matroxów ;-)
To tyle jeśli chodzi o moje zdanie na temat Matroxów ;-)
1 dowód: Sprawdź ilość opinii mówiących, że na interfejsie DVI, obraz jest lepszy niż na analogowym. W rzeczywistości nie powinien się różnić wcale, ale z uwagi na powszechność gniotów, usterki takie jak cienie, drżenie szarości, nieostrość są normą.
2 dowód: Sprawdź ilość opinii dotyczących nieprawidłowości przy DVI. Późne "załączanie" obrazu, drżenie. Przy dobrej jakości transmiterów obraz powinien być od razu po włączeniu sprzętu, bez jakichkolwiek defektów.
3 dowód: Ustaw konfigurację wielomonitorową, gdzie mają być różne monitory, rozdzielczości, częstotliwosci odświeżania na sterownikach Matroxa oraz jakichkolwiek innych. I do tego ustaw sobie podgląd na TV.
Konkluzja: W porównaniu do tajwańskich, Matrox jest produktem o klasę lepszym. Podobnie jak L-ki. Nie każdemu jednak potrzebne, przydatne i rzeczywiscie dające to czego oczekiwał.
Dwa monitory? To dla mięczaków ;-) Mam w tej chwili w komputerze dwa GForce na PCIex (nie-SLI i zupełnie różne, 6600 i 7900), podłączone: CRT, LCD, TV, docelowo kiedyś dojdzie jeszcze projektor. Konfiguracje refresh rate/rozdzielczości zupełnie dowolne, włączając bezsensowne (np. 85Hz na TV), mirrorowanie itp., w dowolnych kombinacjach (to oczywiście w obrębie jednej karty). Wszystko wymaga trochę dłubania (Linux, Xorg.conf), ale możliwości są takie, że głowa boli.
Dyskusje z fanatykami Matroxów/ATI przerabiałem już nieraz. Zasadniczo mają one taki sam sens jak przekonywanie audiofili, że pozłacane gniazdka za 500PLN/szt nie wpływają ja "zwiększenie głębi basów" ;-) Owszem, kiedyś, w czasach S3 Trio i pierwszych badziewnych klonów TNT różnica była widoczna. Gdzieś w okolicy GF3-4 zmniejszyła się mniej więcej do poziomu "audiofilskiego".
Dwa monitory? To dla mięczaków ;-)
A gdzie ja napisałem, że chodzi o dwa monitory? A co z resztą? Czyż nie jest prawdą, że 8 na 10 użytkowników tajwańskich kart twierdzi, że jak podłączać to przez DVI bo na analogu jest gorzej? Sprawdź proszę czy to samo występuje na Martoxach, Herculesach (nie tych tajwańskich) i innych kartach wysokiej jakości.
Gdzieś w okolicy GF3-4 zmniejszyła się mniej więcej do poziomu "audiofilskiego".
Bzdura. Różnicę w karcie dobrej i kiepskiej wykazać można w zasadzie natychmiastowo i bez wysiłku. Jak ze wszystkim.
PS. Co to jest "pierwszy (...) klon TNT"? Nie są mi znane przypadki "klonów" układów nVidia Riva TNT. Nie było również, z tego co wiem, nigdy kart nVidia, więc nie było co klonować.
uważaj muflon bo staniesz sie nic niewiedzącym kompletnie niemajacym pojecia o "uwarunkowaniach technicznych" amatorem komputerowcem.:shock:
uważaj muflon
Nie piszę nic, co mogłoby sugerować Muflonowi jakąkolwiek ignorancję, bo z dyskusji wnoszę, że na pewno nim nie jest. A że są różnice zdań, to jest normalne. Dyskusja z Muflonem jest rzeczowa i z przyjemnością ripostuję na jego argumenty.
Różnicę w karcie dobrej i kiepskiej wykazać można w zasadzie natychmiastowo i bez wysiłku.
Dokładnie tak samo twierdzą audiofile :) Tylko na dźwięk określenia "ślepy odsłuch" zaczynają się podejrzanie denerwować, rozglądać za drzwiami itp ;-)
PS. Co to jest "pierwszy (...) klon TNT"?
Przez "klona" rozumiem tanią karta marki Matsonixx, Panasonix itp :) Chipset ten sam, RAMDAC ten sam (no chyba że też gorszy, w starszych chipsetach gdzie nie było zintegrowanego - zawsze to $0.5 oszczędności), a ostatni etap (układy analogowe tuż przed video out)... kompletnie spie***ony przez tani kondensator/opornik. I to jest właśnie ta "różnica" którą można "wykazać". Tyle że dziś już nawet "średni" producenci kart (tak powiedzmy od Asusa/MSI w górę) nie mają z tym problemów.
Oczywiście, można kupić po trzy najtańsze karty z kilku sklepów, wybrać z nich empirycznie najgorsze badziewie i "porównywać" - i tak, wtedy będzie "różnica możliwa do wykazania natychmiastowo i bez wysiłku". Tylko nie wiem co taki test miałby pokazać - zwłaszcza w sytuacji gdy dobry GForce porządnej firmy kosztuje kilkadziesiąt (albo i kilkanaście, jak się trafi) złotych więcej...
kompletnie spie***ony przez tani kondensator/opornik. I to jest właśnie ta "różnica" którą można "wykazać". Tyle że dziś już nawet "średni" producenci kart (tak powiedzmy od Asusa/MSI w górę) nie mają z tym problemów.
Ano właśnie mają z tym problemy. Sugeruję sprawdzić/porównać.
Kolekcjoner
17-06-2007, 23:20
Wiesz.. Mercedesy też są dużo tańsze niż kedyś To znaczy że mamy nie kupować nic innego tylko merole? To że potaniały, owszem, ale nadal mają cene dużo wyższą od komputerów zwykłych blaszanek.
Ale jak nie chcesz to nie kupuj. Przecież nikt nie zmusza do posiadania Mac'ów. I mimo że nie jestem entuzjastą tych kompów to wq.... mnie adnotacja na niektórych stronach, że jeśli chcesz korzystać z oprogramowania, przeglądać lub cokolwiek to zainstaluj sobie IE i najnowszą wersję WindowsMediaplayer :evil:. I później nie ma się co dziwić, że Bill ma monopol. Sami sobie jesteśmy temu winni.
(....)
Dyskusje z fanatykami Matroxów/ATI przerabiałem już nieraz. Zasadniczo mają one taki sam sens jak przekonywanie audiofili, że pozłacane gniazdka za 500PLN/szt nie wpływają ja "zwiększenie głębi basów" ;-) (....)
Piszesz tak bo nie podłączałeś zapewne nigdy sprzętu na deszczu albo w zimie przy dużej wilgotności. Złocone/rodowane gniazda i wtyki są wtedy zbawieniem. I to szczególnie przy przenoszeniu właśnie niskiego pasma :). Mam wrażenie Muflon że krytykując audiofilskie voodo chcesz wepchać wszystko do jednego worka.
Piszesz tak bo nie podłączałeś zapewne nigdy sprzętu na deszczu albo w zimie przy dużej wilgotności. Złocone/rodowane gniazda i wtyki są wtedy zbawieniem.
Ilu audiofili podłącza swoje sprzęty "na deszczu, albo w zimie przy dużej wilgotności"? ;-) Ci których znam(-łem) raczej trzymają go na wyeksponowanym miejscu w salonie, chuchają i wycierają z kurzu min. 3x dziennie :mrgreen:
Ja nie neguję złotych wtyczek jako takich. Ani nawet (a niech tam ;-)) tego, że Matroxy dają lepszą jakość obrazu niż "zwykły proszek". Tyle że polecanie takich zabawek do zastosowań innych-niż-wysoce-wyspecjalizowane-gdzie-różnicę-naprawdę-widać zamiast normalnego sprzętu "dla ludzi" to totalna pomyłka. Również jeśli chodzi o obróbkę foto. Jakoś Apple (w końcu potentat jeśli chodzi o studia graficzne/DTP) nie wrzuca Parhelii do swoich komputerów... i jestem w 100% przekonany, że nie z powodów cenowych.
Kolekcjoner
18-06-2007, 00:26
Ilu audiofili podłącza swoje sprzęty "na deszczu, albo w zimie przy dużej wilgotności"? ;-) Ci których znam(-łem) raczej trzymają go na wyeksponowanym miejscu w salonie, chuchają i wycierają z kurzu min. 3x dziennie :mrgreen:
(...)
No i właśnie chyba tu cały problem. Nie można twierdzić że jakieś rozwiązanie jest do ...(dajmy na to do d...y :lol:), bo garstka fanatyków dorabia do tego niemal religię. To tak samo jak zostało zupełnie wypaczone podejście do kabli min. zasilających. Ich rola i jakość jest niepodważalna, a że znów jest grupka ludzi którzy robią z tego religię - cóż tak mam wrażenie jest we wszystkim Żerują na tym producenci - ich wredne prawo. Tyle że nie można popadać z jednej skrajności w drugą.
DoMiNiQuE
18-06-2007, 08:05
Wybaczcie OT, ale nie moglem sie powstrzymac ;)
Kolekcjoner, to tak w temacie audiofili http://audiovoodoo.alatar.pl/ (moja ulubiona strona) :mrgreen:
Kolekcjoner
18-06-2007, 08:36
Wybaczcie OT, ale nie moglem sie powstrzymac ;)
Kolekcjoner, to tak w temacie audiofili http://audiovoodoo.alatar.pl/ (moja ulubiona strona) :mrgreen:
Było już chyba ze sto razy :D (nawiasem mówiąc gość ma dość słabą wiedzę o temacie, bo sporo tam głupot lub wręcz błędów). W temacie audio jak chyba w żadnej innej dziedzinie jest tyle mitów że aż strach. I co ciekawe, że to działa w obie strony :D.
Tak jeszcze (króciutko offtopicznie) kiedyś na jednym z forów ale także i w jednej z gazet spotkałem się z całkiem poważną dyskusją jaki wpływ na jakość brzmienia ma kolor obudowy danego "klocka". Przyznam że była to pasjonująca wymiana ... trudno powiedzieć czego, bo na pewno nie myśli :mrgreen:.
no cóż czy temat audio czy komputerowy to u niektórych panuje mocny RELATYWIZM - (tak to do ciebie) ja się mówi o kartach np nvidii w porównaniu do np takiego nędznego matroxa to relatywista mówi o najgorszym chłamie no name porównując go do owego matroxa i wtedy racja musi być po jego stronie bo przecie chłam wiadomo chłamem jest ... ale kiedy np ja mówię że przecież są b.dobre wyroby uznanych marek z którymi porównanie takiego matroxa wypada conajmiej blado lub podobnie i nie trzeba szukać starych śmieci po giełdach lub allegro to jakoś dziwnie odpowiedzi są oparte na szopenchauerowskich erystykach mających na celu umniejszenie znaczenia rozmówcy (to również do ciebie) w stylu "nie znasz sie na technicznych uwarunkowaniach itp ...." ... ja może na technicznych uwarunkowanianiach warunkowanych przez szamanów matroxów, markowych (niby lepszych) komputerów się nie znam ale przez moje ręce przeszło dziesiątki tysięcy elementów komputerowych i wiem pewne rzeczy z praktyki a dobrą kartę czy płytę rozpoznam po samym wyglądzie płytki drukowanej ... to samo się ma do audio ... sam mam niezły zestaw audio z kolumnami paradigm... i często spotykam się z porównaniami że te kable do kolumn za 100 za metr są lepsze od...... miedzianych po 2 pln .... no pewnie ale o ile są lepsze od kabli za 20 pln z miedzi beztlenowej za metr, to już dyskusja staje się zawiła na poziomie ja to wiem bo ja zapłaciłem za moje kable 100 to przecież muszą być lepsze ....
... i często spotykam się z porównaniami że te kable do kolumn za 100 za metr są lepsze od...... miedzianych po 2 pln .... no pewnie ale o ile są lepsze od kabli za 20 pln z miedzi beztlenowej za metr, to już dyskusja staje się zawiła na poziomie ja to wiem bo ja zapłaciłem za moje kable 100 to przecież muszą być lepsze ....
Tiaa... "Ludzie znają dziś cenę wszystkiego – nie znając wartości niczego (O. Wilde)" ;-)
Sęk cały w tym, że niesłychanie ciężko o rzeczową opinię. Dotyczy to wszystkiego i zawsze. Ot taka już chyba ludzka natura, bo nie widzę innego wytłumaczenia. Większość polemik, bo dyskusją to ciężko nazwać, kończy się ostrą wymianą zdań, z zaperzaniem się i wycieczkami osobistymi. I po co? Dlaczego jest tyle ludzi wdających się w dyskusję a nie przyjmujących lub nie potrafiących odpowiedzieć na argumentację i reagujących na to agresywnie? W czasach kiedy skomplikowanym urządzeniem technicznym była maczuga łatwiej było udowodnić że moja jest lepsza. W dzisiejszych czasach udowodnienie jakości skomplikowanego urządzenia elektronicznego, wymaga pewnego poziomu szkolnej wiedzy i umiejętności jej werbalizowania. Walor: "he he lepsza, nie rozśmieszaj mnie" jest mało wartościowy.
Radzącym wybory podzespołów komputerowych, sugeruję być przygotowanym na trudne pytania, bo inaczej "rada" nie ma podłoża merytorycznego i w gruncie rzeczy jest tak samo wartościowa jak rzucanie monetą.
canis_lupus
18-06-2007, 12:25
Dwa monitory? To dla mięczaków Mam w tej chwili w komputerze dwa GForce na PCIex (nie-SLI i zupełnie różne, 6600 i 7900), podłączone: CRT, LCD, TV, docelowo kiedyś dojdzie jeszcze projektor. Konfiguracje refresh rate/rozdzielczości zupełnie dowolne, włączając bezsensowne (np. 85Hz na TV), mirrorowanie itp., w dowolnych kombinacjach (to oczywiście w obrębie jednej karty). Wszystko wymaga trochę dłubania (Linux, Xorg.conf), ale możliwości są takie, że głowa boli.
My mówimy o windowsie. Na linuxie wiadomo że wszystko się da.
Ale jak nie chcesz to nie kupuj. Przecież nikt nie zmusza do posiadania Mac'ów. I mimo że nie jestem entuzjastą tych kompów to wq.... mnie adnotacja na niektórych stronach, że jeśli chcesz korzystać z oprogramowania, przeglądać lub cokolwiek to zainstaluj sobie IE i najnowszą wersję WindowsMediaplayer . I później nie ma się co dziwić, że Bill ma monopol. Sami sobie jesteśmy temu winni.
Ja kakurat nie korzystam ani z IE ani tym bardziej z windowsa. Maki lubię i to bardzo, chciałbym takiego, niestety cna jest dla mnie mocno zaporowa.
Wybaczcie OT, ale nie moglem sie powstrzymac
Kolekcjoner, to tak w temacie audiofili http://audiovoodoo.alatar.pl/ (moja ulubiona strona)
Ja gdzieś sie spotkałem ze ściąganiem folii z elektrolitów - bo też lepiej gra.
Dokładnie tak samo twierdzą audiofile Tylko na dźwięk określenia "ślepy odsłuch" zaczynają się podejrzanie denerwować, rozglądać za drzwiami itp
Zapraszam do Krakowa. Mozemy posprawdzać karty. Na ślepo. Niestety Mój Eizo sie spalił a nie mam kasy na nowy.
Dokładnie tak samo twierdzą audiofile :)
A tak a'propos....
Skrajność jest zawsze powodem do kpin, śmieszności etc, ale istnieje pewna wyraźnie słyszalna granica, pomiędzy sprzętem klasy popularnej (masowym) a nie fanatycznym, ale jednak audiofilskim. Ja na swoje drewniane ucho słyszę przypadkowo u kogoś niesamowicie przyjemną muzykę, z jakiegoś pierwszy raz na oczy widzianego Elektrokompaniet'a, a z mojego domowego sprzętu, nie ma nawet cienia tych dźwięków, czystości, wokalu. Nie umiem tego opisywać, ale to dwa różne wrażenia. Nawet cisza miedzy utworami jest inna.
Takie różnice istnieją. W różnych dziedzinach. Trzeba ich tylko doświadczyć i ocenić lub docenić.
Kolekcjoner
18-06-2007, 14:09
A tak a'propos....
Skrajność jest zawsze powodem do kpin, śmieszności etc, ale istnieje pewna wyraźnie słyszalna granica, pomiędzy sprzętem klasy popularnej (masowym) a nie fanatycznym, ale jednak audiofilskim. Ja na swoje drewniane ucho słyszę przypadkowo u kogoś niesamowicie przyjemną muzykę, z jakiegoś pierwszy raz na oczy widzianego Elektrokompaniet'a, a z mojego domowego sprzętu, nie ma nawet cienia tych dźwięków, czystości, wokalu. Nie umiem tego opisywać, ale to dwa różne wrażenia. Nawet cisza miedzy utworami jest inna.
Takie różnice istnieją. W różnych dziedzinach. Trzeba ich tylko doświadczyć i ocenić lub docenić.
No właśnie dlatego uważam, że szczególnie w przypadku audio - voodo działa perfekcyjnie w obie strony. Sztuka polega na tym żeby nie wylać "dziecka z kąpielą".
istnieje pewna wyraźnie słyszalna granica, pomiędzy sprzętem klasy popularnej (masowym) a nie fanatycznym, ale jednak audiofilskim.
Oczywiscie ze istnieje. To co mnie uderzylo w audiofilskim... kurde, nawet juz nie pamietam marki ;-) a osluchiwalem przez prawie rok :) to "plaskosc" brzmienia, ale nie w negatywnym sensie, tylko bardziej tak jakos... no ze "neutralnie" jest. Na poczatku, dla kogos przyzwyczajonego do ustawiania EQ w "krzywa" (dol i gora na plus, srodek na minus) ;-) wydaje sie to nijakie i bezduszne, ale jak sie troche przyzwyczaic... to sprzet typu "super bass reflex", choczby i dobrej klasy, nie jest juz taki fajny.
I to jest roznica jakosciowo porownywalna do tej jaka byla np. miedzy gorszymi i lepszymi CRT, ewentualnie miedzy kiepskimi a bardzo dobrymi LCD. Natomiast Matrox vs. Nvidia to moim zdaniem klasa abstrakcji p.t. "pozlacane gniazdka wplywajace na glebie basu". Dodam, bo chyba dla nie znajacych audiovoodoo nie bylo to jasne: nie chodzi o gniazdko sygnalowe, tylko 220V ;-)
Natomiast Matrox vs. Nvidia to moim zdaniem klasa abstrakcji p.t. "pozlacane gniazdka wplywajace na glebie basu".
Podłącz zatem Matroxa i nie-Matroxa do monitora profesjonalnego i zapodaj mu 2048x1536 po analogu. Porównaj, pogadamy. :-)
Kolekcjoner
20-06-2007, 15:42
(....) Natomiast Matrox vs. Nvidia to moim zdaniem klasa abstrakcji p.t. "pozlacane gniazdka wplywajace na glebie basu". Dodam, bo chyba dla nie znajacych audiovoodoo nie bylo to jasne: nie chodzi o gniazdko sygnalowe, tylko 220V ;-)
Z tego widać że jestem cienki w audiovoodo, bo mnie chodziło o sygnałowe :oops: :lol:.
Podłącz zatem Matroxa i nie-Matroxa do monitora profesjonalnego i zapodaj mu 2048x1536 po analogu. Porównaj, pogadamy. :-)
Ech... czytasz czasami co się pisze, czy tylko powtarzasz w kółko?
http://canon-board.info/showpost.php?p=329350&postcount=395
Ja nie neguję złotych wtyczek jako takich. Ani nawet (a niech tam ) tego, że Matroxy dają lepszą jakość obrazu niż "zwykły proszek". Tyle że polecanie takich zabawek do zastosowań innych-niż-wysoce-wyspecjalizowane-gdzie-różnicę-naprawdę-widać zamiast normalnego sprzętu "dla ludzi" to totalna pomyłka.
Ech... czytasz czasami co się pisze, czy tylko powtarzasz w kółko?(...)
Tyle że polecanie takich zabawek do zastosowań innych-niż-wysoce-wyspecjalizowane-gdzie-różnicę-naprawdę-widać zamiast normalnego sprzętu "dla ludzi" to totalna pomyłka.
Zdarza się mi nawet czasem czytać posty przed odpowiedzią. Polecono (nie ja) Martoxa, jako lepszą alternatywę kart ogólnodostępnych, do komputera dla normalnego śmiertelnika. Przypomnę Ci, że rozpętał się, przez niektórych, dym, że wcale nie są godne polecenia, przestarzałe, "audiofilne" itp. Faktem jest, że te karty są lepsze od 90% dostępnych na rynku i polecenie takiej, za te same pieniądze, jest jak najbardziej na miejscu. Na pewno nie będzie to zły wybór. Uważasz inaczej, ok, Twoja decyzja.
canis_lupus
21-06-2007, 13:41
Polecenie takiej za te same pieniądze to nie bedzie dobry wybór, Taki matrox wart jest dzisiaj 20-40zł. a nie 300zł jak dzisiejsze karty. Chodziło mi o to że jesli ktos nie gra to jak kupi taką karte to po pierwsze 25zł w kieszeni zostaje a obraz ma lepszej jakości.
adalbert
21-06-2007, 14:31
...Polecono (nie ja) Martoxa, jako lepszą alternatywę kart ogólnodostępnych, do komputera dla normalnego śmiertelnika.(...) Faktem jest, że te karty są lepsze od 90% dostępnych na rynku i polecenie takiej, za te same pieniądze, jest jak najbardziej na miejscu. ...
Witaj Tom01 :D .. i kolejna burza z Twoim udziałem (to nie zarzut oczywiście - stwierdzenie faktu)..
Wiem - z PW - że nie jesteś ortodoksyjnym fanatykiem matroxa, etc. - "wpadłeś w dyskusję", w której pojawiło się masę - mniej lub bardziej uzasadnionych argumentów...
Mam taką propozycję - wspomniałeś o 90% kart gorszych od M. ... aby przerwać falę ataków i pyskówek - dla użytkownika forum CB niewiele IMHO z tego wynika (pozostaje niesmak po wycieczkach osobistych) - WSKAŻ proszę karty, które w Twoim mniemaniu (na bazie Twojego doświadczenia) są w miarę godną alternatywą dla matroxów a jednocześnie pozwalają na nieco więcej w aplikacjach innych niż 2D.
Na początek - gwoli przypomnienia :D - sugerowałeś Sapphire'a. ("To tajwan ale niezły.") i modele RADEON X1300 (do stacji jednomonitorowej) lub X1950 (2xDVI)
Myslę, że Twoje sugestie będą dobrym punktem odniesienia dla wielu osób modyfikujących swoje komputery pod kątem obróbki w PS.
Pozdrawiam :D
P.S. Krótka lista 5-10 modeli w różnych przedziałach cenowych - modele pewne, kupowane przez Twoich klientów
EDIT: To pytanie o charakterze POMOCOWYM dla innych - ja wybrałem polecany przez Ciebie model Sapphire X1950 :) - dzięki
Witaj Tom01 :D .. i kolejna burza z Twoim udziałem
Bo ja jakiś kłótliwy chyba jestem ;-).
WSKAŻ proszę karty, które w Twoim mniemaniu (na bazie Twojego doświadczenia) są w miarę godną alternatywą dla matroxów a jednocześnie pozwalają na nieco więcej w aplikacjach innych niż 2D.
Godnym polecenia producentem jest tajwański Sapphire. Być może dlatego, że firma ta, produkowała swego czasu karty dla ATI, firmowane jako oryginały. Coś z tej współpracy widać zostało. Druga liga to Asus, Leadtek, Gigabyte. Trzecia liga to MSI, HIS, Palit, Gainward. Poza peletonem: Super Grace, Galaxy.
Nie wdaję się w konkretne modele, bo tych jest masa i do tego ciągle się zmienia. Dobrze wiedzieć, że oferty są podzielone na karty do różnych grup docelowych. Np chłodzenie pasywne, odlewane ciężkie radiatory, okrojone wersje GPU - do zastosowań desktopowych i pracy z 2D, szybkie procesory i pamięci, wyrafinowane radiatory - do grania.
jeżeli chodzi o procek to niebawem jest premiera Core 2 duo E6850 3Ghz zapowiada się nieźle, cenowo również a do RAW'u przydają się takie smoki ;) wiem po sobie bo mi takowego brakuje monitorki polecam Eizo:) pozdrawiam
Śledziłem dyskusję na temat kart graficznych ale niewiele z tego zrozumiałem bo wogóle nie siedzę w tym temacie.
W poniedziałek chcę zamówić komputer więc proszę napiszcie czy zamówić ta poleconą mi:
Galaxy GeForce 7300GT 256MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-Express
czy polecacie inną. Mam tez syna co czasami lubi pograć :).
jeżeli chodzi o procek to niebawem jest premiera Core 2 duo E6850 3Ghz zapowiada się nieźle, cenowo również a do RAW'u przydają się takie smoki ;) wiem po sobie bo mi takowego brakuje monitorki polecam Eizo:) pozdrawiam
jaką płytę główna do tego proponujecie?
adalbert
29-06-2007, 13:04
Być może - dla niektórych - będzie to lamerskie pytanie - ale trudno ;)
Czy warto przy modernizacji komputera "pakować się" w kupno systemu Microsoft Windows XP Professional x64 Edition :?:
Zastanawiam się, czy pozwoli to przyspieszyć PS CS3 - oczywiście pośrednio - poprzez możliwość dołożenia dodatkowych kości RAM...
Przy 32bitowej wersji systemu operacyjnego - CS3 jest w stanie wykorzystać max.2GB RAMu.
Znam tę sronę: http://kb.adobe.com/selfservice/viewContent.do?externalId=kb401088&sliceId=2
ale proszę praktyków o radę :)
Jaki system wybrać przy zmianie? Vista chyba jeszcze odpada - chyba, że coś przeoczyłem i już można spokojnie w szopie na niej pracować - bez bezsensownych powtórnych aktywacji aplikacji, etc.
Tomasz1972
29-06-2007, 13:29
Być może - dla niektórych - będzie to lamerskie pytanie - ale trudno ;)
Czy warto przy modernizacji komputera "pakować się" w kupno systemu Microsoft Windows XP Professional x64 Edition :?:
Zastanawiam się, czy pozwoli to przyspieszyć PS CS3 - oczywiście pośrednio - poprzez możliwość dołożenia dodatkowych kości RAM...
Przy 32bitowej wersji systemu operacyjnego - CS3 jest w stanie wykorzystać max.2GB RAMu.
Znam tę sronę: http://kb.adobe.com/selfservice/viewContent.do?externalId=kb401088&sliceId=2
ale proszę praktyków o radę :)
Jaki system wybrać przy zmianie? Vista chyba jeszcze odpada - chyba, że coś przeoczyłem i już można spokojnie w szopie na niej pracować - bez bezsensownych powtórnych aktywacji aplikacji, etc.
XP Professional 32 bitowy :)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img402.imageshack.us/img402/2843/beznazwy1zx4.gif)
adalbert
29-06-2007, 13:42
Tomaszu - wiem o tym, że:
" If you are running Windows XP Professional with Service Pack 2, you can set the 3 GB switch in the boot.ini file, which allows Photoshop to use up to 3 GB of RAM.
Important: The 3 GB switch is a Microsoft switch and may not work with all computers. Contact Microsoft for instructions before you set the 3 GB switch, and for troubleshooting the switch. You can search on the Microsoft support page for 3gb for information on this switch."
Pomyślałem sobie po prostu o tym, że dodawanie RAMu, który jest coraz tańszy - jest najprostszą metodą na zwiększanie wydajności... na mojej płycie (już zamówionej) będę mógł wpakować max.8GB RAMu - stąd pytanie - czy wersja 64bit systemu to godne uwagi rozwiązanie?
DoMiNiQuE
29-06-2007, 15:04
będę mógł wpakować max.8GB RAMu - stąd pytanie - czy wersja 64bit systemu to godne uwagi rozwiązanie?
A jaki zamierzasz miec system? Bo np. XP Ci tyle nie pociagnie. Z Vista juz powinno byc lepiej.
adalbert
29-06-2007, 15:50
DoMiNiQuE - pisałem o tym we wcześniejszym poście :) przymierzam się do Windows XP Professional x64 Edition (i w przypadku wersji 64b. mam wątpliwości, czy te 8GB da się własnie wykorzystać)
:D wiem, że jesteś "makowiec" ale z różnych względów nie biorę pod uwagę kolejnej przesiadki (po "aparatowo-systemowej") - na maca...
A... Bo np. XP Ci tyle nie pociagnie. Z Vista juz powinno byc lepiej.
- jesteś pewien, że XP 64 nie da rady?
- sugerujesz, że VISTA jest lepszym rozwiązaniem? (usunęli już kłopoty? - CS3 chodzi na niej bez problemu?) - jeśli tak - którą wersję polecasz?
["osiołkowi w żłoby dano... " :D]
DoMiNiQuE
29-06-2007, 16:50
No wlasnie naczytalem sie gdzies na temat zarzadzania pamieci i ponoc kiepsko to wyglada. Moze ma ktos 8GB na Win XP 64-bit i sie wypowie? ;)
adalbert
29-06-2007, 17:03
energia_ki zwróciła mi jeszcze uwagę na kwestię stabilności systemów... XP 64 bit i Vista pod tym względem chyba:?: nie są optymalnym wyborem.
... Moze ma ktos 8GB na Win XP 64-bit i sie wypowie? ;)
nie no 8GB od razu ;) wystarczy 4 na początek - ale popieram - jest tu ktoś działający na XP 64 ?
EDIT:
I przy okazji jeszcze jedno pytanie:
Wybrałem do swojego zestawu Seagate 320 GB Barracuda (ATA/300, 16MB, 7200, NCQ) ST3320620AS x2 - zestawione do RAIDU 0
W trakcie konsultacji z pracownikiem ZNAKu (tam kupuję) zaproponowano mi inny model:
Samsung SpinPoint 320 GB (ATA/300, 16MB, 7200, NCQ) HD321KJ - z komentarzem "najwyższy transfer wewnętrzy ze wszyskich dysków o obrotach 7200"
Może już ramoleję ale zawsze dotychczas kupowałem seagate'y - nie znalazłem w sieci za dużo info o tym spinpoincie - użytkowników proszę o opinię (niezawodność, głośność ?)
Może kogoś zainteresują pozostałe opinie:
wybrałem Intel Core2 Duo E6600 - "Wyciszenie : standartowe wentylatory INTELA nie należą do specjalnie wydajnych/ cichych, polecam : Pentagram Freezone HP-120 AlCu Lite - 117,00zł brutto, absolutnie niepokonanym jest w tej chwili produkt firmy Noctua : Noctua NH-U12F - 198,00zł brutto.Nie polecam produktów firmy Spire - jakość wporządku natomiast nie należa do najcichszych, zdecydowanie polecam produkty firm : Coolink, Noctua, Noisblocker."
I jeszcze jedna:
"Polecam do tego zestawu pamięci : DDR2 2x1024MB PC-800 OCZ Platinum CL4 5-4-15 - 399,00zł lub DDR2 2x1024MB PC-800 OCZ Platinum Rev2 CL4 4-4-15 - 431,00zł brutto."
Komentarze mile widziane :) (ostateczna decyzja i złożenie zamówienia - poniedziałek)
W kwestii formalnej i screenshotu Tomasza: Windows można puścić w takim trybie, że proces dostaje maks. adresowalną przestrzeń 3GB (1GB zostaje dla systemu) - przełącznik /3GB w boot.ini, a w nowszych windach również /USERVA który potrafi w miarę płynnie regulować ten "split", realnie pewnie do jakichś 3.5GB/0.5GB. Jest jeszcze coś takiego jak PAE, pozwalające adresować do 64GB (ciągle na 32-bitowym systemie), ale to już wymaga mocnego wsparcia ze strony aplikacji.
adalbert
29-06-2007, 21:41
muflon - dzięki za wskazówkę - poczytałem trochę (http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension) - ale czy to PAE da się wykorzystać w pracy z CS3? Jak to praktyce wygląda?
czy to PAE da się wykorzystać w pracy z CS3? Jak to praktyce wygląda?
Wygląda dokładnie tak jak napisałem ;-) "wymaga sporego wsparcia ze strony aplikacji". Czyli: informacja, której potrzebujesz, to numer do firmy (o ile pamiętam) Wimal ;-)
monikenka
28-07-2007, 07:44
Dzięki adalbert za link do mojego wątku (page 15). Skąd to się TAM wzięło... Jesteś wielki :-)
ja zawsze zwracam dużą uwagę na płytę główną i właśnie zakupiłem
Asus P5K Deluxe/WiFi-AP, E6750, GeIL Ultra DDRII 2GB/800 (2 x 1GB)
niejaki Kevin Mills opisał na swoim blogu jak zbudował zestaw komputerowy o wysokiej wydajności z przeznaczeniem do pracy w PS. Oto jego konfiguracja:
Procesor: AMD Athlon X2 64bit 2.2GHz 4400+ Toledo 1GHz FSB 2x1MB Cache Socket 939 Dual Core
Płyta główna: MSI K8N Neo4 Platinum Ultra ATX AMD
Pamięć: Memory: 4 x 1GB Patriot EP DDR400 RAM DIMM
Dysk(i) boot: 2 x 74GB 10,000 RPM 8MB Cache Western Digital "Raptor" SATA HDD
Dysk(i) "Photoshop Scratch Drive": 2 x 74GB 10,000 RPM 8MB Cache Western Digital "Raptor" SATA HDD
Dysk(i) robocze: 4 x 320GB 7200RPM Western Digital SATA HDDs in RAID-5
Karta graficzna: XFX Nvidia 6800GT 256MB Dual DVI
Zasilacz: Enermax EG701AX-VE SFMA ATX12V 600W
Obudowa: Lian-Li PC-V1100A PLUS "Silent" Case
Pozostałe:
# lextor CD/DVD Dual Layer Burner
# HP LightScribe CD/DVD Dual Layer Burner
# The Lian-Li Card Reader
wyszło mu razem $3691 :) ale pracuje mu się pewnie komfortowo.
Całość artykułu przeczytacie tutaj (http://www.kevinmillsphoto.com/Articles/WorkstationArticle.html)
wiem, że cena dla większości z nas (dla mnie także) jest zaporowa, ale chciałbym zapytać co o tym sądzicie. Czy pracowaliście na czymś takim? Czy widzicie jakieś techniczne wady tego systemu?
No kurde, dwa raptory w stripe na system, dwa takie same na scratcha i osobne work area... niech by to tylko spróbowało nie śmigać ;-) Ja w pewnym momencie miałem coś w tym rodzaju (choć bez tych RAIDów i raptorów, po prostu osobne dyski na różne rzeczy) i przyznam że mina ludzi, którym pokazywałem, co na raz może robić moje Pentium III 500MHz była bezcenna :mrgreen:
hehe to się nazywa Prestiż ;)
no właśnie, czy bez RAIDa (pomijając oczywiście funkcję backapu)i przy zastosowaniu zwykłych HDD 7200rpm bardzo "spowolniłoby" tego demona? :)
Czytam czyatam i nie wiem co wybrac. Chce kompa do PS tak max 2200-2300pln. Co myslicie o:
Płyta główna Intel 775 Asus P5B s.775 i965 DDR2 sATA2 309,00
Procesor Intel 775 Intel Core 2 Duo E4400 2.0 GHz s. 775 Box 445,00
Chłodzenie proc. Pentagram Freezone NXC-100 Cu 79,00
Obudowa Arctic Cooling Case Silentium T5 299,00
Pamięć DDR2 Geil 2GB DDR2 800 Dual Chanel Kit 5 5-5- 205,00
Dysk SerialATA Seagate ST3320620NS 320GB sATA II 16MB Raid Edition 299,00 x 2
Grafika PCI-E Galaxy GF 7300GT 128MB 128 Bit TV DDR3 1,4ns 199,00
Nagrywarka NEC AD-7170A DVD-RAM OEM Silver 95,00
razem to 2229 pln
cos zmodyfikowac?
dentharg
28-10-2007, 20:27
Jak nie grasz to możesz wziąć płytę z grafiką na pokładzie i zaoszczędzić trochę.
I kupić 4GB pamięci np.
zastanawialem sie tez nad wymiana procesora na Athlona, ale nie wiem czy to doby pomysl
Gringo997
05-11-2007, 23:02
nie babraj sie w AMD i nie kupuj tanich plyt ASUSA do Intela (cholernie niekompatybilne). POlecam jakiegos intela albo gigabyte opartego na 975.
ram im szybszy tym lepszy, no i dysk sata 2 obowiazkowo, obudowa nie musi byc szalowa jak sie nie rozsypie to kup za 100zl a reszte we wnetrznosci:D co do nagrywarki to nie wiem czy bralbym nec'a sam mam i na poczatku chodzila super a teraz potrafi nagrywac 38 min dvd z predkoscia 12x i nie wiem czy to przez nagrywarke czy komp mi sie sypie bo takie cuda dzieja sie nawet po formacie. polecam na 100% LG DVD-RW bo mialem cale zycie napedy LG i mimo ze za ciche ni byly to wytrzymaly najlduzej !!!
Witam dziś właśnie zamówiłem sobie części jak myślicie czy programy graficzne będą jako tako mi śmigać ??
Intel Pentium Dual Core E2180 2GHz Socket 775 800MHz FSB L2 1MB Cache Retail Box Processor 250 zł
Pioneer DVR-112DBK 18x DVDÂąRW Dual Layer Internal IDE (Black) - OEM 90 zł
EzCool N630 Black/Silver Mid Tower Case with 450W 20+4pin PSU 125 zł
Kingston 2GB KIT (2X1GB) DDR2 667MHz/PC2-5300 CL5 Non Ecc 1.8V -175 zł
Asus P5ND2 SE Socket 775 NVNF570 onboard Audio FSB1066 ATX -175zł
Całość 815zł . Nie wiem jak mi to będzie śmigało ?? Jak myślicie da rade?? Co z grafiką?? Brat mi powiedział, że na płycie gównej jakaś jest więc do zdjęć nie potrzebuję za bardzo??
Skylines
27-11-2007, 13:19
1. AMD Sempron 2600+
2. 1 GB DDR
3. ASUS
4. Geforce 4 64 MB
5. 20 GB HDD
6. Chłodzenie? bardzo głośne...
7. 350 W
8. Obudowa szara średniej wielkości
9. HP L1706
10. Mysz Logitech Optical
11. Skaner Mustek 1200 CP
Śmiga jak szalony ;)
Ja ostatnio robiłem mały tuning mojego sprzętu i generalny remoncik wyniósł mnie niecałe 1000zł. Mówię tu tylko o jednostce. Mianowicie kupiłem:
1. Gigabyte K8NS
2. Athlon AMD 3200+
3. Dysk Seagate 320 GB ATA
4. Goodram 1024
Śmiga jak szalony, PS nie piśnie :)
daniello
21-12-2007, 00:16
Ja ostatnio robiłem mały tuning mojego sprzętu i generalny remoncik wyniósł mnie niecałe 1000zł. Mówię tu tylko o jednostce. Mianowicie kupiłem:
1. Gigabyte K8NS
2. Athlon AMD 3200+
3. Dysk Seagate 320 GB ATA
4. Goodram 1024
Śmiga jak szalony, PS nie piśnie :)
Ja na początku zmieniam podobny zestaw na:
Abit IP35
E6750 + mugen
4 Gb Googram Pro 900/1066
500 Gb - nie wiem jeszcze jaki.
Widocznie określenie "śmiga jak szalony" u mnie oznacza coś innego.
Ja na początku zmieniam podobny zestaw na:
Abit IP35
E6750 + mugen
4 Gb Googram Pro 900/1066
500 Gb - nie wiem jeszcze jaki.
Widocznie określenie "śmiga jak szalony" u mnie oznacza coś innego.
:) :) :)
tu są testy (http://canon-board.info/showthread.php?t=6997&page=41)
juz tu raz pisalem, ale niestety wtedy nie kupilem kompa -teraz na szczescie pieniazki juz w kieszenie i zestaw gotowy, ale mam prosbe, bo nie jestem w te klocki dobry - czy bedzie to ok :)
Procesor Intel Pentium Dual Core E2180 2.0 GHz (S775) BOX 1 szt. 289.00
Płyta główna Gigabyte GA-P35C-DS3R 1 szt. 349.00
Pamięć RAM GeIL Dual Black Dragon 2x 1GB DDR2 800 MHz CL4 2 szt. 412.00
Karta graficzna GeForce 8500 GT Palit 256MB (DDR3) HDTV & DVI (PCI-E) Sonic (chłodzenie pasywne) 1 szt. 249.00
Dysk twardy IDE/SATA Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) 2 szt. 500.00
Obudowa Asus TA-861 Black-Silver 1 szt. 103.00
Napędy optyczne LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-H55L LightScribe bulk black 1 szt. 114.00
Zasilacz Zasilacz do obudowy Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W bulk 1 szt. 175.00
Monitor LCD 19" Eizo S1921SE black 1 szt. 1488.00
Razem brutto: 3679.00 zł
i jeszcze mam pytanie, czy co do LCD czy sa jakies roznice miedzty np :Eizo S1921SHG, Eizo S1921SE, Eizo S1921SAG, czy to tylko rozna podstawka??
za wszystkie podowiedzie bede wdzieczny :)
nie wiem jakie masz preferencje ale pamięci wziął bym 4GB
za tą samą cenę lub niższą GeIL Dual 2x 2GB DDR2 800 MHz
nie wiem jakie masz preferencje ale pamięci wziął bym 4GB
za tą samą cenę lub niższą GeIL Dual 2x 2GB DDR2 800 MHz
A potem byś się dziwił czemu w systemie widać tylko ok 3GB pamięci...
No chyba że 64bitowy system...
Do nie 64bitowych systemów dobrym combo jest 2x1GB+2x512kB w dualach.
No i jak szaleć to szaleć - 1066MHz albo i lepiej. Ja mam np te i śmigają:
http://www.morele.net/produkt/112504
W niedługim czasie dokupię jeszcze 2x512 bo po co przepłacać za kolejny 1GB jak i tak system tego nie wykorzysta a nawet nie zauważy.
i jeszcze mam pytanie, czy co do LCD czy sa jakies roznice miedzty np :Eizo S1921SHG, Eizo S1921SE, Eizo S1921SAG, czy to tylko rozna podstawka??
Tak - różnica to tylko podstawka.
ostatecznie zdecydowałem sie na:
INTEL PENTIUM DUAL CORE E2180 - 2.00 GHz BOX / S- 775
Płyta główna ASUS P5K - P35, SATA II, DDR 2
2 x Pamięć RAM GEIL DDR2 2048 MB / 800 (Dual 2 x 1024 MB), 4-4-4-12
2 x Dysk Twardy SEAGATE 250 GB, 16 MB, SATA II - ST3250620AS
Karta Graficzna PCIex PALIT GF 8500 GT 256 MB DDR3, 128 bit
Lub
Gigabyte 8500GT Ultra 256MB 128Bit PCI-E DDR3
Nagrywarka DVD LG GSA-H55L - 20x DVDRW DL, IDE, OEM, LightScribe,
CHIEFTEC GPS-450AA-101A - 450 W
Jakaś obudowa
razem: 2136 pln
zmieniłem płytę główna - bo procek będzie kręcony, a z tego co doczytałem będzie lepszy Asus.
Zastanawiam sie jeszcze nad karta graficzna, ale zobaczymy co doradza w sklepie.
System będzie stal na Viscie 64 wiec ramu zostawię ile jest.
DO tego jeszcze LCD o który pytałem, bo są rożne ceny np: ten (http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Eizo/SlimEdge__profesjonalne_zastosowania_biznesowe/19_/19_Eizo_S1921SAB_black/pelny,id,29294/) i ten (http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Eizo/SlimEdge__profesjonalne_zastosowania_biznesowe/19_/19_Eizo_S1921SHB_black/pelny,id,29292/) - różnica prawie 200 pln...
Jeśli ktoś coś wie o tych grafikach to chętnie sie dowiem ;)
Jak już będę miał to napisze jak chodzi ;)
A potem byś się dziwił czemu w systemie widać tylko ok 3GB pamięci...
No chyba że 64bitowy system...
Zdziwisz się - jak nie wiesz o tym - bo inaczej nie :):)
U mnie XP widzi 3.5GB (tu chyba ty się zdziwisz)
Ja uznałem, że przyrost wydajności i płynniejsze działanie po wyłączeniu pliku wymiany jest warty straty 0,5GB
(odzyskasz jak zmienisz system - czego gorąco odradzam)
Pamięć szybko się wymienia więc można sprawdzić te dwa warianty
Tu link dla Viteza z moich 4 testów przy 2 wariantach pamięci (http://canon-board.info/showthread.php?t=6997&page=41)
U mnie XP widzi 3.5GB (tu chyba ty się zdziwisz)
Nie zdziwiłem się - napisałem 'ok' i jest 'ok' czyli około.
Ja uznałem, że przyrost wydajności i płynniejsze działanie po wyłączeniu pliku wymiany jest warty straty 0,5GB
Wyłączenie pliku wymiany już daje ci stratę kolejnych 'bajtów' (nie odważę się stwierdzić czy mega- czy giga- ) ramu.
Już lepiej raid0 albo (co ja mam) swapa na raptora wrzucić.
Sprawdzę kiedyś jak się sprawuje 3GB bez wyłączania pliku wymiany kontra 3.5GB z wyłączonym.
(odzyskasz jak zmienisz system - czego gorąco odradzam)
Zmianę na 64bitowy też odradzam, choć są entuzjaści... ale ci chyba zbyt wielu sterowników nie potrzebują ;) .
A mi już wiem że np tuner TV by się wysypał na 64bitowych czy to XP czy tym bardziej Viście. A że nie mam telewizora i nie chce mi się tylko po to zmieniać tunera to skreślam 64bity... na razie...
Tu link dla Viteza z moich 4 testów przy 2 wariantach pamięci (http://canon-board.info/showthread.php?t=6997&page=41)
Mnie do niczego nie musisz przekonywać, więc tym bardziej nie musisz specjalnie dla mnie dedykować linków.
Szczególnie że to tylko wynik testu a nie porównanie kilku możliwych architektur.
ja piszę o tym co sprawdziłem
raid0 dużo daje - ale już raz straciłem dane w ten sposób
(nie wszystkie bo co jakiś czas robię kopie)
ja tez raid0 bede raczej robil. zabezpieczeniem przed utrata danych jest albo raid3(5) lub raid0+1 (mimo ze zapis spowolniony, ale szybki odczyt), ale niestety to wymaga dodatkowych dyskow..
programy możesz zawsze zainstalować
ważne żeby dane fotki itd mieć gdzieś jeszcze
Ernest_DLRS
28-12-2007, 17:24
Ja z kolei siedze od X lat na makówkach. Obecnie na iMacu G4 którego mam od 7 lat. 2 lata temu zakupiłem Power Maca G5 który jednak niedawno sprzedałem ze względu na jego gabaryty no i troche ze względu że potrzebuje czasem dostępu do windy, więc wymieniam na inteloskiego MacBooka Pro ;)
ja poczyniłem zakup nowego kompa i wybrałem starannie:
MB: GIGABYTE P35-DS3R imo lepsze i tańsze od Asusów w tej chwili
CPU: E4500 @ 3,08 GHz na standardowym chłodzeniu jest wydajniejszy od serii 6xxx o jakieś 20%
RAM 2 x 2GB OCZ 800/CL4 (na ram obecnie nie ma co skąpić choć XP widzi pomiedzy 3,2-3,5 GB, na szybsze CL nie ma się co łaszczyć różnica pomiędzy CL4 a 5 jest marginalna i niewarta dopłaty)
VGA- ATI 3850 512 POWERCOLOR PCS (gram a ta karta przy cenie 550pln za wersje 256 to dziś zdecydowanie najlepszy zakup ja za swoją zapłaciłem ok 630PLN)
HDD SATA2 BARRACUDA 500GB 7200.11 32MB - zdecydowanie najlepsze obecnie dyski szczęka mi opadła :250 GB na talerz, NCQ2 , dysk działa jak moje wcześniejsze 2x160 SATA Raid 0 .... 95mb/s w/g HDtach poprostu rewelacja ...jak dokupię 2 do raidu 0 to komputer mi wybnuchnie. Imo biorąc pod uwagę plusy i minusy obecnie przy tych dyskach raptory 10.000 mogą się schować
Obudowa Chieftec, zasilacz Coolermaster 430W 12", DVDRW LG SATA, czytnik CF/3,5"
mam dostęp do hurtowni więc cenka za mój zestaw to 2550 PLN w sklepach trzena się przygotować na 300-500PLN wiecej.
RAM 2 x 2GB OCZ 800/CL4 (na ram obecnie nie ma co skąpić choć XP widzi pomiedzy 3,2-3,5 GB, na szybsze CL nie ma się co łaszczyć różnica pomiędzy CL4 a 5 jest marginalna i niewarta dopłaty)
To dlaczego kupiłeś CL4 a nie CL5 ?
bo dostałem pod choinkę takie wypasione lekutko ;) i przy ustawianiutimingów 4/4/4/12 róznica jest marginalna do standardowyh 5/5/5/15
bo dostałem pod choinkę takie wypasione lekutko ;)
No to "poczyniłeś zakup" czy dostałeś pod choinkę? ;)
i przy ustawianiutimingów 4/4/4/12 róznica jest marginalna do standardowyh 5/5/5/15
A to akurat nic dziwnego.
HDD SATA2 BARRACUDA 500GB 7200.11 32MB - zdecydowanie najlepsze obecnie dyski szczęka mi opadła :250 GB na talerz, NCQ2 , dysk działa jak
Ja za Seagate'y dziękuję bardzo - świeżo kupiona Barracuda 7200.10 na SATA terkocze w czasie pracy jak dyski sprzed 10 lat - ostatni Seagate jaki kupiłem - chciałem cichego kompa, mam terkoczący dysk...
No to "poczyniłeś zakup" czy dostałeś pod choinkę? ;)
tylko pamieci dostałem ;)
Ja za Seagate'y dziękuję bardzo - świeżo kupiona Barracuda 7200.10 na SATA terkocze w czasie pracy jak dyski sprzed 10 lat - ostatni Seagate jaki kupiłem - chciałem cichego kompa, mam terkoczący dysk...
tak mi przykro... mój jest cichutki ... ale jak to zdyskami bywa czasem seria czasem sztuka ...
wszystkie 7200.10 trochę terkoczą, to wynika ze sposobu zapisu i jest potwierdzone w prawie każdym teście, ale w tych samych testach można wyczytać, ze są one jednymi z lepszych wiec coś za coś :)
Tezet-gdynia
31-03-2008, 03:18
ja poczyniłem zakup nowego kompa i wybrałem starannie:
CPU: E4500 @ 3,08 GHz na standardowym chłodzeniu jest wydajniejszy od serii 6xxx o jakieś 20%
VGA- ATI 3850 512 POWERCOLOR PCS (gram a ta karta przy cenie 550pln za wersje 256 to dziś zdecydowanie najlepszy zakup ja za swoją zapłaciłem ok 630PLN)
HDD SATA2 BARRACUDA 500GB 7200.11 32MB - zdecydowanie najlepsze obecnie dyski szczęka mi opadła :250 GB na talerz, NCQ2 , dysk działa jak moje wcześniejsze 2x160 SATA Raid 0 .... 95mb/s w/g HDtach poprostu rewelacja ...jak dokupię 2 do raidu 0 to komputer mi wybnuchnie. Imo biorąc pod uwagę plusy i minusy obecnie przy tych dyskach raptory 10.000 mogą się schować
Obudowa Chieftec, zasilacz Coolermaster 430W 12", DVDRW LG SATA, czytnik CF/3,5"
mam dostęp do hurtowni więc cenka za mój zestaw to 2550 PLN w sklepach trzena się przygotować na 300-500PLN wiecej.
i do takiego zestawu zasilacz coolermaster 430W :?: :!: Raczej bym stawial na firme Tagan i bardziej 450W ktory w rzeczywistosci ma troszke wiecej.
320Gb seagate nie terkocze wogole, zero dzwieku, za to np. 160 albo 250 juz tak :(
cooler master bardzo dobrze się sprwauje (procek @3GHz) ja w przeciwieństwie do znacznej większości nie popadam w histerię zasilaczową i owe 430W starcza z zapasem i jest OK trzyma ładnie napięcia itp....(pracowałem kilkalka lat w firmie "integrującej" kompy)
i do takiego zestawu zasilacz coolermaster 430W :?: :!: Raczej bym stawial na firme Tagan i bardziej 450W ktory w rzeczywistosci ma troszke wiecej.
Mocy nie ma się co czepiać bo to i tak pisane palcem po wodzie. Jeśli ktoś jest fanatykiem liczb, to proponuję 1KW albo więcej. Choć taniej będzie napisać sobie moc na obudowie mazakiem. A marka to jedno i drugie chińszczyzna, więc jeden pies, czy to Tagan, Coolermaster czy inny .
Z naciskiem na "IMO".
Tezet-gdynia
31-03-2008, 10:28
Mocy nie ma się co czepiać bo to i tak pisane palcem po wodzie. Jeśli ktoś jest fanatykiem liczb, to proponuję 1KW albo więcej. Choć taniej będzie napisać sobie moc na obudowie mazakiem. A marka to jedno i drugie chińszczyzna, więc jeden pies, czy to Tagan, Coolermaster czy inny .
Z naciskiem na "IMO".
Oj, to moze logic instalowany seryjnie do obudowy ?? moze zasilacz za 40 zł ?? :neutral: Mam inne podejscie po utracie kilka razy dyskow i dziwnych rzeczach ktore sie z nimi robily typu wylaczanie i wlaczania sie im zasilania podczas pracy komputera. Nie fajnie stracic 2 dyski 120gb w ciagu pol roku. Teraz jade na taganie i 320gb i nic zlego sie nie dzieje. Pozatym rozkrecilem troche zasilaczy i wiem ze pomimo ze wszystko chinszczyzna to roznica jest kolosalna chociazby w technologi wykonania, zastosowanych filtrow itp. Ja bym kupil lepszy (ktos kiedys napisal ze im ciezszy tym lepszy) i spal spokojnie, zwlaszcza w czasach kiedy karta graficzna ma takze podlaczane osobne zasilanie. Zwykly zasilacz z komputera wazy ponizej 1kg, tagan wazy duuuuuuzo wiecej, a ryzu dosypanego w srodku nie ma, jest roznica w elektronice :wink:
Oj, to moze logic instalowany seryjnie do obudowy ?? moze zasilacz za 40 zł ??
Piszę o zasilaczach, a nie emulatorach, które padając, ciągną za sobą do grobu, resztę komputera. Choćby sławny na cały kraj Codegen. ;-)
Jednakowoż, nie ma co się ekscytować mocami, sprawnościami, bajerami etc. Uruchamiałem i testowałem obciążeniowo współczesne, mocno wyposażone komputery, na firmowych zasilaczach o mocach 150-200W. Tak, że kilkaset W i więcej napisane na chińszczyźnie, przy ich żenującej sprawności, to science fiction.
Tezet-gdynia
31-03-2008, 10:46
Ale filtry fikcja nie sa ;) Chociaz w zasilaczu za 400-600zł raczej moc nie jest zawyzana ;) a tagany tyle kosztuja z tego co pamietam ;)
Ale filtry fikcja nie sa ;) Chociaz w zasilaczu za 400-600zł raczej moc nie jest zawyzana ;) a tagany tyle kosztuja z tego co pamietam ;)
Nie przesadzajmy. Tanan pińcetwatowy to 275 zł.
http://www.ceneo.pl/741479
Tezet-gdynia
31-03-2008, 10:59
To troche spadly z ceny, kiedys za 400-450W trzeba bylo zaplacic 400-600 zł ale to normalne bo teraz sa mocniejsze na rynku i te tansze musialy spasc z ceny. Ale dalej uwazam je za dobre zasilacze, w srodku nie ma zwyklych blach aluminiowych tylko porzadne radiatory, dobrej jakosci elektronika no i glosne tez nie sa ;)
ojojojoj panowie
-mój coolermaster to przwoity i "ciężki" zasilacz niczym nie podobny do codagenów itp ma bardzo przyzwoite okablowanie i sprawuje się OK ..... wiec bez podjarki i histerii
-a co do gigabyte to nie zaczynając na nowo pyskówki z kolegą Tom01 nie tylko IMO ale również informacje z serwisów duzych dystrybutorów Action,AB,i ABCDATA (mam tam swoje wtyki ;)) o znacznym pogorszeniu się awaryjnosci Asusa oraz opiniach najwiekszych serwisów testujacych sprzęt (wiem mogą być sponsorowane) ale lącząc te dwie sprawy i uwzględniając różnicę 100PLN na identycznej funkcjonalności sprawa wydała mi się jasna. Tym bardziej że maksymalne uzyskiwane wyniki w overclockingu w w inecie jednoznacznie wskazują na Gigabyte (w porównaniu z asusem).
-mój coolermaster to przwoity i "ciężki" zasilacz niczym nie podobny do codagenów itp ma bardzo przyzwoite okablowanie i sprawuje się
A co to ma wspólnego z awaryjnością, sprawnością, stabilnością i jeszcze kilkoma -ościami, które składają się na jakość. To jest chińszczyzna średnio-niskich lotów i nie ma co o to kruszyć kopii. Z dobrymi zasilaczami to może ma wspólną wagę i napisy. Niewiele więcej.
Najprostszym świadectwem jakości, jest fakt istnienia w ofercie danego wytwórcy zasilaczy, wersji do serwerów, układów redundantnych, czy nawet zastosowań krytycznych.
nie tylko IMO ale również informacje z serwisów duzych dystrybutorów Action,AB,i ABCDATA
Handlowanie masówką na tony, nie świadczy o jej jakości. Jeśli rzeczywiście ma Pan taką możliwość, proszę przedstawić statystyki procentowe, zwrotów gwarancyjnych i po, płyt Gigabyte'a w stosunku do Intela.
canis_lupus
31-03-2008, 12:07
Najprostszym świadectwem jakości, jest fakt istnienia w ofercie danego wytwórcy zasilaczy, wersji do serwerów, układów redundantnych, czy nawet zastosowań krytycznych.
Np. Codegen? :D :D :D
A co to ma wspólnego z awaryjnością, sprawnością, stabilnością i jeszcze kilkoma -ościami, które składają się na jakość. To jest chińszczyzna średnio-niskich lotów i nie ma co o to kruszyć kopii. Z dobrymi zasilaczami to może ma wspólną wagę i napisy. Niewiele więcej.
Handlowanie masówką na tony, nie świadczy o jej jakości. Jeśli rzeczywiście ma Pan taką możliwość, proszę przedstawić statystyki procentowe, zwrotów gwarancyjnych i po, płyt Gigabyte'a w stosunku do Intela.
nie będe niczego przedstawiał ... bo mam ludzi którzy ten arcy sprzęt przewalają na tony i jak mówia że asus siadł z jakością to ja im wierze i tyle ... a intel wybacz ... rozmawialiśmy już o tym dlamnie przeciętniaki z kompletnym brakiem oveclockingu za podobne pieniądze co inny jak to nazywasz masowy chłam .... ale nie zaczynam tej dyskusji i pozostanę przy własnym zdaniu.
PS abstrahujac juz od mojego coolermastera który to był decyzją jak najbardzie świadomą i opartą w 70% na cenie ok (130 hurt 170 detal) oferta tej firmy jeśli chodzi o profi zasiłki jest conajmiej dobra .....
http://www.coolermaster.com/products/product.php?language=en&act=category&tbcate=22
bez przesady z tym "pan"
Np. Codegen? :D :D :D
A ma zasilacze profi?
Tezet-gdynia
31-03-2008, 12:58
No ja coolermastera uwazalem za dobra firme od chlodzenia itp ale pozniej i tak znalazly sie lepsze w tej samej cenie. Z moich doswiadczen wynika ze dobrym zasilaczem jeszcze jest Chieftec GPS-450AA-101A. Nie jest mega drogi, a swego czasu specjalizowali sie praktycznie tylko w zasilaczach, ciezkie, z duza 12 od spodu i duzym wylotem z tylu - bardzo ciche, pelne filtry itp. Minusem jest to ze nie ma odpinanych kabli co przydaje sie bardzo w poprawnym przeplywie powietrza w komputerze, drozsze wersje maja. Ale jesli coolermaster Ci odpowiada, masz jakies pozytywne doswiadczenia z nim zwiazane to pozostaje tylko zyczyc awaryjnej jego pracy (bo lepiej zeby ON padl i uratowal komputer, niz mialby pasc komputer a ON zostac sprawny) ;)
nie będe niczego przedstawiał ... bo mam ludzi którzy ten arcy sprzęt przewalają na tony i jak mówia że asus siadł z jakością to ja im wierze i tyle ... a intel wybacz ... rozmawialiśmy już o tym dlamnie przeciętniaki z kompletnym brakiem oveclockingu
"Mam ludzi" brzmi poważnie. :-)
W innej dyskusji niechlubnie "popisał się" Pan chamstwem, jako odpowiedzią z braku fundamentalnej wiedzy z dziedziny mikroelektroniki, więc proszę wybaczyć ale bez merytorycznych podstaw nie ma argumentacji. Dlatego podkreśliłem "IMO" w Pana wypowiedzi, bo to nic innego jak Pana opinia.
bez przesady z tym "pan"
To ogólnie przyjęta forma zwracania się.
7-8 lat w detalicznej firmie o obrotach ok 500.000 miesięcznie ... przez moje ręce przeszły tony sprzętu zarówno jako serwis PC jak i kupiec jak i handlowiec ... elementarną wiedzę na tenat elektroniki można sobie w buty wsadzić przy dzisiejszym PC bo kto to naprawia sam ... kosz albo wymiana
a już nie tylko odemnie usłyszła PAN elektronik do czego się nadaja płyty intela: do mocherowych komputerów w biórach albo na serwery ...
-ale prosiłem nie odgrzewać starych dyskusji bomam takie zdanie a PAN ma inne i ja to szanuje lubi PAN Intela OK, dlaczego stara mi się PAN wytłumaczy ć że jest jakoś znacząco lepszy od innych to już nie wiem ...
BTW proszę sobie wpisać w google "najlepsze płyty p35" i zobaczyć gdzie i czy wogóle jest tam jakiś intel ....
elementarną wiedzę na tenat elektroniki można sobie w buty wsadzić
Prawa fizyki raczej nie są funkcją postępu w elektronice. Wtórny analfabetyzm nie jest powodem do chluby.
Ale ma Pan rację. Nie ma sensu kontynuować tej dyskusji. Z emocjonalnie podbudowanymi wypowiedziami nie można polemizować. Ja wiem o czym piszę i nie jest to kwestia lubienia lub nie, Intela. Potrafię wskazać co jest gdzie źle, nieoptymalnie lub budżetowo zaprojektowane. Dlatego twierdzę, że pewne rozwiązania to kiszka, a bajery, overclocking to nic innego jak marchewka na kiju.
canis_lupus
31-03-2008, 19:19
A ma zasilacze profi?
Nawet całe obudowy serwerowe... Swoją droga podobno całkiem niezłe.
oveclocking to nie bajery na kiju tylko 400PLN w kieszeni i znacznie lepszy proc w kompie ale taki pan purrysta zapewne ma inne zdanie niż 99% serwisów hardware w sieci...
i szopenchauerowskie erystyczne zagrywki deprecjonujące rozmówce z powodu domniemanego braku wiedzy o baczność elektronice spocznij, czy emocjonalnych pana zdaniem wypowiedzi to zwykła dziecinada ... każdy tak potrafi
zagrywki deprecjonujące rozmówce z powodu domniemanego braku wiedzy o baczność elektronice spocznij
Ależ z Pana uparty gość. Przecież nie odpowiedział mi Pan na proste pytanie, a na które odpowiedź, dawała znaczący argument w polemice na temat jakości niektórych płyt. Jak mam to zatem nazwać i traktować? Ma Pan swoje przekonania, dogmaty i wiedzę czerpaną z praktycznego zlepiania komputerowych klocków. Nie jest to jednak poziom, pozwalający na dyskusję, gdzie bardziej potrzebne jest operowanie wielkościami fizycznymi, niż terminami "mocherowe komputery", czy "markowe komponenty".
praktyczna wiedza na temat "zlepiania klocków" , ilości serwisów danego sprzętu , wytrzymałości na podkręcanie FSB, i tego typu PRAKTYCZNE a nie TEORETYCZNE informacje i wiedza jest znacznie ważniejsza i użyteczniejsza niż rozmowy o wielkościach fizycznych ... jasne już widzę serwisantów i ludzi którzy sie tym realnie zajmują (realnie) w dyskusjach na Pana poziomie teoretyczno - elektronicznych w dziedzinie PC i dzisiejszych czasach tylko praktyka ...
kolejna schopenhauerowska zagrywka sprowadzenie rozmówcy na własny "lepszy" , "wyższy" poziom nie osiągalny dla niewtajemniczonych. oraz dyskretne przemilczanie spraw o których mówię i które są nie bardzo po linii ... np oceny serwisów internetowych sprzętu gdzie intel ze swoimi MB praktycznie nie istnieje, a gdyby był taki fantastyczny to zapewne by sie nim zajmowano.
To żeby przerwać niekończące się pasmo wzajemnych "dla mnie EOT" :mrgreen: ja jeszcze w temacie zasilaczy.
Otóż do domowego peceta kupiłem coś o zagadkowej nazwie "Superflower SF500K", 500W, za niecałe 300PLN. Od ponad dwóch lat ciągnie to zestaw: Athlon 3800 X2, 4x512MB, 5xHDD, 2x grafika na PCIex (GF6600/7900), SB Live, wifi na PCI. Często pracujący 24/7 (obróbka filmów), w raczej kiepsko wietrzonym pomieszczeniu (przy zamkniętym oknie, po 1-2h zaczyna być czuć przyjemne ciepełko). Zero problemów :D
Ja kupiłem chieftec za 150 złociszy - 350WATT i mi śmiga z 2GB RAM 800MHz DUAL CHANNEL, jakimś 64 bitowym semrponem, dysk SATA II (zamknięty w obudowie takiej metalowej wielkości napędu CD co to ma za zadanie wyciszyć dysk), jakimś GeForcem 7600... jakieś dodatkowe karty dźwiękowe, firewire coś tego typu. Na grafikę bezgłośnego Zalmana założyłem (pasywnego) i muszę się nachylać do kompa i nasłuchiwać żeby zobaczyć czy działa (diody mam wypięte). Na procesorze mam przykręcony fo 60% mocy firmowy wiatrak (jak sie grzeje to się rozkręca). Może i jest ciepło, i procesor na 50 - 60 stopni działa, ale co to dla procesora. Przynajmniej cicho jest.
Aha, RAM dla mnie jest ważniejszy niż dwa rdzenie :) Wolę płynność przy pracy niż szybkość obliczeń.
fristajlor
15-05-2008, 21:53
Witam ;)
Będę niedługo zmieniać komputer i chciałbym uwzględnić przy zakupie moje "amatorsko fotograficzne" potrzeby. Sprzęt, nad którym się zastanawiam to:
Intel Celeron E1400 2.0 GHz, 512 kB L2
Płyta Gigabyte GA-G31M-S2L
Dysk Seagate 7200.11 500 GB 32MB (7200 RPM, NCQ, SATAII)
Pamięć A-DATA lub GOODRAM 2x1GB DDR2 800 MHz Cl 5 lub 4
Sprzęt bym wykorzystywał do obróbki zdjęć - filtry, hdr, składanie panoram oraz wykorzystanie formatu RAW. Czasem pewnie też jakiś plakat będę musiał przygotować (format do A2).
W związku z tym chciałbym się spytać jak ten sprzęt będzie sobie radzić? Co będzie "wąskim gardłem"? Co mógłbym wymienić nie dopłacając zbyt wiele aby szybkość/wydajność się poprawiła? Czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę?
Pozdrawiam,
MAck
Jakoś nie bardzo ufam Celeronom, niby te nowe już dwurdzeniowe ale... wrzuciłbym pełne core 2 duo choćby i E4500 (np wersji bez oemowego wyjca - tray i dodał do tego cichy wentyl) albo coś jeszcze mocniejszego, go te 2Ghz bardziej do lapcia mi pasuje niż do wydajnego stacjonarnego kompa :).
Tomasz Golinski
15-05-2008, 22:07
Lepiej markową pamięć wpakować, teraz to grosze kosztuje.
Tomku goodram jest dobra pamiątką i tanią.
Ja bym brał:
E2180 + OC:)
Płyte na P35.
2x1GB Goodram PRO900
reszta wedle upodobań.
Ten procesor spokojnie podkręcasz do 3000MHz. Pamięć ustawiasz na 1000-1100 i rakietka
Tomasz Golinski
15-05-2008, 22:42
Dobrą bo tanią :) Ja bym sobie wolał jednak coś bardziej markowego włożyć, ale może to przesąd, nie wiem. Chwilowo na szczęście nie muszę zmieniać kompa.
Witam ;)
Będę niedługo zmieniać komputer MAck
Tutaj jest odpowiedni wątek:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20885&highlight=komputer
Podstawą kupna/rozbudowy było by raczej dużo RAMu i szybki wielordzeniowy procesor. 2 GB RAM to absolutne minimum, a lepiej więcej. Tym bardziej, że sam system też zajmuje sporo pamięci.
Witam ;)
... Intel Celeron E1400 2.0 GHz, 512 kB L2
Płyta Gigabyte GA-G31M-S2L
Dysk Seagate 7200.11 500 GB 32MB (7200 RPM, NCQ, SATAII)
Pamięć A-DATA lub GOODRAM 2x1GB DDR2 800 MHz Cl 5 lub 4
...
Oprócz Celeron, to wszystko pozostałe nawet bym zostawił. Poza tym, pamięci chcesz na 800MHz, a czy Celeron to udźwignie? Nie jestem pewien, czy one nie mają zegara 533MHz, a to chyba szkoda byłoby mieszać szybka pamięć i wolny zegar procka.
Ja zmieniałem desktopa końcem ubiegłego roku. Ponownie postawiłem na Pentium, tym razem Quad Q6600. Cena niewiele wyższa od Core 2 Duo, a procesy korzystają z 4 rdzeni. Warto pomyśleć!
Co do RAM - 2GB jest OK.
ze quad nie znaczy wydajniejszy ;) ram z 4GB jakis OCZ kingston hypix, czy inne markowe. Mi Vista wywalal blad przy 2GB i odpaleniu CS 1.6, ze ma go juz za malo :/
fristajlor
16-05-2008, 10:44
Z Celerona chyba zrezygnuję na rzecz Intela Core Duo 1,8 GHz, 1MB. Zastanawiam się tylko czy jest sens kupować więcej niż 2GB RAMu? Będę miał WinXp 32 więc ponad 3,2GB nie będzie mógł on obsłużyć. Ciekawe jaka byłaby różnica między 2GB a 3 lub 4GB RAMu?
Podpowiedzcie, czy to dobra konfiguracja dla fotoamatora:
1.Procesor Intel Core 2 Duo E8200 2,66/6MB BOX
2.Płyta główna Gigabyte GA-EP35-DS3R IP35 S775
3.Grafika Palit ExpertTV GF8600GT 256 PX 2DV
4.HDD Seagate ST3500320AS 500GB 32MB Sata300
5.Coolermaster Elite331
6.Modecom Feel III ATX
Dorzuć jeszcze info o RAMie. Dla fotoamatora często i 2GB to mało, a mniej potrafi czasem irytować.Korzystam z intela core 2 duo 3GHz, 2 GB RAM w pracy pod vistą 64 business i nie jest źle. Jak wracam do domu i odpalam athlona64 pod XP PRO z 1GB RAM, do tego otworzę coś w prophoto rgb i obrabiam, zaczynam tupać.
Dla XP granica to 2GB.
Dopiero Vista obsługuje więcej i faktycznie przekroczenie tej granicy czyni komfort w "grafice".
Im więcej tym lepiej ,ale tu może być właśnie kolizja z systemem.
Nie wiem jak z Linuxem w tej materii i oprogramowaniem pod niego.
Zapomniałem!
RAM to DDR 2 A-Data Extreme 4-GB/800 (2x2GB) Dual
System XP
Dla XP granica to 2GB.
Dopiero Vista obsługuje więcej i faktycznie przekroczenie tej granicy czyni komfort w "grafice".
Im więcej tym lepiej ,ale tu może być właśnie kolizja z systemem.
Nie wiem jak z Linuxem w tej materii i oprogramowaniem pod niego.
Maksymalna ilość RAM w XP to 4 GB, nie 2.
http://www.microsoft.com/poland/windowsxp/officexp/planowanieWdrozenia52.mspx
http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/PAE/PAEdrv.mspx
Podpowiedzcie, czy to dobra konfiguracja dla fotoamatora:
1.Procesor Intel Core 2 Duo E8200 2,66/6MB BOX
2.Płyta główna Gigabyte GA-EP35-DS3R IP35 S775
3.Grafika Palit ExpertTV GF8600GT 256 PX 2DV
4.HDD Seagate ST3500320AS 500GB 32MB Sata300
5.Coolermaster Elite331
6.Modecom Feel III ATX
Mam praktycznie identyczną konfigurację w domu (od tygodnia).
System Vista Home Premium 64-bity, Ram 4 GB.
Do fotek używam Lighroom'a i Photoshop Elements 6.0, śmiga to tak lekko jak jakaś przeglądarka grafiki.
Póki co, jestem zachwycony komfortem pracy - obróbka i wołanie RAWów to teraz czysta przyjemność :smile:.
Moze uscisle: XP (32 bitowy) obsluguje prawie 4GB RAM (w rzeczywistosci widzi troche mniej), natomiast XP64 juz nie ma tego ograniczenia.
SebaWolf
19-05-2008, 09:04
Wersja 32bit obsługuje 3,5GB, a może przydzielić maksymalnie 2GB na aplikację, 64bitowa może przydzielić więcej.
Ja pracuje przy takiej konfiguracji na 32bitowej, póki co nie narzekam, LR pracuje w końcu normalnie:
1. Intel Core 2 Duo E8200 Box
2. Gigabyte GA-EP35C-DS3R
3. 2x2GB Mushkin XP 800Mhz
4. Samsung SATAII 750GB HD753LJ 7200 + Samsung SATA 320GB na backup zdjęć
5. Gigabyte GF 8500 GT 512 MB DDR2, 128 bit
5. Silverstone Precision z dwiema wichurami 180mm + Feel III 350W
Czy ten procek E4600 podoła tej karcie evag gf 8800gts 512. ???
Czy ten procek E4600 podoła tej karcie evag gf 8800gts 512. ???
Przecież karta graficzna ma własny procesor (tzw GPU). Co ma jedno do drugiego?