PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 5 [6]

mkamelg
24-09-2018, 22:49
Standardowa metoda http://www.bluehoursite.com/articles/how-get-rid-stuckdead-pixels-canon-dslr-camera nie działa?

Cichy
25-09-2018, 08:43
No właśnie okazało się , że działa. A kiedyś próbowałem i nie pomagało, dziwne ;)

Cichy
25-09-2018, 10:15
A czym odczytać przebieg migawki ? (windows)

Yaru
25-09-2018, 14:38
A czym odczytać przebieg migawki ? (windows)

Szykujesz puszkę na handel? :mrgreen:

Cichy
25-09-2018, 16:29
Obydwie nawet. Udało mi się odczytać przebieg jednej 25k, ale druga już nie chce bo wołają kolejne 5$ w aplikacji, co za złodziejstwo :D Ale zakładam , że będzie podobnie.

5pirit
25-09-2018, 17:23
Całkowicie rezygnujesz z Canona czy na R zamieniasz?

Cichy
25-09-2018, 21:05
Trudno powiedzieć, muszę pomacać, choć na papierze dla mnie lepiej wygląda A73. Mam całą zimę na przemyślenia :)

Yaru
26-09-2018, 08:21
Obydwie nawet. Udało mi się odczytać przebieg jednej 25k, ale druga już nie chce bo wołają kolejne 5$ w aplikacji, co za złodziejstwo :D Ale zakładam , że będzie podobnie.

Kiedy planujesz, bo sam mam rozkminy czy starej 6D nie zamienić na drugą 6dII, albo pie..ąć to wszystko i pójść w Bieszczady znaczy się do Sony :)

akustyk
26-09-2018, 08:26
6D mkII jest wypas. zostawili wszystko dobre z 6D (maly rozmiar, GPS, swietne kolory) a naprawili to co bylo do du* (PD AF i beznadziejny kontrastowy).

tylko, ze to jest wypas pod katem robienia zdjec realnych. testowo, czy nie daj biosie pod jakies DXO, to oczywiscie jest muzeum i od razu trzeba isc w Bieszczady :D

Yaru
26-09-2018, 08:31
6D mkII jest wypas. zostawili wszystko dobre z 6D (maly rozmiar, GPS, swietne kolory) a naprawili to co bylo do du* (PD AF i beznadziejny kontrastowy).

tylko, ze to jest wypas pod katem robienia zdjec realnych. testowo, czy nie daj biosie pod jakies DXO, to oczywiscie jest muzeum i od razu trzeba isc w Bieszczady :D

Zdaje sobie sprawę że to fajne puszki, ale tych gratów jest już za dużo, do tego jest za ciężko, marzeniem są dwa małe aparaty i dwie, trzy stałki.

Michal
26-09-2018, 08:58
Zdaje sobie sprawę że to fajne puszki, ale tych gratów jest już za dużo, do tego jest za ciężko, marzeniem są dwa małe aparaty i dwie, trzy stałki.

6D2 to puszka przyzwoita. Fajna była by, gdyby miała 2 sloty na karty SD. Konkurencja w tej klasie ma dwa sloty (Nikon D750).

Nigdy nie patrzyłem na zakup sprzętu z tej perspektywy, ale ostatnio 6D2 padł mi na imprezie. :( Również miałem kupować drugie 6D2, a teraz mam "zonka" i zimę na przemyślenia.

Yaru
26-09-2018, 09:05
6D2 to puszka przyzwoita. Fajna była by, gdyby miała 2 sloty na karty SD. Konkurencja w tej klasie ma dwa sloty (Nikon D750).

Nigdy nie patrzyłem na zakup sprzętu z tej perspektywy, ale ostatnio 6D2 padł mi na imprezie. :( Również miałem kupować drugie 6D2, a teraz mam "zonka" i zimę na przemyślenia.

Z tym że może paść to niestety loteria jest wszędzie, jakoś odpukać tyle co mi się puszek przez ręce przewinęło z żadna nie miałem problemów.
Co się stało? migawka?

Michal
26-09-2018, 09:08
Ja również od 14 lat żadnego problemu. Mirror box przy 10 tyś przebiegu. :(

Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka

Yaru
26-09-2018, 09:11
Ja również od 14 lat żadnego problemu. Mirror box przy 10 tyś przebiegu. :(

No to faktycznie ból, to zdecydowanie za szybko, mam nadzieję że aparat na gwarancji.

Michal
26-09-2018, 09:21
No to faktycznie ból, to zdecydowanie za szybko, mam nadzieję że aparat na gwarancji.Na szczęście jeszcze tak.

Cichy
26-09-2018, 09:30

tylko, ze to jest wypas pod katem robienia zdjec realnych.

Wszystko się zgadza. Bardzo lubię tę puszkę i być może pozostanę przy jednej, a na drugie body wezmę bezlustro. Minął już ponad rok od premiery 6d2 i szczerze mówiąc liczyłem na to, że poprawią to i owo. Chociażby zmniejszą punkt AF na Live View, bo jest IMO trochę za duży, liczyłem też na programowe poprawienie DR. Niby z tym nie ma tragedii w większości sytuacji, ale przy plenerze, dużych kontrastach i wyciąganiu mocnym z cieni jednak zdjęcie robi się wyprane przez pojawiający się szum. W starej 6d było faktycznie ciut lepiej, nie mówiąc o 5d4 czy choćby A72 którego też czasem używam. Niby tylko mały % zdjęć, kiedy mi ten DR przeszkadza, no ale jednak można lepiej, więc czemu nie ;)

Na plus po 2 sezonach z szóstkami II - brak problemów z AF, w ogóle brak jakichkolwiek problemów :)

Yaru
26-09-2018, 09:36
Wszystko się zgadza. Bardzo lubię tę puszkę i być może pozostanę przy jednej, a na drugie body wezmę bezlustro. Minął już ponad rok od premiery 6d2 i szczerze mówiąc liczyłem na to, że poprawią to i owo. Chociażby zmniejszą punkt AF na Live View, bo jest IMO trochę za duży, liczyłem też na programowe poprawienie DR. Niby z tym nie ma tragedii w większości sytuacji, ale przy plenerze, dużych kontrastach i wyciąganiu mocnym z cieni jednak zdjęcie robi się wyprane przez pojawiający się szum. W starej 6d było faktycznie ciut lepiej, nie mówiąc o 5d4 czy choćby A72 którego też czasem używam. Niby tylko mały % zdjęć, kiedy mi ten DR przeszkadza, no ale jednak można lepiej, więc czemu nie ;)

Na plus po 2 sezonach z szóstkami II - brak problemów z AF, w ogóle brak jakichkolwiek problemów :)

Jak A7II radzi sobie z AFem na sali ( kotlet)?

akustyk
26-09-2018, 09:50
w ciagu 15 lat nigdy nie padla mi karta pamieci. ani jedna. wiecej aparatow mi wiatr zdmuchnal do morza (1) albo zlecialo mi do slodkiej wody (1) albo zwyczajnie poszla im migawka od przebiegu (1), niz tych kart padnietych bylo (0) :)

na dluzszych wyjazdach profilaktycznie tak czy siak backupuje kazda dniowke, ale to bardziej dla mojego komfortu psychicznego jest niz realnej potrzeby. a 95% wyjazdow i tak jestem autem i na najgorsza ewentualnosc mam w bagazniku jeszcze trabanta 750D spakowanego..

a ta dodatkowa karta pamieci co dokladnie zmieni jak pada aparat?

bo chcialbym zrozumiec logike tego rozumowania. i nie moge :(

Michal
26-09-2018, 10:09
a ta dodatkowa karta pamieci co dokladnie zmieni jak pada aparat?

bo chcialbym zrozumiec logike tego rozumowania. i nie moge :(

Żle mnie zrozumiałeś. Ja przez ostatnie 14 lat nie miałem ani pada karty, ani puszki. Ale teraz CF nie ma tylko same SD, a na forach pojawiają się tematy, że SD padło, rozkleiło się itp. W CF co prawda byli tacy co potrafili styki pogiąć w czytniku, ale nie mam pojęcia jak to można zrobić.

Nigdy nie patrzyłem na zakup aparatu przez pryzmat awarii, a teraz to się zmieniło. Teraz patrzę, żeby puszka miała dwa sloty - może być pad karty, oraz żeby trzecia puszka była w aucie (chyba jednak kupię 5D2 :lol: na takie leżakowanie w aucie).

akustyk
26-09-2018, 11:01
Żle mnie zrozumiałeś. Ja przez ostatnie 14 lat nie miałem ani pada karty, ani puszki. Ale teraz CF nie ma tylko same SD, a na forach pojawiają się tematy, że SD padło, rozkleiło się itp. W CF co prawda byli tacy co potrafili styki pogiąć w czytniku, ale nie mam pojęcia jak to można zrobić.

mam SD od ostatnich moze 7 lat. w tym w 6D (mkI/mkII), ktore sa moja glowna puszka. dzialaja bezawaryjnie.

natomiast oczywista oczywistoscia jest, ze mechanicznie karty SD to jest zenada i jest skandalem, ze ktokolwiek to w ogole dopuscil do uzytkowania poza kompaktem za 100 PLN :(

Nigdy nie patrzyłem na zakup aparatu przez pryzmat awarii, a teraz to się zmieniło. Teraz patrzę, żeby puszka miała dwa sloty - może być pad karty, oraz żeby trzecia puszka była w aucie (chyba jednak kupię 5D2 :lol: na takie leżakowanie w aucie).
nie no, domyslam sie, ze to jest jednak traumatyczne. pomysl zapasowej puszki ma duza racje bytu, nawet dla amatorskich potrzeb (o ile tylko finanse pozwola)

Cichy
26-09-2018, 11:30
Jak A7II radzi sobie z AFem na sali ( kotlet)?

Słabo niestety moim zdaniem. Do tego dochodzi wyraźny shutter lag.

Yaru
26-09-2018, 11:41
Słabo niestety moim zdaniem. Do tego dochodzi wyraźny shutter lag.

:cry:

Teraz używki można dorwać rozsądnych pieniądzach pomyślałem żeby kupić na testy, następnie do tego przejściówka i jechać na szkłach, które już posiadam. Ciekawe na ile lepiej jest w tym zakresie w A7 III. Podejrzewam że będę musiał poczekać na Twoje testy żeby podjąć decyzję ( jakoś na Twoje spostrzeżenia o szkłach czy puszkach zawsze były celne i często na nich się wzorowałem :) ).
Ja będziesz miał sprzedawał 6dII napisz na PW szczegóły. Z góry dzięki. :mrgreen:

Kolekcjoner
26-09-2018, 14:03
Miałem pewną chwilę słabości i myślałem o kupieniu 6D mkII ale chyba(?) dobrze że się wstrzymałem.

gnd
26-09-2018, 16:00
Czemu? Rewelacyjny aparacik.

Michal
26-09-2018, 16:58
Miałem pewną chwilę słabości i myślałem o kupieniu 6D mkII ale chyba(?) dobrze że się wstrzymałem.Moim przypadkiem się nie sugeruj. Mógł być losowy. Nikon D750 ma dwa sloty, ale opinie bardzo awaryjnego. W sumie to teraz nie wiadomo w co iść. Szklarnia już jakaś jest więc pewnie .... . ;)

Cichy
26-09-2018, 19:54
No właśnie, jak to jest ? Mnie nigdy nie zawiódł aparat z podwójnym slotem, za to słyszę, że D750 padają już z małym przebiegiem... Co za czasy.
Yaru, napiszę, ale już wstępnie mam klientów ;)

Kolekcjoner
26-09-2018, 23:39
Czemu? Rewelacyjny aparacik.

Może, nie przeczę ale póki co poczekam co pokazuje R. Ma dla mnie kilka cech które są bardzo ważne.

gnd
27-09-2018, 10:48
R jest na pewno lepszy, wszystko kwestia ceny.

Daniell
29-09-2018, 22:29

Jakim programem udało Ci się odczytać przebieg w 6D mk II?

jatokor
21-11-2018, 21:57
Kilka miesięcy temu wertowałem ten wątek w poszukiwaniu opinii kogoś kto miał 6D i kupił nowszą wersję. Ja w końcu kupiłem i podzielę się swoją opinią jako użytkownika starszej wersji.

Miałem 6D mk1 i miałem z nim dwa podstawowe problemy:
- relatywnie słaby autofocus
- brak AF w wideo (uwiecznienie nowego członka rodziny na filmie)

Nie napiszę chyba nic odkrywczego na temat aparatu, raczej potwierdzę to co inni już napisali, ale ja takich postów szukałem. Kwestia kręcenia wideo jest oczywista i nie ma porównania do pierwszej wersji. Sam AF w sumie też jest bez porównania. Jeśli ktoś uważał że mk1 ma wystarczający AF to i tak nie potrzebny mu lepszy. Ja nie byłem i moim zdaniem to jest przepaść na korzyść dwójki. Ludzie narzekają, że mogłoby być większe pokrycie kadru. Mogłoby, ale nie ma i AF działa i tak zdecydowanie lepiej.

Piszę to z perspektywy osoby która w zasadzie nie rozważała zakupu innego aparatu, chciałem FF, chciałem Canona, (raczej) chciałem nowy sprzęt i miałem na to mniej więcej tyle kasy co koszt mk2. Mogłem albo zostać przy swoim aparacie, albo kupić nowszą wersję. Oczywiście są też inne różnice, ale przynajmniej na razie nie rzuciły mi się jakoś mocno w oczy w codziennym użyciu, jedyne co to nie jestem chyba fanem ustawiania rzeczy na dotykowym ekranie, ale cóż - taki mamy klimat

RTSiak
29-11-2018, 13:45
Miałem 6d i 6d2 przez kilka miesięcy, 6d poszedł jako zapasowe body do plecaka. Fakt w 6d2 AF lepszy. lag na spuście lepszy, bufor lepszy. Cała reszta nowości dla mnie albo nic nie wnosząca albo pomijalna bo nie używam (np AF przy filmowaniu, dotykalski wyśw. itd) Obecnie zostałem ze starym 6d i będę celował w 5d4. Jak ktoś ma 6d to wg mnie jeśli AF jest dla niego znośny i nie potrzebuje AF w filmach czy bujanego lcd to szkoda kasy. Tym bardziej, że 6d można już trafić na aukcjach w okolicach 2/2.5tys zł... 6d2 wg mnie daje gorszy obrazek, szum na wyższych ISO jest wyraźnie gorszy i jakoś jakby więcej detalu gubiło? W każdym razie wole dłubać w rawach ze starego 6d. 6d2 sprzedałem.

Daniell
24-12-2018, 15:48
Proszę o pomoc w sprawdzeniu przebiegu migawki w Canonie 6d mark II. Czy znacie jakieś darmowe programy, które to potrafią? Nic, co do tej pory dawało radę w przypadku 5D mark II, 7D itd. niestety nie działa.

RTSiak
25-12-2018, 23:42
darmowego jeszcze nic nie ma

jest chyba tylko coś płatnego pod ios

Daniell
20-01-2019, 15:32
Czy ktoś używa i może polecić jakąś folię lub szkło ochronne na główny wyświetlacz? Kupiłem Larmor w drozszej wersji z metalową ramką i jak widać na dołączonym zdjęciu wygląda tragicznie :/

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

https://canon-board.info/imgimported/2019/01/95ba364cfc94e5dc24d8ca4d5e40a383-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190120/95ba364cfc94e5dc24d8ca4d5e40a383.jpg)

szwayko
29-01-2019, 12:41
6D II jest chyba w dobrej cenie 6299 zł w proclub

Seba73
30-01-2019, 13:29
a po co Ci to szkło????

saxjas
31-01-2019, 13:03
Po kilkunastu latach użytkowania 5d classic przymierzam się do zakupu kolejnego aparatu FF. W ciemnych pomieszczeniach przydałoby się większe iso niż w moim 5d. Zastanawiam się na 6d mark II ale nurtują mnie głównie: braku joysticka i ograniczone krycie wizjera. Po testach też mam wątpliwości i niedosyt "dbałości" o klienta. Mam wrażenie, że konkurencja zaoferowała korzystniejszy produkt d750. Dlatego też myślałem o zakupie nikona d750 lub całkowitego pożegnania z lustrzanką na rzecz bezlusterkowca. Możecie mi podpowiedzieć jak wygląda użytkowanie 6d mII pod kątem braku joysticka i ograniczonego krycie? Wszelkie inne sugestie też rozważę.

Macios
31-01-2019, 13:14
Jeśli jesteś przyzwyczajony do szybkiej pracy joystickiem, to odczujesz jego brak. Ja tak mam jak robię zdjęcia na 2 body - 5ką i 80tką. Oczywiście, do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale dla mnie to jest duża strata w ergonomii.

kardwa
31-01-2019, 13:58
Po kilkunastu latach użytkowania 5d classic przymierzam się do zakupu kolejnego aparatu FF. W ciemnych pomieszczeniach przydałoby się większe iso niż w moim 5d. Zastanawiam się na 6d mark II ale nurtują mnie głównie: braku joysticka i ograniczone krycie wizjera. Po testach też mam wątpliwości i niedosyt "dbałości" o klienta. Mam wrażenie, że konkurencja zaoferowała korzystniejszy produkt d750. Dlatego też myślałem o zakupie nikona d750 lub całkowitego pożegnania z lustrzanką na rzecz bezlusterkowca. Możecie mi podpowiedzieć jak wygląda użytkowanie 6d mII pod kątem braku joysticka i ograniczonego krycie? Wszelkie inne sugestie też rozważę.

Krycie wizjera to 98% w 6D2. Czy faktycznie to duża strata? Ja tego nie zauważyłem mając 6D2 przez kilka tygodni. Jeśli potrzebujesz coś faktycznie porządnego, chcesz mieć joya i masz dużo obiektywów Canona to leć po 5D4. A jak nie jest dla ciebie problemem mazianie po ekranie zamiast joysticka i nie przeszkadza jeden slot na kartę pamięci to EOS R jest dobrą propozycją.

saxjas
31-01-2019, 15:11
Wcześniej nie wymieniłem C 5d mark iv z uwagi na cenę. Też mi się marzy.

saxjas
31-01-2019, 19:18
Jeśli jesteś przyzwyczajony do szybkiej pracy joystickiem, to odczujesz jego brak. Ja tak mam jak robię zdjęcia na 2 body - 5ką i 80tką. Oczywiście, do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale dla mnie to jest duża strata w ergonomii.
W jaki sposób ustawia się punkty ostrości w 6dm2?

r_m
31-01-2019, 23:39
Zastanawiam się na 6d mark II

Spróbuj wziąć do rąk "R" (bez joysticka).
Czy masz szkła, które "trzymają Cię" przy Canonie?

jinks
01-02-2019, 03:09
W jaki sposób ustawia się punkty ostrości w 6dm2?

Jest wybierak kierunkowy. Słabiej niż joystick, ale z drugiej strony w tym aparacie i tak najlepszy jest centralny punkt. Większą skuteczność, szczególnie gdy jest ciemniej, mam przez ustawienie ostrości środkowym i ew. przekadrowanie. Identycznie miałem w 5d2, 6d i 5d3. Dla mnie brak joya nie jest jakoś bardzo odczuwalny.
Jeśli przechodzisz z 5d mkI to będziesz zaskoczony dokładnością/skutecznością AF-u, żywotnością baterii, jakością matrycy, mniejszymi gabarytami (dla mnie bardzo na plus) no i przede wszystkim odchylanym, dotykowym ekranem :)

saxjas
01-02-2019, 15:53
Spróbuj wziąć do rąk "R" (bez joysticka).
Czy masz szkła, które "trzymają Cię" przy Canonie?

Mam kilka szkieł i lampę ale rozważam inne możliwości. Co proponujesz innego? Chętnie zapoznam się.

--- Kolejny post ---

Jest wybierak kierunkowy. Słabiej niż joystick, ale z drugiej strony w tym aparacie i tak najlepszy jest centralny punkt. Większą skuteczność, szczególnie gdy jest ciemniej, mam przez ustawienie ostrości środkowym i ew. przekadrowanie. Identycznie miałem w 5d2, 6d i 5d3. Dla mnie brak joya nie jest jakoś bardzo odczuwalny.
Jeśli przechodzisz z 5d mkI to będziesz zaskoczony dokładnością/skutecznością AF-u, żywotnością baterii, jakością matrycy, mniejszymi gabarytami (dla mnie bardzo na plus) no i przede wszystkim odchylanym, dotykowym ekranem :)

Dzięki za info. Widzę, że można żyć bez joy..Mniejsze gabaryty, dokładność AF i inne wymienione atuty przemawiają.

zdebik
02-02-2019, 11:40
W 60D mam ten wybierak na kole i jest ok. Idz do sklepu i zobacz jak Ci leży 6D2 oraz D750.

Jakie szkła chcesz kupić z Nikonem?

saxjas
03-02-2019, 22:18
W 60D mam ten wybierak na kole i jest ok. Idz do sklepu i zobacz jak Ci leży 6D2 oraz D750.

Jakie szkła chcesz kupić z Nikonem?

Myślałem na początek o Tamronie 24-70/2.8

Kolekcjoner
03-02-2019, 23:36
saxjas - poczekaj jeszcze kilka dni....

saxjas
04-02-2019, 10:31
Ok. Co masz na myśli?

saxjas
12-02-2019, 21:40
Co sądzicie o sklepie cyfra.eu. Oferują znacznie tańszy sprzęt z tzw. "ich gwarancją". Warto?

parman
13-02-2019, 07:57
Co sądzicie o sklepie cyfra.eu. Oferują znacznie tańszy sprzęt z tzw. "ich gwarancją". Warto?

Ja kupiłem w cyfra.eu C6D Mk. II i Tamron 24-70/2.8 G2. Sprzęt nowy. Póki co nie korzystałem ze "sklepowej" gwarancji. Jeśli chodzi o obsługę klienta to jest ok.

saxjas
13-02-2019, 10:16
Ceny mają naprawdę konkurencyjne.Informuja, że sprzęt w przypadku awarii należy odesłać do nich i tym się zajmą, więc chyba jest ok. A z 6dmkii jesteś zadowolony? Mam na myśli opisywane tutaj np. wyciąganie cieni podczas postprodukcji.

parman
13-02-2019, 13:24
Napiszę Ci tak: jak na moje potrzeby (niedzielny pstrykacz) w zupełności wystarczy. Nie jestem jakimś tam "szumofobem" ;). Po prostu cieszę się robieniem zdjęć.

saxjas
13-02-2019, 14:29
Ok. Dzięki

Woland666
22-02-2019, 22:26
Również kupiłem w cyfra.eu i również 6D mk2. Sklepik spoko, nawet dali lekką zniżkę za to, że nie klikałem kupna przez Allegro, więc zaoszczędzili na prowizji. Pogadaliśmy trochę, spoko chłopaki.

A mk2 to bardzo fajny sprzęt, wystarczy omijać ISO100, w którym są największe problemy. W zakresie 200-1000 różnica szumów jest właściwie niezauważalna (chyba, że się masakruje te zdjęcia 5 stopów w każdą stronę, ale po co?), do 3200 szumy można olać w 90% przypadków, jeśli się tego nie drukuje na A0. 6400 jest ok jak na trudne warunki, wyżej z zasady nie jadę, ale przy testowych zdjęciach wcale nie było takiej tragedii, jak się spodziewałem.

Jak ktoś notorycznie nie doświetla zdjęć do tego stopnia, że ma prawie całą fotkę czarną lub przepala niebo to może mieć problemy z wyciąganiem w post. Ale jak się jest w granicach błędu to bardzo fajny aparat. Lżejszy od innych FF o dobre 200 gram i tańszy o połowę. W testach na youtube może i wypada słabo, ale tam porównują go z innymi body za 8-10k złotych, a to można mieć za 5300. Wiadomo, że będzie różnica. Ale czy dwukrotna?

michalko
23-02-2019, 15:28
Jak kupować 6D to tylko z dobrym szkłem, inaczej nie widzę sensu. Co podpinacie pod body?

Bangi
23-02-2019, 23:11
Woland666 - jakie problemy są z ISO 100???

cauchy
23-02-2019, 23:20
Jakie są problemy z Iso100?? [emoji848]

Kolekcjoner
23-02-2019, 23:33
Woland666 - jakie problemy są z ISO 100???

Też jestem ciekaw????

marfot
23-02-2019, 23:35
Też jestem ciekaw????

"W domu powieszonego nie rozmawia się o sznurze";)

luso
24-02-2019, 11:01
Zakładam, że problemy na ISO 100, które znikają po podniesieniu ISO są conajmniej ezoteryczne ;-)

candar
24-02-2019, 11:24
Zależy ;) Np w astrofotofo będzie całkiem inny punkt odniesienia ;) http://dslr-astrophotography.com/iso-values-canon-cameras/

Woland666
24-02-2019, 12:40
Odnośnie ISO 100 - nie będę udawał wielkiego fachowca, który zauważa każdą najdrobniejszą różnicę. Mądrzejsi ode mnie testowali ten aparat i wyszło im, że przy najniższym ISO dynamika tonalna kuleje - sporo testów twierdzi, że jest wręcz gorzej niż w klasycznym 6D lub 80D. Widziałem zdjęcia z tych porównań i rzeczywiście słabiej to wyglądało. Jednak większość testujących, którzy przeszli przez większy zakres ISO niż tylko najniższe niemal chórem potwierdziła, że im wyżej z tym ISO jedziemy tym lepiej aparat zaczyna wyglądać w porównaniu z innymi modelami. Szczególnie przy słabym świetle.

michalko - 6d mk2 jest jednak trochę budżetową pełną klatką, więc ja używam z budżetowymi szkłami. 35mm f2.0 + 50mm f1.8 + 85mm f1.8 - klasyki w dobrej cenie do jakości. Jasne, że wersje 1.4 lub 1.2 byłyby fajniejsze, ale do moich raczej amatorskich zastosowań nie mam co szaleć.

luso
24-02-2019, 15:35
Odnośnie ISO 100 - nie będę udawał wielkiego fachowca, który zauważa każdą najdrobniejszą różnicę. Mądrzejsi ode mnie testowali ten aparat i wyszło im, że przy najniższym ISO dynamika tonalna kuleje - sporo testów twierdzi, że jest wręcz gorzej niż w klasycznym 6D lub 80D. Widziałem zdjęcia z tych porównań i rzeczywiście słabiej to wyglądało. Jednak większość testujących, którzy przeszli przez większy zakres ISO niż tylko najniższe niemal chórem potwierdziła, że im wyżej z tym ISO jedziemy tym lepiej aparat zaczyna wyglądać w porównaniu z innymi modelami. Szczególnie przy słabym świetle.
...

Pogrubione zdanie jest w 100% prawdziwe. Ale to nie oznacza, że w przypadku 6dmk2 DR rośnie wraz z podnoszeniem czułości ISO. Nadal ta matryca ma największy DR na podstawowym ISO. Więc jeśli podnosisz ISO (używasz ISO 200 w sytuacji, w której spokojnie wystarczy ISO 100), aby zwiększyć DR to uzyskujesz efekty odwrotne do zamierzonych.

Woland666
24-02-2019, 16:30
Być może. Jednak ja nie widzę żadnej różnicy w szumie między iso 100 a 200, a dodatkowy stop na migawce zawsze mi się przydaje. Bardzo rzadko używam dłuższego naświetlania.

luso
24-02-2019, 16:51
Oczywiście, że szybka migawka się przydaje jak fotografujemy dynamiczne sceny. Ale w przypadku krajobrazu, gdy aparat jest ustawiony na statywie, to już niekoniecznie. Dodatkowo jeśli chodzi DR to nie jest on tożsamy z szumem. Tu raczej cała zabawa sprowadza się od rozjaśniania lub przyciemniania(?) zdjęć w postprodukcji.

serko
04-03-2019, 08:29
Cichy jakiś czas temu zamieszczał w tym temacie wykres DR. Było widać na wykresie że na najniższych czulościach do iso 800 bodajże DR był gorszy w porównaniu do innych aparatów. Natomiast od iso 800 w górę był niemal identyczny. 80D na iso 100 miało na wykresie DR szerszy niż 6d mk2 ale powyżej iso 800 to już nie ma porównania , mniejsza matryca nie daje rady.

Wstawiam ten wykres
http://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Canon%20EOS%205D%20Mark%20IV,Canon%20EOS%2 06D%20Mark%20II,Canon%20EOS%2080D,Nikon%20D750

akustyk
04-03-2019, 11:38
80D na iso 100 miało na wykresie DR szerszy niż 6d mk2 ale powyżej iso 800 to już nie ma porównania , mniejsza matryca nie daje rady.

mam obie te matryce (z czego jedna w M5) i generalnie to jest tak... M5 jest niezle, ale jak zaczniesz cokolwiek kontrasty ruszac czy kolory nasycac w LR... to do 6D2 robi sie przepasc. cokolwiek on by tam w ceniach nie mogl wiecej zrobic (ja tego nie widze przy moich zastosowaniach) to pod wzgledem plastycznosci nie ma tu czego porownywac.

Bangi
04-03-2019, 12:03
(...)to pod wzgledem plastycznosci nie ma tu czego porownywac.

magia pełnej klatki :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

P.S. to tak dla podroczenia się ;)

akustyk
04-03-2019, 12:14
magia pełnej klatki :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

wole okreslenie fizyka, skoro istnieje naukowe wytlumaczenie czegos zamiast slepej wiary (w magie) :)

jeden piksel matrycy 6D2 dostaje 2,5 raza wiecej fotonow wiec niz 80D wiec to jest duzo lepszy sygnal do probkowania. stad tez przewaga pomiaru i jego duzo wieksza tolerancja na przeksztalcanie. elementarne prawdy zyciowe po Polibudzie :lol: trust me, I'm an engineer :D

Kolekcjoner
04-03-2019, 16:38
W M5 nie jest ta sama matryca co w 80D - tak dla porządku ;)....

akustyk
04-03-2019, 17:10
W M5 nie jest ta sama matryca co w 80D - tak dla porządku ;)....

OK, ale to nie zmienia wywodu. moga byc troche lepsze druty pod spodem, dzieki czemu probkowanie jest lepsze. ale jakosc sygnalu nadal 2,5x gorsza od piksela 6D2

technik8pl
14-03-2019, 21:14
Krotkie pytanie, moze tutaj ktos wiecej odpowie.
Czy przy potwierdzeniu ostrosci w 6d2, zapala sie wam tylko wybrany punkt czy podswietla na czerwono caly wizjer razem z punktem? Podobna sytuacja przy wybieraniu trybu AFa guzikiem obok spustu migawki- czy pokazują wam sie tylko same punkty czy takze podswietla sie wizjer na czerwono. Powiem szczerze zbaraniałem, bo w ani w 6d1 ani w 5d2 nigdy nie widzialem czegoś takiego.

Edit:
Na tym filmiku dokładnie widać co mam na myśli
https://youtu.be/5uNG0jbVo4E
Po ustawieniu ostrości nie podświetla się tylko sam punkt a caly wizjer dostaje czerwonego światła.

technik8pl
14-03-2019, 21:54
https://youtu.be/TzKQw6mc8AA
...ok widocznie wszystkie te nowożytne aparaty tak mają ;) pewnie wynika to z możliwości konfiguracji tego co w wizjerze widać.

Dagu
24-03-2019, 13:50
Okropnie ten wizjer rozbłyska. Jak znam temat, to przy jasnym teleobiektywie od strony fotografowanego zwierza gdy jest się w ciemnej czatowni ( przy małej ilości światła)na przedniej soczewce widać czerwone rozbłyski. I d.... z czatowania, żurawie spieprzają aż miło. Muszą widocznie mieć oko uczulone na czerwień.

zOomek
24-06-2019, 09:23
Właśnie nabyłem:D i w/g instrukcji można wyłączyć to podświetlenie.

davinci
17-01-2020, 18:22
Hej, właśnie przesiadłem się z 6D na 6DII w związku z tym mam zapytanie użytkowników : czy da się tak zrobić aby podświetlany był sam punkt AF a nie cała siatka z nim ?? (tak jak w 6D) nie mogę tego znaleźć w instrukcji :)

Diabeł
18-01-2020, 20:35
Hej, właśnie przesiadłem się z 6D na 6DII w związku z tym mam zapytanie użytkowników : czy da się tak zrobić aby podświetlany był sam punkt AF a nie cała siatka z nim ?? (tak jak w 6D) nie mogę tego znaleźć w instrukcji :)

W instrukcji na stronie 488 masz jak to zmienić.

Woland666
29-12-2020, 23:47
Hej misie i misiaczki - wie ktoś, czym mogę sprawdzić przebieg swojego 6d Mark II? Przygotowuję go do sprzedaży i chciałbym wiedzieć, ile napstrykałem, żeby być rzetelnym :)

Bangi
30-12-2020, 11:46
Hej misie i misiaczki - wie ktoś, czym mogę sprawdzić przebieg swojego 6d Mark II? Przygotowuję go do sprzedaży i chciałbym wiedzieć, ile napstrykałem, żeby być rzetelnym :)

https://www.canon-board.info/threads/112024-Canon-7D-MkII-soft-do-sprawdzenia-przebiegu-migawki?p=1405818&viewfull=1#post1405818

https://www.canon-board.info/threads/111673-Nowe-6D-mark-II-jak-sprawdzi%C4%87-przebieg-migawki-darmowym-sposobem?p=1417879