PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie

Strony : 1 2 3 [4] 5 6

robertskc7
16-09-2017, 15:50
Cichy, mógł byś zrobić porównanie z 5dmkIII w kwestii ISO 6400 w mieszanym świetle? Chodzi mi pogłowie wymiana 5dIII na 6dII ze względu na kolorowy szum w piątce.

jaś
16-09-2017, 18:35
i co z tych zdjęć wynika chyba tylko że każdym aparatem można robić zdjęcia ale to raczej oczywista oczywistość, miałem kiedyś 350D świetne zdjęcia robił ale chyba nie o tym ludzie piszą w tym wątku ;)

robertskc7
16-09-2017, 18:45
To pokaż te świetne zdjęcia z 350D :)

Cichy
16-09-2017, 20:25
i co z tych zdjęć wynika chyba tylko że każdym aparatem można robić zdjęcia ale to raczej oczywista oczywistość, miałem kiedyś 350D świetne zdjęcia robił ale chyba nie o tym ludzie piszą w tym wątku ;)

Ze zdjęć przynajmniej coś wynika, bo z dyskusji można by wnioskować, że ta nowa szóstka do niczego się nie nadaje.

rzep
16-09-2017, 20:30
Nikt nie wątpi, że 6D MkII może robić świetne zdjęcia. Przy tak słabej rozdzielczości oraz obróbce i tak nie można oceniać możliwości technologicznych matrycy. Poza tym możliwości techniczne są już szeroko znane. Gdy pojawiło się 6D też narzekałem, ale jakość matrycy rekompensowała braki. Pewnie gdy przebieg mojej szóstki będzie zbyt duży, to kupię następce. Jednak gdybym kupować musiał dziś, to wybrałbym nowe 5D mkIII. Wcześniej wdałem się w niepotrzebną polemikę. Oczywiście, że możliwości matrycy w 6D MkII wystarczają żeby robić świetne foty. Jednak decyzja Canona o wykastrowaniu możliwości matrycy pozostawia duży niesmak, szczególnie biorąc pod uwagę obecną cenę. Źle to wróży na przyszłość. Do tej pory wkładano najlepsze matryce, a obcinano inne możliwości. Kto wie, czy inne firmy nie pójdą śladem Canona. W każdym razie zdjęcia da się robić. Pamiętam jak mnie straszono, że AF w 6D nie nadaje się do ślubów. Nie tak dawno trzeba było ostrzyć manualnie i zdjęcia też były dobre.

jaś
16-09-2017, 22:32
To pokaż te świetne zdjęcia z 350D :)

po co? czy to coś zmieni w temacie DRa matrycy 6DII? i pewnie ktoś napisze że to nie był 350D :mrgreen: ostatnio się narobiłem i wkleiłem zdjęcia w jakimś wątku na temat perspektywy (bo dyskutanci ciągle pisali o jakichś zdjęciach alejki drzew ale chyba nigdy w życiu nie robili zdjęcia alejki drzew to poszedłem, właściwie to podjechałem rowerem i zrobiłem, bo u mnie na wsi (tak naprawdę to półwieś jest ale co tam wieś to wieś) mam niedaleko taką alejkę żeby mogli zobaczyć jak taka alejka na zdjęciach wychodzi) i co - ktoś napisał że to na pewno wycinanki z jednego zdjęcia - ludzie teraz nie wierzą w żadne zdjęcia :mrgreen: takie czasy.

--- Kolejny post ---

Nikt nie wątpi, że 6D MkII może robić świetne zdjęcia.
jeśli teraz ajfonem robi się zdjęcia na okładkę poczytnego czasopisma to pełnoklatkowa lustranka miałaby zdjęc nie robić no to już byłoby dziwne.

Cichy
17-09-2017, 09:29
Pojawiły się kolejne mądrości życiowe - dobre zdjęcie zrobisz telefonem oraz aparat oceniasz wyłącznie na podstawie nieobrobionych plików w pełnej rozdzielczości ;) Jak się domyślam najlepiej w powiększeniu 100%, bo jak inaczej. Podpowiem, żeby polamentować nad DR to też trzeba zaingerować w zdjęcie, podciągając ekspozycję o parę EV.

PS. z 5d3 robiłem sporo porównań tak dla siebie, gdzieś te pliki leżą, później poszukam. Nawet coś chyba wrzucałem wcześniej. W każdym bądź razie - ja wolę 6d2 od 5d3. Na ślubie, który robiłem nimi równolegle jednak kościołowe zdjęcia na wyższym ISO lepsze z szóstki.

robertskc7
17-09-2017, 10:40
. Na ślubie, który robiłem nimi równolegle jednak kościołowe zdjęcia na wyższym ISO lepsze z szóstki.
No właśnie z tego co widzę to szum z szóstki jest mniej "ciapato" kolorowy. DRem się nie przejmuję, bo częściej pracuję na wysokich ISO niż niskich. Kusi ten 6d coraz bardziej, ale 5dmkIV cenowo również coraz bardziej kusi, zwłaszcza, że body wymieniam dopiero w kwietniu przyszłego roku.

jaś
17-09-2017, 11:10
to napiszę jeszcze kolejną życiową mądrość czy prawdę taką moją osobistą - dla mnie matryca 6DI jest wystarczająca, ba nawet matryca 5DI którego też ostatnio używam jest wystarczająca, a to co 6DI produkuje na wysokim iso nieustająco mnie zadziwia na plus, ale słynne matryce cropowe 15 czy 18 megapikselowe były niewystarczające przy zdjęciach jakie zwykle robię produkowały szum i kolorową sraczkę, a na "normalnych" zdjęciach widać było na niskim iso chrakterystyczny wzorkowaty szum można z tym walczyć i usunąć ten szum razem z detalem :mrgreen: więc ogólnie nie jestem zdziwiony że 6DII ze swoją tylko odrobinę gorszą od 6DI matrycą produkuje dobre zdjęcia i daje się go używać - nie ma w tym nic nadzwyczajnego.

posty które próbuje się obśmiewać nie są o tym czy 6DII da się zrobić dobre zdjęcia bo to chyba nie budzi żadnych wątpliwości te posty są o brakujących 4EV do konkurencji czy 2EV do własnego cropa :)

robertskc7
17-09-2017, 11:32
posty które próbuje się obśmiewać nie są o tym czy 6DII da się zrobić dobre zdjęcia bo to chyba nie budzi żadnych wątpliwości te posty są o brakujących 4EV do konkurencji czy 2EV do własnego cropa
Mema zrób będzie fajniej, tylko ciekawe czy to coś zmieni. Pozycja lidera w rynku foto się zmieniła, a w zakresie matryc Canon jest wręcz na końcu producentów i tyle. Jest w czym wybierać.

Cichy
17-09-2017, 11:36
posty które próbuje się obśmiewać nie są o tym czy 6DII da się zrobić dobre zdjęcia bo to chyba nie budzi żadnych wątpliwości te posty są o brakujących 4EV do konkurencji czy 2EV do własnego cropa :)

Może od razu 10 ? :D :D

https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr144_0=canon_eos6dmkii&attr144_1=nikon_d750&attr144_2=canon_eos80d&attr144_3=canon_eos5dmkiv&attr146_0=100_2&attr146_1=100_5&attr146_2=100_3&attr146_3=100_4&normalization=full&widget=542&x=0.16969605333823573&y=0.45037463319028464

Zupełnie uczciwie:
2,5 EV mniej więcej dzieli w wyciąganiu szumów do D750
1,5 EV do 5d Mark IV
0,5 EV do 80d/77d

pan.kolega
17-09-2017, 14:59
Miłośnikom wykresów i teoretycznej analizy matryc polecam ten wykres "polepszenia cieni" w miarę wzrostu ISO.
Pokazuje on korzyść z pidwyższenia ISO czyli wzmacniania sygnału, zamiast wyciągania z niedoświetlonego bazowego (natywnego) ISO. Im niższe wartości na wykresie albo bardziej płaskie linie powyżej pewnego ISO, tym bardziej "isoless" jest matryca.

Isoless nie znaczy, że szumy są bezwzględnie mniejsze niż z matrycy, która nie jest isoless. Np. Nikon D5, który jest najmniej isoless zapewne mniej szumi na wysokich iso niż Fuji XT1, który jest najbardziej isoless. To tylko oznacza, że w Fuji jeśli chodzi o cienie, podnoszenie ISO prawie zupełnie nie pomaga względem niedoświetlania na ISO 100.

(Na tym wykresie Fuji i Nikon d850 mają ten sam kolor, ale Fuji to ten najniższy wykres. Co ciekawe, Nikon 750 jest bardziej isoless niż 850. Najbardziej isoleśny Canon to 80d. Co oczywiście nie oznacza, że najmniej szumi na wysokich ISO.)

Shadow Improvement of Photographic Dynamic Range versus ISO Setting (http://www.photonstophotos.net/Charts/PDR_Shadow.htm#Canon%20EOS%205D%20Mark%20IV,Canon% 20EOS%206D,Canon%20EOS%206D%20Mark%20II,Canon%20EO S%20M,FujiFilm%20X-T1,Nikon%20D5,Nikon%20D750,Nikon%20D850)

Cichy
17-09-2017, 16:48
Nie jestem fanem wykresów, ale tak łopatologicznie - co on oznacza :) ?

wain
17-09-2017, 17:13
2 Pytania do posiadaczy 6dII.

1. Czy AF jest wrażliwy na temperaturę barwową światła? (6DI jest)
2. Jaki jest czas synchro dla lampy przy zdjęciach z LV?

Z góry dzięki za odpowiedź :)

jaś
17-09-2017, 18:20
Może od razu 10 ? :D :D

https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr144_0=canon_eos6dmkii&attr144_1=nikon_d750&attr144_2=canon_eos80d&attr144_3=canon_eos5dmkiv&attr146_0=100_2&attr146_1=100_5&attr146_2=100_3&attr146_3=100_4&normalization=full&widget=542&x=0.16969605333823573&y=0.45037463319028464

Zupełnie uczciwie:
2,5 EV mniej więcej dzieli w wyciąganiu szumów do D750
1,5 EV do 5d Mark IV
0,5 EV do 80d/77d

zupełnie uczciwie to 80D i 6DII dzieli 1EV na korzyść 80D co jest wynikiem tragicznym biorąc pod uwagę że pelnoklatkowy sensor ma w takich porównaniach przewagę na dzieńdobry nad cropem wynikającą z samej wielkości pixela, jak widać z postów każdy zaokrągla jak mu pasuje do tezy :mrgreen: ale gdyby to było nawet 0.5EV to i tak to niewiele zmienia w ocenie tej matrycy fulframe słabszy od cropa to nie wygląda dobrze

Cichy
17-09-2017, 18:32
1. Czy AF jest wrażliwy na temperaturę barwową światła? (6DI jest)

Też zauważyłem w 6d1, trzeba było dawać korekty , zwłaszcza w Sigmie. W 6d2 problem zniknął.

2. Jaki jest czas synchro dla lampy przy zdjęciach z LV?

Taki sam, jak bez LV.

zupełnie uczciwie to 80D i 6DII dzieli 1EV na korzyść 80D co jest wynikiem tragicznym

Tragiczne to są tego typu posty. Robisz w ogóle jakiekolwiek zdjęcia ?

jaś
17-09-2017, 21:36
Tragiczne to są tego typu posty. Robisz w ogóle jakiekolwiek zdjęcia ?

widzę że zabrakło argumentów i zaczynamy badać wpływ mojej skromnej osoby na osiągi 6DII :)

RobertoM
17-09-2017, 21:58
Czy w 6d2 jest możliwość podglądu 100% zdjęcia jednym guzikiem ?
W d750 to fajny dodatek . Nie trzeba klikać + aby sprawdzić na podglądzie czy zdjęcie jest ostre

gnd
17-09-2017, 22:38
W 6d1 jest opcja zapamiętania ostatniego zbliżenia.

pan.kolega
17-09-2017, 23:48
zupełnie uczciwie to 80D i 6DII dzieli 1EV na korzyść 80D co jest wynikiem tragicznym biorąc pod uwagę że pelnoklatkowy sensor ma w takich porównaniach przewagę na dzieńdobry nad cropem wynikającą z samej wielkości pixela, jak widać z postów każdy zaokrągla jak mu pasuje do tezy :mrgreen: ale gdyby to było nawet 0.5EV to i tak to niewiele zmienia w ocenie tej matrycy fulframe słabszy od cropa to nie wygląda dobrze

Tak dokładnie, jeżeli wierzyć photonstophotos to wygląda to tak, że różnica DR jest na korzyść 80D w zakresie ISO od 100 do ~320. Powyżej ISO 320 jest na korzyść 6dII. Około 1 EV przewagi 80D jest tylko na ISO 100 i 125.
Jak wyglądają rawy to już inna sprawa, bo DR to nie wszystko, chyba jeszcze bardziej na niekorzyść 80D na wyższych ISO niż ten minus 1 EV.

https://canon-board.info/imgimported/2017/09/y4mC6SW0AkqZFGfjnSQ9ErHJysbIio7PsPqx_n3x-2.jpg
źródło (https://p7myng-sn3301.files.1drv.com/y4mC6SW0AkqZFGfjnSQ9ErHJysbIio7PsPqx_n3xDG4NIJyqdh 5q7_R3D_ljX6Rg2SL3kqzY0Jcv6Gn_Zs5HaYyF2ZSkxBGuO3RH VeMc0KFIKxIqD7ZWVDqWcGmGj0cdLpQucsZgUgzPxzyCtFwon1 Md5H-inRlTUTQm03FZb2RkdWryx2mxdhL5qE5EKZPO21btbSQGyOUA-Y6djDRVkj0rw?width=544&height=359&cropmode=none)

pan.kolega
18-09-2017, 00:18
Nie jestem fanem wykresów, ale tak łopatologicznie - co on oznacza :) ?

Ten poprzedni wykres w poście #762 pokazuje w której puszce jest jakakolwiek korzyść z podwyższania ISO zamiast niedoświetlania na niższych ISO. Np. w ND850 nie ma sensu używać wyższego ISO niż 500, bo cienie się i tak nie polepszą, a DR w światłach z automatu zawsze ulega obcięciu z każdym podwyższeniem ISO. W Fuji ISO jest w ogóle zbędne, czyli szkodliwe, najlepiej robić wszystko na ISO 100, bo lepiej nie będzie, tylko gorzej.

W Canonach szum w cieniach będzie zawsze lepszy na wyższym ISO, ale o ile lepszy to zależy od konkretnego ISO. No i jak wyzej, oczywiście wyższe ISO zawsze obetnie DR w światłach.

To wszystko to teoria oparta na jakichś tam pomiarach rawów. Gdyby praktyce było inaczej, to by znaczyło, że te pomiary i wykresy nie są w pełni miarodaje.

Cichy
18-09-2017, 08:46
W 6d1 jest opcja zapamiętania ostatniego zbliżenia.

Oraz podglądu 100% jednym naciśnięciem lupki.

Ten poprzedni wykres w poście #762 pokazuje w której puszce jest jakakolwiek korzyść z podwyższania ISO zamiast niedoświetlania na niższych ISO.

Czyli że co, dla landszaftowców używających niskich ISO lepsze 5d4, dla reportażystów 6d2 ? Ech, te teorie :)

jotes25
18-09-2017, 09:03
Czyli że co, dla landszaftowców używających niskich ISO lepsze 5d4, dla reportażystów 6d2 ? Ech, te teorie :)

Wykres jest dla 80d. Dla 5d4 jest o wiele korzystniejszy, 6d2 przegrywa/remisuje w całym zakresie. Teorie są dobre, Canon jest zły...

Z 6d2 to jest jakaś paranoja. Mam wrażenie, że komuś bardzo się nie spodobało, że 6d miał lepszą matrycę od 5d3 i postanowił dopilnować, żeby to się nie powtórzyło...

Cichy
18-09-2017, 09:28
Wykres jest dla 80d. Dla 5d4 jest o wiele korzystniejszy, 6d2 przegrywa/remisuje w całym zakresie. Teorie są dobre, Canon jest zły...

Z 6d2 to jest jakaś paranoja. Mam wrażenie, że komuś bardzo się nie spodobało, że 6d miał lepszą matrycę od 5d3 i postanowił dopilnować, żeby to się nie powtórzyło...

Ten wykres: Shadow Improvement of Photographic Dynamic Range versus ISO Setting (http://www.photonstophotos.net/Charts/PDR_Shadow.htm#Canon%20EOS%205D%20Mark%20IV,Canon% 20EOS%206D,Canon%20EOS%206D%20Mark%20II,Canon%20EO S%20M,FujiFilm%20X-T1,Nikon%20D5,Nikon%20D750,Nikon%20D850)

kmeg
18-09-2017, 09:36

To chyba logiczne, jak puszka drozsza i klasyfikowana wyzej (i jeszcze wypuszczona w podobnym okresie) moze miec cos slabszego (a szczegolnie to najwazniejsze cos)? Gdyby byly takie same to ok ale gorsze? Zawsze chodzi o kase.

jotes25
18-09-2017, 09:36
Ten wykres: Shadow Improvement of Photographic Dynamic Range versus ISO Setting (http://www.photonstophotos.net/Charts/PDR_Shadow.htm#Canon%20EOS%205D%20Mark%20IV,Canon% 20EOS%206D,Canon%20EOS%206D%20Mark%20II,Canon%20EO S%20M,FujiFilm%20X-T1,Nikon%20D5,Nikon%20D750,Nikon%20D850)

A, dzięki, tego nie widziałem i, przyznam, na razie nie rozumiem :lol: Przeanalizuję w wolnej chwili :)

rzep
18-09-2017, 19:49
Do obroncow mk2, jezeli wszyscy fotografujacy systemem Canon beda zglaszac uzasadnione pretensje do nowej lustrzanki FF, jest szansa, ze Canon i inne firmy dwa razy zastanawia sie zanim celowo pogorsza wlasciwosci matrycy. Mozna zmniejszac rozdzielczosc, AF lub inne funkcje, ale matryca zawsze powinna byc najlepdza. Dlatego, ze fotograf nie moze wybierac materialu swiatloczulego jak w czasach analogowych.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

5pirit
18-09-2017, 19:59
Może trochę od innej strony i jest to tylko i wyłącznie moja subiektywna wypowiedź.

Przy wyborze kieruję się różnymi cechami sprzętu, ale dość ważną rzeczą dla mnie są kwestie przyzwyczajenia i tylko dlatego siedzę w systemie Canona pomimo pewnych bolączek z tym związanym (myślę, że w innych systemach jest podobnie).

Kiedyś próbowałem podejść do Nikona i po prostu mi nie wyszło, normalnie jak bym miał na nowo się wszystkiego uczyć od podstawa, błądziłem w obsłudze jak we mgle i dlatego odpuściłem.

Zaczynałem przygodę z fotografią cyfrową od kilku modeli Pentaxa, i powiem szczerze, że gdyby nie ograniczenia związane z dostępnością szkieł które chciałbym zakupić, to już bym dawno poszedł w Pentaxa K-1. Wydaje mi się, że jest to chyba jedyna firma, która tak nie "dyma" klientów co pozostali przodujący producenci.

Cichy
18-09-2017, 20:21
Do obroncow mk2, jezeli wszyscy fotografujacy systemem Canon beda zglaszac uzasadnione pretensje do nowej lustrzanki FF, jest szansa, ze Canon i inne firmy dwa razy zastanawia sie zanim celowo pogorsza wlasciwosci matrycy. Mozna zmniejszac rozdzielczosc, AF lub inne funkcje, ale matryca zawsze powinna byc najlepdza. Dlatego, ze fotograf nie moze wybierac materialu swiatloczulego jak w czasach analogowych.

Jakoś nie mam co zgłaszać, bo nie czuję żadnego pogorszenia :) Prędzej bym zgłosił, że punkt AF na Live View jest za duży, to by mi ułatwiło pracę, a nie zmniejszenie szumu przy wyciąganiu z cieni na ISO 100.

akustyk
18-09-2017, 20:25
Mozna zmniejszac rozdzielczosc, AF lub inne funkcje, ale matryca zawsze powinna byc najlepdza.

co jesli matryca mkI jest dla mnie co najmniej wystarczajaca, za to najwieksza bolaczka jest AF. a mkII wlasnie to poprawia i jeszcze dodaje gibany ekranik, ktory daje mnostwo mozliwosci (foty z niskiej perspektywy, targanie nizszego wiec lzejzego statywyu w gory)???

osobiscie 6D mkII mialby dla mnie bytu nawet z matryca z mkI, bo ta jest absolutnie znakomita. poki co jedyna wada mkII dla mnie jest cena, ale poniewaz mkI nadal mi robi zupelnie dobrze zdjecia, to do wymiany mi sie nie pali. a jak do niej dojde, to cena 6D mkII juz bedzie akceptowalna...

Tom77
18-09-2017, 20:34
Może trochę od innej strony i jest to tylko i wyłącznie moja subiektywna wypowiedź.

Przy wyborze kieruję się różnymi cechami sprzętu, ale dość ważną rzeczą dla mnie są kwestie przyzwyczajenia i tylko dlatego siedzę w systemie Canona pomimo pewnych bolączek z tym związanym (myślę, że w innych systemach jest podobnie).

Kiedyś próbowałem podejść do Nikona i po prostu mi nie wyszło, normalnie jak bym miał na nowo się wszystkiego uczyć od podstawa, błądziłem w obsłudze jak we mgle i dlatego odpuściłem.

Zaczynałem przygodę z fotografią cyfrową od kilku modeli Pentaxa, i powiem szczerze, że gdyby nie ograniczenia związane z dostępnością szkieł które chciałbym zakupić, to już bym dawno poszedł w Pentaxa K-1. Wydaje mi się, że jest to chyba jedyna firma, która tak nie "dyma" klientów co pozostali przodujący producenci.

Nie wiem czy Pentax dyma czy nie ale użytkownicy tego systemu wymarli czekajac na FF. Cena za puszkę kilka tys wyższa niż w Canonie. Pomijam ilość i cenę szkieł pentaxa. Z tego co wiem to z AF też w K-1 nie jest rewelacyjny. Pytanie czy Pentax wypusci jakiegokolwiek nastepce FF i nie wydyma klientów którzy pozostaną z niewiele wartymi topowymi szkłami których nie będzie gdzie podpiąć

--- Kolejny post ---

co jesli matryca mkI jest dla mnie co najmniej wystarczajaca, za to najwieksza bolaczka jest AF. a mkII wlasnie to poprawia i jeszcze dodaje gibany ekranik, ktory daje mnostwo mozliwosci (foty z niskiej perspektywy, targanie nizszego wiec lzejzego statywyu w gory)???

osobiscie 6D mkII mialby dla mnie bytu nawet z matryca z mkI, bo ta jest absolutnie znakomita. poki co jedyna wada mkII dla mnie jest cena, ale poniewaz mkI nadal mi robi zupelnie dobrze zdjecia, to do wymiany mi sie nie pali. a jak do niej dojde, to cena 6D mkII juz bedzie akceptowalna...

Dla mnie też matryca z Mk1 jest wystarczająca, najbardziej tego ekraniku mi brakuje i FPS.

luso
18-09-2017, 21:43

Czy ja dobrze rozumiem powyższy wykres i to, że wynika z niego tyle, że użytkownicy Fuji XT1 i Nikona 750d mogą w zasadzie "trzaskać" wszystkie zdjęcia na bazowym ISO z odpowiednią dla nich prędkością migawki i przysłoną a potem odpowiednio rozjaśnić zdjęcie w post produkcji bez prawie żadnych negatywnych konsekwencji? Mówiąc inaczej m.in. posiadacze tych dwóch aparatów mogą ustawić sobie ISO post factum co dla mnie jest olbrzymią zaletą. Dodatkowo mogą mieć ISO różne w każdej części kadru odpowiednio ustawione je (tzn rozjaśniając poszczególne partie obrazu)w postprodukcji. Dla mnie jest to o tyle bombowe, że fotografując na bazowym ISO nigdy nie jesteśmy w stanie niedoświetlić zdjęcia. Jeśli dobrze to rozumiem, to "ISO Invariance" to kapitalna sprawa. Dla odmiany fotografując Nikonem D5 czy 6dmk2 niedoświetlonych kadrów nie da się uratować, dodatkowo kluczowe jest tu, aby ustawić odpowiednią czułość ISO jeszcze przed zrobieniem zdjęcia, co czasami może być trudne.

Oczywiście z powyższego wykresu wcale nie wynika, to że np. na ISO 6400 (nieważne czy ustawionego w aparacie, czy zwiększonego w postprodukcji) XT1 szumi bardziej czy mniej niż 6dmk2.

Kolekcjoner
18-09-2017, 23:15
Jedyny sposób "głosowania" który może być dla producenta przekonywujący to głosowanie portfelem. Żadne inne akty strzeliste, zgłaszania czy protesty nie mają sensu.

pan.kolega
19-09-2017, 02:13
Czy ja dobrze rozumiem powyższy wykres i to, że wynika z niego tyle, że użytkownicy Fuji XT1 i Nikona 750d mogą w zasadzie "trzaskać" wszystkie zdjęcia na bazowym ISO z odpowiednią dla nich prędkością migawki i przysłoną a potem odpowiednio rozjaśnić zdjęcie w post produkcji bez prawie żadnych negatywnych konsekwencji? Mówiąc inaczej m.in. posiadacze tych dwóch aparatów mogą ustawić sobie ISO post factum co dla mnie jest olbrzymią zaletą. Dodatkowo mogą mieć ISO różne w każdej części kadru odpowiednio ustawione je (tzn rozjaśniając poszczególne partie obrazu)w postprodukcji. Dla mnie jest to o tyle bombowe, że fotografując na bazowym ISO nigdy nie jesteśmy w stanie niedoświetlić zdjęcia. Jeśli dobrze to rozumiem, to "ISO Invariance" to kapitalna sprawa. Dla odmiany fotografując Nikonem D5 czy 6dmk2 niedoświetlonych kadrów nie da się uratować, dodatkowo kluczowe jest tu, aby ustawić odpowiednią czułość ISO jeszcze przed zrobieniem zdjęcia, co czasami może być trudne.

Oczywiście z powyższego wykresu wcale nie wynika, to że np. na ISO 6400 (nieważne czy ustawionego w aparacie, czy zwiększonego w postprodukcji) XT1 szumi bardziej czy mniej niż 6dmk2.

Dokładnie tak jest. Również prawdą jest to co na końcu, że "bezisowość" sama w sobie nie zapewnia lepszych szumów na wysokich ISO względem matrycy tradycyjnej, tyle tylko, że ustawienie wyższego ISO nie polepsza szumów. Jak się robi wszystko na ISO 100, nie tylko jest tak samo w cieniach, ale nawet lepiej. Wtedy używa siię maksymalnej DR bo nie obcina się DR w światłach, co jest nie do uniknięcia przy zwiększaniu ISO.
Tylko dwa problemy - po pierwsze nic nie widać na wyświetlaczu jak się miedoświetli o kilka EV, ale temu da się zaradzić. Wyświetlacz wtedy nie musi symulować ekspozycji, bo ekspozycja jest zawsze dobra. Może więc automatycnie rozjaśniać, czyli robić HDR. Ale po drugie, czy naprawdę nie ma żadnej różnicy jakości przy ekstremalnym niedoświetleniu, jak teoria przewiduje na podstawie dość prostych pomiarów z rawów. Oko widzi więcej.

Cichy
19-09-2017, 17:50
Chciałbym takiego rawa z D850 zobaczyć niedoświetlonego o kilka EV ;) Tak z czystej ciekawości.

Cichy
19-09-2017, 18:22
Zrobiłem FUji takie cuś:

ISO 200 (najniższe natywne) i niedoświetlone o 3EV na ISO 1600

Nieodszumione Rawy wyglądają tak:

www.kubacichocki.pl/kosz/fujidr1.jpg
www.kubacichocki.pl/kosz/fujidr2.jpg

rzep
19-09-2017, 19:26
Jakoś nie mam co zgłaszać, bo nie czuję żadnego pogorszenia :) Prędzej bym zgłosił, że punkt AF na Live View jest za duży, to by mi ułatwiło pracę, a nie zmniejszenie szumu przy wyciąganiu z cieni na ISO 100.

Jesteś zadowolony i gratuluję. Niektórzy jednak oczekują więcej, a raczej tyle co daje główny konkurent, Nikon. Tym bardziej, że Canon ma takie możliwości technologiczne.

--- Kolejny post ---

Głosowanie portfelem jest najważniejsze. Myślę, że przy tej cenie MkII nie będzie hitem sprzedaży. Ważna też jest opinia w sieci. Wszystkie poważniejsze testy są zgodne, a wielu miłośników marki rozczarowanych. Kiepska opinia w sieci, to gorsza sprzedaż. Gdy ktoś teraz wchodzi w FF i nie ma bagażu obiektywów, to puszki Nikona dają więcej.

Cichy
19-09-2017, 19:33
Jesteś zadowolony i gratuluję. Niektórzy jednak oczekują więcej, a raczej tyle co daje główny konkurent, Nikon. Tym bardziej, że Canon ma takie możliwości technologiczne.

Szkoda, że Nikon nie ma takich możliwości, żeby uzyskać kolorystykę jak w Canonie. Wtedy bym mocno rozważył zmianę systemu :D :D

Ta dyskusja przypomina mi do złudzenia analogiczną na forum pecetowym w momencie pojawienia się nowej generacji i5 i i7 Kaby Lake, lamenty że stare są lepsze, albo że za mała poprawa osiągów, z przeplatającymi się tu i ówdzie docinkami zwolenników AMD Ryzen :D

Takie to forumowe życie. A ludzie kupują i używają...

rooooobi
19-09-2017, 20:13
Też należę do tych którzy się nieco zawiedli na nowej 6d. Dziś wyczytałem i dla potwierdzenia pobrałem pliki RAW tablicy testowej dpreview 6dmk2 i 200D .... na niskich iso, 200d jest zdecydowanie lepsze w wyciąganiu cieni. To się trochę w głowie nie mieści, że aparat za 9tyś nie potrafi tego co jego najtańszy kolega
Miał to być mój pierwszy FF, ale na razie odłożyłem decyzję zakupu na kiedyś. Kupie sobie obiektyw (sigma się stara, więc dostanie pieniądze odkładane na canona)

r_m
19-09-2017, 20:59
Normalna dyskusja na forach, dużo narzekań osób analizujących testy, i kilka (niewidocznych na tym tle) postów od zadowolonych użytkowników nowego sprzętu.

aptur
19-09-2017, 21:16
IMO progres jest niewielki. Dlatego te narzekania.
Stary D750 od Nikona wydaje się lepszy o klasę.
Co gorsza w niektórych aspektach matryca z 6D nawet wypada lepiej.
Najwidoczniej nie jestem targetem tego body :(

kmeg
19-09-2017, 21:51
DXO się wypowiedziało ;)

https://www.dxomark.com/canon-eos-6d-mark-ii-sensor-review-great-color-iso-performance/

jaś
19-09-2017, 21:59
DXO się wypowiedziało ;)

https://www.dxomark.com/canon-eos-6d-mark-ii-sensor-review-great-color-iso-performance/

gubią się już w zeznaniach - w pierwszym zdaniu "semi-pro" a dotąd było "entry-level" - warto chyba ustalić z czym mamy do czynienia :mrgreen: nie żeby mnie to ruszało bo też najwyraźniej nie jestem targetem tego korpusu ale jednak chciałbym widzieć :)

pan.kolega
19-09-2017, 23:06
IMO progres jest niewielki. Dlatego te narzekania.
Stary D750 od Nikona wydaje się lepszy o klasę.
Co gorsza w niektórych aspektach matryca z 6D nawet wypada lepiej.

Nikoniarze studiujący wykresy DR i wyciąganie z cieni też w sumie nie mają powodów do zachwytu, bo niestety "stary" D750 ma słupki wyżej niż o wiele droższy obecnie D850, a więc jednak kroczek w tył. :? MIėdzy ISO 100 i 320 to prawie 1EV, a powyżej jest nie tak źle najwyraźniej tylko dzięki włączeniu dodatkowego odszumiania. Odgryźli więc trochę DR, ale za to dodali pikseli.8-)

Może matryca 6dMark II wypada gorzej w niektórych aspektach niż 6d ale za to wg DXO bije 5dIII we wszystkich trzech zawodach, (plus w rozdzielczości.) Właściciele 5dIII teraz dopiero zdali sobie sprawę czym zdjęcia robili, bo takiej tragedii i lamentów nie było, mimo, że to droższa półka.:roll: I kto teraz odkupi te klocki, gorsze nawet niż tragiczny 6dII...Gdyby 6dII był taki, jakeśmy sobie wymarzyli, używanego 5dIII można by było teraz tylko sprzedać na złom jako stop magnezu.:D

Cichy
20-09-2017, 00:02
Jeszcze chwila i okaże się, że nową szóstką jednak da się robić zdjęcia ;)

kmeg
20-09-2017, 06:22
Jeszcze chwila i okaże się, że nową szóstką jednak da się robić zdjęcia ;)Cena czyni cuda. Wystarczy, że zbliży się do ceny kultowej wersji i malkontenci (i wychwalajacy kultowa wersje) znikną jak plama po vanishu super turbo power ;)

robertskc7
20-09-2017, 08:04
Właściciele 5dIII teraz dopiero zdali sobie sprawę czym zdjęcia robili, bo takiej tragedii i lamentów nie było, mimo, że to droższa półka. I kto teraz odkupi te klocki, gorsze nawet niż tragiczny 6dII...Gdyby 6dII był taki, jakeśmy sobie wymarzyli, używanego 5dIII można by było teraz tylko sprzedać na złom jako stop magnezu.
Odkąd kupiłem 5dmkIII słyszę jaki jest słaby. Że 6d lepsza matryca, że Af nie trafia, a to że banding i straszne szumy. Aparatem zrobiłem ponad 200k zdjęć, wymieniłem migawkę i hula dalej. Od pewnego czasu borykam się z problemem szumów na ISO 6400 ( od kiedy używam eizo 27 cali ) i zastanawiam się nad wymianą na ... 5d mkIV. Dlaczego chcę tkwić w tym archaicznym systemie? Stary jestem i leniwy. Znam na wylot serię 5d a szum 6400 na odbitkach, czy w albumie jest ledwooo widoczny. 5d to szybki aparat, a w mojej pracy liczy się szybka reakcja na to co się dzieje. Jakość i DR? Nie zmieniła się na przestrzenni ostatnich 6 lat, a 6 lat temu aparat w testach był uznawany jako znakomity. Dziś jest w tle za konkurencją, ale nadal da się nim robić zdjęcia. Podejrzewam, że 6d II da się robić też i to nawet odrobinę lepszej jakości. :)

akustyk
20-09-2017, 08:29
Podejrzewam, że 6d II da się robić też i to nawet odrobinę lepszej jakości. :)

tez podejrzewam, ze moglbym nim robic zdjecia, z ktorych bylbym zadowolony.

ale internety wiedza inaczej i powinienem kupic Sony. no albo co najmniej Nikona... :mrgreen:

Cichy
20-09-2017, 13:25
My tu gadu gadu, a tymczasem cena z dystrybucji PL spadła do przyzwoitego poziomu 8599 :)

cauchy
20-09-2017, 13:28
Wow to ile bylo na poczatku? :D
3tys różnicy z poprzednia wersja - czy dodatkowe ficzery i ta sama matryca sa warte tych 3tysi extra? Hmm..

Cichy
20-09-2017, 13:45
Wow to ile bylo na poczatku? :D
3tys różnicy z poprzednia wersja - czy dodatkowe ficzery i ta sama matryca sa warte tych 3tysi extra? Hmm..

I od początku ta sama dyskusja ? Niieee :D
W tej chwili to się zrobiło już lekko ponad 2000 różnicy, mówię o cenach nówek z dystrybucji PL, więc już wygląda to całkiem przyzwoicie.

Eberloth
20-09-2017, 13:47
Ogłoszenie:

Zamienię używanego C6D na nowego C6DMKII. Stan idealny. Od amatora. Nigdy nie filmował. Przebieg < 15k. Po gwarancji.

Zyskujesz:

- dużo lepszą matrycę.
- ekran lcd, w którym nigdy nie padną zawiasy. Na zawiasy w tym modelu udzielam dozgonnej gwarancji. Modelu lub nabywcy.
- wiele innych (koniecznie przeczytaj cały wątek)

Tracisz:

- nic.

Oczywiście pierwszeństwo mają osoby, które zaoferują największą dopłatę. W rozliczeniu mogę przyjąć obiektywy L, lampy, karnety na weekend w Szczyrku dla 6-cio osobowej rodziny itp. Szczegóły na PW.

Cichy
20-09-2017, 14:05
Chyba pomyliłeś tematy, właściwy jest tutaj: http://www.canon-board.info/hydepark-cafe-64/dowcipy-o-na-fotografii-5160/

Eberloth
20-09-2017, 14:17
Chyba pomyliłeś tematy, właściwy jest tutaj: http://www.canon-board.info/hydepark-cafe-64/dowcipy-o-na-fotografii-5160/

3/4 wątku jest nie na temat. Czemu czepiasz się mojego postu? Liczę na pozytywne odpowiedzi tych, którzy na mkII nie zostawili suchej nitki.

Cichy
21-09-2017, 09:08
Ja chyba nie zrozumiałem, no bo malkontenci raczej tej puszki nie posiadają, więc nie mają się czym wymienić :)

5pirit
21-09-2017, 09:34
UP. Like idzie.

Dokładnie kupcie najpierw, a dopiero później narzekajcie.

gnd
21-09-2017, 10:09
Jak mamy kupić kiedy mieliśmy dać znać canonowi naszymi portfelami...

Ps kupię używany.

aptur
21-09-2017, 11:04

Lepiej narzekać przed zakupem niż po :) Ja wiem, że Canon chciałby odwrotnie.

krolewicz
21-09-2017, 11:07
dwa tysiące dopłaty za dual pixel, lepszy af i więcej kl/s? nowe 6d pod pewnymi wzgledami przebija przeciez 5dmk3

ale lepiej narzekać na wyciąganie z cienia, które jest problemem przy 1 zdjeciu na 1000 i kupić nikona i cieszyć się gównianymi kolorami na kazdym zdjeciu ;)

niki68
21-09-2017, 12:00
dwa tysiące dopłaty za dual pixel, lepszy af i więcej kl/s? nowe 6d pod pewnymi wzgledami przebija przeciez 5dmk3

ale lepiej narzekać na wyciąganie z cienia, które jest problemem przy 1 zdjeciu na 1000 i kupić nikona i cieszyć się gównianymi kolorami na kazdym zdjeciu ;)

Amen:) Czasem mam wrażenie, że ludzie sami sobie sprawiają ból :-) KNC kupił, pojechał na miesiąc do lasu na jelenie, robi foty i to całkiem niezłe i ma w "d****" dyskusje o DR i innych pierdołach :-)

tomfoot
21-09-2017, 13:23

To powinno znaleźć się jako motto na głównej stronie pewnego zaprzyjaźnionego forum.

cauchy
21-09-2017, 13:36
UP. Like idzie.

Ale chodzi wlasnie o to CZY kupić. Mowisz tak jakby kazdy z nas mial zbedne 8.5k na nowa puszke Canona bo akurat wyszla. Jak widac watpliwosci jest sporo i ludzie decyduja sie jednak pozostac z 5D3 lub stara 6tka niz pakowac 8.5k w nowy sprzet.

robertskc7
21-09-2017, 14:36
Wiesz jak ktoś potrzebuje to kupi. Cichy ma, używa i nie płacze. To tylko aparat, będący lata świetlne w tle za konkurencją z wyciąganiem cieni, ale pozostałe bajery i jakość obrazka ma całkiem przyzwoite. Np. ten ekran z dotykowym szybkim Afem dla nie których to super sprawa.
Zresztą zapewne w przyszłym sezonie znikną z półek sklepowych 6d i 5dIII

aptur
21-09-2017, 14:59
Zresztą zapewne w przyszłym sezonie znikną z półek sklepowych 6d i 5dIII

5DIII już znikają.

Adam71
21-09-2017, 15:48
"Stara" 6-ka będzie kultowa jak 5D MKI . To 2 najlepsze puszki ze stajni Canona. Mam na myśli typowe zdjęcia i sam obrazek . Nie biorę pod uwagę szybkiego AF i innych wodotrysków.

rzep
21-09-2017, 21:31
My tu gadu gadu, a tymczasem cena z dystrybucji PL spadła do przyzwoitego poziomu 8599 :)

W styczniu 2014 zapłaciłem za 6D 5000 PLN. To był tzw. "black import" Gdy w styczniu 2019, w podobnej dystrybucji, cena będzie podobna, to może się skuszę. Tak na poważnie, to będę musiał kupić wcześniej. Nie jestem jednak z tego powodu szczęśliwy. Wolałbym 5D MkIII, ale za chwilę będzie niedostępny. Puki co 6D służy i mam nadzieję, że jeszcze trochę wytrzyma.

--- Kolejny post ---

Szkoda, że Nikon nie ma takich możliwości, żeby uzyskać kolorystykę jak w Canonie. Wtedy bym mocno rozważył zmianę systemu :D :D

Ta dyskusja przypomina mi do złudzenia analogiczną na forum pecetowym w momencie pojawienia się nowej generacji i5 i i7 Kaby Lake, lamenty że stare są lepsze, albo że za mała poprawa osiągów, z przeplatającymi się tu i ówdzie docinkami zwolenników AMD Ryzen :D

Takie to forumowe życie. A ludzie kupują i używają...

Kiepska kolorystyka w Nikonie, to jedyny argument? Znam pliki z 750D, chwilka w Camera Raw i jest pięknie. Jeżeli pstrykasz w jpg,l to rzeczywiście masz rację.

Tom77
21-09-2017, 21:34
W styczniu 2014 zapłaciłem za 6D 5000 PLN. To był tzw. "black import" Gdy w styczniu 2019, w podobnej dystrybucji, cena będzie podobna, to może się skuszę. Tak na poważnie, to będę musiał kupić wcześniej. Nie jestem jednak z tego powodu szczęśliwy. Wolałbym 5D MkIII, ale za chwilę będzie niedostępny. Puki co 6D służy i mam nadzieję, że jeszcze trochę wytrzyma.

Nie może być, kupisz taką padakę ? W 2018 kupisz, kiedy ta matryca nie spełnia standardów 2017 roku ? Dlaczego nie Nikon ? Tyle biadolisz na tą matrycę a jak cena spadnie do 6 tys to pobiegniesz w wywieszonym jęzorem do sklepu po nowiutkie 6DII

rzep
21-09-2017, 21:51
Nie może być, kupisz taką padakę ? W 2018 kupisz, kiedy ta matryca nie spełnia standardów 2017 roku ? Dlaczego nie Nikon ? Tyle biadolisz na tą matrycę a jak cena spadnie do 6 tys to pobiegniesz w wywieszonym jęzorem do sklepu po nowiutkie 6DII

Nigdy nie napisałem, że to padaka. Pisałem, że Canon źle mnie potraktował wkładając do MkII celowo pogorszoną matrycę. Nie mam na myśli rozdzielczości. Dla mnie 15mln jest wystarczające. Wolę zatrzymać moje canonowskie szkiełka, które daje mi parę groszy niż zmieniać system. Gdybym był profi całą gębą, to rozważyłbym zmianę systemu.

Tom77
21-09-2017, 21:56
Nigdy nie napisałem, że to padaka. Pisałem, że Canon źle mnie potraktował wkładając do MkII celowo pogorszoną matrycę. Nie mam na myśli rozdzielczości. Dla mnie 15mln jest wystarczające. Wolę zatrzymać moje canonowskie szkiełka, które daje mi parę groszy niż zmieniać system. Gdybym był profi całą gębą, to rozważyłbym zmianę systemu.

Jeszcze nim 1 zdjęcia nie zrobiłeś ale juz cię Canon skrzywdził. Ale ten Canon jest zły dając tyle puszek i tyle szkieł do wyboru.

pan.kolega
21-09-2017, 22:24
Ciekawe co by klienci Canona powiedzieli, gdyby 6dii był sprzedawany z matrycą 5d4, ale DR byłaby przycięta programowo. Potem za dopłatą powiedzmy $899 można by było dostać kod upgradu do pełnego DR.

Tak robi Tesla, bo droższe i tańsze modele są sprzedawane z dokładnie tą samą baterią, ale ponad 20% pojemności jest zablokowane w tych tańszych. Potem można dopłacić $9000 (obecnie tylko jedne $7000) i cieszyć się pełną pojemnością baterii.

Canon też oferuje upgrade do pełnej DR za około $1300 :p.

rzep
21-09-2017, 23:04
Jeszcze nim 1 zdjęcia nie zrobiłeś ale juz cię Canon skrzywdził. Ale ten Canon jest zły dając tyle puszek i tyle szkieł do wyboru.

Wiesz, ja nie kocham Canona, to tylko sprzęt. Z mojej strony zero emocji. Liczy się fotografia. Czasem tylko lubię poczytać i porozmawiać o sprzęcie. Generalnie ograniczają nas możliwości twórcze, a nie sprzęt. Tylko nie lubię jak ktoś mnie robi w ch..ja za moją kasę. W każdym razie wielka miłość to coś wspaniałego. Tom77, spróbuj z kobietą. Coś najwspanialszego w życiu. Życzę powodzenia.

pan.kolega
22-09-2017, 05:36
.Tylko nie lubię jak ktoś mnie robi w ch..ja za moją kasę.

Nie lubisz, ale zaplanowałeś, że w styczniu za swoją kasę pozwolisz Canonowi zrobić się w ch..ja. Nie postępuj bezrefleksyjnie, nie pozwól Canonowi robić się w cokolwiek, nie kupuj.

Dla mnie jednym z powodów dla których jestem w Canonie jest to, że mogę łatwo sprzedać używany sprzęt za pieniądze, które mnie satysfakcjonują i kupić nowy. Bo jest spory rynek na ten sprzęt. Więc nie rób wielkiej tragedii z pozbycia się szkła, zdobądź się na ten krok, przesiądź się na sprzęt uczciwszej i bardziej innowacyjnej firmy. Szkoda nerwów. Jak ta żona, co ją mąż katuje, a jak przyjeżdża policja, nic się nie stało. Weź rozwód. Naprawdę Nikonem można robić piękne zdjęcia.

Cichy
22-09-2017, 07:55
Kiepska kolorystyka w Nikonie, to jedyny argument? Znam pliki z 750D, chwilka w Camera Raw i jest pięknie. Jeżeli pstrykasz w jpg,l to rzeczywiście masz rację.

Nie da się w Nikonie uzyskać kolorystyki Canona. Możesz cudować, podmieniać profile nic nie pomaga.

Yaru
22-09-2017, 08:12
Nie da się w Nikonie uzyskać kolorystyki Canona. Możesz cudować, podmieniać profile nic nie pomaga.

Kolor co najwyżej będzie "prawie jak..." w Canonie, miałem sporo okazji obrabiać materiał z D750, puszka fajna, ale kolory mi wybitnie nie podchodziły, bleeee.

robertskc7
22-09-2017, 08:56
Gdybym był profi całą gębą, to rozważyłbym zmianę systemu.
Na ??? Wiesz ile ciekawe szkła kosztują w Nikonie lub Sony? Ze świeczka ich szukać na allegro. Dwa. Wiesz jakie kwiatki czekają w Nikonie, Sony czy Fuji? Zmiana systemu zawsze wiąże się ze stratami finansowymi. Kto będzie na to pracował i po co ? Żeby z czystym sumieniem popisać sobie na canon board, że można z cieni 4ev ciągnąć ? :)

jaś
22-09-2017, 09:11
Ciekawe co by klienci Canona powiedzieli, gdyby 6dii był sprzedawany z matrycą 5d4, ale DR byłaby przycięta programowo. Potem za dopłatą powiedzmy $899 można by było dostać kod upgradu do pełnego DR.

Tak robi Tesla, bo droższe i tańsze modele są sprzedawane z dokładnie tą samą baterią, ale ponad 20% pojemności jest zablokowane w tych tańszych. Potem można dopłacić $9000 (obecnie tylko jedne $7000) i cieszyć się pełną pojemnością baterii.

Canon też oferuje upgrade do pełnej DR za około $1300 :p.

powiedzieliby co myślą i nie zacytuję bo dostanę bana

a właściwie to powinni tak zrobić i wprost napisać w specyfikacji i reklamie że DR jest ograniczony programowo ale dziwnym trafem tak nie robią (i nie będą robić) a smutny pan robiąc dobrą minę w filmiku będzie tłumaczył że nowe 6D ma duuuuży DR - no i dlaczego nie zrobią jak piszesz, no dlaczego :mrgreen: ja to właściwie bym chciał żeby tak robili i mówili "zrobiliśmy specjalnie matrycę ze słabszym DR jak zapłacicie to odblokujemy" - lubię klarowne wyłożenie sprawy, chciałbym bo nie przepadam za marketingiem (szczególnie ukrytym), influencerami, promotorami i ambasadorami (ale się tego namnożyło)

luso
22-09-2017, 17:48
Nie rozumiem, dlaczego posiadacze 6dmk2 tak się oburzają na narzekania związane z DR. Przecież nikt nie powiedział, że to jest zły aparat. Mamy tu kilku bardzo zadowolonych użytkowników tej puszki, którzy robią świetne zdjęcia. Nikt tego nie neguje i nie mówi, że się nie da. Ale ludzie fotografują różne tematy i mają różne potrzeby. Bardzo proszę o trochę szersze spojrzenie. Należy szczerze przyznać, że DR w tym modelu jest taki a nie inny. Jak ktoś potrzebuje aparatu nie koniecznie lepszego, ale posiadającego matrycę dysponującą większym DR'em przynajmniej będzie miał jasną informację, że 6dmk2 jest aparatem nie dla niego. Najwyżej dopłaci (na co liczy Canon) do 5dmk4 lub poszuka aparatu innego producenta lub zainwestuje w komplet filtrów połówkowych...

Cichy
22-09-2017, 18:12
Nie rozumiem, dlaczego posiadacze 6dmk2 tak się oburzają na narzekania związane z DR.

A ja nie rozumiem, dlaczego nieposiadacze 6d2 tak się oburzają na rzekomo fatalne matryce w tych aparatach :D :D :D

Sunders
22-09-2017, 19:01
A ja nie rozumiem, dlaczego nieposiadacze 6d2 tak się oburzają na rzekomo fatalne matryce w tych aparatach

Bo syty głodnego nie zrozumie :mrgreen:

rooooobi
22-09-2017, 19:09
My "nieposiadacze" mamy taką fajną możliwość ściągnięcia sobie wielu RAWów, i oceny możliwości matrycy dla własnych potrzeb. To jest podobna sytuacja jak z wyborem obiektywu, nie mogę sobie pozwolić na zakup w ciemno by się przekonać jaki on jest ... szukam informacji i sampli w sieci, by ocenić możliwości szkła
Obecnie fotografuję starym 50d i brakuje mi lepszych możliwości wyciągania z cieni, oraz wkurza mnie wizjer w którym nie widzę 100% podglądu.
Dlatego ciężko mi wydać 9k bo liczyłem na duży przeskok ..... ale w końcu będę musiał zastąpić 50d i pewnie jak cena spadnie to kupię nową 6d, pogodzę się z tym smutnym wizjerem, i będę zachwycony nowym aparatem :)

luso
22-09-2017, 20:11
A ja nie rozumiem, dlaczego nieposiadacze 6d2 tak się oburzają na rzekomo fatalne matryce w tych aparatach :D :D :D

Bo planowaliśmy zostać posiadaczami...

kupisk3
22-09-2017, 21:19
Bo planowaliśmy zostać posiadaczami...

A tu taka cena ...... :D

krolewicz
22-09-2017, 22:24
Obecnie fotografuję starym 50d i brakuje mi lepszych możliwości wyciągania z cieni, oraz wkurza mnie wizjer w którym nie widzę 100% podglądu.
Dlatego ciężko mi wydać 9k bo liczyłem na duży przeskok .....

zmiana na 80d to byłby duży przeskok, zmiana na 5dmk2 to bylby duzy przeskok, zmiana na 6dmk2 to bedzie przepaść

mialem nieprzyjemnosc posiadac 50d i trudno nie zrobic lepszego aparatu :D

Tom77
22-09-2017, 22:35
zmiana na 80d to byłby duży przeskok, zmiana na 5dmk2 to bylby duzy przeskok, zmiana na 6dmk2 to bedzie przepaść

mialem nieprzyjemnosc posiadac 50d i trudno nie zrobic lepszego aparatu :D

Ja mam tylko nadzieję, że Canon nadąży z nowymi puszkami skoro stare tak szybko przestają robić dobre zdjęcia.

tomfoot
22-09-2017, 22:55
Ja mam tylko nadzieję, że Canon nadąży z nowymi puszkami skoro stare tak szybko przestają robić dobre zdjęcia.

Nawet jeżeli nadąży to nic nie da. Przecież Canon nigdy nie wyprodukował porządnego aparatu, af nigdy nie działa, dr (cokolwiek o jest) nie ma, w ogóle matryce są do kitu, a dodatkowo ci co rozdają nagrody fotografom, gdzie Canon zgarnia 75% puli, są przekupieni. Tylko Nikon i Sony się liczą!

Tom77
22-09-2017, 23:00
Nawet jeżeli nadąży to nic nie da. Przecież Canon nigdy nie wyprodukował porządnego aparatu, af nigdy nie działa, dr (cokolwiek o jest) nie ma, w ogóle matryce są do kitu, a dodatkowo ci co rozdają nagrody fotografom, gdzie Canon zgarnia 75% puli, są przekupieni. Tylko Nikon i Sony się liczą!

Beznadziejny system, gdybym wiedział że zdjęc nie da sie robić Canonem to bym tyle pieniędzy w to nie pakował. Z kliszą nie było tego problemu

Kolekcjoner
23-09-2017, 01:36

Ale tylko te niekultowe :lol:.
Prawdziwy problem robi się wtedy gdy puszka co to w momencie wypuszczenia nie robiła w ogóle zdjęć, pod wpływem obniżenia ceny nabierała cech magicznych i nie dość, że zaczęła robić całkiem przyzwoite zdjęcia to niestety stawała się kultowa. Canon ma wtedy poważny problem, bo żeby nie zaskoczyć userów musi wypuścić syf ale jednak taki żeby go ktoś (oczywiście nieświadomy szaleniec) jednak kupił. To prawdziwa łamigłówka dla działu marketingu. Należałoby się zastanowić czy nie powinni być za to nominowani do nagrody Nobla :mrgreen:.

rzep
24-09-2017, 19:35

mialem nieprzyjemnosc posiadac 50d i trudno nie zrobic lepszego aparatu :D50d do iso 400 jest ok. Powyzej degradacja obrazu szybko postepuje. W naglej potrzebie ogarne temat. Chcialem 50d wymienic na 6dII.

rooooobi
24-09-2017, 20:34
Panie krolewicz 50D jest obecnie tak samo dobre jak było w momencie pojawienia sie na rynku. Postęp idzie do przodu i wydaje sie słabszy na tle konkurencji. To samo będziesz pisał za kilka lat o 80D
Samo 6Dmk2 w wielu funkcjach i możliwościach wygląda że jest przepaścią, ale akurat w tych najbardziej istotnych dla mnie, to zaledwie mały krok naprzód ..... a spodziewałem się bardzo duży skok

jaś
24-09-2017, 20:48
50d do iso 400 jest ok. Powyzej degradacja obrazu szybko postepuje. W naglej potrzebie ogarne temat. Chcialem 50d wymienic na 6dII.

tak 15 megapikselowe matryce są super a 18 megapikselowe prawie tak dobre jak 15 megapkselowe wszystkim polecam

mkamelg
25-09-2017, 21:16
Jak Canon EOS 6D Mark II sprawdził się podczas pokazów lotniczych? - Lepsza fotografia lepszy film (http://blog.cyfrowe.pl/2017/09/20/jak-canon-eos-6d-mark-ii-sprawdzil-sie-podczas-pokazow-lotniczych/)

mkamelg
27-09-2017, 00:23
** 9/2/2017

Fan of the original 6D, I really wanted to like the mark II
By Jakub

Having owned the 6D for the past 4.5 years I've been waiting anticipating the Mark II for a long time. The first copy of 6DM2 I received from B&H in what I can only describe as sub-standard packing had a faulty sensor. The issue became obvious when shooting at night at high ISO. I used 2 different lenses and all the images exhibited the same strange green line anomaly. I also though the low light shots were noisy but I could not pas judgment because the sensor was obviously damaged. I have to say that this was the first time that anything with the Canon label was defective. So, I paid the $40 to ship it back to B&H (I am in Canada). At this point I have already paid an extra $152 for this camera because my Canadian VISA charged me $112 for the CAD-exchange. It took a few weeks and a lot of hassle across the border before I received the new copy. (Unfortunately, B&H did not mark the package as a return or an even exchange so the shipping company demanded I paid $350 CAD duty and taxes which my wife did because I wasn't home to receive the package. However, I already all the border crossing fees including tax, duty and brokerage when I initially ordered the camera so I have now effectively paid this 2x. I've been on the phone with the shipping company, B&H and both are blaming each other and no one is willing to refund this money. I am now at a point where I will likely need to fill out an application with Border Canada and start a tax refund process that may take minimum of 2 months. Until I get this money back I am now $502 CAD in the hole.

About the new copy: I did some testing last night and wasn't able to reproduce the anomaly I was seeing with the first copy of the body but the light conditions were not ideal. However, I did test for low light and high performance indoors because I wanted to see for myself weather the poor performance I keep reading about on the online forums area true. They are. I took the same shots with my old 6D and this new 6D M2 then compared the unprocessed RAW files. The images from the 6DM2 are significantly worse that those from my old camera. The images, although smaller in megapixel count are in every way superior to those produced by the 6DM2. Furthermore, the images from the original 6D are at least stop brighter so the old camera also seems to gather more light.
There are positives; the 6DM2 is very fun camera to use with it's flip out touch screen and very responsive menu functions, fast wifi and trouble-free and responsive smartphone connections. AF features are very nice and a pleasure to use. Using the camera in daylight is really fun and the images are good - before you try to do any post processing involving recovering shadow areas that is.

I really wanted to love or at least like the mark II but I simply am unable to rationalize this being an upgrade in any conceivable way. Upgrade in batches, bells and whistles but a huge downgrade in image quality. I would like to point out that the image quality is not just a little bit worse but significantly worse almost unbelievably so when you actually see the old and new images side by side. It's not only the poor low light/high ISO but IQ across the board; the old 6D draws better, resolves detail better, has better contrast, etc. If the new camera performed on pair with the old 6D it would be a keeper but it is a much worse in terms of IQ and I just can't justify it. If I could I would return the camera today I would but B&H is closed so I will do so tomorrow and hopefully B&H will accept the return because it will be exactly 1 month from the day of the initial purchase. I will save up and eventually upgrade to the 5DM4.

Image examples side by side comparison with the 6D taken in identical conditions with the same lens and focused on the same point. Other examples show the anomaly in the long exposure images - thick green line across every image, no matter what lens was used. Green line was consistent with the orientation of the camera and the issue is really noticeable when over exposing the file in post. I am also worried that Canon's quality control has been lacking with the 6DM2 as I've seen a few posts claiming and showing defects.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://res.cloudinary.com/powerreviews/image/upload/f_auto,w_1023,h_451/bhphoto/idz1e7m52b5eneybss4c.jpg)

źródło (https://res.cloudinary.com/powerreviews/image/upload/f_auto,w_1024,h_518/bhphoto/weqnoxaulwrtz69etzpf.jpg)

Źródło: Canon EOS 6D Mark II DSLR Camera (Body Only) (https://www.bhphotovideo.com/c/product/1346734-REG/canon_eos_6d_mark_ii.html) > Reviews > Top Critical Review

michalab
27-09-2017, 17:54
Czyli są już pierwsi narzekający, co ten aparat mają.
Jeśli to nie przypadek tego egzemplarza to jednak słabo. Daleki jestem od domagania się, żeby w entry body matryca była najlepsza z możliwych, ale spodziewałbym się, aby nie była gorsza od poprzednika.

jinks
27-09-2017, 18:31
Trochę dziwne z tą ekspozycją. Możliwe, że jakieś korekcje w którymś aparacie są włączone?

Tom77
27-09-2017, 19:44
Czyli są już pierwsi narzekający, co ten aparat mają.
Jeśli to nie przypadek tego egzemplarza to jednak słabo. Daleki jestem od domagania się, żeby w entry body matryca była najlepsza z możliwych, ale spodziewałbym się, aby nie była gorsza od poprzednika.

Od dawna są już narzekający ci co go nie mają

--- Kolejny post ---

Trochę dziwne z tą ekspozycją. Możliwe, że jakieś korekcje w którymś aparacie są włączone?

Nawet bardzo dziwne :) Na podstawie takich zdjęć można wywnioskować tylko tyle, że na zdjęciu są pluszowe zabawki

wain
28-09-2017, 10:32
Od dawna są już narzekający ci co go nie mają

--- Kolejny post ---

Nawet bardzo dziwne :) Na podstawie takich zdjęć można wywnioskować tylko tyle, że na zdjęciu są pluszowe zabawki

? A 1EV różnicy nie widać? Zupełnie nie agresywnie pytam. Testujący wygląda na ogarniętego więc raczej wykluczam grube błędy w ustawieniach. Podejrzewam po prostu że PDAF na matrycy powoduje stratę jakości. W tym przypadku "co dwie soczewki to nie jedna" akurat działa na niekorzyść ;) ... zupełnie inna kwestia komu i na ile to przeszkadza.

pan.kolega
28-09-2017, 16:39
? A 1EV różnicy nie widać? Zupełnie nie agresywnie pytam. Testujący wygląda na ogarniętego więc raczej wykluczam grube błędy w ustawieniach. Podejrzewam po prostu że PDAF na matrycy powoduje stratę jakości. W tym przypadku "co dwie soczewki to nie jedna" akurat działa na niekorzyść ;) ... zupełnie inna kwestia komu i na ile to przeszkadza.

Niestety nie widać 1EV różnicy. Nawet jest pewne, że 1 EV różnicy nie ma, bo te matryce już zostały dokładnie pomierzone metdami typu DXO i różnica 1 EV ekspozycji to byłby wielki temat. Tutaj jest długi czas naświetlaania, może to nie było tak intensywnie testowane. Ale jak jasno wygląda RAW w domyślnej reprezentacji to jest czysto arbitralne ustawienie producenta i wywoływarki. Rozumiem, że to jest Adobe. Skąd wiadomo, że obrazek z 6d nie jest za jasny? Żeby porównać, trzeba rozjaśnić do tego samego poziomu i porównać szum. A czy testujący czegoś nie pomylił, niestety nie jestem przekonany. (Powinien się postarać o kartę kredytową, która nie bierze prawie 5% za konwersję walut zamiast potem narzekać)

Twoje podejrzenia co do PDAF chyba sam sobie możesz łatwo obalić patrząc na 5d4.

wain
28-09-2017, 20:18
Niestety nie widać 1EV różnicy. Nawet jest pewne, że 1 EV różnicy nie ma, bo te matryce już zostały dokładnie pomierzone metdami typu DXO i różnica 1 EV ekspozycji to byłby wielki temat. Tutaj jest długi czas naświetlaania, może to nie było tak intensywnie testowane. Ale jak jasno wygląda RAW w domyślnej reprezentacji to jest czysto arbitralne ustawienie producenta i wywoływarki. Rozumiem, że to jest Adobe. Skąd wiadomo, że obrazek z 6d nie jest za jasny? Żeby porównać, trzeba rozjaśnić do tego samego poziomu i porównać szum. A czy testujący czegoś nie pomylił, niestety nie jestem przekonany. (Powinien się postarać o kartę kredytową, która nie bierze prawie 5% za konwersję walut zamiast potem narzekać)

Twoje podejrzenia co do PDAF chyba sam sobie możesz łatwo obalić patrząc na 5d4.

Słuszna uwaga co do 5d IV :) Test DXO chyba przeoczyłem ale jeśli testowali to faktycznie by to wyszło.

gnd
28-09-2017, 20:36
5d4 i 80d obalają tezę, że Dual Pixel pogarsza DR.

rzep
28-09-2017, 22:52
Ktos juz napisal, narzekamy, bo chcielismy kupic. Tom77, to bezkrytyczny fan marki, albo handlarz. Polecam testy, a nie opinie Tom77.

szwayko
28-09-2017, 23:03

tutaj dawalem paczkę rawów te same warunki z 6D i 6D2
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-eos-6d-mark-ii-oficjalnie-106143/index20.html#post1356601

wez sobie porownaj na tym czy normalnie robisz rawy i bedziesz mial swoje zdanie.
Facet się pomylił z tym co podałem. Jak wziąłem rawy z ISO 100 na +3EV to jasniej miałem właśnie w 6D2 a nie 6D.

Cichy
29-09-2017, 09:15
Ja nie widzę różnicy w jasności. Przynajmniej porównując z 5d3 bo starego 6d już nie mam. A wiecie, z czego może to wynikać ? Facet nie podał max przysłony, jeśli była domknięta, to nie zawsze przysłona domyka się idealnie tak samo. Już kiedyś gdzieś pokazywałem zdjęcia z domkniętą przysłoną, i mimo tej samej wartości zdjęcia były odrobinę inaczej naświetlone. Być może to był 16-35/2.8 domknięty do 4.0.

kmeg
29-09-2017, 10:39
Ktos juz napisal, narzekamy, bo chcielismy kupic. Tom77, to bezkrytyczny fan marki, albo handlarz. Polecam testy, a nie opinie Tom77.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu TapatalkaA ja myślę, że po prostu dla niego cena 6d2 nie jest zaporowa i tyle :) Sam napisałeś, że jak stanieje to kupisz więc jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze :) Za tyle samo możesz sobie kupić d750 i tyle. Ja nie rozumiem tego narzekania jak w przedszkolu. Jest cala masa tańszych firm niż Canon i chyba jako osoba, która mówi, że ma Canona od kilkudziesięciu lat powinieneś już to wiedzieć. Mogą wszystko sprzedawać taniej, dawać więcej, mieć mniejsza marzę i mieć problemy finansowe...

Cichy
29-09-2017, 11:23
A ja myślę, że po prostu dla niego cena 6d2 nie jest zaporowa i tyle :) Sam napisałeś, że jak stanieje to kupisz więc jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze :) Za tyle samo możesz sobie kupić d750 i tyle. Ja nie rozumiem tego narzekania jak w przedszkolu. Jest cala masa tańszych firm niż Canon i chyba jako osoba, która mówi, że ma Canona od kilkudziesięciu lat powinieneś już to wiedzieć. Mogą wszystko sprzedawać taniej, dawać więcej, mieć mniejsza marzę i mieć problemy finansowe...

Też wychodziłem z takiego założenia, ale po zrobieniu trochę testów D750 porównując z 6d stwierdziłem, że jednak póki co w Nikona wchodził nie będę . D850 jest światełkiem w tunelu, bo kolorystyka tam jest jakby nieco inna.

kmeg
29-09-2017, 11:26
Też wychodziłem z takiego założenia, ale po zrobieniu trochę testów D750 porównując z 6d stwierdziłem, że jednak póki co w Nikona wchodził nie będę . D850 jest światełkiem w tunelu, bo kolorystyka tam jest jakby nieco inna.Kwestia kolorystycznego gustu ale pomijajac to, d750 pomimo tego, że jest konstrukcją starsza jest w zasadzie lepszy w każdym aspekcie (szczególnie w marudzeniu o DR czy relacja jakość/cena). Ludzie mają więc wybór a mimo to zachowują się jak w przedszkolu.
Z jednej strony jest zarzucanie innym fanbojstwa, etc a z drugiej kurczowe trzymanie się marki, na ktora się tak nawala :)

Cichy
29-09-2017, 11:31
Nie no, nie ulega wątpliwości, że poza obrazowaniem / kolorystyką puszki Nikonowe są niemal w każdym aspekcie lepsze. Kwestia obrazowania jest sprawą indywidualną, jednemu się podoba ten, drugiemu inny producent. Ja używam aktualnie 2 systemów (Sony + Canon) i jestem w stanie i z jednego i z drugiego uzyskać podobną kolorystykę, z Nikona nie byłem w stanie.

tomfoot
29-09-2017, 11:54
Przecież w Nikonie nie chodzi o zdjęcia i kolory, tylko o fakt posiadania sprzętu z dobrą specyfikacją i wysoką pozycją w rankingu DxO. Resztę załatwia się na forum, a nie tracąc czas na fotki :)

Merde
29-09-2017, 12:09
Przecież w Nikonie nie chodzi o zdjęcia i kolory, tylko o fakt posiadania sprzętu z dobrą specyfikacją i wysoką pozycją w rankingu DxO. Resztę załatwia się na forum, a nie tracąc czas na fotki :)

Jakoś ogólny poziom fotografii prezentowanych na obu forach temu przeczy...

PS: Mnie w Nikonie przeszkadza jego... ergonomia. Tak, to nie pomyłka.

aptur
29-09-2017, 12:16
d750 pomimo tego, że jest konstrukcją starsza jest w zasadzie lepszy w każdym aspekcie (szczególnie w marudzeniu o DR czy relacja jakość/cena).

Warto zaznaczyć, że jest nawet tańszy niż nowe 6D.

michalab
29-09-2017, 13:03
Do tego ich liczba. Na forum nikonowym jest więcej dobrych zdjęć niż tutaj wszystkich (łączni z tymi nie w galeriach).

To faktycznie ciekawe. A mnie szkła, a konkretnie to, że mam Canonowe.

cauchy
29-09-2017, 13:36
Mam podobne spostrzezenia jak Merde, mi tez ergonomia tam nie leży

Tom77
29-09-2017, 17:18

Co ty z tym handlarzem i fanem tak jedziesz, brakuje ci argumentów ?

--- Kolejny post ---

Kwestia kolorystycznego gustu ale pomijajac to, d750 pomimo tego, że jest konstrukcją starsza jest w zasadzie lepszy w każdym aspekcie (szczególnie w marudzeniu o DR czy relacja jakość/cena). Ludzie mają więc wybór a mimo to zachowują się jak w przedszkolu.
Z jednej strony jest zarzucanie innym fanbojstwa, etc a z drugiej kurczowe trzymanie się marki, na ktora się tak nawala :)

Nie ma to jak mieć super DR i obrazek który ci się nie podoba :)

--- Kolejny post ---

Jak dla mnie to Nikon ma najwygodniejsze puszki, ale do obrazka nie mogę się przyzwyczaić

jaś
29-09-2017, 18:00
fotografowałem kiedyś trochę nikonem D70 i nie odczuwałem problemów z ergonomią, ale obecnie jak biorę nikona do ręki to jestem totanie zakręcony - jakoś ta słynna ergonomia do mnie nie przemawia - pewnie to kwestia przyzwyczajemia ale skoro jest tak dobrze to jak wiem co chcę zrobić to dalej nie powinno być problemu - najśmieszniejsze że często właściel nikona na proste pytania (jak zmienić punkt af żeby nie było auto bo za cholerę to auto nie chce trafić tam gdzie ja chcę trafić i będą nici z tego zdjęcia o które prosił) nie potrafi odpowiedzieć

pan.kolega
29-09-2017, 19:16
Ja używam aktualnie 2 systemów (Sony + Canon) i jestem w stanie i z jednego i z drugiego uzyskać podobną kolorystykę, z Nikona nie byłem w stanie.

Wierzę Ci, ale nie rozumiem jak to jest możliwe. To ciekawe zjawisko. Powinno zastanowić osoby kierujące się głównie liczbami bo to chyba nie znajduje odbicia w żadnej specyfikacji czy wynikach pomiarów. Są ustawienia i profile matryc np. DXO pozwalające teoretycznie uzyskać charakterystykę dowolnej matrycy, ale widocznie to nie działa jak powinno.

--- Kolejny post ---

Do tego ich liczba. Na forum nikonowym jest więcej dobrych zdjęć niż tutaj wszystkich (łączni z tymi nie w galeriach).

To raczej łatwo wytłumaczyć. Nikon zawsze miał image bardziej artystyczny i cool niż Canon. Dokładnie jak Mac vs. PC. Jeżeli ktoś się uważa za artystę i dba o to jak jest odbierany, pracuje na Macu. Natomiast osoby zafascynowane sprzętem i dłubaniem w nim wolą PC.
Osoby zainteresowane robieniem zdjęć raczej skierują się do Nikona, chociaż ten "image" marketingowy nie ma nic wspólnego z imagem jaki wychodzi z aparatu.

marlo
30-09-2017, 08:43
Wierzę Ci, ale nie rozumiem jak to jest możliwe. To ciekawe zjawisko. Powinno zastanowić osoby kierujące się głównie liczbami bo to chyba nie znajduje odbicia w żadnej specyfikacji czy wynikach pomiarów. Są ustawienia i profile matryc np. DXO pozwalające teoretycznie uzyskać charakterystykę dowolnej matrycy, ale widocznie to nie działa jak powinno.

Obstawiam, że to zjawisko nie należy do takich, co można rozpisać w tabelkach, wykresach i innych mądrościach. Technologicznie gdzieś to tam tkwi, a osoby z dobrym postrzeganiem po prostu widzą różnicę i co najciekawsze "suwaczkami" też nie są w stanie osiągnąć identycznych rezultatów. To coś jak w zagadnieniach audiofilskich - zmieniasz kabelek i już gra ciut inaczej lepiej / gorzej - inaczej. Jedni to słyszą i uzyskują zadowolenie / rozczarowanie, a inni nie słyszą, więc negują wyzywając tamtych od frajerów, co się dają naciągać na kasę.

Najfajniejsze stwierdzenie padło kilka wpisów wyżej "Nie ma to jak mieć super DR i obrazek który ci się nie podoba" :)

Nikon zawsze miał image bardziej artystyczny i cool niż Canon

Coś w tym jest, masz Nikona, masz konto na Vimeo - liczysz się w światku, jesteś kimś! ;)

marfot
30-09-2017, 16:26
Dustin Abbott opublikował całość swoich wcześniejszych przemyśleń odnośnie nowego cacka:
https://dustinabbott.net/2017/09/canon-eos-6d-mark-ii-review/

W sumie zrobił sporo żeby wyszło dobrze, nawet zrezygnował z tradycyjnych zdjęć swojej połowicy ;).

rzep
30-09-2017, 18:01
[QUOTE=Tom77;1357884]Co ty z tym handlarzem i fanem tak jedziesz, brakuje ci argumentów ?

Nie testuję aparatów i nie znam się na tym. Zrobili to inni. Opinie są jednoznaczne i chyba nie ma sensu podawać linków. Tak więc argumentów mi nie brakuje. Żeby zakończyć temat, to dobra puszka, wystarczająca w większości zastosowań. Szkoda, że po zakupie i obejrzeniu pierwszych pstryków nie będzie efektu "wow". Taki efekt mógł wywoływać 6D mkI. Poza tym argumenty typu "pewnie Cię nie stać", które się czasem pojawiają na tym forum są lekko niegrzeczne. W każdym razie moja aktywność fotograficzna pasuje idealnie do tego segmentu. Chętnie zapłaciłbym więcej za nowe 6D z efektem "wow". Puszkę, którą oferuje Canon kupię z konieczności, bez większej radości. Może kupię 5D mkIV. Następny rok pstrykam 6D mkI. Potem stanę przed wyborem. Bez urazy, czasem nie warto bronić przegranej sprawy. To jest forum czysto sprzętowe i tak podchodzę do tematu. Powtórzę po raz wtóry, to dobra puszka, ale nie nadąża za konkurencją. Tym bardziej denerwująca jest podwyżka ceny.

Tom77
30-09-2017, 18:54
[QUOTE=Tom77;1357884]Co ty z tym handlarzem i fanem tak jedziesz, brakuje ci argumentów ?

Nie testuję aparatów i nie znam się na tym. Zrobili to inni. Opinie są jednoznaczne i chyba nie ma sensu podawać linków. Tak więc argumentów mi nie brakuje. Żeby zakończyć temat, to dobra puszka, wystarczająca w większości zastosowań. Szkoda, że po zakupie i obejrzeniu pierwszych pstryków nie będzie efektu "wow". Taki efekt mógł wywoływać 6D mkI. Poza tym argumenty typu "pewnie Cię nie stać", które się czasem pojawiają na tym forum są lekko niegrzeczne. W każdym razie moja aktywność fotograficzna pasuje idealnie do tego segmentu. Chętnie zapłaciłbym więcej za nowe 6D z efektem "wow". Puszkę, którą oferuje Canon kupię z konieczności, bez większej radości. Może kupię 5D mkIV. Następny rok pstrykam 6D mkI. Potem stanę przed wyborem. Bez urazy, czasem nie warto bronić przegranej sprawy. To jest forum czysto sprzętowe i tak podchodzę do tematu. Powtórzę po raz wtóry, to dobra puszka, ale nie nadąża za konkurencją. Tym bardziej denerwująca jest podwyżka ceny.

Bronisz w zaparte kilku opinii zasłyszanych w necie i próbujesz na siłę udowodnić że 6DII to puszka niegodna roku 2017. Na rynku jest taki wybór, że nie trzeba nic kupować z konieczności. Myślisz, że producenci cały dzień zastanawiają się jak ci dogodzić i jak za jak najmniejsze pieniądze sprzedac ci aparat, sprzedać oczywiście za taką kwotę, żeby ledwo sie utrzymać? 6D w dniu premiery nie jest drogą puszkę, bo 10tys za taką jakośc obrazka to nie jest duża kwota.

rzep
30-09-2017, 19:26
[QUOTE=rzep;1357922]

Bronisz w zaparte kilku opinii zasłyszanych w necie i próbujesz na siłę udowodnić że 6DII to puszka niegodna roku 2017. Na rynku jest taki wybór, że nie trzeba nic kupować z konieczności. Myślisz, że producenci cały dzień zastanawiają się jak ci dogodzić i jak za jak najmniejsze pieniądze sprzedac ci aparat, sprzedać oczywiście za taką kwotę, żeby ledwo sie utrzymać? 6D w dniu premiery nie jest drogą puszkę, bo 10tys za taką jakośc obrazka to nie jest duża kwota.

Wyluzuj, wszystkie wiarygodne opinie potwierdzają słabość tej matrycy. To jest przyzwoity sensor, w 2012 roku byłby oceniony niezle. Obecnie dużo mu brakuje. Ciesz się puszką, ale nie wmawiaj potencjalnym nabywcom, że kupują korpus z najnowocześniejszą matrycą. W 6D mkII jest matryca, którą można by określić za bardzo dobrą 5 lat temu. Nie bądź zdziwiony, że biorę Cię za handlarza. Zachowujesz się jak działacz partyjny, który stoi w zaparte z faktami.

jaś
30-09-2017, 19:30
[QUOTE=rzep;1357922]

zauważyłem że podobną opinię jak rzep ma kilka o ile nie więcej osób udzielających się w tym wątku ja mam identyczną - ten korpus nic nie wnosi może gibany ekranik jak ktoś porzebuje - ja nie potrzebuję i dla mnie to kolejna wada :mrgreen: tego korpusu - ja również poczekam chwilę, a potem pewnie kupię 5DIV ale ogólnie to mi się nie spieszy.

w tym segmencie akurat nie ma wielkiego wyboru 6DI 5DIII (ale to już trochę inny segment ale z drugiej strony cena podobna) 6DII D600 D610 (ale sensor swaby drogie :mrgreen:) D750 (jak ktoś się nie obawia czwartego już wezwania serwisowego), reszta to egzotyka sony 7II, jakiś pentax i wsio.

nie rozumiem tej dyskusji jeśli kilka osób twierdzi że im nie pasuje ten korpus to znaczy że im nie pasuje - mnie na ten przykład nie pasuje i jakieś dziwne poglądy na temat co kto powinien nie zmienią mojego zdania.

co do ceny i jakości obrazka mam całkowicie odmienne zdanie :mrgreen: jak wiele osób w tym watku - przy takiej cenie wolę dołożyć do 5DIV o którym mozna powiedzieć że coś wnosi do jakości obrazka.

a i na koniec powiem że nie przymierzam się do zmiany systemu, canon to niezły system tylko ten korpus to wypadek przy pracy :).

Tom77
30-09-2017, 19:34
[QUOTE=Tom77;1357924]

Wyluzuj, wszystkie wiarygodne opinie potwierdzają słabość tej matrycy. To jest przyzwoity sensor, w 2012 roku byłby oceniony niezle. Obecnie dużo mu brakuje. Ciesz się puszką, ale nie wmawiaj potencjalnym nabywcom, że kupują korpus z najnowocześniejszą matrycą. W 6D mkII jest matryca, którą można by określić za bardzo dobrą 5 lat temu. Nie bądź zdziwiony, że biorę Cię za handlarza. Zachowujesz się jak działacz partyjny, który stoi w zaparte z faktami.

Ta matryca i aparat pewnie i w 2020 roku sie obroni. Za rok pewnie będziesz się w stopce sie tym aparatem chwalił. Ty mnie za handlarza a ja ciebie za dzieciaka uważam, co w piaskownicy coś usłyszal i w kółko to powtarza. Dyskusja z tobą nie ma większego sensu, wrócmy do niej za pół roku jak ludzie będa piali z zachwytu nad 6DII.

--- Kolejny post ---

[QUOTE=Tom77;1357924]

zauważyłem że podobną opinię jak rzep ma kilka o ile nie więcej osób udzielających się w tym wątku ja mam identyczną - ten korpus nic nie wnosi może gibany ekranik jak ktoś porzebuje - ja nie potrzebuję i dla mnie to kolejna wada :mrgreen: tego korpusu - ja również poczekam chwilę, a potem pewnie kupię 5DIV ale ogólnie to mi się nie spieszy.

w tym segmencie akurat nie ma wielkiego wyboru 6DI 5DIII (ale to już trochę inny segment ale z drugiej strony cena podobna) 6DII D600 D610 (ale sensor swaby drogie :mrgreen:) D750 (jak ktoś się nie obawia czwartego już wezwania serwisowego), reszta to egzotyka sony 7II, jakiś pentax i wsio.

nie rozumiem tej dyskusji jeśli kilka osób twierdzi że im nie pasuje ten korpus to znaczy że im nie pasuje - mnie na ten przykład nie pasuje i jakieś dziwne poglądy na temat co kto powinien nie zmienią mojego zdania.

co do ceny i jakości obrazka mam całkowicie odmienne zdanie :mrgreen: jak wiele osób w tym watku - przy takiej cenie wolę dołożyć do 5DIV o którym mozna powiedzieć że coś wnosi do jakości obrazka.

a i na koniec powiem że nie przymierzam się do zmiany systemu, canon to niezły system tylko ten korpus to wypadek przy pracy :).

Plotka ma to do siebie, że bardzo szybko się roznosi. Wiarygodne są opinie osób ktore miały styczność z tym aparatem a nie biadolenie na podstawie kilku zdjęć bądź testu

rzep
30-09-2017, 20:04
Gdybym musiał zmienić korpus dzisiaj, to 5D mkIII jest jedynym wyborem. Podobny sensor jak w 6D mkII, ale dużo większe możliwości puszki.

--- Kolejny post ---

[QUOTE=rzep;1357926]

Ta matryca i aparat pewnie i w 2020 roku sie obroni. Za rok pewnie będziesz się w stopce sie tym aparatem chwalił. Ty mnie za handlarza a ja ciebie za dzieciaka uważam, co w piaskownicy coś usłyszal i w kółko to powtarza. Dyskusja z tobą nie ma większego sensu, wrócmy do niej za pół roku jak ludzie będa piali z zachwytu nad 6DII.

--- Kolejny post ---

[QUOTE=jaś;1357927]

Plotka ma to do siebie, że bardzo szybko się roznosi. Wiarygodne są opinie osób ktore miały styczność z tym aparatem a nie biadolenie na podstawie kilku zdjęć bądź testu

Dobrze, to jest definitywny koniec dyskusji. Potencjalni klienci, nie bierzcie poważnie wpisów Tom77. Jego wpisy to marketing, podobny jaki możecie zobaczyć w reklamach TV. Pozdrawiam. Udanych zdjęć. Dla mnie temat skończony.

aptur
30-09-2017, 20:10
Nie ma co zaklinać rzeczywistości. Ten korpus nie wnosi nic nowego w stosunku do starego 6D poza nieco większą rozdzielczością, lepszym AF i gibanym ekranem. Ja tych rzeczy nie potrzebuję choć zapewne sporo osób tak lub im się wydaje że tak.
Już o tym pisałem ale powtórzę. To jest niezłe body, ale...
Canon onegdaj wypuścił 5DIII - całkiem fajny aparat. Do dzisiaj fajny żeby nie było.
Potem wyszło 6D, które w zasadzie dawało taki sam obrazek jak 5DIII a w pewnych aspektach nawet lepszy.
Osobiście oczekiwałem (i nie tylko ja) że zrobią podobny manewr z 6DII w stosunku do 5DIV. Znaczy się, że obrazek będzie praktycznie taki sam a puszka będzie okrojona w innych rzeczach.
Niestety Canon postanowił świadomie wsadzić do 6D matrycę, która generuje gorszy obrazek niż 5DIV. Obrazek zbliżony jest do 5DIII czy 6D. Mało tego. Stara matryca w 6D okazuje się nawet lepsza w wyciąganiu cieni. Dodatkowo dodali rzeczy dla mnie zbędne i wręcz niechciane takie jak gibany ekran.
Tym samym zostaję jeszcze czas jakiś ze starymi szóstkami i piątkami. Tego modelu nie kupię nawet w przyszłości. Wolałbym już 5DIII.
To tyle z mojej strony na temat 6DII. Jako że nie posiadam tego body to sobie trochę ponarzekałem a co tam :)

rzep
30-09-2017, 20:17
Plotka ma to do siebie, że bardzo szybko się roznosi. Wiarygodne są opinie osób ktore miały styczność z tym aparatem a nie biadolenie na podstawie kilku zdjęć bądź testu[/QUOTE]
Dobrze, jeszcze raz. Ważna jest opinia tych, którzy znają się na testowaniu sprzętu. Robią to zgodnie z pewnymi procedurami. Nie dajcie się nabrać. Tom77, to prawdopodobnie troll Canona. Rozpowszechnia nieprawdziwe informacje. Twierdzi, że tzw. Janusze, zwykli użytkownicy, często zupełni amatorzy, lepiej wiedzą niż wyspecjalizowane fora internetowe.

--- Kolejny post ---

Nie ma co zaklinać rzeczywistości. Ten korpus nie wnosi nic nowego w stosunku do starego 6D poza nieco większą rozdzielczością, lepszym AF i gibanym ekranem. Ja tych rzeczy nie potrzebuję choć zapewne sporo osób tak lub im się wydaje że tak.
Canon onegdaj wypuścił 5DIII - całkiem fajny aparat. Do dzisiaj fajny żeby nie było.
Potem wyszło 6D, które w zasadzie dawało taki sam obrazek jak 5DIII a w pewnych aspektach nawet lepszy.
Osobiście oczekiwałem (i nie tylko ja) że zrobią podobny manewr z 6DII w stosunku do 5DIV. Znaczy się, że obrazek będzie praktycznie taki sam a puszka będzie okrojona w innych rzeczach.
Niestety Canon postanowił świadomie wsadzić do 6D matrycę, która generuje gorszy obrazek niż 5DIV. Obrazek zbliżony jest do 5DIII czy 6D. Mało tego. Stara matryca w 6D okazuje się nawet lepsza w wyciąganiu cieni. Dodatkowo dodali rzeczy dla mnie zbędne i wręcz niechciane takie jak gibany ekran.
Tym samym zostaję jeszcze czas jakiś ze starymi szóstkami i piątkami. Tego modelu nie kupię nawet w przyszłości. Wolałbym już 5DIII.
To tyle z mojej strony na temat 6DII. Jako że nie posiadam tego body to sobie trochę ponarzekałem a co tam :)

I z tym zgadzam się absolutnie.

Tom77
30-09-2017, 20:19

Czyli chyba wszystko tak jak powinno być. Nie chcesz płacić 12 tys to kupujesz kastrata za 6 tys. Zawsze znajda się naiwni co myślą że matrycę FF wstawią do 1700D. Pogniewałbym się na Canona gdyby matryce z aparatu ktory kupiłem za 20 tys wstawili do aparatu za 10 tys

rzep
30-09-2017, 20:27
Czyli chyba wszystko tak jak powinno być. Nie chcesz płacić 12 tys to kupujesz kastrata za 6 tys. Zawsze znajda się naiwni co myślą że matrycę FF wstawią do 1700D. Pogniewałbym się na Canona gdyby matryce z aparatu ktory kupiłem za 20 tys wstawili do aparatu za 10 tys

Tom77, przepraszam, za ostry język. Pewna rządząca partia potrzebuje takich ludzi jak Ty. Wystarczy fałszywej agitacji w Polsce. Udzielaj się politycznie, ale przestań robić wodę z mózgu miłośnikom fotografii. Szanuję to forum, a Ty jesteś zbędnym trollem.

aptur
30-09-2017, 20:35
Panowie, love, peace :mrgreen: Canon ma trochę modeli. Każdy może sobie kupić to co będzie chciał. Nie należy zapominać, że jest jeszcze sony A7 a ten w DXO .... wiadomo :mrgreen:
Swoją drogą nowa szóstka chyba ładnie wypadła w DXO. Normalnie aż podejrzane :)

Tom77
30-09-2017, 20:38
Tom77, przepraszam, za ostry język. Pewna rządząca partia potrzebuje takich ludzi jak Ty. Wystarczy fałszywej agitacji w Polsce. Udzielaj się politycznie, ale przestań robić wodę z mózgu miłośnikom fotografii. Szanuję to forum, a Ty jesteś zbędnym trollem.

Lubię cięty jezyk i się nie obrażam. Nie robie nikomu wody z mózgu, nie chwalę 6DII raczej bronie przyszlych użytkowników przed wpisami osób które nie powinny wypowiadac się o wadach i zaletach aparatu którego nie miały w rekach.

--- Kolejny post ---

Panowie, love, peace :mrgreen: Canon ma trochę modeli. Każdy może sobie kupić to co będzie chciał. Nie należy zapominać, że jest jeszcze sony A7 a ten w DXO .... wiadomo :mrgreen:
Swoją drogą nowa szóstka chyba ładnie wypadła w DXO. Normalnie aż podejrzane :)

Canon nie jest całym światem, wybór jest spory

aptur
30-09-2017, 20:48
Canon nie jest całym światem, wybór jest spory

No właśnie jeżeli weźmiesz pod uwagę FF w danej półce cenowej to się okazuje, że wcale nie taki spory.
Bo spójrzmy.
- pentax k1 - 9,5k
- Sony A7 - 6-8k
- Nikon D750 - ok. 8k, D610 - taniej
- Canon 6DII - 8,5K, 6D - 6.5k, 5DIII już się podobno skończył...
To by było chyba na tyle. Coś pominąłem w cenie do 10k? Jak dla mnie to nie jest spory wybór.

luso
30-09-2017, 20:53
Też zakładałem, że 6mk2 nie będzie miał gorszej matrycy niż 5dmk4. Ale również spodziewałem się znacznie wyższej ceny 6dmk2 na starcie. Tymczasem nie jest źle. Cena 5dmk4 dość mocno spadła od momentu jego premiery :-P Nasza ulubiona firma się bardzo ucieszy, gdy wiele osób wybierze 5dmk4 zamiast 6dmk2.

Tom77
30-09-2017, 21:02
No właśnie jeżeli weźmiesz pod uwagę FF w danej półce cenowej to się okazuje, że wcale nie taki spory.
Bo spójrzmy.
- pentax k1 - 9,5k
- Sony A7 - 6-8k
To by było chyba na tyle. Coś pominąłem w cenie do 10k? Jak dla mnie to nie jest spory wybór.

Piszesz o bieżącej produkcji a ja o rynku który jest dostępny. Żadna firma nie jest w stanie utrzymac na rymku kilku body FF jednocześnie. Na rynku wtórnym możesz przebierac w FF

pan.kolega
30-09-2017, 21:40
Ta dyskusja ma swoje korzyści, bo uczy, że moja opinia, chociaż najmojejsza, nie jest jedyna i inni patrzą na to samo zupełnie inaczej.

Ja na przykład nie biegnę do sklepu po 6dii, ale gdyby mi obecny 6d wpadł do Adriatyku lub bardziej prawdopodobnie innego akwenu (pewnie do Zatoki Meksykańskiej a tam soli tyle, że mdli), to prawie na pewno bym kupił właśnie 6dii. Pobawiłbym się, gdybym rzeczywiście cierpiał, dopiero zamieniłbym na coś droższego, może 5d4. Prawdopodobieńswo, że nabyłbym 5d3 wynosi dokładnie zero, już raczej zmieniłbym system na Sony albo Nikona z tej żałości.

Bardzo sobie cenię 6d z jego jakością na wysokich ISO, ale nawet gdyby 6dii był nieco gorszy pod tym względem czy wyciągania cieni, jednak zamieniłbym sie na szybki AF w LV i inne ficzery, które 6dii ma, w tym trochę lepszy obrazek na niskich i średniawych ISO. To nie jest małżeństwo, tylko aparat fotograficzny, a nawet kobietę można wykorzystać i porzucić jak nie pasuje.

Chyba nie mam takich skłonności do skrajności i dramatu, a przede wszystkim nie uważam, że którykolwiek "handlarz" ma w stosunku do mnie jakiekolwiek zobowiązania względem towaru, którego jeszcze nie kupiłem. Żadnej subskrypcji na Canony nie wykupiłem. To są jednorazowe transakcje. Oni oferują, ja zerkam i wybieram. Nawet na Rusi kupować nikt nie musi.

Różnice typu kilku lat i "nowoczesność" to raczej domena właśnie "handlarzy", których tak ceni sobie rzep, 8-) fotografia i moje wymagania nie zmieniają się w takiej skali czasowej. Jak się płaci, to się wymaga, ale też widziały gały co brały. A jak nie, to można sobie tylko pogadać.:lol:

--- Kolejny post ---

Bo spójrzmy.
- pentax k1 - 9,5k
- Sony A7 - 6-8k

Mnie raczej dziwi, że jest aż tyle ofert aparatów fotograficznych dla amatorów po około $2000 sam korpus, których zupełnie nie widzę na ulicy. Kto to kupuje? Oczywiście Pentax istniieje tylko siłą woli, bo profitu z niego nie może chyba być żadnego. Stworzenie takiego towaru, zorganizowanie produkcji i sprzedaży to spora inwestycja. Sytuację ratuje tylko rynek o zasięgu światowym. To nie są telewizory. Albo etui na telefon, czy słuchawki dla dzieci i młodzieży za $5. Tam jest dopiero wybór.

jaś
30-09-2017, 22:27
Bo spójrzmy.
- pentax k1 - 9,5k
- Sony A7 - 6-8k

dokładnie tak samo mi wychodzi - wybór jest skromny

--- Kolejny post ---

Gdybym musiał zmienić korpus dzisiaj, to 5D mkIII jest jedynym wyborem. Podobny sensor jak w 6D mkII, ale dużo większe możliwości puszki.

--- Kolejny post ---

[QUOTE=Tom77;1357928][QUOTE=rzep;1357926]

--- Kolejny post ---

Dobrze, to jest definitywny koniec dyskusji. Potencjalni klienci, nie bierzcie poważnie wpisów Tom77. Jego wpisy to marketing, podobny jaki możecie zobaczyć w reklamach TV. Pozdrawiam. Udanych zdjęć. Dla mnie temat skończony.

jakieś cytaty w tym poście się po..... mieszały ja tego nie pisałem i mam podobne o ile nie identyczne zdanie jak twórca posta czyli rzep

--- Kolejny post ---

Chyba nie mam takich skłonności do skrajności i dramatu, a przede wszystkim nie uważam, że którykolwiek "handlarz" ma w stosunku do mnie jakiekolwiek zobowiązania względem towaru, którego jeszcze nie kupiłem. Żadnej subskrypcji na Canony nie wykupiłem. To są jednorazowe transakcje. Oni oferują, ja zerkam i wybieram. Nawet na Rusi kupować nikt nie musi.

Mnie raczej dziwi, że jest aż tyle ofert aparatów fotograficznych dla amatorów po około $2000 sam korpus, których zupełnie nie widzę na ulicy. Kto to kupuje? Oczywiście Pentax istniieje tylko siłą woli, bo profitu z niego nie może chyba być żadnego. Stworzenie takiego towaru, zorganizowanie produkcji i sprzedaży to spora inwestycja. Sytuację ratuje tylko rynek o zasięgu światowym. To nie są telewizory. Albo etui na telefon, czy słuchawki dla dzieci i młodzieży za $5. Tam jest dopiero wybór.

Ja też nie dramatyzuję - nie pasuje mi - nie kupię - już sobie coś kupiłem z kasy przeznaczonej na 6DII :mrgreen:, ale jak już pisałem moim kolejnym korpusem będzie pewnie lustrzanka firmy canon, a że nie bedzie to 6DII no cóż życie - kto stoi w miejscu ten się cofa - ten korpus niewiele wnosi to taka ślepa gałąź ewolucji jest :)

a co do oferty na FF dla entuzjasty to jestem zdumiony że jest tak mała - to spory rynek do zagospodarowania jest i bardzo niewiele trzeba zeby go zadowolić przykładem 6DI.

Kolekcjoner
02-10-2017, 23:52
Wiesz to działa też w drugą stronę. Powtarzasz w kółko jak młynek modlitewny, że ten korpus nie dla Ciebie i Ci nie pasuje no to masz odpowiedzi. Może najpierw warto spojrzeć na siebie zanim się rzuci kamieniem w bliźniego ;).....

mkamelg
03-10-2017, 01:31
Dwie opinie od tej samej osoby. Podrzucam obydwie bo się nie dublują.

Canon 80D z pełną klatką
***** 18-09-2017,Majkell

Tyle można powiedzieć. Praktycznie to samo, te same minusy. mam 80D, 6D i 6Dmk2... -Plusem jest odchylany ekran i większa matryca niz w 6D -Ostrzenie za pomocą DUAL PIXEL nie wymaga korekcji obiektywu BF, FF. Chociaż przy umiejętnym ostrzebiu przez wizjer 95% zdjeć bylo ostrych jak brzytwa bez kalibracji! (sigma) -wyższa rozdzielczość i głębia koloru niż w 6D -6D mk2 podobnie jak 80D nie wspomaga doswietlania AF IR z lampy YN500EX a to jest wielka skucha. Starsze modele apratów normalnie współpracują. -Nowy format RAW nie jest obsługiwany przez windows 10 -przy zdjeciach seryjnych szybko sie zamula i dlugo zapisuje pliki, 6D radzi sobie z tym lepiej narazie tyle moge powiedzeic po kilku dniach uzytkowania. Ogólnie jestem zadowolony. Kolejna pucha to bedzie już Canon 5D mk 4 :D

Źródło: https://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-6d-mark-ii-body.bhtml#opinie

POLECAM, WARTO

mam starego 6D i nowego MK2.
- autofocus nie dość, że szybszy to dokładniejszy, działa bez problemu z obiektywami sigmy i się nie myli! Nie ma FF czy BF. Do tego punkty są wystarczająco rozłożone w kadrze aby je wykorzystać. używam głownie szerokiego sigma 20 mm f/1.4 i sprawuje się super. Jak już nie sięgają punkty af to ostrze przez dual pixel!!
- pomiar światła zauważalnie na wyższym poziomie niż w 6D - mniej przepaleń, wyaje się ze nawet wyższy zakres tonalny
- ISO - nie testowałem szczegółowo ale wydaje się, że sa mniejsze szumy
- RAW - wymaga najnowszych aktualizacji programów, jeszcze nei testowałem DUAL PIXEL RAW ale podobno daje kontrolę nad głębią ostrości!! to daje możliwość ewentualnych korekcji
- Matryca - lepsza rozdzielczość - niby 6Mpix ale jest zauważalna różnica w szszczegółowości obrazu
- filmowanie 60 klatek przydaje się do slowotion :D Do tego jest CYFROWA stabilizacja która sprawia że nie potrzebny mi juz flycam!! moge śmiało z ręki nagrywać (oprócz scen z bieganiem czy szybkim chodzeniem) Co trzeba wiedzieć o stabilizacji : są 2 poziomy. działaja one na dziwnej zasadzie poziom stabilziacji 1 zmniejsza obszar obrazu jakbysmy mieli obiekyw np 22mm. 2 poziom stabilizacji daje obraz jak z 24-26mm. a więc trochę zostaje zbliżony, jednak nie przeszkadza mi to.

OGROMNY MINUS za to że nie obsługuje doświetlania IR z lampy Youngnuo 500EX. Nie wiem jak z innymi lampami, ale canon 80D mial ten sam problem.
Dlatego została u mnie stara 6D, która nie ma takich problemów i lepiej współpracuej z drukarką Canon selphy CP1200

Kolejna pucha pewnie 5D mk 4 :D

Ocena: ***** Autor: Majkel
Dodano: 2017-10-02 11:45:21
ID: 32721

Źródło: Canon EOS 6D Mark II Body - Aparaty cyfrowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustrzanka-canon-eos-6d-mark-ii-body.html#opinie)

Czyli m.in. znajdują tutaj potwierdzenie słowa Cichego "nagle Sigmy dostały drugiego życia, bo o ile z pierwszymi 6d jakie używałem bywało losowo (zwłaszcza na 20A i 35A) tak z 6d2 jest niemal zawsze w punkt" które znalazły się w jednym z jego wcześniejszych postów (http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-eos-6d-mark-ii-oficjalnie-106143/index67.html#post1357057).

gnd
03-10-2017, 11:50
Pomiar światła w oryginalnym 6d nie jest rewelacyjny więc jeśli naświetla lepiej to nic dziwnego, że autorowi wydaje się, że dynamika wzrosła.

akustyk
03-10-2017, 13:13
Pomiar światła w oryginalnym 6d nie jest rewelacyjny więc jeśli naświetla lepiej to nic dziwnego, że autorowi wydaje się, że dynamika wzrosła.

tzn. co dokladnie nie tak jest z pomiarem swiatla w mkI?

pytam bo od wiekow uzywam po prostu spota, lapie sobie najjasniejszy punkt w kadrze i pod niego +2 do 2,66 EV (w zaleznosci od tego czego sie spodziewam po jednak "az" 3% kadru) i to wszystko na ten temat. nie mialem nigdy problemow z pomiarem, poza syctuacjami gdy w jakis sposob przelaczylo mi sie ze spota na inny tryb. a jak biore inny korpus to sobie eksperymentalnie dochodze do jego korekty, np 750D trzymam blizej 2-2,33 EV a starsze Rebele 600D/100D to w ogole 2EV dla bezpieczenstwa, bo nie mialy tyle zapasu w swiatlach...

i z tej perspektywy te uwagi o pomiarze swiatla brzmia dla mnie jak kolejny problem, ktorym niektory uzytkownicy moga sobie wytlumaczyc swoje kiepawe zdjecia :)

Merde
03-10-2017, 15:07
i z tej perspektywy te uwagi o pomiarze swiatla brzmia dla mnie jak kolejny problem, ktorym niektory uzytkownicy moga sobie wytlumaczyc swoje kiepawe zdjecia :)

Z analogicznej perspektywy można twierdzić, że AF w 6D jest doskonały (bo używam tylko środkowego czujnika).

akustyk
03-10-2017, 15:27
Z analogicznej perspektywy można twierdzić, że AF w 6D jest doskonały (bo używam tylko środkowego czujnika).

nie, to sa trzy zupelnie osobne kwestie.

jedna jest proste jak cep urzadzenie o nazwie swiatlomierz. to w kazdym aparacie Canona dziala poprawnie. jak sie to umie obslugiwac i rozumie co oznaczaja wskazania, to to nie sprawia problemow

druga jest automatyka doboru ekspozycji w trybach nieautomatycznych. i tu jest bardzo duzo czynnikow, ktore moga decydowac o sukcesie. i jak kazda automatyka wymaga troche doswiadczenia uzytkownika i jego wyczucia jak to dziala. moze i nie jest idealna, ale ktos kto zna dobrze konkretny aparat (tj. przefocil nim kilka tysiecy zdjec i mysli co robi) nie powinien nadziewac sie na przypadki istotnie spartolonej ekspozycji przez taka automatyke. nie mowiac nawet o kompletnie spartolonej. przy rozpietosci tonalnej nawet takiego aparatu jak 6D mkI (duzej, mam na mysli) to naprawde trzeba IMHO byc bardzo leniwym lub ograniczonym, zeby na aparat zwalac wine.

trzecia. zupelnie osobna kwestia jest czujnik AF. i tutaj na 6D nie da sie pozostawic suchej nitki. fajnie, ze to jest trafny AF, ktory daje bardzo wysoka trafnosc przy pracy ze standardowym celownikiem optycznym (dla wielu wielka zaleta). ale jego szybkosc jest mizerna. jak rowniez pewnosc, bo np. w moim 6D mkI dwa z punktow (i to nie skrajnie boczne) wymagaja dwu- lub trzykrotnego poprawiania ostrosci (jak dawniej obiektywy Sigmy). i to ostatnie akurat jest problemem dla mnie, w landszafcie. powolnosc AF na szczescie nie przeszkadza w widoczkach, ale przy czymkolwiek ruszajacym sie (i nie zaczynajacym sie na "z" z kropka lub "s" z kreseczka) dyskwalifikuje ten aparat...

Cichy
03-10-2017, 15:28
"- ISO - nie testowałem szczegółowo ale wydaje się, że sa mniejsze szumy
- RAW - wymaga najnowszych aktualizacji programów, jeszcze nie testowałem DUAL PIXEL RAW ale podobno daje kontrolę nad głębią ostrości!! to daje możliwość ewentualnych korekcji"

Widać specjalista, nie testował, ale wydaje mu się :) Dual Pixel RAW - faktycznie może i fajne (a może i nie), szkopuł tylko, że w 6d2 tego nie ma :D :D

rzep
14-10-2017, 18:29
Żeby podsumować dla ewentualnych czytelników. Z czysto fotograficznego podejścia puszka spełni oczekiwania większości użytkowników. Z punktu widzenia tzw "sprzętowców" korpus lekko odstaje od możliwości oferowanych przez konkurencje. Przykre jest to, że Canon zrobił to celowo. Oczywiście mam na myśli matrycę. Pierwsza firma, która specjalnie ogranicza możliwości matrycy (nie mam na myśli ilości pikseli) po to żeby fotografowie kupowali droższą puszkę. Szkoda, że droższa puszka ma problemy techniczne. Do tej pory śmiano się z Nikona, a teraz 5DmkIV psuje się w środku wesela. Na szczęście Canon dementuje plotki :lol:

kmeg
14-10-2017, 18:34
^^ Jak Cię to pocieszy to 1dx też miały czasem problemy z zasilaniem i padały...

luso
14-10-2017, 19:48
Żeby podsumować dla ewentualnych czytelników. Z czysto fotograficznego podejścia puszka spełni oczekiwania większości użytkowników. Z punktu widzenia tzw "sprzętowców" korpus lekko odstaje od możliwości oferowanych przez konkurencje. Przykre jest to, że Canon zrobił to celowo. Oczywiście mam na myśli matrycę. Pierwsza firma, która specjalnie ogranicza możliwości matrycy (nie mam na myśli ilości pikseli) po to żeby fotografowie kupowali droższą puszkę. Szkoda, że droższa puszka ma problemy techniczne. Do tej pory śmiano się z Nikona, a teraz 5DmkIV psuje się w środku wesela. Na szczęście Canon dementuje plotki :lol:

Nie z punktu widzenie "sprzętowców", tylko ludzi zajmujących się pewnymi dziedzinami fotografii np. fotografia krajobrazu/miejska, gdzie ze względu na kształt kadrów nie można zastosować filtrów połówkowych. Dodatkowo większy DR można kreatywnie wykorzystać. Ale w większości się zgadzam :P

kmeg
15-10-2017, 09:02
Nie z punktu widzenie "sprzętowców", tylko ludzi zajmujących się pewnymi dziedzinami fotografii np. fotografia krajobrazu/miejska, gdzie ze względu na kształt kadrów nie można zastosować filtrów połówkowych. Dodatkowo większy DR można kreatywnie wykorzystać. Ale w większości się zgadzam :PCanon z 6d2 nie usunął przesuwania ekspozycji - po to ona powstała aby mieć gigantyczny DR w scenach malodynamicznych.

aptur
15-10-2017, 09:24
Canon z 6d2 nie usunął przesuwania ekspozycji - po to ona powstała aby mieć gigantyczny DR w scenach malodynamicznych.

Masz na myśli bracketing (AEB)? No faktycznie łaskawcy nie wycieli tego ficzeru który to już był chyba nawet w 300D :)

kmeg
15-10-2017, 09:53
Masz na myśli bracketing (AEB)? No faktycznie łaskawcy nie wycieli tego ficzeru który to już był chyba nawet w 300D :)Tak mam na myśli bracketing.

luso
15-10-2017, 14:01
Ale bracketing, podobnie jak filtry połówkowe, czy równoważenie ekspozycji za pomocą flash to są sposoby rozwiązywania tego samego problemu, tylko w inny sposób. Te metody są skuteczne i da się rozwiązać dzięki nim wiele problemów, ale też mają swoje ograniczenia. Wymagają pewnych określonych warunków. Ciężko jest stosować AEB podczas fotografii sportowej. Z kolei filtry, lampy błyskowe to też dodatkowe koszty i mniejsza wygoda.

kmeg
15-10-2017, 14:08
Napisałeś o fotografii krajoznawczej i miejskiej gdzie nie da się użyć filtrów połówkowych więc napisałem, że AEB to rozwiązanie tego problemu. 6d2 do fotografii sportowej to chyba nie jest najlepsza puszka...

Cichy
15-10-2017, 20:43
Przykre jest to, że Canon zrobił to celowo. Oczywiście mam na myśli matrycę. Pierwsza firma, która specjalnie ogranicza możliwości matrycy (...).

Podaj źródło tych informacji, bom ciekaw.

luso
15-10-2017, 20:50
Napisałeś o fotografii krajoznawczej i miejskiej gdzie nie da się użyć filtrów połówkowych więc napisałem, że AEB to rozwiązanie tego problemu. 6d2 do fotografii sportowej to chyba nie jest najlepsza puszka...

Ok, teraz rozumiem. W 98,9% zgoda.

akustyk
27-10-2017, 11:50
to ja mam takie pytanie:

czy cos slychac o korekcji ceny 6D mkII. w Germanii cos wlasnie drgnelo i cena spadla ponizej 1900 EUR:
EOS 6D MARK II GEHÄUSE - Foto-Video Sauter (http://www.foto-video-sauter.de/shop/gehaeuse/308166-eos-6d-mark-ii-gehause-4549292083903.html)
https://www.foto-gregor-gruppe.de/shop.next/product.asp?EAN=4549292083903
CANON EOS 6D Mark II Body Spiegelreflexkameras 26.2 Megapixel - MediaMarkt (http://www.mediamarkt.de/de/product/_canon-eos-6d-mark-ii-body-2303304.html)

w PL i NL jak widze nadal wisi oryginalne +/- 2100 EUR...

grizz
27-10-2017, 11:51
test test

wain
27-10-2017, 17:58
to ja mam takie pytanie:

czy cos slychac o korekcji ceny 6D mkII. w Germanii cos wlasnie drgnelo i cena spadla ponizej 1900 EUR:
EOS 6D MARK II GEHÄUSE - Foto-Video Sauter (http://www.foto-video-sauter.de/shop/gehaeuse/308166-eos-6d-mark-ii-gehause-4549292083903.html)
CANON EOS 6D Mark II Body Spiegelreflexkameras 26.2 Megapixel - MediaMarkt (http://www.mediamarkt.de/de/product/_canon-eos-6d-mark-ii-body-2303304.html)

E.. nie nom na powszechnie panującym nam portalu aukcyjnym, cena 1900E jak nic. Oczywiście od dużych i godnych zaufania sprzedawców. Jakieś marżowe nawet taniej ;) .. Ale dla mnie to tak Jak to mówił pewien prof. trend dobry tylko gradient za mały ;)

7four
28-10-2017, 11:23

Zacytowałeś owe źródło osobiście ;)

marfot
28-10-2017, 12:09

Jak się czyta taki akapit i patrzy na te rzygowiny w cieniach to nasuwa się podejrzenie, że ktoś coś zamyślił a nie po prostu spieprzył:

"W testowanych ostatnio EOS-ach, dla niskich czułości (do ISO 200) zastosowano obniżony bias, o wartości 512 (zamiast 2048 jak dla pozostałych). Pozwoliło to na osiągnięcie lepszych wyników dynamiki tonalnej. W modelu 6D Mark II mamy jednak do czynienia z wysokim szumem przetwarzania, który skutecznie ogranicza osiągi w tej kategorii. Nie ma jednak dowodów na to, że modyfikowane są dane w RAW, być może jest to kwestia zastosowania nietypowych przetworników ADC."
- cytat z testu na Optyczne.

sniper88
01-11-2017, 20:17
to ja mam takie pytanie:

U nas też drgnęło, tylko jeszcze nie we wszystkich sklepach ;)

7999 https://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-6d-mark-ii-body.bhtml

Generalnie trend wyraźnie spadkowy, choć mógłby przyspieszyć :mrgreen:
https://cenowarka.pl/?phist=1647160&age=365

jaś
01-11-2017, 20:27
Generalnie trend wyraźnie spadkowy, choć mógłby przyspieszyć :mrgreen:

no to pora na keszbek, ceny pójdą w góre o keszbek i opadający trend sie zatrzyma :mrgreen:

draco_krk
01-11-2017, 21:22
To, że ceny idą w górę przed cashbackiem da się zauważyć u innych producentów (zwłaszcza Fuji - cashback od dziś, wzrost cen o cashback 2 tyg temu), ale w Canonie chyba nie było aż takich przejść?

jaś
01-11-2017, 21:46
To, że ceny idą w górę przed cashbackiem da się zauważyć u innych producentów (zwłaszcza Fuji - cashback od dziś, wzrost cen o cashback 2 tyg temu), ale w Canonie chyba nie było aż takich przejść?

kiedyś jak kupowałem 6DI to patrzyłem na trend na ceneo (chyba ceneo) - doskonale było widac na trendzie keszbak, potem było juz tylko gorzej - canon pozwala na realizacje keszbaku tylko w przypadku zakupów u sprzedawców z listy, ceny u takich sprzedawcow są zawsze wyzsze od "rynkowych" o mniej wiecej keszbak i po ogłoszeniu keszbeku spadek cen zatrzymuje sie na dłuzszy czas.

mkamelg
03-11-2017, 21:11
Zobaczcie co od*******ił Canon czyli porównanie podświetlanych pasków informacyjnych (najczęściej w Internecie na ten element wizjera jest używane określenie "info bar") z dwóch modeli aparatów czyli mojego kilkuletniego 5DS oraz świeżo zakupionego 6D Mark II:

źródło (http://imageupload.co.uk/image/EKhi)

Zmienili kolor na biały z domieszką czegoś jeszcze, nie jest to taka czysta biel. Ten kolor tak jebie po oczach że szok i bynajmniej mnie jako okularnikowi o słabym wzroku ale z bardzo dobrymi soczewkami w okularach bardzo przeszkadza w celowaniu. Na dodatek przy świetle dziennym daje się zauważyć lekkie migotanie obrazu na tym pasku.

Nie mam pojęcia czy to ma związek z konkretnym egzemplarzem tego aparatu czy wszystkie tak mają. Zdjęcia porównawcze robiłem smartfonem w tych samych warunkach oświetleniowych i ewidentnie na nich widać iż abstrahując już od koloru podświetlenie w pasku informacyjnym 6D Mark II jest tak jasne, że aż się robi taka łuna wokół wyświetlanych cyfr.

Oprócz problemu z tym podświetleniem prawie wszystko inne mi pasuje - wymiary, waga, współpraca z obiektywami (podpinałem oparte na prawie wszystkich silnikach - AF, USM, STM, STM z IS, NANO USM z IS oraz manualne), obsługa w menu, nawet na grip już nie narzekam jak to robiłem przy swojej opisówce 5D Mark IV którego też przez chwilę posiadałem - ten tutaj jest świetny.

No ale ja nie zamierzam psuć sobie wzroku bardziej niż już mam popsuty. Patrzenie się nawet mimo woli na no już powiedzmy w największym uproszczeniu białe diody z bardzo bliska to nie jest dobry pomysł. Takie diody to mam w ruterze tylko patrzę na nie z metra a nie z centymetra.

Inne wady?

Canon prawdopodobnie zastosował tutaj underclocking procesora ponieważ menu ma niewielkie lagi widoczne przy przewijaniu lewo-prawo. Robiąc zdjęcia w formacie JPEG rozmiar L za pomocą Live View też zauważyłem niewielkie lagi przy ich zapisywaniu (dokładniej chodzi o moment kończący zapisywanie zdjęcia). Oczywiście takie lagi w zapisie zdjęć są niczym w porównaniu chociażby z moim 5DS no ale są - w 5D Mark IV nie zaobserwowałem ich w obydwu przypadkach (menu i zapis zdjęć). Zdjęcia zapisywałem na kartę pamięci Delkin Devices 16GB SDHC 633X UHS-I (U3).

Wybierak (te strzałki dookoła przycisku SET) czasami jest nadgorliwy. Jak się go dłużej przytrzyma to przelatuje zakładki w menu i tak ma być ale zdarza się że naciskasz go krótko "na raz" i potrafi przeskoczyć o kilka pozycji do przodu. Miałem tak najczęściej próbując przewinąć na jakąś zakładkę idąc wybierakiem w lewo. Tu również nie mam pojęcia czy to ma związek z konkretnym egzemplarzem tego aparatu czy wszystkie tak mają.

Biel bieli nierówna (chodzi mi o AWB z priorytetem bieli) także osoby zarabiające pieniądze na fotografii niech lepiej nie miksują różnych modeli aby zachować jednolity "workflow".

źródło (http://imageupload.co.uk/image/EKuP)

Ciekawostki

Tak wygląda w menu aparatu pozycja "Korekcja aberracji obiektywu" po podpięciu manualnego obiektywu Zeiss Planar T* 50mm f/1.4 ZE:

źródło (http://imageupload.co.uk/image/EKu2)

Tak wygląda lista wbudowanych profili obiektywów:

źródło (http://imageupload.co.uk/image/EKzv)

Tak jak widać wszystkie są wbudowane "od ręki" firmowo więc nie ma potrzeby uruchamiania EOS Lens Registration Tool.

To chyba wszystko co chciałem Wam przekazać, aparat po weekendzie zostanie odesłany do sklepu w którym został zakupiony celem otrzymania zwrotu pieniędzy za niego.

Plugawy_Leon
03-11-2017, 21:44
Zobaczcie co od*******ił Canon czyli porównanie podświetlanych pasków informacyjnych (najczęściej w Internecie na ten element wizjera jest używane określenie "info bar") z dwóch modeli aparatów czyli mojego kilkuletniego 5DS oraz świeżo zakupionego 6D Mark II:

Hmm aż chwyciłem mój egzemplarz.Dodam,że też jestem okularnikiem ale jasność/jaskrawość wyświetlania tych info w wizjerze jest ok.Na pewno nie razi i nie ma żadnej poświaty.Użył bym stwierdzenia,że wyświetlane info są stonowane.

Cichy
03-11-2017, 22:03
U mnie nic nie wali po oczach, można nawet powiedzieć, że jasność tych cyferek jest dość "dyskretna".

https://canon-board.info/imgimported/2017/11/wyswietlacz-2.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/canon6d2/wyswietlacz.jpg)

mkamelg
04-11-2017, 12:31
Nienawidzę rozpakowywania sprzętu powoli przygotowywanego do wysyłki ale wziąłem jeszcze raz do ręki ten posiadany (jeszcze) przez siebie egzemplarz który został wyprodukowany pod koniec lipca 2017 roku i zrobiłem dodatkowe zdjęcia.

źródło (http://imageupload.co.uk/image/EKO0)

Cichy
04-11-2017, 13:54
Moje zdjęcie robione w półmroku i jak widać cały pasek info nie jest wcale intensywnie świecący. U Ciebie jest chyba inaczej. Sprawdziłem na drugiej szóstce jest to samo. Poziom świecenia raczej uznałbym za dość niski, nawet w słabym świetle.

Cichy
04-11-2017, 19:01
Dobra, przyszła mi go głowy jeszcze jedna rzecz - może u Ciebie nie działa regulacja podświetlenia tego panelu ? Przecież to nie świeci ze stałą jasnością, tylko jest regulowane w zależności od ilości światła, która pada na matówkę. Zobacz czy zmienia się intensywność tego świecenia gdy masz aparat skierowany np. za okno i spróbuj zasłonić ręką obiektyw. Jeśli podświetlenie się zmniejszy, to znaczy , że działa OK, a jeśli nie - to może być przyczyna ?

KNC
04-11-2017, 19:55
ja mam na to jedno wytłumaczenie: <facepalm>
tak samo jak z bolącym kciukiem od 5d4 :D

mkamelg
04-11-2017, 21:19
Dobra, przyszła mi go głowy jeszcze jedna rzecz - może u Ciebie nie działa regulacja podświetlenia tego panelu ? Przecież to nie świeci ze stałą jasnością, tylko jest regulowane w zależności od ilości światła, która pada na matówkę. Zobacz czy zmienia się intensywność tego świecenia gdy masz aparat skierowany np. za okno i spróbuj zasłonić ręką obiektyw. Jeśli podświetlenie się zmniejszy, to znaczy , że działa OK, a jeśli nie - to może być przyczyna ?

Teraz już nic nie sprawdzę bo aparat już jest spakowany i po weekendzie wyrusza w drogę powrotną do sklepu w którym go zakupiłem.

Cichy
04-11-2017, 22:56
Ja bym z ciekawosci rozpakowal :)

Tom77
04-11-2017, 23:06
Ja bym z ciekawosci rozpakowal :)

Delikatnie mówiąc rozpakuj :)

kazak
09-11-2017, 14:32
mam pytanie, na ile cykli przewidziano migawkę w 6d II? Nie mogę znaleźć tej informacji (np. optyczne)

Cichy
09-11-2017, 15:48
Mnie nie interesuje na ile jest przewidziana, tylko ile wytrzyma, a pierwsze 6D czasami przechodziły pod tym względem najśmielsze oczekiwania :)

jotes25
09-11-2017, 17:25
mam pytanie, na ile cykli przewidziano migawkę w 6d II? Nie mogę znaleźć tej informacji (np. optyczne)

100 000

Mnie nie interesuje na ile jest przewidziana, tylko ile wytrzyma, a pierwsze 6D czasami przechodziły pod tym względem najśmielsze oczekiwania :)

Nie bój nic, w mark II na pewno już "poprawili" to niedopatrzenie ;)

P.S. Jak ktoś obawia się o migawkę w kontekście np. time-lapse, to 6d2 ma do tego specjalny tryb (max 4K), w którym nie używa mechanicznej migawki.

jinks
10-11-2017, 22:53
Zastanawiam się nad nowym 6d mk2. Chciałbym trochę "odchudzić" swój zestaw, podoba mi się odchylany ekran i DPAF. Mam jednak kilka wątpliwości. Może ktoś pomoże :)

1)AF z tego co czytam jest lepszy niż w 6d mkI (bardziej celny). Macie porównanie działania centralnego punktu względem tego z C5d mkIII? W szczególności na jasnych stałkach.

2)W 6d mkI bardzo często musiałem dawać korekty AF-u ze względu na temp. barwową światła w pomieszczeniu. W 5d mkIII nie ma tego zjawiska. Czy tu wyeliminowano ten problem?

3)Czy ten DPAF w liveview jest używalny jak jest trochę ciemniej?

4)Jak wychodzą kolory z tej matrycy?

5)Sporo osób narzeka na słabe osiągi matrycy 6dmk2 w porównaniu do innych współczesnych korpusów. Jest tak samo jak w mkI, czy może słabiej?

6)Jakie szybkości kart SD wykorzystuje to body? W C5d mkIII SD strasznie zamula - nawet przy małej serii.

Będę szczególnie wdzięczny za opinie osób mających styczność z C6d mkI i C5d mkIII.

Cichy
11-11-2017, 00:05
1)AF z tego co czytam jest lepszy niż w 6d mkI (bardziej celny).

:O :O :O

2)W 6d mkI bardzo często musiałem dawać korekty AF-u ze względu na temp. barwową światła w pomieszczeniu. W 5d mkIII nie ma tego zjawiska. Czy tu wyeliminowano ten problem?

Wygląda na to, że tak.

3)Czy ten DPAF w liveview jest używalny jak jest trochę ciemniej?

Tak

4)Jak wychodzą kolory z tej matrycy?

Nie wiem, co odpowiedzieć :)

5)Sporo osób narzeka na słabe osiągi matrycy 6dmk2 w porównaniu do innych współczesnych korpusów. Jest tak samo jak w mkI, czy może słabiej?

Czyli w mkI było słabo ?

jinks
11-11-2017, 00:17
:O :O :OMożesz rozwinąć? :D

Wygląda na to, że tak.

Tak
Dzięki

Nie wiem, co odpowiedzieć :)No w 5dmk2 skóra często łapała czerwienie lub magentę, w 5dmk3 i 6d mkI bardziej w żółcie. Pytanie jak w 6dmk2?

Czyli w mkI było słabo ?Źle mnie zrozumiałeś. Jak dla mnie matryca 6d mkI była bdb. Szczególnie na wysokich ISO ładnie trzymało kolory i detal. Opnie o matrycy 6dmk2 w sieci są jednak słabe. Zastanawiam się, czy ten nowy sensor jest gorszy od mkI, czy może wymagania wzrosły :)

W każdym razie dzięki za odpowiedź!

akustyk
11-11-2017, 00:25
Źle mnie zrozumiałeś. Jak dla mnie matryca 6d mkI była bdb. Szczególnie na wysokich ISO ładnie trzymało kolory i detal. Opnie o matrycy 6dmk2 w sieci są jednak słabe. Zastanawiam się, czy ten nowy sensor jest gorszy od mkI, czy może wymagania wzrosły :)
!
mujboze...

a inne opinie w sieci sa takie, ze ajfon to robi w ogole najlepsze zdjecia na swiecie. tylko jak na nie popatrzysz to jakos nie bardzo...

6D mkII wyglada gorzej od Sony/Nikona jak wyciagasz o 5 EV z cieni. wiec jesli jestes w grupie osob, ktore nie ogarniaja obslugi swiatlomierza, to 6D mkII moze nie byc aparatem dla ciebie. dla osob troche ogarnietych z tym trudnym urzadzeniem (swiatlomierzem) ten 6D mkII moze sie okazac zupelnie fajny

tomfoot
11-11-2017, 00:38
dla osob troche ogarnietych z tym trudnym urzadzeniem (swiatlomierzem) ten 6D mkII moze sie okazac zupelnie fajny

No tak. Czyli jednak 6d II może być w dzisiejszych czasach jednak uznany za sprzęt dość niszowy.

akustyk
11-11-2017, 01:12
No tak. Czyli jednak 6d II może być w dzisiejszych czasach jednak uznany za sprzęt dość niszowy.

jednak nie.

bo poza trybem manualnym nie da sie sp* ekspozycji bardziej niz o 2 EV. a i do tych 2 EV trzeba sie mocno postarac.

a to raczej manual jest mocno niszowy.

ale ogolnie, to podoba mi sie twoj styl rozumowania! :)

marfot
11-11-2017, 08:27
Opnie o matrycy 6dmk2 w sieci są jednak słabe. Zastanawiam się, czy ten nowy sensor jest gorszy od mkI, czy może wymagania wzrosły :)

Do oceny matrycy 6DII nie są potrzebne opinie w sieci tylko RAWy z tejże sieci, których jest od cholery - niedoświetlonych, prześwietlonych, małe ISO, duże ISO.
Wywołaj, pooglądaj. Inaczej będziesz musiał bazować na wywodach typu: "cienie w 6DII są znakomite bo ekranik jest odchylany" :mrgreen:

mac2000
11-11-2017, 15:09
Ktoś może coś powiedzieć z praktyki o jego AF w porównaniu do 5d mk3 ?
Chodzi o szybkość i celność oraz łapanie ostrości w półmroku.

KNC
11-11-2017, 16:47
@mac2000 - mogę odnieść się do porównania z 1D4. Szybkość powiedzmy że taka sama, ale precyzja i czułość w ciemnościach zdecydowanie lepiej w 6D2.

jaś
12-11-2017, 22:06
jest jest upgrade firmware do tego korpusu
może sensor poprawili? :mrgreen:

Cichy
13-11-2017, 12:39
Nie wiem, co to firmware w ogóle wniosło ;) Liczyłem na jakieś poprawki.

PS. dziś zgłosiłem do Adobe błędne odczytywanie mRAWów (pojawia się w LR czarna krawędź na górnej części zdjęcia) właśnie oddzwonili, że to bug ewidentnie i mają to poprawić. Pytanie, czy załapie się to jeszcze na ostatni update LR 6 :/

aptur
13-11-2017, 14:49
Nie wiem, co to firmware w ogóle wniosło Liczyłem na jakieś poprawki.

Dla mnie to żadne zaskoczenie. Canon delikatnie to ujmując niewiele zmienia w kolejnych firmware'ach.

Yaru
14-11-2017, 17:52
Nie wiem, co to firmware w ogóle wniosło ;) Liczyłem na jakieś poprawki.

PS. dziś zgłosiłem do Adobe błędne odczytywanie mRAWów (pojawia się w LR czarna krawędź na górnej części zdjęcia) właśnie oddzwonili, że to bug ewidentnie i mają to poprawić. Pytanie, czy załapie się to jeszcze na ostatni update LR 6 :/

Jak znam życie i Adobe to nie liczę na to, śledzę wątek o nowej 6tce bo planuję zamienić jedną swoją 6d nowszą wersję, i zawsze jakieś kłody...

cauchy
18-11-2017, 09:47
Czy ktos mi wyjasni o co chodzi z korektami AF ze wzgl na barwe swiatla?? :O

RobertON
18-11-2017, 11:05
Behamot się w tym specjalizował. Pisuje jako Pokoradlasztuki na forum optyczne.pl. W skrócie - w dziennym AF trafia, w sztucznym niekoniecznie.

jinks
18-11-2017, 16:32
Czy ktos mi wyjasni o co chodzi z korektami AF ze wzgl na barwe swiatla?? :O

Zerknąłem na twoją galerię. Fajne zdjęcia :) wygląda jednak na to, że Ciebie problem nie dotyczy, bo fotografujesz głównie w świetle dziennym. Na 6d zdarza się jednak, że w sztucznym świetle przy niektórych żarównkach/świetlówkach trzeba dawać korekty w korpusie. Pamiętam kiedyś takie zlecenie, na którym musiałem zmieniać między 2 salami - na jednej na "0" a w drugiej od "+10" do "+20" w zależności od szkła.

Nie jestem w tym temacie specjalistą, ale wydaje mi się, że nie tylko temp. jest przyczyną. Te dzisiejsze, tanie, często chińskie świetlówki i LED-y mają dziury w widmie, migają i może czujniki AF w niektórych aparatach mają z tym problem. To na pewno nie jest tak proste, że tylko temperatura zaburza działanie AF, bo np. w świetle dziennym nie ma żadnej różnicy miedzy fotografowaniem w świetle lub w cieniu.

cauchy
18-11-2017, 18:01
Lol w życiu bym sam tego nie powiedział. Może dlatego, że większość fotek jakie robię 6D w warunkach żarowych jest po prostu ostra :roll: czasem AF błądzi ale przy małej ilości światła to chyba normalne?
https://photos.google.com/album/AF1QipOZiUucMBZsWMPYxlgmanvb2ulcGu5c57GxD4eF

Natomiast co innego mnie zmartwiło jak zacząłem od nowa przygodę z polarem, że nawet w silnym dziennym świetle trzeba ISO do góry, bo fotki mogą być nieostre :(
Dobra, EOT.

ocean
18-11-2017, 19:04
Natomiast co innego mnie zmartwiło jak zacząłem od nowa przygodę z polarem, że nawet w silnym dziennym świetle trzeba ISO do góry, bo fotki mogą być nieostre :(
Dobra, EOT.

Dziwne, mam to samo w 80D. Myślałem że to wina STM-owego kita. Używałem filtra Hoya HD Digital. Ten filtr na Fujikowym kicie działa jak należy. Na Canonie mydlił niemiłosiernie. Nie miałem innego więc nie wiem jak będzie z filtrami innych producentów. Ja sobie dałem spokój z polarami na jakiś czas...

maik30d
20-11-2017, 21:09
fotki mogą być nieostre :(
Dobra, EOT.
Jak to zauważyłeś ? I w jaki sposób podniesienie ISO poprawia nieostrość obrazu ? Jestem mega zaskoczony

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

cauchy
21-11-2017, 00:18
Po prostu polar mocno zaciemnia obraz :) a tez czasem chyba af Tamrona z polarem sie gubil najwidoczniej. Nie jest to upierdliwe, ale tak z 10-20% fotek polarowych z Seszeli mialem nieostrych..

maik30d
21-11-2017, 10:44
A to pisałeś w sensie Af że nie trafia. To ja jak założę variable ND to przy mocnym przymknięciu też Af ma problem i pudłuje z canonem 85 1.8. Ostrość też spada ale zalety z pełnej mocy lampy są większe niż strata ostrości

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

cauchy
22-11-2017, 02:43
Af to raz ale spadek swiatla to dwa i tu Iso nie raz trzeba podkręcić.

kardwa
23-11-2017, 23:03
Pierwszy mój post na tym forum. Witam serdecznie :)
Właśnie przesiadam się z 5DII na 6DII. Będę szczery. Nie czytałem recenzji ani fachowych testów 6DII. Po prostu przeczytałem specyfikację aparatu i doszedłem do wniosku, że musi być lepiej niż pierwsze 6D czy nawet 5DIII i zamówiłem to body. Dopiero teraz zacząłem czytać tu i tam. Włos mi się na głowie zajarzył :) Wszędzie jadą po tym aparacie jak po burej suce! Naprawdę jest aż tak źle? Może się wypowiedzieć ktoś kto użytkuje ten aparat od powiedzmy 3 miesięcy i zrobił nim przynajmniej 10k klatek? Jeśli faktycznie jest to krok wstecz to odsyłam go i zamawiam 6D lub 5DIII. Potrzebuję coś do robienia zdjęć głównie w halach sportowych przy sztucznym świetle. ISO zazwyczaj 2000, 3200 a czasami 6400. 5DII służył mi wiernie ale ma już te swoje lata no i szumi za bardzo. AF też chciałbym sprawniejszy niż w 5DII a z tego co się orientuje to pierwsze 6D nie wiele było lepsze od 5DII w tej materii. Zdaje się że powinienem był zamówić 5DIII... Chętnie dowiem się coś od faktycznego użytkowania 6DII jak wypada to body na tle 5DIII lub 6D w pomieszczeniach zamkniętych, przy sztucznym świetle i bez lampy rzecz jasna.

gnd
24-11-2017, 00:29
Pierwszy mój post na tym forum. Witam serdecznie :)
Właśnie przesiadam się z 5DII na 6DII. Będę szczery. Nie czytałem recenzji ani fachowych testów 6DII. Po prostu przeczytałem specyfikację aparatu i doszedłem do wniosku, że musi być lepiej niż pierwsze 6D czy nawet 5DIII i zamówiłem to body. Dopiero teraz zacząłem czytać tu i tam. Włos mi się na głowie zajarzył :) Wszędzie jadą po tym aparacie jak po burej suce! Naprawdę jest aż tak źle? Może się wypowiedzieć ktoś kto użytkuje ten aparat od powiedzmy 3 miesięcy i zrobił nim przynajmniej 10k klatek? Jeśli faktycznie jest to krok wstecz to odsyłam go i zamawiam 6D lub 5DIII. Potrzebuję coś do robienia zdjęć głównie w halach sportowych przy sztucznym świetle. ISO zazwyczaj 2000, 3200 a czasami 6400. 5DII służył mi wiernie ale ma już te swoje lata no i szumi za bardzo. AF też chciałbym sprawniejszy niż w 5DII a z tego co się orientuje to pierwsze 6D nie wiele było lepsze od 5DII w tej materii. Zdaje się że powinienem był zamówić 5DIII... Chętnie dowiem się coś od faktycznego użytkowania 6DII jak wypada to body na tle 5DIII lub 6D w pomieszczeniach zamkniętych, przy sztucznym świetle i bez lampy rzecz jasna.A nie możesz przetestować czy Tobie pasuje, tylko pytać o opinię jakichś ludzi? Sam nie wiesz czego chcesz? Masz przecież aparat w ręku.

tomfoot
24-11-2017, 00:38
10.000 klatek w 3 miesiące... To chyba lepiej niż fotoradar w Siewierzu?

jinks
24-11-2017, 02:12
A nie możesz przetestować czy Tobie pasuje, tylko pytać o opinię jakichś ludzi? Sam nie wiesz czego chcesz? Masz przecież aparat w ręku.

No jeśli sam przetestuje to nie będzie mógł już wymienić np. na 5dmkIII. Bez używania sklep przyjmie jako zwrot.
Mam wrażenie, że piszesz z USA i takie przywileje konsumenta są dla Ciebie naturalne :)

MC_
24-11-2017, 07:18
Ciekawe. Czyli twierdzisz, ze nie mozna zwrocic towaru jesli sie go uzylo? Mowa oczywiscie o zakupie przez internet.

jinks
24-11-2017, 09:34
Ciekawe. Czyli twierdzisz, ze nie mozna zwrocic towaru jesli sie go uzylo? Mowa oczywiscie o zakupie przez internet.Nie sądzę, aby sklep w PL przyjął aparat z przebiegiem migawki np. 100, czy 1000 zdjęć, bo mi się jednak nie podoba i wolę inny model. Mylę się?

splice
24-11-2017, 10:01
Też wątpię. Jak nie używany to ok, ale czego sklep ma być straty przez czyjeś widzi mi się

tombas
24-11-2017, 10:12
Nie sądzę, aby sklep w PL przyjął aparat z przebiegiem migawki np. 100, czy 1000 zdjęć, bo mi się jednak nie podoba i wolę inny model. Mylę się?
" konsument ma możliwość korzystania z rzeczy jedynie w zakresie koniecznym do stwierdzenia jej charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy"
dla jednego będzie to 1 klatka, a dla innego 1000 (czysto teoretycznie):p

r_m
24-11-2017, 10:37
Sklep przyjmie, ale "Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości Produktu będące wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania Produktu."
Oczywiście trzeba podkreślić, że chodzi o "konsumenta", czyli zakup na fakturę na firmę odpada.

tombas
24-11-2017, 10:48
Sklep przyjmie, ale "Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości Produktu będące wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania Produktu."
Oczywiście trzeba podkreślić, że chodzi o "konsumenta", czyli zakup na fakturę na firmę odpada.
wszystko sie zgadza,
ale dalej teoretyzując jesli zrobisz 1000 klapnięc, a migawka dajmy na to ma gwarancje na 150 000 to co należy się im 1/150 wartości?
murowana sprawa w sadzie polubownym lub powszechnym :lol:
(dlatego moja córka ma co robic jako radca prawny w federacji konsumentów):mrgreen:

MC_
24-11-2017, 10:54
Dokładnie. Ale nie jest tak, że towar ma być nieużywany.

Cichy
24-11-2017, 12:32
Nie przyjąłbym aparatu z przebiegiem 1000 klatek na zwrot konsumencki. Chyba, że z obniżeniem wartości początkowej.

Merde
24-11-2017, 12:39
Nie przyjąłbym aparatu z przebiegiem 1000 klatek na zwrot konsumencki. Chyba, że z obniżeniem wartości początkowej.

Z ciekawości: do jakiego przebiegu przyjąłbyś taki aparat bez problemu? Bo w sumie przecież komuś to potem trzeba sprzedać, a część klientów nawet przy 50 klapnięciach migawki będzie się domagać solidnego rabatu...

Cichy
24-11-2017, 12:45
Trudno powiedzieć. Na szczęście już nie handluję aparatami :) Ta ustawa jest wymyślona po to, żeby klient mógł towaru dotknąć, przymierzyć, sprawdzić itp. Ma na to 14 dni, ale nie znaczy to, że może przez 14 dni towaru używać, czy dopiero po wykonaniu 1000 czy więcej zdjęć stwierdzić, że jednak aparat mu się nie podoba.

tombas
24-11-2017, 12:49
Trudno powiedzieć.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Falandyzacja_prawa
;)

aptur
24-11-2017, 12:53
Serio myślicie że większość sklepów sprawdza przebieg po odesłaniu aparatu? Ja myślę, że mają to głęboko. Co najwyżej sprawdzą czy zgadza się numer seryjny z tym na pudle.

mkkaczy
24-11-2017, 13:13
Kiedyś zwróciłem aparat po prawie pół roku. Wcześniej też go próbowałem zwrócić, ale mi powiedzieli że nie przyjmą. Później była inna osoba w sklepie i potwierdziła że to bardzo kiepski aparat i klienci się skarżą na niego. Często zależy na kogo się trafi.

michalab
24-11-2017, 13:21
Nie sądzę, aby sklep w PL przyjął aparat z przebiegiem migawki np. 100, czy 1000 zdjęć, bo mi się jednak nie podoba i wolę inny model. Mylę się?
Raczej się nie mylisz. Towar ma nie nosić śladów używania, 1k na liczniku raczej takim śladem jest. Ja w każdym razie kupując nowy aparat nie chciałbym go dostać z takim przebiegiem.

tombas
24-11-2017, 13:28
Towar ma nie nosić śladów używania,
a poprzesz swoje twierdzenie jakis odnośnikiem do ustawy?

Cichy
24-11-2017, 13:40
Raczej się nie mylisz. Towar ma nie nosić śladów używania, 1k na liczniku raczej takim śladem jest. Ja w każdym razie kupując nowy aparat nie chciałbym go dostać z takim przebiegiem.

Towar może nosić ślady używania, co w naszym przykładzie odnosi się bezpośrednio do przebiegu migawki, ale sprzedawca w takim przypadku może obniżyć wartość początkową.

michalab
24-11-2017, 14:30
a poprzesz swoje twierdzenie jakis odnośnikiem do ustawy?
Art. 34. pkt. 4. Dokładnie to przyjąć z powrotem musi, ale może obciążyć sprzedającego za utratę wartości. Czyli o różnicę w cenie między aparatem nowym a np. wystawowym, albo używanym "w idealnym stanie z minimalnym przebiegiem".

tombas
24-11-2017, 14:34
Art. 34. pkt. 4. Dokładnie to przyjąć z powrotem musi, ale może obciążyć sprzedającego za utratę wartości. Czyli o różnicę w cenie między aparatem nowym a np. wystawowym, albo używanym "w idealnym stanie z minimalnym przebiegiem".
ale o ile sie nie myle, to poprzednio z Twojej wypodziedzi miało wynikac/wynikała cos innego... ale zostawmy to...
dla mnie nadal otwarte pozostaje (teoretyczne) pytanie ile klapnięć jest "konieczne do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy" i czy sprzedawca ma prawo zadecydowac że ilość "klapnięć" jest zbyt duża (na jakiej podstawie?)

michalab
24-11-2017, 14:37
ale o ile sie nie myle, to poprzednio z Twojej wypodziedzi miało wynikac/wynikała cos innego...
No tak, dlatego dopisałem.

Towar może nosić ślady używania, co w naszym przykładzie odnosi się bezpośrednio do przebiegu migawki, ale sprzedawca w takim przypadku może obniżyć wartość początkową.
No tak, słusznie.

aptur
24-11-2017, 14:44
Kiedyś zwróciłem aparat po prawie pół roku.

Takie cuda to chyba tylko za granicą.

Yaru
24-11-2017, 15:42
Panowie płyniemy... może by tak do tematu 6d mk II wrócić.

mkkaczy
24-11-2017, 15:53
Takie cuda to chyba tylko za granicą.
Tak. W connscameras pare lat temu jak kupowałem 85/1.8 miałem 28 dni na zwrot bez podawania przyczyny. Tylko żeby nie było widać śladów używania i był to odbiór osobisty gdzie przed zakupem mogłem potestować w sklepie.
A aparat kupowałem w Argosie, ale tak jak pisałem, ten model Kodaka (jakiś 12mpix) był wyjątkowo nieudany, dlatego były przyjmowane zwroty od niezadowolonych klientów.

r_m
24-11-2017, 16:24
Panowie płyniemy... może by tak do tematu 6d mk II wrócić.

Nie ma do czego, już na początkowych stronach zostalo udowodnione, że jest do d... i zdjęć nie da się nim robić :D

zdebik
24-11-2017, 17:01
Dopiero teraz zacząłem czytać tu i tam. Włos mi się na głowie zajarzył :) Wszędzie jadą po tym aparacie jak po burej suce! Naprawdę jest aż tak źle?

Jest jeszcze gorzej to nie nikon ani sony ktory w dxo topuje top 5.

Sprzedaj wszystko co masz w c i kup fuji.

cauchy
25-11-2017, 05:57
@kardwa, ten aparat jest na rynku dopiero 3 miesiace, raczej malo kto go kupil zaraz po wprowadzeniu na rynek i strzaskal juz 10k klatek :) nie wiem tez jak inni ale dla mnie 10k klatek to kilka lat :) profi ktorzy robia szybko taki przebieg siegna raczej po coś lepszego niz entry level full frame dla niedzielnych podroznikow :)

kardwa
25-11-2017, 09:04
10 tysięcy to faktycznie mnie poniosło ale kilka tysięcy to spokojnie w 3 miesiące amator zrobi. Ja zawodowcem nie jestem ale jak jadę na imprezę gdzie robię zdjęcia dla zaprzyjaźnionego klubu sportowo to tysiąc klapnięć robi się minimum. 6D2 dostanę w poniedziałek i jeśli nie będzie wadliwy raczej go zatrzymam. Do moich zastosowań powinien być wystarczający.

Cichy
25-11-2017, 09:59
@kardwa, ten aparat jest na rynku dopiero 3 miesiace, raczej malo kto go kupil zaraz po wprowadzeniu na rynek i strzaskal juz 10k klatek :) nie wiem tez jak inni ale dla mnie 10k klatek to kilka lat :) profi ktorzy robia szybko taki przebieg siegna raczej po coś lepszego niz entry level full frame dla niedzielnych podroznikow :)

10 tys klatek to 3-4 śluby jak ktoś jedzie na jednej puszce a zapasowa w torbie.

splice
25-11-2017, 10:05
10 tys klatek to 3-4 śluby jak ktoś jedzie na jednej puszce a zapasowa w torbie.

Potwierdzam. Tak że myślę że jest już nie jedno 6d mkII z przebiegiem ponad 10tys.

KNC
25-11-2017, 10:13
Ja mam aparat od sierpnia, najechane 3k. Ale ja focę przyrodę więc czasem przez tydzień codziennego focenia robię fot 0, czasem 5, a czasem 2000 :P

cauchy
25-11-2017, 10:21
Chce sie wam potem przegladac, obrabiac 3tys fotek z jednego slubu? O_o nie lepiej zrobic 500 a dobrych (czyli jak na mnie ok 1000 klapniec)? To i tak świat i ludzie.

cauchy
25-11-2017, 10:25
@Knc w jakich okolicznosciach klapiesz 2000? Mi przez tydzien pobytu w bardzo malowniczych reginach jeszcze nie udało się zrobic wiecej niz 1tys. Choc slyszalem ze jeden koles z treka wokol Mont Blanc strzaskal 10k. :O tylko nie wiem po co.. jedyne wytlumaczenie dla mnie to film poklatkowy jakis krotki.

KNC
25-11-2017, 10:33
@cauchy - jak fociłem lisa nocą na podczerwień to wychodziło nawet 700 fot w ciągu nocy. Jak jest dobry dzień w czatowni i robię ptaki w locie to pęka nawet 1000. Ale to są marginesy, głównie więcej czekania jak focenia :P

cauchy
25-11-2017, 10:35
Że też się wam chce.. [emoji3] :D

splice
25-11-2017, 10:53
Chce sie wam potem przegladac, obrabiac 3tys fotek z jednego slubu? O_o nie lepiej zrobic 500 a dobrych (czyli jak na mnie ok 1000 klapniec)? To i tak świat i ludzie.

Tak wolę zrobić 2500 fot z jednego ślubu i oddać młodym 300 takich z których oni będą zadowoleni i ja się nie będę ich wstydził, a nie później robić na siłę żeby miec co oddac. Każdy do tego inaczej podchodzi.

kardwa
25-11-2017, 11:01

Ja znam gościa, który podczas jednego dnia zawodów na które jeżdżę robi spokojnie 20tyś klatek. Jednego dnia występuje czasami 120 zawodniczek a impreza trwa nawet ponad 10 godzin. To jest "hurtownik-profesjonalista" który ma adekwatny sprzęt i żyje głównie z tego. Ja wolę zrobić mniej klatek i ograniczam się tylko do mojej córki, która akurat występuje na zawodach i innych zawodniczek z tego samego klubu. Nawet przy tych ograniczeniach zdarza się, że zrobię ponad 1500 zdjęć. 6D2 powinien mi wystarczyć a w porównaniu do 5D2 to będzie na pewno lepiej przy wyższym ISO.

Merde
25-11-2017, 11:03
Ja znam gościa, który podczas jednego dnia zawodów na które jeżdżę robi spokojnie 20tyś klatek. Jednego dnia występuje czasami 120 zawodniczek a impreza trwa nawet ponad 10 godzin. To jest "hurtownik-profesjonalista" który ma adekwatny sprzęt i żyje głównie z tego.

A ma ekipę do selekcji zdjęć?

kardwa
25-11-2017, 11:06
Ma stolik ze sprzętem i wszystko co potrzebne do obróbki na miejscu i praktycznie w czasie rzeczywistym. Ma pomocnika który ogarnia resztę a przy okazji robi live stream na YT.

cauchy
25-11-2017, 11:58
zawody sportowe to bardzo fajny temat :) w tym roku robiłem fotki Mistrzostw Polski w MTB (Maja! <3 ), 1.5h -> 500 fotek. Ale potem przeglądanie tego, selekcja jednego ujęcia z 10 "takich samych" to mordęga. Zostawiłem mniej niż setkę. A do albumu czy jakichś slajdów wrzucę może z 10 najfajniejszych.

Fociłem jako amator 4 śluby dla rodziny, znajomych. Oczywiście na miejscu byli profi fotografowie, gdzie nie chciałem im wchodzić w drogę. Ale np. Siostra mówi, że moje fotki które miała na następny dzień były ładniejsze od 7tys. które dostała od swoich fotografów pół roku później, do tej pory tego nie przejrzeli :D natrzaskałem 500, zostało 200. Tak, że tak.. co kto woli.

Wracając do tematu :D 6D2 nie dla mnie, nie ma nic extra nadto czego potrzebuję, ale jak ktoś się przesiada z jeszcze starszego modelu to spoko :)

KrZyChUM
25-11-2017, 15:33
Fociłem jako amator 4 śluby dla rodziny, znajomych. Oczywiście na miejscu byli profi fotografowie, gdzie nie chciałem im wchodzić w drogę. Ale np. Siostra mówi, że moje fotki które miała na następny dzień były ładniejsze od 7tys. które dostała od swoich fotografów pół roku później, do tej pory tego nie przejrzeli :D natrzaskałem 500, zostało 200. Tak, że tak.. co kto woli.

Nie przejrzeli tych 7k ale Twoje były ładniejsze... :mrgreen:

splice
25-11-2017, 16:12
Nie przejrzeli tych 7k ale Twoje były ładniejsze... :mrgreen:

Hehe no ja się już powstrzymalem od komentarza, bo jeśli ktoś tego nie robi "na codzienne" to sory, ale chyba nie bardzo łapie o co chodzi i dlaczego to są czasem takie ilości z których finalnie zostaje 10-20% zdjęć dla klienta.

Odnośnie oceny siostry i z doświadczenia jak ludzie (goście) potrafią się zachowywać na weselach to przypomniało mi się takie jedno przysłowie " darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby..." Oceny często są mocno subiektywne jeśli coś jest za darmo a za coś innego trzeba zapłacić często nie małe pieniadze. I nikogo nie mialem na celu tu obrazić, ale jak jestem na zleceniu i kilku gości skacze mi za plecami z aparatem, lub co gorsze po drugiej stronie ołtarza to sory ale mnie to wk.....

cauchy
25-11-2017, 17:04
nie no, album dostali, to za co zapłacili, ale dostali też wszystkie fotki zrobione przez ojca pana młodego, w liczbie 7tys. :) tego nie przejrzeli, a porównywali fotki albumowe do moich ;) wrzućcie na luz. A ja nigdy nikomu za plecami nie skakałem, staram się być przezroczysty jak to możliwe :D

rzep
25-11-2017, 19:05
Jest black friday weekend. Przeglądałem oferty w Europie i można kupić 5D mkIII w cenie 6D mkII. Gdybym musiał kupić puszkę dzisiaj, to miałbym problem. Co byście wybrali? Na szczęście ja nie muszę i uzbieram na 5D mkIV. https://store.canon.ie/canon-eos-5d-mark-iii-body-10th-anniversary-silver-camera-strap/5260B019/?dclid=CKHd7Nya2tcCFWOh7QodShILGg

marfot
25-11-2017, 19:17
Jest black friday weekend. Przeglądałem oferty w Europie i można kupić 5D mkIII w cenie 6D mkII. Gdybym musiał kupić puszkę dzisiaj, to miałbym problem. Co byście wybrali? Na szczęście ja nie muszę i uzbieram na 5D mkIV. https://store.canon.ie/canon-eos-5d-mark-iii-body-10th-anniversary-silver-camera-strap/5260B019/?dclid=CKHd7Nya2tcCFWOh7QodShILGg

No właśnie to bym wybrał co Ty ;)
I pewnie jest takich więcej. Przez ostatnie 2 miesiące na BHPhoto pojawiły się 3 opinie odnośnie 6DII i 17 odnośnie 5DIV (no i 11 o D750 ;)).

kardwa
25-11-2017, 19:33

W Europie słaby ten black friday. Za oceanem jakby chcieli się pozbyć 6Dm2 :)
Po rabacie wychodzi 1349USD a oprócz samego body dostaje się drukarkę Pixma PRO=100, 50 sztuk papieru SG-201, grip BG-E21, dodatkową baterię LP-E6N i kartę SD Sandisk 64GB Extreme PRO. Same dodatki to około 750USD. Wychodzi na to, że 6Dm2 jest warte 600USD :)

https://canon-board.info/imgimported/2017/11/PkVt6rm-2.jpg
źródło (https://i.imgur.com/PkVt6rm.jpg)

rzep
25-11-2017, 20:04
Szczęka opada. Niestety kupując w EU trzeba doliczyć podatek :(

marfot
25-11-2017, 21:16
Szczęka opada. Niestety kupując w EU trzeba doliczyć podatek :(

Akurat BH Photo dość sztywno trzymało do tej pory cenę na poziomie 1999 USD za sam korpus.
W międzyczasie u nas cena obsunęła się do 7700 PLN. Jak nie będzie dedykowanego cashbacku to pewnie jeszcze spadnie.

szwayko
25-11-2017, 21:31
Akurat BH Photo dość sztywno trzymało do tej pory cenę na poziomie 1999 USD za sam korpus.
W międzyczasie u nas cena obsunęła się do 7700 PLN. Jak nie będzie dedykowanego cashbacku to pewnie jeszcze spadnie.

U nas cena z VAT z Polskiej dystrybucji 7700 - w cyfrowe + drugi aku za 288zl i karta 64GB za 155 zł.

marfot
25-11-2017, 22:25
U nas cena z VAT z Polskiej dystrybucji 7700 - w cyfrowe + drugi aku za 288zl i karta 64GB za 155 zł.

No to konkretny i użyteczny prezent :)

szwayko
25-11-2017, 22:55
No to konkretny i użyteczny prezent :)

Chodziło mi o to, że w cenie jest drugi aku i karta 64

marfot
25-11-2017, 23:14
Chodziło mi o to, że w cenie jest drugi aku i karta 64

No właśnie - aku i kartę traktuję jako prezent. Dla mnie drukarka i grip dodawane na BH Photo to raczej na handel, aku i karta zawsze się przydadzą.

pan.kolega
25-11-2017, 23:38
No właśnie - aku i kartę traktuję jako prezent. Dla mnie drukarka i grip dodawane na BH Photo to raczej na handel, aku i karta zawsze się przydadzą.

Racz zauważyć, że B&H daje drukarkę i grip w dodatku i poza kartą i baterią, a jeszcze cena jest super niska nawet z tym wszystkim. Identyczny deal jest na 5d4 za $2849, czyli $350 taniej z tymi czterema prezentami niż przedtem samo body.

Kto naprawdę rozważał zakup tych puszek serio, kupi teraz. Kto tylko gadał, dalej będzie gadał. Z tym, że 5d4 jest ciągle dostępny w tym zestawie, a 6d2 jakby chwilowo brakło.:p

Amerika zawsze liderem:mrgreen:

rojo
27-11-2017, 01:33
10.000 klatek w 3 miesiące... To chyba lepiej niż fotoradar w Siewierzu?
jak ktoś robi reporterkę to jest do wypstrykania w miesiąc nawet jak nie mniej...