Zobacz pełną wersję : Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Tylko wtedy aparaty będą bardziej zaawansowane od 6D2 i ludzie beda patrzec na ten aparat jak na relikt. Beda woleli mniej zaplacic za 6D1 albo za jakas starsza 5tke. To prawda, nic nie usprawiedliwia jego startowej ceny. Ale poczekajmy na ruchy innych producentów.
Jego startowa cena jest praktycznie taka sama jak startowa cena 6d mark 1, w USA oczywiście... Mój post był o globalnych cenach a nie o tym czy 6d jest warty swej ceny czy nie. Takim cytowaniem wyrywasz zdanie z kontekstu.
pan.kolega
12-07-2017, 13:22
Ale tak swoją drogą to trzeba mieć nieźle nagwizdane żeby 6dII kupić za +9000pln. Nie wydałem tyle na nowy 5d2, a kilka stówek więcej zapłaciłem za 5d3 też nowy. I można tworzyć różne teorie, ale producenci sprzętu foto lecą z cenami w chu..steczkę. Ten aparat nie powinien mieć prawa kosztować więcej niż 7000. I nie obchodzi mnie stosunek pln do dolara, tylko stosunek producenta do rynku polskiego.
Pociesza to, że stosunek Canona do rynku nigeryjskiego jest jeszcze gorszy. W znanym sklepie Jumia.com.ng np. 5d4 kosztuje cały million i 700 tysięcy naira, to jest dopiero lecenie w ściereczkę z kilentem nigeryjskim. Przy przeliczniku 85 naira za PLN to jest 20 tysięcy złotych! Gdybym był nigerianinem to bym Canona bezwzględnie bojkotował za taka politykę cenową na rynku nigeryjskim. :o:o :D:D
https://www.jumia.com.ng/catalog/?q=canon+5d+Mark+iv
Pierwszym moim cropem był 40d tuz po premierze za jakies 3000pln. Dziś ile kosztuje 80d?
Ile (proporcjonalnie) zarabiałeś wtedy, a ile teraz?
pan.kolega
12-07-2017, 15:50
Czy w Nigerii jest przedstawicielstwo producenta (oficjalna spolka Canon), która importuje sprzęt? Jezeli tak, to faktycznie traktują murzynów jak murzynów. Jezeli nie, to cena wynika z ilości pośredników.
Tak, Canon wszedł do Nigerii w zeszłym roku i założył Canon Nigeria Imaging Solutions Limited.
Canon has launched operations in Nigeria | TechCabal (http://techcabal.com/2016/10/13/canon-has-launched-operations-in-nigeria/)
Ja tylko chciałem powiedzieć, że czy to w Polsce czy Nigerii, Canon nie ma fabryk i nie ztrudnia tysięcy ludzi, więc musi za każdy sprzedany egzemplarz wyciągnąć te same pieniądze (cena minus koszty) w dolarach i nie ma na to żadnej rady. Taniej niż innym nie da.
A Nigeria ma kilka razy większą populację niż Polska (która to populacja planuje w większości wkrótce emigrację do Europy:shock:).
"Nigeria, with the largest population of over 180 million within Africa and the high MASH growth potential, is a key market for Canon. It is an important hub in Industrial & Production Printing segment, and has a thriving film industry â all of which Canon can support through our value added services. Our goal is to extend our services to the largest number of customers possible by being closer to them.â
Oba kupowałem ok. roku po premierze. Nie w Polsce. Nie było mnie na to stać :-) Kupiłem w Niemczech, bo jak wiadomo to dość ubogi kraj więc i ceny sprzętu foto mają niższe. Tak, znam warunki cenowe i relacje pln/usd. Nie zmienia to jednak faktu, ze Canon z roku na rok winduje ceny sprzętu i nie ma to nic wspólnego z kursem walut, a z polityką marżową producenta.
Pierwszym moim cropem był 40d tuz po premierze za jakies 3000pln. Dziś ile kosztuje 80d?
.
Ja skomentowałem faktami to co napisałeś w sprawie 6d. Nie chcę się wikłać w dyskusję co bylo10 lat temu bo ani to wątek o tym ani nie mam danych (a na zasadach wydaje mi się nie będę dyskutował). Jak chcesz porównywać cenę premiery do ceny po roku? Pokazałem, że cena w PL to cena w USA zamieniona na PLN + VAT 23%. DE owszem tańsze bo VAT tam niższy o 4%.
Ja skomentowałem faktami to co napisałeś w sprawie 6d. Nie chcę się wikłać w dyskusję co bylo10 lat temu bo ani to wątek o tym ani nie mam danych (a na zasadach wydaje mi się nie będę dyskutował). Jak chcesz porównywać cenę premiery do ceny po roku? Pokazałem, że cena w PL to cena w USA zamieniona na PLN + VAT 23%. DE owszem tańsze bo VAT tam niższy o 4%.
Ale ja przyznaję Tobie rację i nie podważam argumentów. Jest jasne, ze część ceny PLN wynika z kursu walut, część z VAT. Problem z tym co ponadto. Elektronika na przestrzeni lat tanieje, a to co Canon robi z cenami (nie tylko Canon bo i reszta towarzystwa), to lekko szacując podniesienie własnych marż o minimum 20% korzystając z koniunktury na wzrost sprzedaży foto. I w zasadzie z punktu widzenia przedsiębiorstwa to rozumiem, ale jako konsument niekoniecznie muszę.
BTW - i tak wobec tego dobrze, ze nie mieszkamy w Nigerii.
cieszymy się że canon otwiera przedstawicielstwa w afryce i witamy naszych afrykańskich towarzyszy chciałem powiedzieć przyjaciół na canon-board.
panowie dyskusja trochę odchyla się na prawo od tematu - jest tu i teraz ceny są jakie są i opcje są jakie są - jak się opcje czy ceny się zmienią to pogadamy - na ten moment wybór jest jaki jest.
pan.kolega
14-07-2017, 22:20
Buahaha...
Według danych technicznych na canon.pl, wizjer 6dII to "pentagonalny układ luster". :o
Szkoda, że canon.pl nie stać na zatrudnienie kogoś, kto się choć tyle zna na sprzęcie, który sprzedają, co przeciętny bywalec forów internetowych....:roll: Tak samo jak canon.co.uk z którego to przetłumaczyli....
Oczywiście usa.canon.com to co innego. Inny poziom. :mrgreen: (A może wersje EU faktycznie mają pentamirror?:confused: I tak się nie poznają....)
Jednak Niemcy mają ten sam materiał przetłumaczony na stronie, ale u nich jest pryzmat...
lol.
Aparatem się foci, a nie wypisuje błędy ze specyfikacji!
pe.en.de
15-07-2017, 01:25
Oj tam, oj tam, kto wierzy w to co jest napisane? znamy przecież przypadek tego , który uwierzył w to co napisali na płocie i mu drzazga weszła w rękę.
Trza samemu pomacać i zobaczyć.
E tam. Dxo napisze, test zrobi, wykres wrzuci to i macac nie ma po co.
Oj znamy przecież przypadek tego , który uwierzył w to co napisali na płocie i mu drzazga weszła w rękę.
Trza samemu pomacać i zobaczyć.
To raczej pogłaskać, a nie pomacać, skoro przywołałeś sprawę tego płota :)
E tam. Dxo napisze, test zrobi, wykres wrzuci to i macac nie ma po co.
dxo akbar!
Ile (proporcjonalnie) zarabiałeś wtedy, a ile teraz?
Merde nie wiem co tu edytowałeś, ale w moje pisanie włożyłeś nie moje słowa i odwrotnie. Niezbyt ładnie. Dxo akbar, buum.
Od dość dawna robię zdjęcia krajobrazu za pomocą 600d, później przesiadłem się na 6d. Całkiem niezłe efekty w tej dziedzinie fotografii można już osiągnąć aparatem z (nie)sławną 18 MPix cropoawą matrycą Canon'a. Więc jeśli ktoś się uprze może napisać, że lepszej matrycy nie potrzebuje. 6d jest już (trochę) lepsze w tej dziedzinie fotografii, ale tego czego brakuje mi w tych dwóch aparatach to nie: wideo 4k, podwójny slot kart pamięci, USB 3.0/4.0 czy migawka z szybkością 1/8000s. Wszystkie te rzeczy są mi doskonale zbędne. Jak dla mnie to mogą wyciąć możliwość nagrywanie filmów z nowego 6d i opuścić cenę o 100 dolarów. Ucieszę się :P Coś co jest dla mnie naprawdę istotne w 6dmk2 i czego bym sobie życzył to to, aby dało się wyciągnąć cienie o 5EV na ISO 100. Wszyscy piszą tu, że to jest niepotrzebne i da się bez tego żyć. Tak da się bez tego żyć i umiem się bez tego obejść. Ale możliwość tak dużego wyciągania detali z cieni sprawi, że (drogie) filtry połówkowe staną się tak jakby mniej potrzebne. Nie będzie trzeba ich kupować i nosić ze sobą ponieważ matryca będzie odpowiednio elastyczna. Co więcej na gradacje na filtrze połówkowym mamy niewielki wpływ. Natomiast jeśli matryca umożliwi rozjaśnienie ciemnych partii obrazu o 5EV z niewielką utratą jakości okaże się, że rozjaśnić możemy dowolną część kadru bez względu na gradację na filtrze.
pan.kolega
16-07-2017, 10:09
Jest jeszcze jeden powód dla którego wsrto mieć zapas DR, a mianowicie korekta winiety.
Jak wiadomo, projektowanie optyki to sztuka kompromisów - jak się poprawi jedno, to się spieprzy coś innego (zwykle cenę i gabaryty). Obiektywy z winietą są tańsze i mniejsze, a jeśli matryca toleruje rozjaśnianie, to w zasadzie winieta nie stanowi problemu.
^^ watpliwa sprawa aby Canon miał już matryce typu ISO Invariance (jak Sony i wszyscy co od nich biorą matryce) i akurat 6d2 ja dostało. Nowe matryce canona z przetwornikami na waflu są już bliżej ale to ciągle jeszcze nie jest to...
Jest jeszcze jeden powód dla którego wsrto mieć zapas DR, a mianowicie korekta winiety.
Jak wiadomo, projektowanie optyki to sztuka kompromisów - jak się poprawi jedno, to się spieprzy coś innego (zwykle cenę i gabaryty). Obiektywy z winietą są tańsze i mniejsze, a jeśli matryca toleruje rozjaśnianie, to w zasadzie winieta nie stanowi problemu.
Przykładem takiego obiektywu jest bardzo przyjemny EF 35mm f/2.0 IS USM. Winietuje on bardzo na matrycach pełno klatkowych. Wszyscy mówią, że korekta winiety to jedno klikniecie w programie graficznym. Tylko to jedno kliknięcie może wprowadzić bardzo dużo szumu na brzegach kadru jeśli znajduje się tam coś ciemnego, nawet na średnich i niskich wartościach ISO :(
^^ watpliwa sprawa aby Canon miał już matryce typu ISO Invariance (jak Sony i wszyscy co od nich biorą matryce) i akurat 6d2 ja dostało. Nowe matryce canona z przetwornikami na waflu są już bliżej ale to ciągle jeszcze nie jest to...
Oby matryca w 6dmk2 była jeszcze bliżej :)
@luso
Święte słowa!
Coś co jest dla mnie naprawdę istotne w 6dmk2 i czego bym sobie życzył to to, aby dało się wyciągnąć cienie o 5EV na ISO 100. Wszyscy piszą tu, że to jest niepotrzebne i da się bez tego żyć. Tak da się bez tego żyć i umiem się bez tego obejść. Ale możliwość tak dużego wyciągania detali z cieni sprawi, że (drogie) filtry połówkowe staną się tak jakby mniej potrzebne. Nie będzie trzeba ich kupować i nosić ze sobą ponieważ matryca będzie odpowiednio elastyczna. Co więcej na gradacje na filtrze połówkowym mamy niewielki wpływ. Natomiast jeśli matryca umożliwi rozjaśnienie ciemnych partii obrazu o 5EV z niewielką utratą jakości okaże się, że rozjaśnić możemy dowolną część kadru bez względu na gradację na filtrze.
Mam z 10 takich różnych filtrów, ich noszenie ze sobą, zakładanie, kombinacje jak ustawić by gradacja jakoś współgrała z horyzontem w górach itp. było dość upierdliwe. Od kiedy mam 80D noszę tylko pełny gęsty szary filtr do rozmazywania wody. 6D2 na razie nie zamierzam kupować ale mam nadzieję, ze Canon z każdym kolejnym aparatem będzie prezentował postęp w DR.
Wygląda na to, że faktycznie matryca jest gorsza niż w 80d. https://www.dpreview.com/articles/3416153698/canon-eos-6d-mark-ii-dynamic-range#comments
Przy okazji są już profile Camera RAW i l Lightrooma dla 6d mk2. Wygląda to fatalnie.
No to zdjęcie pary młodej nad morzem jest dramatyczne w miejscach wyciągania cieni.Chyba że ktoś ciągnął o 4EV albo i więcej, ale nie sądzę.
Dla mnie jest to w zasadzie dobra wiadomość. Zamiast zmienić aparat kupię nowe szkło i 6D zostanie na dłużej.
Wygląda na to, że faktycznie matryca jest gorsza niż w 80d. https://www.dpreview.com/articles/3416153698/canon-eos-6d-mark-ii-dynamic-range#comments
Przy okazji są już profile Camera RAW i l Lightrooma dla 6d mk2. Wygląda to fatalnie.
Wywołałem sobie RAWy w "mojej" tematyce. Dramatu nie ma :). Saturacja zieleni po wyciągnięciu o +5EV jeszcze żyje i jest to akceptowalne.
Najgorzej wypada obrazek z zachodem słońca. Ten sam brzydki szum w zakresie luminacji co w 5DIV. W zakresie chrominacji spoko.
Tak na szybko to nie widzę tej okrzyczanej różnicy w stosunku do 5DIV. Warto się pobawić obrazkami chociaż piękne nie są.
Jakoś dziwnie przesadna saturacja niebieskiego ale do ogarnięcia (lepsza niż jej brak).
Obrazek z czerwonym mostkiem dzielnie łyka Highlights -100/Shadows +100. Zieleń się nasyca, no ten niebieski wrzeszczy. Jak do tego dołożyć +2EV to jeszcze obrazek się niesie chociaż szum chrominancji wyłazi.
Wywołujmy, warto ;)
pan.kolega
21-07-2017, 04:55
Tu wygląda jakby zauważalnie gorzej niż niź 6D.... przynajmniej na +6EV...:shock:
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr144_0=canon_eos6d&attr144_1=canon_eos6dmkii&attr144_2=canon_eos5dmkiv&attr144_3=sony_a9&attr146_0=100_6&attr146_1=100_6&attr146_2=100_6&attr146_3=100_6&attr177_3=off&normalization=full&widget=205&x=-0.11688083746003869&y=-0.9723788273539577
Tu wygląda jakby zauważalnie gorzej niż niź 6D.... przynajmniej na +6EV...:shock:
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr144_0=canon_eos6d&attr144_1=canon_eos6dmkii&attr144_2=canon_eos5dmkiv&attr144_3=sony_a9&attr146_0=100_6&attr146_1=100_6&attr146_2=100_6&attr146_3=100_6&attr177_3=off&normalization=full&widget=205&x=-0.11688083746003869&y=-0.9723788273539577
wlaściwie na każdym +EV wygląda gorzej, 5D4 wygląda nieźle na tym prównaniu.
Jest postęp. Jest moc. :lol:
W tym porównaniu najlepiej wypada 5d4, potem 6d1. 6d2 faktycznie bardzo słabo.
No to mamy już legendarny 6d Classic:)
Ściągnąłem trochę rawów z DPreview i podbite cienie są paskudne. Mają brzydki kolorowy szum. W 6d jest bardziej chromatyczny.
Nikon D750 jest krystaliczny...
jak wyglad cieni wyciaganych o 4EV przeklada sie na realne zdjecia?*
bo moze ja starej daty jestem, z tego wymierajacego pokolenia, ktore jeszcze potrafilo sobie poradzic z tym upierdliwym i skomplikowanym ustrojstwem zwanym swiatlomierzem (wbudowanym obecnie w aparat). I tylko wydaje mi sie, ze cale to pitolenie o cieniach jest tematem zastepczym, zrobionym na sile, zeby bylo cos mierzalnego (czy tez latwego do zobaczenia), dzieki czemu mozna nakrecac dyskusje. Bo inne aspekty pracy matrycy trudniej zmierzyc, a szum i rozdzielczosc juz dawno przestaly byc problemem zauwazalnym przez normalnego (pod wzgledem potrzeb fotograficznych ale rowniez psychicznie) amatora ?
uprzedzajac pytanie: tak, mam LR, potrafie sobie przyciemnic zdjecie o 4EV i zobaczyc jak wyglada taka sytuacja, w ktorej trzeba o 4Ev podciagac. moim zdaniem jest to gruntowna awersja do pomiaru swiatla, nie realny problem zdjeciowy...
* - pytanie nie jest skierowane do kotleciarzy/fotografow nocnych/pasjonatow darkow/domoroslych testerow. tylko klasycznego odbiorcy 6D: landszafty, podroz.
No to mamy już legendarny 6d Classic:)
Ściągnąłem trochę rawów z DPreview i podbite cienie są paskudne. Mają brzydki kolorowy szum. W 6d jest bardziej chromatyczny.
Nikon D750 jest krystaliczny...
a nie pisałem już rok temu żeby kupować bo tak tanio już nie będzie :mrgreen: normalnie jakiś proroczy ten mój post był
* - pytanie nie jest skierowane do kotleciarzy/fotografow nocnych/pasjonatow darkow/domoroslych testerow. tylko klasycznego odbiorcy 6D: landszafty, podroz.
Zdarza mi się robić kotlety na 6D ale w życiu nie wyciągałem jeszcze cieni +4EV a nawet +3EV. Nie widzę takiej potrzeby :)
jak wyglad cieni wyciaganych o 4EV przeklada sie na realne zdjecia?*
bo moze ja starej daty jestem, z tego wymierajacego pokolenia, ktore jeszcze potrafilo sobie poradzic z tym upierdliwym i skomplikowanym ustrojstwem zwanym swiatlomierzem (wbudowanym obecnie w aparat). I tylko wydaje mi sie, ze cale to pitolenie o cieniach jest tematem zastepczym, zrobionym na sile, zeby bylo cos mierzalnego (czy tez latwego do zobaczenia), dzieki czemu mozna nakrecac dyskusje. Bo inne aspekty pracy matrycy trudniej zmierzyc, a szum i rozdzielczosc juz dawno przestaly byc problemem zauwazalnym przez normalnego (pod wzgledem potrzeb fotograficznych ale rowniez psychicznie) amatora ?
* - pytanie nie jest skierowane do kotleciarzy albo fotografow nocnych. tylko klasycznego odbiorcy 6D: landszafty, podroz.
też myślę że szum i rozdzielczość nie będzie stanowił problemu (w 6D też nie stanowi) i nie o to się tu rozchodzi :mrgreen: problem jest w tym jak bardzo klient jest robiony w bambuko i czy to bardzo mieści się jeszcze w w pojmowaniu biznesu przez klienta czy nie - to fajny aparat będzie no może z wyjątkiem gibanego ekranika ale jeśli marketing nie pozwolił umieścić w nim nowej technologicznie matrycy (podobnie jak 4K na którym mi nie zależy bo nie filmuję) to w moim pojmowaniu biznesu to się nie mieści - tyle i tylko tyle - a czy tak jest naprawdę to się przekonamy wkrótce.
--- Kolejny post ---
Zdarza mi się robić kotlety na 6D ale w życiu nie wyciągałem jeszcze cieni +4EV a nawet +3EV. Nie widzę takiej potrzeby :)
wszyscy tak piszą bo nikt się nie chce narazić na posta o umiejętności użycia światłomierza ale jakimś cudem DR stal się czołowym parametrem opisującym dobroć matrycy na internetach :mrgreen:
@akustyk Bo w podróży nie zdarzą się kontrastowe sceny a w landszafcie to już wcale:) Lepiej zawsze targać ze sobą statyw do HDRu i zestaw filtrów.
Po to jest RAW żeby były w nim dane a nie kaszę.
No to ja się chyba narażę.
Może i nie potrafię używać światłomierza. Nie wiem. Jestem amatorem i tyle. Ale bardzo często zdarza mi się robić zdjęcia na których scena ma dużą rozpiętość tonalną i trzeba zarówno trochę wygasić światła jak i wyciągnąć cienie. Im lepiej sobie z tym radzi matryca, tym lepszy efekt na zdjęciu będzie.
Ale ja się na fotografii nie znam. Może coś robię źle...
mysle, ze mogles wyciagac o kilka EV. wbrew pozorom korekta winiety i podciaganie cieni swoje dodaja, to moze i nawet sie zlozyc do poziomu 3EV jakby dodac cuzamen do kupy.
szkopul w tym, ze piszemy o kotlecie. 6D (ani 6D mkII) nie jest adresowane do takiego uzytkownika. byc moze taka a nie inna charakterystyka matrycy ma mu to tym bardziej uswiadomic ;)
mnie natomiast ciekawi, czy taki wybor tej charakterystyki nie jest przypadkiem celowy. jesli kosztem nizszego DR (czyli wykorzytaniem 14-bitowego odczytu do kodowania dajmy na to informacji o rozpietosci 12EV) jest wieksza szczegolowosc rejestrowanej w wezszym spektrum informacji (14-bit wykorzystane na rozpietosc 10EV). bo to jakos ma sens z perspektywy probkowania danych i pokrywa sie z moim wrazeniem z wywolywania 6D i innych matryc (Canona). ale moge tez sie mylic, to moze byc po prostu zwykle przycinanie kasy przez Canona, tudziez zagranie na zachecenie uzytkownikow, ktorzy "pomylkowo" (dla Canona) nabyli 6D do upgrade'u jednak na 5D mkIV a nie 6D mkII...
co nadal nie zmienia mojej osobistej opinii, ze zaszumienie cieni wyciaganych o 4EV ma dla mnie znikome znaczenie dla oceny obrazka korpusu. o innych jego aspektach nie wspominajac... cena i nadszargane domowe oszczednosci maja chwilowo duzo wieksze znaczenie ;)
Wyciąganie z cieni/świateł bardzo się przydaje właśnie w fotografii krajobrazowej/architektury. Wolę prześwietlić niebo, które potem dosztukuję w PSie, niż niedoświetlić i potem nie wiedzieć co zrobić z kolorową kaszą z cieni w 5mk2... Oczywiście chodzi mi o sytuacje, gdy muszę zrobić zdjęcia - bez względu na porę dnia/pogodę, bo nie zawsze jest czas i możliwość na wyczekiwanie złotej godziny na leżaku;)
mysle, ze mogles wyciagac o kilka EV. wbrew pozorom korekta winiety i podciaganie cieni swoje dodaja, to moze i nawet sie zlozyc do poziomu 3EV jakby dodac cuzamen do kupy.
Więcej niż niecałe 2EV mi się nie zdarza.
Nie znaczy to, że tym samym pochwalam to co zrobili z matrycą w 6DII ale poczekajmy na kolejne testy.
szkopul w tym, ze piszemy o kotlecie. 6D (ani 6D mkII) nie jest adresowane do takiego uzytkownika.
Może i nie jest ale masa osób używa. Z powodzeniem. Osobiście używam jeszcze nawet 5D w którym podobno AF w ogóle nie działa, że o jego DR nie wspomnę.
Akurat 5d był świetny na niskich czułościach dzięki matrycy Kodaka
Macios od tego są filtry szare połówkowe :)
Cauchy - oczywiście, ale nie zawsze masz równy podział kadru czy też stosunek nieba do ziemi, szczególnie w urban foto:)
Cauchy - oczywiście, ale nie zawsze masz równy podział kadru czy też stosunek nieba do ziemi, szczególnie w urban foto:)
wlasnie dlatego filtry polowkowe sa w gradacjach twardej i miekkiej. a w Lee nawet jest wybor miekki, srednio miekki, twardy, bardzo twardy.
znakomicie sprawdza sie w praktyce
Ok, by nie teoretyzować pokaże o jakie sytuacje mi chodzi:
https://canon-board.info//brak.gif
http://i63.tinypic.com/2qvwaq1.jpg]źródło ([IMG)[/IMG]
Kolekcjoner
21-07-2017, 16:45
Akurat 5d był świetny na niskich czułościach dzięki matrycy Kodaka
5D miał matrycę Canona.
Natomiast według moich doświadczeń to do krajobrazu duży DR bardzo się przydaje. Także twierdzenie że jest dobrze, bo ktoś tego nie potrzebuje jest mocno naciągane. Szczególnie że Canon ma technologię, która to może zapewnić tylko pewnie celowo tu wycięli :roll:.
No to może urban legend z tym Kodakiem,, ale obrazek się podobał.
Ewidentnie chcą 5d MK4 wcisnąć. Brak 4k ok, słaby rozstaw punktów AF ok, brak joysticka luz... Najważniejszy jest obraz.
Miałem nadzieję zmienić 5d MK2 na 6d MK2, ale nie warto.
Więcej niż niecałe 2EV mi się nie zdarza.
Nie znaczy to, że tym samym pochwalam to co zrobili z matrycą w 6DII ale poczekajmy na kolejne testy.
Po cholerę dalsze testy. Wywołaj po swojemu to co dali i powiedz czy Ci to odpowiada.
Jest krajobraz z zachodzącym słońcem i chmurami (_IMG_0096), ISO 200.
Daję Shadows +100% w LR - mam już brzydki szum w ciemniejszych partiach.
Daję Highlights -100% i +1EV - szum jest na prawdę wyraźny. Całe szczęście tylko w zakresie luminancji.
No a obrazek wywołany mało ambitnie bez forsowania cieni.
pan.kolega
21-07-2017, 17:54
Po cholerę dalsze testy. Wywołaj po swojemu to co dali i powiedz czy Ci to odpowiada.
Jest krajobraz z zachodzącym słońcem i chmurami (_IMG_0096), ISO 200.
Daję Shadows +100% w LR - mam już brzydki szum w ciemniejszych partiach.
Daję Highlights -100% i +1EV - szum jest na prawdę wyraźny. Całe szczęście tylko w zakresie luminancji.
No a obrazek wywołany mało ambitnie bez forsowania cieni.
A może LR nie wie jak to się robi z Canonem i trzeba się bardziej postarać?:idea:
Raw Processing Canon images, Clarkvision (http://www.clarkvision.com/articles/canon.raw.processing1/)
Chętnie zostanę ambasadorem lub ostatecznie konsulem i zrobię wam takie kadry z tej puszki jakie chcecie :) Nawet na DXO mogę wrzucić co należy.
A może LR nie wie jak to się robi z Canonem i trzeba się bardziej postarać?:idea:
Raw Processing Canon images, Clarkvision (http://www.clarkvision.com/articles/canon.raw.processing1/)
Jestem przekonany, że Canon dostarcza byle jakie informacje do Adobe i to wywoływanie nie jest optymalne.
Martwi, że DPP wywołuje jeszcze gorzej i obrazek prawie wcale nie reaguje na suwaki ( to w odniesieniu do 5DIV bo nowego DPP jeszcze nie mam).
Oczywiście zakładam, że po testach na Fredmiranda nikt już nie liczył na współczesny DR.
Jedyny pozytyw jaki widzę póki co z 6DII to względnie nasycone kolory. Co prawda zaobserwowałem skłonności do posteryzacji podczas nasycania co jest tragiczne ale może to taki przypadkowy kadr.
wlasnie dlatego filtry polowkowe sa w gradacjach twardej i miekkiej. a w Lee nawet jest wybor miekki, srednio miekki, twardy, bardzo twardy.
Ale ja nie chce płacić za te filtry, musieć ich używać, mieć ich na wycieczkach ze sobą, pamiętać o nich, dbać aby się nie zarysowały. Ja chcę, aby takimi możliwości w 2017 roku dysponowała matryca aparatu. Jak będę chciał kupić tylko dwa filtry o długości 100mm z różnicą w gradacji wynoszącą 2 EV i 4 EV w wariantach: miekki, srednio miekki, twardy, bardzo twardy od Lee to zapłacę tyle co 30-50% wartości 6dmk2. Po poczynieniu tej inwestycji może się okaże, że przyjdzie mi fotografować scenę podlinkowaną przez pana Macios:
Ok, by nie teoretyzować pokaże o jakie sytuacje mi chodzi:
https://canon-board.info//brak.gif
http://i63.tinypic.com/2qvwaq1.jpg (źródło
i mój zestaw 8 filtrów stanie się niewystarczający. Wtedy ktoś może dojść do wniosku, że lepszą inwestycją niż C6dmk2 + 8 filtrów połówkowych byłby C5dmkIV w tej samej cenie lub aparat konkurencji. Moim skromnym zdaniem duży DR przydaje się osobą, które tworzą pocztówki i to, że obecnie używają filtrów połówkowych tylko potwierdza tą teorię. (Choć same te osoby* mogą o tym nie wiedzieć ;) )
* nie mam nikogo konkretnego na myśli.
sniper88
21-07-2017, 20:31
Tak, chyba że akurat idziesz górską doliną i horyzont układa Ci się w piękne V, wtedy żadna połówka nie daje rady. To samo kiedy robisz zdjęcie pod zachodzące słońce będąc w mieście. Albo dwie ekspozycje, na niebo i otoczenie, albo niedoświetlenie, żeby nie wyjarać nieba, a potem wyciąganie z cieni. I nawet +4EV mogą się czasem trafić. Nie chcę mówić, że 6d mk II jest be i nadaje się tylko jako przycisk do papieru, ale skoro już 80d ma lepszą dynamikę to chyba można ponarzekać ;)
Twoje zdanie się nie liczy. Ty mieszkasz w kraju, gdzie jedyną rzeczą mogącą od czasu do czasu zakłócić horyzont jest wiatrak ;-)
pan.kolega
21-07-2017, 21:40
Chętnie zostanę ambasadorem lub ostatecznie konsulem i zrobię wam takie kadry z tej puszki jakie chcecie :) Nawet na DXO mogę wrzucić co należy.
To ja się zgłaszam na ochotnika jako attaché wojskowy w tej ambasadzie, spacjalista od wojny psychologicznej, dywersji i propagandy.:twisted:
DR to Viagra dla niepełnosprawnych fotografów!8-)
kurczeblade
22-07-2017, 08:56
Powiem Wam że niezłą tragedia z tym body. Wykastrowali w nowym aparacie możliwości matrycy, aż stach co zrobią z kolejną 6dmk3 w przyszłości :-)
Powiem Wam że niezłą tragedia z tym body. Wykastrowali w nowym aparacie możliwości matrycy, aż stach co zrobią z kolejną 6dmk3 w przyszłości :-)Spokojnie optyczne sprawdza to dokladnie.
Mnie najbardziej boli polityka C rodem z jabluszek. Underpower and overpriced.
a widzieliście jak ceny 6D I rosną odkąd pokazali nowy korpus :mrgreen:
RobertON
22-07-2017, 11:04
DR to Viagra dla niepełnosprawnych fotografów!
To należna zapisać do kanonu "Złota usta - 2017" :) :)
a widzieliście jak ceny 6D I rosną odkąd pokazali nowy korpus :mrgreen:Ja myślę, że to sekretny plan Canona. Zrobić stare modele emejzi , wyprzedać je, ew wciągnąć w zakup 5d4 po czym jedną poprawka firmware zrobić 6d2 też emejzi ;)
Powiem Wam że niezłą tragedia z tym body. Wykastrowali w nowym aparacie możliwości matrycy, aż stach co zrobią z kolejną 6dmk3 w przyszłości :-)
dobry fotograf zrobi zdjęcia nawet pudełkiem od zapałek :mrgreen: a co dopiero nowoczesnym wszystkomającym fulfrejmem - czornyj ma takie powiedzenie o tancerzu
--- Kolejny post ---
Ja myślę, że to sekretny plan Canona. Zrobić stare modele emejzi , wyprzedać je, ew wciągnąć w zakup 5d4 po czym jedną poprawka firmware zrobić 6d2 też emejzi ;)
no mnie już powoli wciągnął w 5D 4 ale na razie (po tej premierze) patrzę na skarpetę i jestem wolny jak taczanka w stepie i rozmyslam nad upgrejdem 17-40, upgrajdem monitora i malą wycieczką
no mnie już powoli wciągnął w 5D 4 ale na razie (po tej premierze) patrzę na skarpetę i jestem wolny jak taczanka w stepie i rozmyslam nad upgrejdem 17-40, upgrajdem monitora i malą wycieczką
Zrób wycieczkę do USA - tam się zupgrejdujesz (no moze poza monitorem) ;)
kurczeblade
22-07-2017, 23:58
To powodzenia w robieniu zdjęć pudełkiem od zapałek. Nic się nie martwcie, 6dmk3 może będzie już wykastrowane do poziomu pudełka od zapałek :)
To będzie duże pudełko z małymi starymi zapałkami i wytartą draską. Albo krzesiwo i hubka;)
kurczeblade
23-07-2017, 11:00
I główne motto Canona w reklamach przy każdym teraz nowym sprzęcie "za mniej, płacisz więcej"
Najlepszym sposobem żeby zatrzymać tą wariacje kastracji, byłoby nie kupowanie takich nowości, ale dużo osób i tak się nakręci na logo i zapłaci podwójnie za nowość. Ja bym jednak wciąż stawiał na 6dclassic.
robson999
23-07-2017, 11:48
Zaczynam powoli wierzyć w to, że dobrze zrobiłem kupując dwie sztuki Canona 6D. Widać, że jeszcze długo w tym segmencie nie będzie nic porządniejszego.
To powodzenia w robieniu zdjęć pudełkiem od zapałek. Nic się nie martwcie, 6dmk3 może będzie już wykastrowane do poziomu pudełka od zapałek :)
Ale pewnie nie będzie miał 3 akcji serwisowych :mrgreen: i nie będzie sie wieszał przy filmowaniu :mrgreen: ogólnie to zjawisko wieszania się korpusu jest zadziwiające ale jak słyszałem można przywyknąć i twierdzić że to normalne.
Mam 5d3 ale chyba nie mialbym oporow przed 4'ka. Ofc z cena o 1000 funtow nizsza ;)
@kurczeblade, o nikosiach nawet nie wspominaj. Jaki jest sens odsylania nowego aparatu do serwisu po kropke.
I główne motto Canona w reklamach przy każdym teraz nowym sprzęcie "za mniej, płacisz więcej"
Najlepszym sposobem żeby zatrzymać tą wariacje kastracji, byłoby nie kupowanie takich nowości, ale dużo osób i tak się nakręci na logo i zapłaci podwójnie za nowość. Ja bym jednak wciąż stawiał na 6dclassic.
Wielu użytkownikom wystarczy "kastrat" z rewelacyjną jakością obrazka i ceną niższą o 5-6 tys. Za to można kupić już niezłe szkiełko.
Ty się o Canona nie martw, tylko pakuj te swoje nikony na kolejną akcję serwisową.
Ty się o Canona nie martw, tylko pakuj te swoje nikony na kolejną akcję serwisową.
Teraz Nikon szykuje nowy cashback - 5 wysyłek do serwisu w pierwszym roku od zakupu gratis. Podobno można wykupić abonament "Nikon - prawie czysta matryca" który uprawnia do 12 czyszczeń matrycy w roku, podobno są użytkownicy którym ten abonament wystarcza
kurczeblade
23-07-2017, 18:11
QUOTE=zdebik;1354001]Mam 5d3 ale chyba nie mialbym oporow przed 4'ka. Ofc z cena o 1000 funtow nizsza ;)
@kurczeblade, o nikosiach nawet nie wspominaj. Jaki jest sens odsylania nowego aparatu do serwisu po kropke.[/QUOTE]
Taki jest sens że po 100tys albo więcej możesz wysłać aparat do serwisu i dostajesz nowy mechanizm migawki, nowa migawkę, nowe gumy i czyszczenie całego aparatu. Wszystko poza czasem gwarancji, a wadą jest na tyle niezauważalna że można spokojnie focic wcześniej. Po serwisie nowy praktycznie aparat, czyli jest do uratowania, a kto bystry to jeszcze na tym skorzysta. Kastrata już nie uratujesz, a kupując takie kastraty pokazujecie ze następnym razem jeszcze mocniej sobie firma może pozwolić na kastrację. Dodam tylko że nie jestem fanbojem marki Nikon, mogę focic jedna i druga marką, to tylko narzędzie, nie przyzwiazuje się do marki. Drażni mnie fakt że ceny lecą w górę a jakość w dół. To samo jest w Nikonie, między innymi D7500... Z tym że Canon z tym modelem nieźle cofnął się do tyłu. A szkoda bo kibicowałem i czekałem niecierpliwie na 6dmk2. Swoją drogą, teraz można kupić N750 bez wady fabrycznej.
--- Kolejny post ---
QUOTE=zdebik;1354001]Mam 5d3 ale chyba nie mialbym oporow przed 4'ka. Ofc z cena o 1000 funtow nizsza ;)
@kurczeblade, o nikosiach nawet nie wspominaj. Jaki jest sens odsylania nowego aparatu do serwisu po kropke.
Taki jest sens że po 100tys albo więcej możesz wysłać aparat do serwisu i dostajesz nowy mechanizm migawki, nowa migawkę, nowe gumy i czyszczenie całego aparatu. Wszystko poza czasem gwarancji, a wadą jest na tyle niezauważalna że można spokojnie focic wcześniej. Po serwisie nowy praktycznie aparat, czyli jest do uratowania, a kto bystry to jeszcze na tym skorzysta. Kastrata już nie uratujesz, a kupując takie kastraty pokazujecie ze następnym razem jeszcze mocniej sobie firma może pozwolić na kastrację. Dodam tylko że nie jestem fanbojem marki Nikon, mogę focic jedna i druga marką, to tylko narzędzie, nie przyzwiazuje się do marki. Drażni mnie fakt że ceny lecą w górę a jakość w dół. To samo jest w Nikonie, między innymi D7500... Z tym że Canon z tym modelem nieźle cofnął się do tyłu. A szkoda bo kibicowałem i czekałem niecierpliwie na 6dmk2. Swoją drogą, teraz można kupić N750 bez wady fabrycznej.[/QUOTE]
Nawet w pewnym momencie myślałem nad powrotem do Canona, i właśnie 6dmk2 brałem pod uwagę.
Nie no to będzie świetny sprzęt i na pewno będzie się na nim świetnie pracowało.
Jednak kłamanie w żywe oczy jak to jest nowa wspaniała matryca i technologia widziana w 5d mk4 i 80d to przegięcie. Rozumiałbym braki technologiczne, ale oni technologię mają i to pokazali na wspomnianych modelach. Nadal do piet nie dorasta elastycznością Sony i Nikona.
Mam nadzieję, że rynek szybko zweryfikuje cenę i zejdzie do obecnego poziomu 6d lub niżej. Nie uśmiecha mi się kombinowanie z przejściówkami do Sony, ani całkowita zmiana systemu. 5d4 to nei mój próg cenowy. Chociaż może a7 III będzie używalny pod względem pracy AF na niesystemowych szkłach.
Nie no to będzie świetny sprzęt i na pewno będzie się na nim świetnie pracowało.
Jednak kłamanie w żywe oczy jak to jest nowa wspaniała matryca i technologia widziana w 5d mk4 i 80d to przegięcie. Rozumiałbym braki technologiczne, ale oni technologię mają i to pokazali na wspomnianych modelach. Nadal do piet nie dorasta elastycznością Sony i Nikona.
Mam nadzieję, że rynek szybko zweryfikuje cenę i zejdzie do obecnego poziomu 6d lub niżej. Nie uśmiecha mi się kombinowanie z przejściówkami do Sony, ani całkowita zmiana systemu. 5d4 to nei mój próg cenowy. Chociaż może a7 III będzie używalny pod względem pracy AF na niesystemowych szkłach.
Problemem nie jest Canon ale jego użytkownicy. Praktycznie każda nowa puszka staje się świetna puszką po kilku latach od premiery. Nie bylo chyba jeszcze puszki na którą by się nie psioczyło w dniu premiery.
Nawet w pewnym momencie myślałem nad powrotem do Canona, i właśnie 6dmk2 brałem pod uwagę.
takie zmiany maja niewielki sens jeśli posiadasz jakieś bardziej konkretne szkła jesteś przyzwyczajony do ergonomii (ja np. jak biore nikona do ręki to stwierdzam że słynna i najlepsza ergonomia nikona jest nie dla mnie) i obróbki to nawet nie warto o tym myśleć korpusy zmieniają się (technologia również) optyka zostaje wydawało się że okres dołka technologicznego canona mamy już za sobą ale wygląda że nasza ulubiona firma potrafi zawsze zaskoczyć :mrgreen: niespodziewanym ruchem - dodatkowo przy zawodowym wykorzystaniu to chyba jednak 5D4 jest bardziej odpowiednim wyborem.
--- Kolejny post ---
mój również, ale ostanio producenci nie mają umiaru a7III nie bedzie tańsze (a z optyką to już wcale nie), popatrz na cenę Nikona 7500 :mrgreen: kastrat a cena koń by się usmiał - canon robi to samo (a nawet trochę więcej) tym razem padło na 6DII :mrgreen: - podejdź do tego na chłodno - może nie potrzebujesz nowego korpusu :mrgreen: szczególnie z taką technologią i w takiej cenie :mrgreen: a technologia z 5D4 jest nadal deko (ale zupełnie nieistotne) za konkurencją
Chcę wymienić 5d2 bo jednak mnie trochę ogranicza w reporterce. Na 6d pracuje mi się całkiem dobrze więc pewnie dokupię drugi.
Po inspiracji Fredmiranda i testach na DPreview inni testerzy nie ustają w poszukiwaniach sensora gorszego niż ma 6DII:
https://petapixel.com/2017/07/20/canon-6d-mark-ii-dynamic-range-big-disappointment/
https://www.slrlounge.com/canon-6d-mark-ii-dynamic-range-worse-than-its-predecessor-aps-c-80d-who-is-it-for/
Wygląda na to, że nie jest to takie proste.
Canon opublikował z kolei nowe DPP, które otwiera RAWy z 6DII ale to co z nimi potrafi zrobić trudno nazwać wywoływaniem.
Suwaki Highlight/Shadow nie robią prawie nic a rozjaśnianie wywołuje kolorową sraczkę jak z minionej epoki.
W stosunku do LR , który w miarę przyzwoicie wywołuje RAWy z 6DII to jakaś farsa. Przyznam, że nie rozumiem o co chodzi w takim podejściu: naganianie klientów na stare 6D i 5DIV czy jak?
To jest entry level i rawów wcale nie powinno być;)
może canon bierze za dobra monetę argumenty o umiejętności użycia światłomierza pojawiające się od czasu do czasu na tym forum :mrgreeen: skoro nikt nie koryguje o więcej niż 2-3EV to po co się spinać i produkować matrycę w nowej technologii :mrgreen: skoro opiniotwórcze posty pokazują że nie ma takiej potrzeby - bytheway ja również nie rozjaśniam więcej niż 2EV a nawet mniej :mrgreen: nauczyłem się z tym żyć :mrgreen:.
ja właśnie upgrejdowałem 17-40 :mrgreen: wiem wiem to nadal canon ale w tym zakresie (producent optyki) nie planuję zmian, za to planuję ekstra plenerek - tego już canon nie produkuje i może upgrade monitora ale monitorów (z napisem eizo bo takich używam) canon również nie produkuje - tym sposobem 6DII zanim wyszło to już poszło się ry....
i taki tam filmik w temacie
https://www.youtube.com/watch?v=fMt6RPvD4Ms
KuchateK
26-07-2017, 17:16
Zadziwiające, że nikt nowego 6D2 nie porównuje do 5D3. Wydaje mi się, ze Canon włożył sporo pracy aby dopasować matryce 6D2 do tego, co produkował 5D3. Pewnie ktoś premię dostał za to, że nie zrobił tak dużej odchyłki jak w przypadku 5d2 vs 6D :twisted:
Po narzekaniach na 6D2 wychodzi, że 5D3 to jest najgorszy model jaki Canon śmiał wyprodukować i nim się nic nie da zrobić :mrgreen:
https://canon-board.info/imgimported/2017/07/qp2xe0-2.png
źródło (http://i63.tinypic.com/qp2xe0.png)
@kuchatek ale wiesz o tym, że od premiery 5d3 świat się zdążył sporo zmienić?
KuchateK
26-07-2017, 17:47
Tak, ale czy idziemy do przodu? Nagle okazało się, że bez wyciągania czegoś 3-5ev aparat nie jest w stanie zrobić zdjęcia.
--- Kolejny post ---
Co nie znaczy, że nie jestem w grupie zawiedzionych. Liczyłem, że dorównają specyfikację do obecnych modeli. Tym bardziej, że konkurencja nie śpi. Tradycja jednak silna, znowu kolejny niedorobiony model Canona. Czasami przychodzi taka refleksja, że może by ich olać jak oni nas i zmienić system.
Bracketing jest bardzo czasochłonny. Zanim Canon raczy zrobić coś uczciwie to kolejne ~3-5 sezonów. A nie, wróć... Wtedy dadzą to co teraz w 5d4... Kolejna niedoróbka :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Niestety Canon przez wiele lat olewania użytkowników nie odczuł negatywnej reakcji po wynikach sprzedaży ze strony swoich klientów. Dopóki nie spadną na 3 miejsce nie ma szans na poprawę strategii wyposażania nowych modeli.
pan.kolega
26-07-2017, 17:48
Zadziwiające, że nikt nowego 6D2 nie porównuje do 5D3. Wydaje mi się, ze Canon włożył sporo pracy aby dopasować matryce 6D2 do tego, co produkował 5D3. Pewnie ktoś premię dostał za to, że nie zrobił tak dużej odchyłki jak w przypadku 5d2 vs 6D :twisted:
Po narzekaniach na 6D2 wychodzi, że 5D3 to jest najgorszy model jaki Canon śmiał wyprodukować i nim się nic nie da zrobić :mrgreen:
Nikt poza mną, bo właśnie chciałem napisać identyczny post. 8-) Że posiadacze 5d3 powinni się naprawdę wstydzić swojego sprzętu, i czym prędzej się go pozbyć, bo tym już dzisiaj przyzwoitego zdjęcia się nie zrobi. Kto tym ciągle śluby robi, w zasadzie oszukuje nieświadomych klientów. Okrada ich z tych brakujących EV, które należą im się jak psu buda.
@kuchatek ale wiesz o tym, że od premiery 5d3 świat się zdążył sporo zmienić?
Fakt, zdjęcia, które pięć lat temu by jeszcze ledwo uszły, dzisiaj są nie do zaakceptowania. A co bardziej uświadomieni klienci reagują już śmiechem na fotografa posługująego się sprzętem z tak dawnych czasów. Zasłyszane: DR u pana poniżej 12 EV? Matryca sucha nienasmarowana? Panie, z czym do ludzi?:lol:
Nie wiem co chcesz udowodnić. Telefonem też da się zdjęcia robić.
http://i63.tinypic.com/qp2xe0.png
A może powinno być odwrotnie:
puszka entry level powinna umożliwiać bezproblemowe ogarniecie motywu o dużej rozpiętości tonalnej, bez niuansów użycia pomiaru światła, filtrów połówkowych, wyrafinowanych algorytmów odszumiania i czego tam jeszcze - to oferuje D750 a nie oferuje profi D5.
Jestem absolutnie przekonany, że nikt w Canonie nie zaprojektował nowego sensora o takich parametrach jakie prezentuje 6DII tylko ktoś te parametry sofwerowo ograniczył bo mu się coś ubrdało.
canon ma technologię pokazał to w 5D4 i 80D (nadal słabszą niż konkurencja ale lepszą od tego co prezentował dotąd) i przy kolejnej premierze w 6DII serwuje jakiś odgrzewany kotlecik gorszy niż w cropie - rozumiem że 6DII to entry level :mrgreen: ale słabszy sensor niż w cropie (canona) to mi się jakoś nie mieści w moim pojmowaniu świata - również słabo mi się pozycjonuje jako korpus dla mnie - to entry level :mrgreen: nie chce mi się jakoś ułożyć z moim postrzeganiem mojej fotografii (pewnie jestem zarozumiały :mrgreen:) ale z pewnością znajdą się początkujący (bo model jest entry level) którzy kupią ten model i będą zachwyceni bo to zupełnie niezły korpus (swobodnie mógłbym go uzywać gdyby nie to nieszczęsne pozycjonowanie entry level :mrgreen:) jest jeśli się przymknie oko na stosunek ceny do możliwości i nie porównuje się do tego co oferuje konkurencja w podobnej cenie.
ja bardzo spokojnie czekam na rozwój wypadków - firma podejmuje decyzje biznesowe a ja zakupowe, ostatnio często focę 5DI canona który ma prawie 13 megapikseli i dr gorszy niż 6D którego używam zwykle i jestem zadowolony :mrgreen: - jak widać canon to firma produkująca doskonałe korpusy i wspaniałą optykę
--- Kolejny post ---
tylko ktoś te parametry sofwerowo ograniczył bo mu się coś ubrdało. +1,
ale mogą mieć też moce przerobowe na starej linii produkcyjnej która sie jeszcze nie zamortyzowała i nie chcą jej zezłomować - czyli doskonale miejsce dla produkcji matrycy do korpusu entry level.
KuchateK
26-07-2017, 18:34
Tajemnicą nie jest, że Canon uparcie ciągnie starą technologię matryc. W momencie jak Sony Exmory klepał w technologii 180nm Canon dalej siedział na 500nm co ich mocno ograniczało już wtedy jeśli chodzi o rozdzielczość, czy właśnie np. AD wbudowane w sensor.
Tajemnicą nie jest, że Canon uparcie ciągnie starą technologię matryc. W momencie jak Sony Exmory klepał w technologii 180nm Canon dalej siedział na 500nm co ich mocno ograniczało już wtedy jeśli chodzi o rozdzielczość, czy właśnie np. AD wbudowane w sensor.
Nie wiemy jeszcze czy to stara technologia czy stara praktyka np. stosowania z uporem idioty wysokiego biasu dla niskich czułości. Odejście od tej głupoty dało skokowy przyrost DR w 80D. Zakładam, że przetworniki AD wbudowane w sensor.
pan.kolega
26-07-2017, 19:16
jakie znaczenie ma to, co kiedyś ponoć ograniczało, kiedy dzisiaj to właśnie Canon jest królem rozdzielczości w klasie FuFu i to właśnie Canon a nie Sony wyprodukował sensor 250 Mpix i pokazał dwa kata temu?
I to wszystko bez konieczności wpadania w panikę i psucia rynku przez wyprzedawanie technologii bez zysków żeby tylko zaistnieć i zdobyć rynek. Co z tego, że Pentax daje dużo i tanio - i tak mało kto go kupuje. Dla Canona Sony, Nikon i Pentax to są psuje rynku... :lol: Jak fotograf ślubny co dostarcza 5000 zdjęć w rawach za 300 pln. :mrgreen:
Potęga i pewność siebie Canona jest tak wielka, że w roku, kiedy Sony deklaruje, że przegoni Canona w sprzedaży sztuk FF w USA, Canon spokojnie z miną mistrza pokera proponuje updatowany model swojego najpopularniejszego korpusu FF z bardzo "wyważonymi'" ficzerami. 4k Jeszcze nie tym razem, AF z recyklingu, a DR może być nawet gorszy niż był..... Podczas gdy konkurencja lansuje głośno DR jako największą swoją przewagę, Canon bezczelnie olewa te fanaberie, chociaż ma technologię. Genialny DualPixel i równie genialny gibany ekran wystarczą. Najwyraźniej Canon uważa, że "nawet nie ma z kim przegrać". Może się okazać, że ma rację.
"Potęga i pewność siebie Canona jest tak wielka [...}"
to już trąci religią...
kurczeblade
27-07-2017, 13:37
Canon jest świadomy dobrej sprzedaży, dlatego celowo blokuje technologie i robi małe przeskoki między nowymi modelami. Firma sobie zdaje sprawę, że ma dużo użytkowników powiązanych z tym systemem, i że cokolwiek wypuszczą to i tak w końcu ludzie przeskoczą na nowy model. Na każdym nowym body będą robić małe poprawki, bo po co większe skoro sprzedaż najlepsza, a jeden na 50 zmieni system to dla nich żadna strata, skoro mogą zarobić krocie na praktycznie tych samych puszkach, nie wkładając dużego budżetu w ulepszanie sprzętu. Dużo osób świadomych kupi ten aparat, bo jest uwiązana optyką, akcesoriami i nie ma kasy na 5dmk4. Dużo nieświadomych osób kupi ten aparat bo to zwykła nowość i logo "Canon" no i pełna klatka. Powinno być odwrotnie, gdy wychodzi coś z małym przeskokiem technologicznym, ludzie powinni zrezygnować z kupowania, sprzedaż powinna spaść, firma powinna zauważyć mniejsze zainteresowanie i w następnym modelu kombinować tak żeby ludzie zachęcali się kupnem nowego lepszego sprzętu, a nie kupno nowości dla samej nowości z leciutkim liftingiem. Ale tak nie będzie, dużo osób się rzuci na nowość i logo. Ja w tym momencie wolałbym podejść rozsądnie do sprawy i kupić 5dmk3 nawet używanego.
Dodam tylko, żeby uniknąć pojazdu że mam obecnie Nikona, a piszę na forum Canona... nie jestem fanbojem żadnej z marki, wcześniej korzystałem z Canona i dobrze wspominam, jeden i drugi system, piszę bez powódek osobistych do systemu :)
Na takim snapshorcie 6d2 moze specka wygrywac z konkurencja. W sumie ma 64 crossy (w srodku ale ma). Amator, czesto tak podchodzi do tematu.
Wg mnie, nawet brak 4K pozwoli tej pusce na dobre wyniki sprzedazy (chodz to karygodne dawac 1080p w 2017).
W sumie ma 64 crossy (w srodku ale ma).
Co z czym zsumowałeś?
Co z czym zsumowałeś?Z pamieci pisalem i nie pamietam ile tego tam ma upakowane. W kazdym razie gestosc jest na poziomie matrycy z d810 ;)
A ja właśnie kupiłem.
Przeszedłem z 1D4.
Macie i się wyżywajcie :D
A ja właśnie kupiłem.
Przeszedłem z 1D4.
Macie i się wyżywajcie :DNa 1dx czy 6d2 ;)
Na 1dx czy 6d2
Gdyby przeszedł na 1DX, to raczej nie byłoby okazji do wyżywania się :mrgreen:
A ja właśnie kupiłem.
Przeszedłem z 1D4.
Macie i się wyżywajcie :DNie no, tym ruchem przegrales zycie. Nawet najlepszy czarownik nie odczaruje tego bledu zakupowego ;)
Gdyby przeszedł na 1DX, to raczej nie byłoby okazji do wyżywania się :mrgreen:
Jeśli chodzi o DR to jest okazja - dopiero 1DX2 ma lepszy DR niż 6DII.
Wyślij RAWy jakiejś kontrastowej sceny na ISO 160 i na wyższym w ciemnicy.
Jeśli chodzi o DR to jest okazja - dopiero 1DX2 ma lepszy DR niż 6DII.
Chodziło mi o to że 1DX ma chyba wszystko lepsze od 1D4/DR również/, więc taka zamiana nie dawałaby okazji do wyżywania się.
6D2 mimo, że ma DR lepszy od 1DX, to parę innych rzeczy ma jednak na istotnie niższym poziomie.
A ja właśnie kupiłem.
Przeszedłem z 1D4.
Macie i się wyżywajcie :D
Witaj
No to pochwal się jak nowe 6DII współpracuje z Twoją magiczną 400-setką.
A tym, którzy chcieliby się wyżywać radzę zobaczyć Twoje zdjęcia. Wtedy nastąpi cisza i konsternacja i będzie wstyd dla wyżywających.
Skromnie zapytam ... dlaczego nie 5D III lub IV?
:-) Pozdrawiam
A tym, którzy chcieliby się wyżywać radzę zobaczyć Twoje zdjęcia. Wtedy nastąpi cisza i konsternacja i będzie wstyd dla wyżywających.
Nie! Nie! Nie! Bez DR szerokiego jak odległość Ziemi do Księżyca nie idzie zrobić dobrego zdjęcia! :mrgreen:
Nie! Nie! Nie! Bez DR szerokiego jak odległość Ziemi do Księżyca nie idzie zrobić dobrego zdjęcia! :mrgreen:
Body to urządzenie o określonych, mierzalnych parametrach technicznych. Jednym z nich jest ten nieszczęsny DR. Dopóki Canon nie umiał zaoferować sensora o parametrach zbliżonych do konkurencji to canonierzy raczej milczeli. Ale od 80D, 1DX2 i 5DIV wiadomo co może sensor DP Canona. Oferowanie czegoś zauważalnie gorszego w puszce za 2k $ może być odebrane jako niezasłużona szykana. Jakie fotki skleci dany użytkownik to jedno ale każdy płaci tą samą kasę bo kupuje konkretne parametry techniczne.
Zdjęć Wam jeszcze nie pokażę, bo zanim pucha do mnie dotrze to pewnie poniedziałek, albo wtorek - mieszkam w PGRze :P
Miałem niedawno w czatowni 6D, zrobiło na mnie dobre wrażenie. Obrazek lepszy niż z mojego 1D4. W nowej 6d2 nie będzie gorzej. Przyda mi się odchylany lcd z w końcu użytecznym AF w trybie lv.
W tym co robię nie mam w zwyczaju ani nie mam potrzeby wyciągania cieni +5ev więc ten problem mnie nie obchodzi.
Kupiłem taniej niż regularna cena, zyskam iso, cały obrazek z mojej 400tki, większa rozdzielczość, poprawi się komfort focenia w czatowniach i innych dziwnych pozycjach dzięki gibanemu ekranowi z AF. 150tys wyzwoleń migawki to dla mnie 10 lat focenia :P
nie deprecjonowałbym korpusów z dużym DR - jeden potrzebuje dużego DR inny 12 klatek na sekundę bo co 12 zdjęcie mu wychodzi i jak zrobi więcej to może coś wybrać - różne są metody fotografów prowadzace do dobrego zdjęcia ale na koniec zostaje zdjęcie, a nie metoda i nikt sie nie zastanawia czy było robione przez dwa tygodnie czy dwie sekundy i czy korpus strzelał jak karabin maszynowy lub czy to był ten jeden naświetlony kadr - liczy się to co widać na zdjęciu :mrgreen:.
a w przypadku 6D2 raczej chodzi o uczucie użytkownika do naszej ulubionej firmy i odpowiedź na zasadnicze pytanie - "kto kawo je....jet" DR to szczegół techniczny, a jak się się jeszcze kiedyś dowiemy np. od twórców MLa że cytując innego użytkownika tego wątku "tak sie komuś ubrdało" to będzie radośnie.
firma oferuje inne korpusy z dużym DR np. 1DX2, 5D4 czy 80D - jest wybór.
Poczekajmy na więcej testów :) już jest w sprzedaży, więc zaraz pojawią się testy. Ja czekam na optyczne.pl :)
I w stu procentach popieram to co napisał Marfot.
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Poczekajmy na więcej testów :) już jest w sprzedaży, więc zaraz pojawią się testy. Ja czekam na optyczne.pl :)
Myślę, ze testy przygotowanych profesjonalnie portali już niewiele wniosą. Cud się nie wydarzy. DR jest lichy i jeżeli jakiś firmware lub software-owa korekta Canona w wywoływaczkach nie dokona cudu to zostanie to co jest :cry:.
Natomiast narasta we mnie nadzieja, że zwykli użytkownicy odkryją pozytywne walory tego body.
Rozpoczęła się wysyłka i sporo pozytywnych reakcji w świecie. Jeśli nie wyjdzie jakieś grube jajo to będzie to jakaś alternatywa na przeczekanie.
Pewnie kupię to body bo ma gibany dotykowy ekranik ale jakiś walor fotograficzny byłby miłym bonusem ;).
Paviarotti
28-07-2017, 22:08
A ja właśnie kupiłem.
Pochwal się jak przyjdzie!
Szczególnie jak rozłożenie i skuteczność AF i obrazek z matrycy :)
Jasne. Dziś wysłali, więc w poniedziałek powinien być, a jakieś foty dziczyzny pewnie wieczorem :)
Natomiast narasta we mnie nadzieja, że zwykli użytkownicy odkryją pozytywne walory tego body.
Do tych zwykłych użytkowników zapewne zaliczą się wszyscy aspirujący do miana astrofotografów, no przynajmniej ci którzy będą chcieli sobie nakręcić jakieś fajne time-lapse z rozgwieżdżonym niebem w roli głównej. Pod poniższym filmikiem zostały wystawione praktycznie same pozytywne komentarze ("Wow! That is amazing!", "impressive . . . !", "woow..beautiful", "Stunning work!", "epic video !" itp. itd.) co raczej nie ma miejsca przy innych filmikach dostępnych na YT poświęconych temu aparatowi.
http://www.youtube.com/watch?v=IBMP7OsmcMc
Miłośniczki selfie z aparatu pełnoklatkowego również nie powinny czuć się zawiedzione. Jeśli na dodatek będą posiadały tak drobne dłonie jak ta chyba sympatyczna dziewczyna z poniższego filmiku to ten aparat będzie dla nich szczytem ergonomii - cała dłoń spoczywa na gripie i jeszcze troszeczkę zapasu zostaje, po prostu bajka.
http://www.youtube.com/watch?v=eeezLCMWt10
Wielbiciele zdjęć krajobrazowych wszelakiego rodzaju zyskają nowe perspektywy (dosłownie).
https://www.youtube.com/watch?v=GaboqfkxkOw
Wszystkie filmiki zostały opublikowane na kanale Canon Australia. Oczywiście w żadnym z nich nie ma ani słowa o zakresie dynamicznym, skupiają się tutaj bardziej na sprzęcie (budowa, funkcje) niż na zdjęciach powstających za jego pomocą.
Miłośnikom korzystania z GPS Canon sprawił miłą niespodziankę (jeśli można to tak w ogóle określić) czyli coś dostępnego do tej pory tylko w modelach 1DX Mark II oraz 5D Mark IV. Wyłapałem to na forum CR.
Canon EOS 6D Mark II Has Begun Shipping (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=33117.msg678254#msg678254)
Page 143 of the manual. The GPS has the two modes the 1DX MKII has, you can set it to always keep GPS connected or have it power down when you turn the power switch off.
U nas to będzie na stronie 221:
https://canon-board.info/imgimported/2017/07/zuo6t5-2.jpg
źródło (http://i63.tinypic.com/zuo6t5.jpg)
Z ciekawych rzeczy wpadł mi jeszcze w oko świetny francuski test wersji przedprodukcyjnej (chociaż pracującej pod firmware takim jak wersja produkcyjna czyli 1.0.2). Co w nim takiego ciekawego?
- dźwięk migawki (niestety mimo najszczerszych chęci nie udało mi się go wysłuchać)
- test stabilizacji w trybie filmowania
- podany czas opóźnienia migawki
- test czasu reakcji AF w słabym świetle w zależności od ilości tego światła oraz techniki ostrzenia (wizjer optyczny lub podgląd Live View)
- test powtarzalności AF w trybie AI SERVO wraz z przykładowymi zdjęciami
Tego chyba na Optyczne.pl nie omówią dlatego ten test jest taki ciekawy.
https://www.focus-numerique.com/reflex/tests/canon-eos-6d-mark-ii-3365.html (oryginalny francuski test)
https://translate.google.pl/translate?sl=auto&tl=en&js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fwww.focus-numerique.com%2Freflex%2Ftests%2Fcanon-eos-6d-mark-ii-3365.html&edit-text=&act=url (oryginalny francuski test przetłumaczony przez Google na język angielski, tutaj nie będą wyświetlały się podklejone filmiki z YT)
W tym modelu aparatu podobno pojawia się po raz pierwszy jakaś nowość? której nie ma żaden inny model aparatu Canona a która może zainteresować filmowców.
A real 1/25 s in video
Until now, Canon SLRs could not go down to a 1/25 sec shutter in video; They were therefore blocked at 1/30 s for a recording in 25p. The 6D Mark II (like the next models, probably) now offers a 1/25 sec shutter closer to the cinema. A small change that should also limit the flicker effects under some lighting.
Pierwsi właściciele 6DII publikują swoje fotki:
6D Mark II Owners Unite! Discuss and post Photos! -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1484128&page=2)
A na Fredmiranda oficjalny wątek rozpoczął RobDickinson (ten, co ukradł RAW-a z 6DII i dał @cgarcia do analizy - od tego zaczęła się burza o lichy DR w 6DII):
Official: 6D Mark II image thread ... - FM Forums (http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1501372)
Pojawiają się też RAWy (lub DNG) z produkcyjnych egzemplarzy:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1501372/1#14124306
Pierwsi właściciele 6DII publikują swoje fotki:
6D Mark II Owners Unite! Discuss and post Photos! -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1484128&page=2)
cienie czorne jak bobo żeby szumy nie wyłaziły (albo to szumy nie wylazły - wstawić co się woli) :mrgreen: - jeśli to wybór fotografa to ok ale jeśli to wybór wymuszony przez sprzęt to jest kupa :) - z mojej perspektywy to ja nawet lubię ciemne (a nawet czasem takie czarniawe) cienie (ale nie takie jak na tych zdjęciach z linku) ale chciałbym mieć wybór - ja zwykle mam ale to wymaga pracy. oczywiście posty jak zwykle - emejzing, looks very good - takie opinie można poczytać też np. o każdym kiszkowatym szkle dowolnej firmy - od opinia internetowa człowieka który słabo rozróżnia co jest emejzing a co emejzing nie jest i wszystko jest dla niego emejzing - podejmowanie decyzji zakupowych na podstawie takich opinii to pomyłka.
ten aparat powinien pozwolić na uzyskanie szczegółów i kontrastu w cieniach i jednocześnie ciemnych czerni nawet przy takim DR jak podobno ma to powinno być możliwe :mrgreen:.
pan.kolega
29-07-2017, 11:39
Z ciekawych rzeczy wpadł mi jeszcze w oko świetny francuski test wersji przedprodukcyjnej (chociaż pracującej pod firmware takim jak wersja produkcyjna czyli 1.0.2). Co w nim takiego ciekawego?
Najciekawsze w tym teście jest to, że monsieur ocenił DR jako zbliżony do 5d4. Może miał niedokastrowany egzemplarz.:confused:
--- Kolejny post ---
cienie czorne jak bobo żeby szumy nie wyłaziły (albo to szumy nie wylazły - wstawić co się woli) :mrgreen: - jeśli to wybór fotografa to ok ale jeśli to wybór wymuszony przez sprzęt to jest kupa :) - z mojej perspektywy to ja nawet lubię ciemne (a nawet czasem takie czarniawe) cienie (ale nie takie jak na tych zdjęciach z linku) ale chciałbym mieć wybór - ja zwykle mam ale to wymaga pracy. oczywiście posty jak zwykle - emejzing, looks very good - takie opinie można poczytać też np. o każdym kiszkowatym szkle dowolnej firmy - od opinia internetowa człowieka który słabo rozróżnia co jest emejzing a co emejzing nie jest i wszystko jest dla niego emejzing - podejmowanie decyzji zakupowych na podstawie takich opinii to pomyłka.
ten aparat powinien pozwolić na uzyskanie szczegółów i kontrastu w cieniach i jednocześnie ciemnych czerni nawet przy takim DR jak podobno ma to powinno być możliwe :mrgreen:.
To, że cienie są czarne na zdjęciach prosto z puszki nic nie znaczy. Ja zawsze miałem wrażenie, że defaultowy kontrast w.np. 6d jest raczej przesadzony, chyba po to, żeby szum nie wychodził na dzień dobry i żeby fotograf cieszył się jak dużo może wyciągnąć z cieni. Może tak właśnie jest naturalnie i tak powinno być, bo to reprezentuje prawdziwy zakres tonalny, ale oko tak nie widzi. Oko widzi jak HDR. Więc zapewne ustawiając w aparacie mniejszy kontrast uzyska się na wyświetlaczu lepszą ocenę końcowego wygłądu typowego zdjęcia po obróbce.
To, że cienie są czarne na zdjęciach prosto z puszki nic nie znaczy. Ja zawsze miałem wrażenie, że defaultowy kontrast w.np. 6d jest raczej przesadzony, chyba po to, żeby szum nie wychodził na dzień dobry i żeby fotograf cieszył się jak dużo może wyciągnąć z cieni. Może tak właśnie jest naturalnie i tak powinno być, bo to reprezentuje prawdziwy zakres tonalny, ale oko tak nie widzi. Oko widzi jak HDR. Więc zapewne ustawiając w aparacie mniejszy kontrast uzyska się na wyświetlaczu lepszą ocenę końcowego wygłądu typowego zdjęcia po obróbce.
od kiedy fotografia ma coś wspólnego z "tak własnie jest naturalnie" i "reprezentuje prawdziwy zakres tonalny" - te poglądy nie wytrzymywały zderzenia z rzeczywistością (znaczy z tym co robiono z fotografią) już 100 lat temu - to pstryki wprost z aparatu? czy obrobione rawy? bo nie doczytałem - jeśli to pstryki z aparatu to sprzęt entry level :mrgeen: powinien zadbać o fotografa bo ten może nie umić. 6D na standadowym ustawieniu (nigdy nie zmieniłem bo robię rawy) robi zupełnie przyzwoite jpegi nawet pod światło i daje radę - wiem bo parę razy próbowałem i nawet byłem lekko zaskoczony.
pan.kolega
29-07-2017, 13:47
od kiedy fotografia ma coś wspólnego z "tak własnie jest naturalnie" i "reprezentuje prawdziwy zakres tonalny" - te poglądy nie wytrzymywały zderzenia z rzeczywistością (znaczy z tym co robiono z fotografią) już 100 lat temu - to pstryki wprost z aparatu? czy obrobione rawy? bo nie doczytałem - jeśli to pstryki z aparatu to sprzęt entry level :mrgeen: powinien zadbać o fotografa bo ten może nie umić. 6D na standadowym ustawieniu (nigdy nie zmieniłem bo robię rawy) robi zupełnie przyzwoite jpegi nawet pod światło i daje radę - wiem bo parę razy próbowałem i nawet byłem lekko zaskoczony.
Ja tu nie zaprezentowałem żadnego poglądu, :roll: więc mój post nie podlega krytyce. 8-) Sam nie jestem pewien czy defaultowe ustawienie w aparacie powinno pokazywać faktyczny wielki contrast naturalny fizycznie (czarne cienie) czy robić hadera w aparacie żeby wyglądało naturalnie dla oka. Dla mnie nie ma znaczenia, bo wszystkie zdjęcia obrabiam, a znam Cnona na tyle, że wiem co pokazuje, a jak jest naprawdę.
"Fotografia" to pojęcie tak szerokie, że trudno powiedzieć z czym ma lub nie ma czegoś wspólnego. Fotografia policyjna sceny zbrodni to też fotografia.;)
"Naturalnie" w sensie fizycznych własności - rzeczywisty zakres tonów może być tak szeroki, że cienie powinny być czarne i to jest "naturalne" z punktu widzenia projektanta aparatu, który pozostawienie robienia hadera uzytkownikowi.
6d nie jest "przyzwoite" w standardowym ustawieniu w sensie porównania z tym jak odbiera się rzeczywistość gołym okiem. Przykład 1: zdjęcie z PKiN ze słońcem dość nisko za plecami. Wychodzi zaskakująco czarny cień PKIN, którego okiem się w ogóle nie dostrzega. Zdjęcie wygląda zupełnie inaczej niż to, co się widzi, ale fizycznie różnica EV między cieniem i światłem jest faktycznie ogromna. Więc z punktu widzenia "rzeczywistości obiektywnej" obrazek jest naturalny, bo pokazuje tę różnicę.
Przykład 2: krajobraz z UWA pokazujący pola po horyzont z cieniem chmury. Okiem ten cień jest ledwo widoczny, na zdjęciu bardzo czarny.
Właśnie dokładnie z powyższych powodów Canon wymyślił ALO (Auto Lighting Optimizer), które zmniejsza contrast żeby obrazek wyglądał bardziej naturalnie dla oka. Oczywiście jak sie robi w rawach nie ma to wielkiego znaczenia poza podglądem i może ułatwieniem dla spieszących się, jak napisane poniżej. Więc nie ma tu absolutnie żadnych kontrowersji.:roll:
"ALO analyses contrast in captured images and modifies both shadows and highlights via tone curve adjustments to minimise loss of detail in contrasty light conditions."
(oczywiście bez ALO żadnej utraty szczegółow nie ma, one w rawie dalej są a ALO je tylko od razu wyciąga, co może zrobić również LR)
"Although ALO is a feature initially found on consumer level products, it is worth experimenting with for professional applications as well. If you are working to deadline it can help reduce the time needed in post-production before sending images to a client or picture desk."
Auto Lighting Optimizer - Canon Professional Network (http://cpn.canon-europe.com/content/education/infobank/digital_camera_features/auto_lighting_optimizer.do)
http://www.youtube.com/watch?v=GNrpuUES3Sw
Dojechał :)
https://canon-board.info/imgimported/2017/07/DSCF2124-1.jpg
źródło (http://dzikiswiat.fotoprzyroda.pl/img/sites/47/DSCF2124.jpg)
łąduję aku i wieczorem w las :)
@KNC wieczór minął, teraz już noc. Jak wrażenia z nowinki ?
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Już piszę :)
Wszystko na plus w porównaniu z 1D4.
Zacznę od początku.
Wizjer czytelniejszy.
W wizjerze dużo ikonek oraz poziomica.
Same czcionki w wizjerze bardziej czytelne.
Bardzo dużo opcji edycji AF, oczywiście nie zgłębiłem ich jeszcze.
Sam AF już na 1 focenie stwierdzam że lepszy. PEwniejszy i bardziej czuły. W trybie LV około 300poł AF i ten AF w końcu działa!
Odgłos lustra i migawki o wiele wiele przyjemniejszy. Tryb cichy nie tylko z nazwy.
Rozdzielczość ekranu zdecydotwanie lepsza, obraz bardziej klarowny i ostry.
Iso gdzięś 1ev lepsze.
EDIT:
6D2, 800mm, f5.6, iso 1600, 1/125s. kadrowane z poziomu do pionu, 11 z 26 mpix
https://canon-board.info/imgimported/2017/07/lis60-1.jpg
źródło (http://dzikiswiat.pl/img/galeria/47/lis-vulpes-vulpes/lis-60.jpg)
Nie może być! 6d II robi zdjęcia! Czyli jednak sprzęt musi być w odpowiednich rękach... Fajny lisek.
Lisek swietny, szczegolnie z tym kwiatkiem w ld.
Ja bym chetnie przeczytal wrazenia posiadacza 6dc.
Eberloth
01-08-2017, 06:45
Ja bym chetnie przeczytal wrazenia posiadacza 6dc.
Ale jak miałby ten właściciel zareagować? Oświadczyć, że ze wstydem wyrzucił swoją puszkę czy zadeklarować, że jego aparatem lisa nie da się sfotografować?
Chciałoby się napisać, że nie ma głupich pytań, ale starasz się mnie wyprowadzić z błędu.
Napiszę więc, abyś nawet Ty zrozumiał.
Taki właściciel miałby napisać co się zmieniło na plus, co ewentualnie na minus, czy jest zadowolony z przesiadki itp.
Chciałoby się napisać, że nie ma głupich pytań, ale starasz się mnie wyprowadzić z błędu.
Napiszę więc, abyś nawet Ty zrozumiał.
Taki właściciel miałby napisać co się zmieniło na plus, co ewentualnie na minus, czy jest zadowolony z przesiadki itp.Przeciez napisal w kontekscie 1d, ktorego ma.
Już piszę :)
Sam AF już na 1 focenie stwierdzam że lepszy. PEwniejszy i bardziej czuły. W trybie LV około 300poł AF i ten AF w końcu działa!
Czyli potwierdzasz to co, o czym piszę na forum od dawna. Dożyliśmy czasów, w których korpus z najniższej półki (800d) ma lepszy AF od korpusu z najwyższej półki z przed kilku lat (1d4). O cenach nie wspomnę. W jednym (wg Canona) 1d4 powinien być jednak lepszy od 6d2. Szybciej powinien rozkręcać AF Twojej 400-tki we wstępnej fazie ostrzenia. Różnica ta powinna być najbardziej widoczna w momencie przeostrzania z MFD w kierunku nieskończoności lub na odwrót.
Nie wiem co w tym dziwnego.
Między 1D4 a 6D2 jest długi szmat czasu, powstalo wiele nowych AF rozwiązań, dziwne byłoby gdyby AF był gorszy. Trzeba się cieszyć że teraz w entry level 6d2 mamy lepszy AF.
Przeciez napisal w kontekscie 1d, ktorego ma.
A ja napisałem, że chętnie przeczytam wrażenia z przesiadki z 6dc osoby, która miała model 6d, a wymieniła go na 6d2. Czy to jest aż takie skomplikowane?
A jakie ma znaczenie "wrażenie kogoś tam" ? Zakładasz, że oczekiwania dwóch różnych osób są takie same ? A w kontekście jakiego typu fotografii oczekujesz odpowiedzi ? A jakie ma znaczenie taka informacja, jeżeli dla takiej osoby mają znaczenie tylko cyferki na jakimś portalu (np. DXO) ?
Jestem ciekawy opinii użytkowników. Nie wiedziałem, że to źle. Może w takim razie wrażenia z porównania 1d4 trzeba wykasować?
RobertON
01-08-2017, 13:54
Jestem ciekawy opinii użytkowników.
Także jestem ciekaw opinii. Bo jakoś same cyferki z wykresami mnie nie do końca przekonują.
Ale zawsze coś z czymś warto porównać.
Photographic Dynamic Range versus ISO Setting (http://photonstophotos.net/Charts/PDR.htm)
Jestem ciekawy opinii użytkowników. Nie wiedziałem, że to źle. Może w takim razie wrażenia z porównania 1d4 trzeba wykasować?
Nie chodzi o to czy źle czy nie, będziesz miał dwóch typów, jeden będzie zadowolony, drugi nie, jaki wniosek będziesz miał z tego ?
Że wiele zależy od argumentacji.
http://www.youtube.com/watch?v=GNrpuUES3Sw
No C6DII wyglada w porownaniu z C5DIV niestety duzo gorzej jesli chodzi o dynamike tonalna a mieli zdaje sie zwykly egzemplarz a nie przedprodukcyjny.
No C6DII wyglada w porownaniu z C5DIV niestety duzo gorzej jesli chodzi o dynamike tonalna a mieli zdaje sie zwykly egzemplarz a nie przedprodukcyjny.Canon odrobil lekcje i juz nie powtorzy sie "pomylka" 6D vs 5D3 (chodz to pewnie tylko software ktory ogranicza nowe 6'ki).
Mam nadzieje, ze seria 1 wydawana co 4-5 lat nie bedzie wyznacznikiem jakosci matrycy ;).
https://www.youtube.com/watch?v=W68Qag7zYK0
dlaczego Robert Woźniak z Canona mowi, ze technologia matrycy w 6d jest taka jak w 5d m4, 80d - i ma poprawiony DR? (mowi o tym w 4:40)
https://www.youtube.com/watch?v=W68Qag7zYK0
dlaczego Robert Woźniak z Canona mowi, ze technologia matrycy w 6d jest taka jak w 5d m4, 80d - i ma poprawiony DR? (mowi o tym w 4:40)
Jeżeli technologia jest ta sama to znaczyłoby tylko, że przetworniki AD są w waflu. Matryca taka ma potencjalnie lepszy DR.
Stąd powszechne staje się podejrzenie, że Canon przyciął sofwareowo możliwości tego sensora.
Każdy może sobie sprawdzić, że na niskim ISO jest kicha. RAWów już jest sporo, z różnych egzemplarzy.
Ja pooglądałem sobie kilkadziesiąt bardzo kontrastowych RAWów z puszek: 6DII, 6D, 5DIV, D750, D810. Wywołałem je w LR: Highlihgt -100/Shadow +100, exposure +1,5 EV.
Szumy w cieniach 6DII są agresywne, wyraźne. Podobać to się nie może. To nie jest żadna wygłupna obróbka tylko dosyć standardowy zabieg w kontrastowych scenach.
Oczywiście do Nikonów nie ma porównania ale nawet w stosunku do 5DII te cienie są kiepskie. No nie ma bandingu.
Na wysokim ISO takie amatorskie porównywanie jest już trudne. Może tam 6DII ma jakieś przewagi w DR i o tym mówi gościu z Canona.
nie ograniam tego. jesli wszystkie te aparaty maja matryce w tej samej technologii, to czemu tylko 6d m2 ma gorsze wyniki na niskim ISO. nie chce sie wierzyc, ze przycieli to softem.
Jeżeli technologia jest ta sama to znaczyłoby tylko, że przetworniki AD są w waflu. Matryca taka ma potencjalnie lepszy DR.
Stąd powszechne staje się podejrzenie, że Canon przyciął sofwareowo możliwości tego sensora.
....
A mamy wiedzę jak wykorzystują te matryce takie aplikacje jak LR ?
Jak chce ktoś robić testy powinien używać softu producenta kompatybilnego z danym aparatem.
nie ograniam tego. jesli wszystkie te aparaty maja matryce w tej samej technologii, to czemu tylko 6d m2 ma gorsze wyniki na niskim ISO. nie chce sie wierzyc, ze przycieli to softem.
Wg DxO M5 i M6 mają DR gorszy od 80D o ok. 0.6-0.8 EV na niskim ISO. A było przekonanie, że to ta sama matryca. Coś tam można zaingerować.
piszczal
03-08-2017, 06:25
Pan Robert z Canon sam nie wierzył w to co mówi. Bardzo niespójny przekaz w sferze werbalnej i niewerbalnej.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Wg DxO M5 i M6 mają DR gorszy od 80D o ok. 0.6-0.8 EV na niskim ISO. A było przekonanie, że to ta sama matryca. Coś tam można zaingerować.
Domyślam się, że M5 i M6 matryca została przystosowana do szybszego odczytu ze względu na konieczność współpracy z EVF i stąd wspomniana różnica.
Co do 6d2, to wytłumaczenie tej (nie bójmy się nazwać po imieniu) hecy póki co nie jest mi znane.
Pan Robert z Canon sam nie wierzył w to co mówi. Bardzo niespójny przekaz w sferze werbalnej i niewerbalnej.
hah, nie wiem czy tak jest ale jak ogladalem to myslalem, "jak klamiesz to patrz w oczy a nie spuszczaj wzrok"
Również uważam, że jest to ograniczenie programowe. 6D zbyt dobrze się sprzedawał, więc następca musiał być wyraźnie słabszy w jednym z ważniejszych parametrów od 5d4, żeby różnica w cenie była "uzasadniona".
Na szczęście mój 6dc działa i pozostanie w torbie na dłużej.
Jeśli to ograniczenie programowe to jest szansa że goście od MLa to potwierdzą, a może nawet zrobią mniej lub bardziej kulawe obejście - osobiście nadal nie mogę w to uwierzyć, w odsmażonego kotleta w starej technologii jestem zdolny uwierzyć ale w takie coś nie, film na youtubie pokazuje że papier wszystko zniesie.
Z drugiej strony może to dobrze bo miałbym parcie na zakup, a gibany ekranik mi się wyjątkowo nie podoba :mrgreen: (wytrzymałbym taki góra dół) - oczywiście ten korpus będzie robił fantastyczne zdjęcia podobnie jak 6D clasic robi fantastyczne zdjęcia bo to podobne korpusy są czyli ten nowy jest już przestarzały - ale w niektórych zastosowaniach np. sport może się okazać znacznie lepszy. Przy takiej cenie nic nie uzasadnia ruchu z programowym ograniczeniem matrycy - jeśli coś takiego jest to pomysłodawca powinien postąpić jak prawdziwy samuraj.
pan.kolega
03-08-2017, 10:17
Ciekawe jak Nikon uzasadnił D5, który pojawił się w zeszłym roku i który ma DR (na wykresach) bardzo podobne do 5D2, 6D, 5d3, 6d2. A przecież mieli technologię...
Jakoś tak się składa, że kiedy matryca ma lepsze DR na niskich ISO, to ma gorsze na wysokich.
Wystarczy zapomnieć o ISO mniejszych niż 800 i wtedy praktycznie nie ma się co martwić, że ktoś ma dłuższe DR... :mrgreen: 8-)
^^
Nie uzasadniał, ponoć to kłamstwo, że ktoś ten aparat kupował bo bez DR jak z Ziemi na Marsa nemůže být ;)
Było 6d, teraz jest już 6dc (classic) a już niedługo jako 6dc (cult) ;)
Ciekawe jak Nikon uzasadnił D5, który pojawił się w zeszłym roku i który ma DR (na wykresach) bardzo podobne do 5D2, 6D, 5d3, 6d2. A przecież mieli technologię...
Jakoś tak się składa, że kiedy matryca ma lepsze DR na niskich ISO, to ma gorsze na wysokich.
Wystarczy zapomnieć o ISO mniejszych niż 800 i wtedy praktycznie nie ma się co martwić, że ktoś ma dłuższe DR... :mrgreen: 8-)
i to tyle na temat DR.
Focenie w zakresie iso 100-200 to raczej wąskie grono odbiorców. Ja w każdym bądź razie wykonuje zdjęcia przy takich wartościach iso w skali promilowej.
Choć celowe obniżanie tego zakresu przez canona to jak bicie nas po twarzy...
wprowadźmy jakąś logikę w nasze rozważania - 6DII ma gorsze DR (od 6D classic) i na niskim ISO i na wysokim ISO więc gdzie ten DR odpłynął (znaczy polepszył się) bo nie widzę żeby na wysokie ISO - DR 6DII jest odrobinę słabszy od DR 6D classic na każdym ISO - na niskim ISO obie 6 są słabsze o (prawie) 2EV od DR 5DIV - coś tego DRa ogranicza albo technologia albo software - ale na pewno nie jest tak że się pogorszyło na niskim a polepszyło na wysokim - to nie ten przypadek.
--- Kolejny post ---
moim zdaniem z m6 jest ok wykres DR jest linią prostą i nie zagina się na niskich iso 0.5 eV a może mniej to nie tragedia
--- Kolejny post ---
^^
Było 6d, teraz jest już 6dc (classic) a już niedługo jako 6dc (cult) ;)
będzie bo 6D classic to rewelacyjny korpus jest :mrgreen:
--- Kolejny post ---
i to tyle na temat DR.
Focenie w zakresie iso 100-200 to raczej wąskie grono odbiorców. Ja w każdym bądź razie wykonuje zdjęcia przy takich wartościach iso w skali promilowej.
Choć celowe obniżanie tego zakresu przez canona to jak bicie nas po twarzy...
A ja pewnie z 70% robię na iso 100, a czasem robię na iso 50 i uważam że to podstawowy zakres dla tego typu korpusu jak 6D i optowałbym za natywnym ISO 50 - niskie lub wysokie ISO jest używane zwykle przez tych co wiedzą co robią i dlaczego tak robią - z wysokim ISO na 6D nigdy nie było problemów.
Nie rozumiem tego classic przy 5 i 6d. Jesli ktos pisze 6D to nie ma na mysli 6D2. Rozumiem, ze niektorzy maja z tym problem i dla nich zwykle 6D nie ma racji bytu. Jesli tak jest moze napiszcie petycje do Canona z prozba o rebrand 6D co 6Dc.
Cóż, ja też większość zdjęć robię na iso <400.
Cóż, ja też większość zdjęć robię na iso <400.
I zawsze naświetlasz na światła aby wyciągać cienie ?
--- Kolejny post ---
Nie rozumiem tego classic przy 5 i 6d. Jesli ktos pisze 6D to nie ma na mysli 6D2. Rozumiem, ze niektorzy maja z tym problem i dla nich zwykle 6D nie ma racji bytu. Jesli tak jest moze napiszcie petycje do Canona z prozba o rebrand 6D co 6Dc.
Tak, bo classic to magia, ale odchodzi do lamusa powoli na rzecz topki z DxO :) Czasy się zmieniają.
Przepraszam, miało być "DR i topki" z DxO.
Nie zawsze, ale wolę wyciągać cienie niż gasić przepały.
I zawsze naświetlasz na światła aby wyciągać cienie ? (...)
A to jest jakieś inne wyjście? W światłach masz max 1 EV a w cieniach ok 2-3 EV (nawet 4 można próbować na 6D I)
A to jest jakieś inne wyjście? W światłach masz max 1 EV a w cieniach ok 2-3 EV (nawet 4 można próbować na 6D I)
A np. filtry połówkowe ? A zapomniałem, że jak zdjęcia to tylko kotlety. Sorki :)
pan.kolega
03-08-2017, 17:47
wprowadźmy jakąś logikę w nasze rozważania - 6DII ma gorsze DR (od 6D classic) i na niskim ISO i na wysokim ISO więc gdzie ten DR odpłynął (znaczy polepszył się) bo nie widzę żeby na wysokie ISO - DR 6DII jest odrobinę słabszy od DR 6D classic na każdym ISO - na niskim ISO obie 6 są słabsze o (prawie) 2EV od DR 5DIV - coś tego DRa ogranicza albo technologia albo software - ale na pewno nie jest tak że się pogorszyło na niskim a polepszyło na wysokim - to nie ten przypadek.
Może na inne wykresy patrzymy (bo nie mam tu na myśli co ktoś czymś jakoś wyciągnął z jakiegoś rawa, tylko te nieszczęsne wykresy). Ja widzę 6d i 6d2 identyczne na wysokich, a 5d2 gorsze od obu. W Canonie tego nie widać tak jak w Nikonie, ale na wysokich iso D5 bije D810 o ponad 1ev i jest również lepszy od d750. Oczywiście szum na wyokich iso jest funkcją wielkości piksela, co oznacza, że Canonowi udało się jakoś pomniejszać piksele bez pogorszenia DR (patrz 5dsr).
A np. filtry połówkowe ? A zapomniałem, że jak zdjęcia to tylko kotlety. Sorki :)
Bo filtry połówkowe automatycznie wykrywają przepały i maskują tylko te miejsca prześwietlone :lol:
Może na inne wykresy patrzymy (bo nie mam tu na myśli co ktoś czymś jakoś wyciągnął z jakiegoś rawa, tylko te nieszczęsne wykresy). Ja widzę 6d i 6d2 identyczne na wysokich, a 5d2 gorsze od obu. W Canonie tego nie widać tak jak w Nikonie, ale na wysokich iso D5 bije D810 o ponad 1ev i jest również lepszy od d750. Oczywiście szum na wyokich iso jest funkcją wielkości piksela, co oznacza, że Canonowi udało się jakoś pomniejszać piksele bez pogorszenia DR (patrz 5dsr).
ok - ja miałem na mysli te wykresy na których "coś ktoś czymś i z jakiegoś rawa" :) link parę postów wyżej - poproszę o linka do tych innych
dla uproszczenia dyskusji na tych wykresach co je oglądam można przyjąć (w uproszczeniu, np. z dokładnoscia do 0.25EV) że DR 6D i 6DII jest taki sam i na niskich i na wysokich iso (wykresy prawie się pokrywają) - czy masz jakiś wykres pokazujący przewagę 6DII na wysokim iso? różnica 26 czy 20 mpixeli niestety mnie nie przekonuje (że niby sie polepszyło ale mepapiksele pogorszyły i wyszło na to samo) - nie nie nie - popatrz na wykres 5DIV megapikseli jeszcze więcej różnica na niskim iso to masakra, a na wysokim nie widać żeby było gorzej - i tak ma wyglądać wykres 6DII - a nawet jeszcze lepiej :mrgreen: bo korpus nowszy i megapikseli mniej :mrgreen:
na takim wykresie ważne jest utrzymanie liniowości na niskim iso i tu widać że nawet 5D4 do konkurencji nadal troche brakuje a 6D czy 6DII wypadaj nieźle ale tylko w porónaniu z innymi produktami canona - konkurencja w tym temacie je zjada - co oczywiście i na szczeście nie powoduje że konkurencja zrobi lepsze zdjęcia to tylko jeden z technicznych aspektów czasem istotny czasem nieistotny - w przypadku 6DII oczekiwałem postępu podobnego jak w 5DIV bo to załatwia zmiana technologii więc albo technologia sensora 6DII jest stara albo się komuś coś ubrdało - zaczynam się zbliżać do poglądu że sie komuś coś ubrdało i teraz będzie szedł w zaparte.
stawiam że korpus będzie się cieszył ogromnym powodzeniem, canon już ponoć nie nadąża z produkcją, dobra opinia 6D jest tutaj kluczowa - to będzie niezły korpus ale niestety z odgrzewanym kotletem - ja nie tego oczekiwałem.
Odpowiedz juz padla. Nie zawsze horyzont jest prosty.
pan.kolega
03-08-2017, 22:22
ok - ja miałem na mysli te wykresy na których "coś ktoś czymś i z jakiegoś rawa" :) link parę postów wyżej - poproszę o linka do tych innych
dla uproszczenia dyskusji na tych wykresach co je oglądam można przyjąć (w uproszczeniu, np. z dokładnoscia do 0.25EV) że DR 6D i 6DII jest taki sam i na niskich i na wysokich iso (wykresy prawie się pokrywają) - czy masz jakiś wykres pokazujący przewagę 6DII na wysokim iso? różnica 26 czy 20 mpixeli niestety mnie nie przekonuje (że niby sie polepszyło ale mepapiksele pogorszyły i wyszło na to samo) - nie nie nie - popatrz na wykres 5DIV megapikseli jeszcze więcej różnica na niskim iso to masakra, a na wysokim nie widać żeby było gorzej - i tak ma wyglądać wykres 6DII - a nawet jeszcze lepiej :mrgreen: bo korpus nowszy i megapikseli mniej :mrgreen:
na takim wykresie ważne jest utrzymanie liniowości na niskim iso i tu widać że nawet 5D4 do konkurencji nadal troche brakuje a 6D czy 6DII wypadaj nieźle ale tylko w porónaniu z innymi produktami canona - konkurencja w tym temacie je zjada - co oczywiście i na szczeście nie powoduje że konkurencja zrobi lepsze zdjęcia to tylko jeden z technicznych aspektów czasem istotny czasem nieistotny - w przypadku 6DII oczekiwałem postępu podobnego jak w 5DIV bo to załatwia zmiana technologii więc albo technologia sensora 6DII jest stara albo się komuś coś ubrdało - zaczynam się zbliżać do poglądu że sie komuś coś ubrdało i teraz będzie szedł w zaparte.
stawiam że korpus będzie się cieszył ogromnym powodzeniem, canon już ponoć nie nadąża z produkcją, dobra opinia 6D jest tutaj kluczowa - to będzie niezły korpus ale niestety z odgrzewanym kotletem - ja nie tego oczekiwałem.
No więc patrzymy na te same wykresy. Przez "ktoś coś czymś z jakiegoś rawa" rozumiem naoczną ocenę kaszanki z wyciągania cieni w jakiejś wywoływarce To jest co innego, bo pomiar DR opiera się na pomiarze szumu, a ocena szumu do tych wykresów jest kompletnie automatyczna i bardzo prymitywna - organoleptycznie szumy reprezentowane tą samą cyferką mogą się bardzo różnić. Choćby bandingiem.
To co piszesz piwyżej to wszystko prawda, ale wyświetl sobie Ideal FF/FX na tym wykresie i porównaj. Okaże się, że ten tragiczny D5 miażdży wszystko inne DRem na wysokich iso bo jest prawie idealny. Mimo, że na niskim iso upada tak nisko jak Canony sprzed wielu lat. Jeszcze Sony a7rii i a9 Mają przodujące DR na wysokich iso choć też nie są mistrzami niskiego iso.
Więc żeby Canona można było bez wahania poklepać po plecach, 6dii powinien mieć to co już ma plus matrycę 5d4, 4k, dwa sloty, więcej magnezu i szerszy rozstaw AF. Właściwie mógłby to być 5d4 U+ czyli wersja dla ubogich różniąca się tylko ceną (najlepiej równą dzisiejszej cenie 6d) i gibanym ekranem dla zaznaczenia, że to sorzęt entry level.:p
A serio - czym powinien się różnić 6dii od 5d4 żeby było "uczciwie? "
Ja też spodziewałem się wzrostu DR, ale nie wydaje mi się, że muszę kupować każdego kolejnego "nastęocę". Telewizor mam sprzed lat i oczywiście nie śledziłem ile nowych lepszych nadtępców pokazywało się co roku od tego czasu. To samo z samochodami. Jak poczuję, że 6d jest przestarzały to raczej będę patrzył w górę, a nie na "następcę". Już zbieram pieniądze......(gdyby jeszcze nie wiązało się to z nieuchronnym przyrostem masy i rozmiarów czyli gorszą ergonomią niestety...:o....)
--- Kolejny post ---
Ciekawe jest też porównanie Canona 5d3 z Nikonem Df. Matryca Nikona ma o tyle samo więcej DR na niskich ISO o ile Canona ma więcej na wysokich. Która jest lepsiejsza? Zależy dla kogo.
... automatycznie ...
No tak, podejście ala "zielony kwadracik".
--- Kolejny post ---
...
...
Może powinien być 2x lepszy od 5dIV i 2x tańszy ... (?) :confused:
:)
No tak, podejście ala "zielony kwadracik".
Bo 7 nakręconych filtrów za za parę tysi automatycznie wykopie fotę na poziomy co najmniej mistycznego artyzmu ;)
Sukcesów życzę i zazdroszczę czasu 8-)
no na pewno nie DR matrycy - 6DII ma mniejszą rozdzielczość powinien mieć lepszy DR niż 5DIV tego sie spodziewamy kupując aktualny produkt, tego się spodziewam kupując właśnie wchodzącą lustrzanke z pelnoklatkową matrycą, tak zachowują się produkty konkurencji i nie ma nic dziwnego w takich oczekiwaniach - jeśli zamawiasz schabowego to oczekujesz dzisiaj zrobionego schabowego a nie odgrzewanego z wczoraj.
ale jeśli firma będzie reklamowac produkt jako "entry level z przestrzałą technologią matrycy" lub jako "upgrade wszystkiego oprócz technologii matrycy" albo "ograniczylismy DR bo uważamy (czytaj komuś się ubrdało) że w produkcie entry level powinien byc mniejszy niż niż w pro" to też będzie w porządku - rynek na podstawie obiektywnych informacji zdecyduje czy jest popyt na taki produkt za taką cenę
a różnic między 5DIV a 6DII z mojego punktu widzenia jest zupełnie sporo - obudowa, wizjer, dwie karty, 4K, rozdzielczość matrycy, AF, rozłożenie punktów AF, sterowanie, brak gibanego ekranika (dla mnie zaleta) i pewnie jeszcze parę innych rzeczy - ale widocznie ktoś uznał że jeszcze za mało
podobnie jak ty postanowiłem zaczekać na produkt o bardziej odpowiedniej dla mnie specyfikacji - oczywiście naszej ulubionej firmy bo lubię produkty naszej ulubionej firmy (np. doskonały 6D classic) i (parę dni temu) kupiłem kolejny obiektyw :)oczywiście naszej ulubionej firmy
pan.kolega
04-08-2017, 00:48
a różnic między 5DIV a 6DII z mojego punktu widzenia jest zupełnie sporo - obudowa, wizjer, dwie karty, 4K, rozdzielczość matrycy, AF, rozłożenie punktów AF, sterowanie, brak gibanego ekranika (dla mnie zaleta) i pewnie jeszcze parę innych rzeczy - ale widocznie ktoś uznał że jeszcze za mało
No właśnie, z Twojego punktu widzenia akurat liczy się DR, ale w tych linkach powyżej do recenzji różnych gwiazd youtube krytykowane są, i to ostro, dokładnie wszystkie z tych różnic jako kompletnie dyskwalifikujące : WTF Canon? 2017 i nie ma 4k? :twisted: WTF Canon, nie ma drugiej karty? :twisted: WTF tylko te nieistotne 6 megapikseli dodali (żadna różnica) a do 5d4 brakuje jeszcze tych bardzo istotnych 4 (przepaść) :D No i to tandetne wykonanie w porównaniu... Plastik, brak dżoja.....Żarty jakieś......też jestem zawiedziony bo liczyłem na 5d4 tylko lepsze i o wieeele tańsze....;)
nie ma się co ekscytować ja zawsze twierdziłem że dla mnie liczy się obrazek (stąd DR jest dla mnie istotnym parametrem, ale nie tak istotnym aby z jego powodu zmieniać system, z DR 6D jakoś lepiej lub gorzej sobie radzę) a nie ilość pokręteł na korpusie - dwie karty mi niepotrzebne, nie filmuję (ale brak 4K mnie śmieszy i zadziwia, sam bym tego nie wymyślił) i miałem już gorzej wykonane korpusy, megapiksele przyjmuję jakie są, są małe dobrze, są duże drugie dobrze - ja jestem generalnie bezproblemowy - może kupię 5DIV, a może coś innego i jeszcze nie wiem kiedy :mrgreen: - zobaczymy - te no jak im tam bezlusterkowce (nie cierpię dźwięku trzykrotnie otwieranej migawki na jedno zdjęcie) są ponoć przyszłością ludzkości - może trzeba się wstrzymać z zakupami :mrgreen:.
i nadal podtrzymuję opinię że oczekiwanie nowej (z technologia pokazaną we wszystkich segmentach producenta) technologicznie matrycy w nowym pełnoklatkowym korpusie (taki korpus nie jest odgrzewany co rok) to norma i standard - jeśli ktoś uważa inaczej to ma skrzywione myślenie ;)
Bo 7 nakręconych filtrów za za parę tysi automatycznie wykopie fotę na poziomy co najmniej mistycznego artyzmu ;)
Sukcesów życzę i zazdroszczę czasu 8-)
Czas pojęcie względne.
Fakt, ciekawe że nie przeszkadza koledze (nie narzeka) że trzeba te zdjęcia (RAWY)jeszcze poobrabiać jakimś softem, darmowym czy płatnym jak kto woli, że się samo (automatycznie) nic nie robi tak jak powinno być. W ogóle ta technologia to do bani jest. Chyba dowolny w miarę nowy telefon spełni tak wygórowane oczekiwania, po co się pchać w lustro, chyba tylko po to aby narzekać ?
Czas pojęcie względne.
Fakt, ciekawe że nie przeszkadza koledze (nie narzeka) że trzeba te zdjęcia (RAWY)jeszcze poobrabiać jakimś softem, darmowym czy płatnym jak kto woli, że się samo (automatycznie) nic nie robi tak jak powinno być. W ogóle ta technologia to do bani jest. Chyba dowolny w miarę nowy telefon spełni tak wygórowane oczekiwania, po co się pchać w lustro, chyba tylko po to aby narzekać ?
Ja czasem aparatem zarabiam (nie tylko na kotlecie)więc liczy się dla mnie czas i jakość efektu końcowego. Poza tym DR to nie tylko zdjęcia ale i film który też czasem popełnię. Nie mówiąc o tym, że nie lubię płacić coraz więcej pieniędzy za coraz gorsze narzędzia, ale co kto lubi.
Pozdrawiam
piszczal
04-08-2017, 13:52
Wrażenia z trzymania w ręku i bawieniu się przez chwilę 6d2 nie są najlepsze. Jakoś nie mogę się przyzwyczaić do gibanego ekranu. Sprawia wrażenie delikatności i nie bardzo wyobrażam sobie, że mógłbym robić zdjęcia z pełnym wykorzystaniem tego ekranu. Kolejny plus prywatnie daję dla 5d4.
AF faktycznie lepszy niż w mojej 6d. :)
Wrażenia z trzymania w ręku i bawieniu się przez chwilę 6d2 nie są najlepsze. Jakoś nie mogę się przyzwyczaić do gibanego ekranu. Sprawia wrażenie delikatności i nie bardzo wyobrażam sobie, że mógłbym robić zdjęcia z pełnym wykorzystaniem tego ekranu. Kolejny plus prywatnie daję dla 5d4.
AF faktycznie lepszy niż w mojej 6d. :)
Canon robi te gibane LCD dobrze ponad 10 lat już i nie ma z nimi problemów (dobrze zaprojektowane i wykonane).
Ciekawe gdzie się pochowali narzekacze na brak gibanego ekranu ? W sumie smutne, jak dostaniesz coś na co narzekasz, to potem nachodzi jakaś pustka i trzeba poszukać nowego powodu do narzekania. Dlatego Canon dobrze wie co robi, bo jakby dostali wszystko od razu ... ech :)
piszczal
04-08-2017, 15:01
Canon robi te gibane LCD dobrze ponad 10 lat już i nie ma z nimi problemów (dobrze zaprojektowane i wykonane).
Tak pewnie jest. Po prostu nie miałem do tej pory kontaktu z takim ustrojstwem. [emoji846]
Były już w 2004, sam miałem A610, potem a630. Kompakty bez takiego ekranu to porażka. A w lustrze też na pewno sie przyda.
W 60D po 100tys ekran giba się jak nowy, brakuje mi w 6d gibanego ekranu
--- Kolejny post ---
Tak pewnie jest. Po prostu nie miałem do tej pory kontaktu z takim ustrojstwem. [emoji846]
Tez miałem obiekcje ale bardzo często się przydaje
nie miałem obiekcji, wybawienie od bólu pleców, nóg i tyłka :P
Siedzę sobie wygodnie, aparat nad samą ziemią, nad siatką maskującą sobie obserwuję teren. Nie muszę leżeć w wodzie czy mokrej trawie by uzyskać niską perspektywę. Podczas kilkugodzinnych zasiadek jest to ogromne zbawienie.
Ja jestem narzekaczem. 6d mk2 to dla mnie niemal ideał. Gibany ekran + Dual Pixel AF i nic więcej naprawdę nie potrzebuję do szczęścia. 5d4 nie leżał od samego początku w kręgu moich zainteresowań.
5d4 nie leżał od samego początku w kręgu moich zainteresowań.
bo...??????
Bo nie ma gibanego ekranu.
Bo nie ma gibanego ekranu.
przyjmuje do wiadmomosci... ale nie rozumiem :D
Ja jestem narzekaczem. 6d mk2 to dla mnie niemal ideał. Gibany ekran + Dual Pixel AF i nic więcej naprawdę nie potrzebuję do szczęścia. 5d4 nie leżał od samego początku w kręgu moich zainteresowań.
Czemu niemal?
Czemu niemal?
Bo mógłby mieć 1/8000 albo ISO 50 :)
Sony się nie sprawdza? Chyba używałeś a7 2?
Sony nie ma gibanego ekranu :D
pan.kolega
07-08-2017, 05:59
Właśnie rozmawiałem z Maedą na ten temat, trochę go zrugałem za to ISO 50.
Zgodził się zdalnie uaktywnić ISO 50 we wszystkich egzemplarzach sprzedanych i niesprzedanych na całym świecie.:p
Niestety nic nie mógł już zrobić w sprawie 1/8000.:cry:
Pochwalił się też, že mimo nieznacznego spadku sprzedaży w sektorze "imaging system" w drugim kwartale w stosunku do ubiegłego roku, zysk wzrósł, bo zysk jako procent sprzedaży wzrósł z ok 15% do 17%. Wszyscy fani Canona się z tego cieszą.
Poza tym, tempo kurczenia się rynku aparatów z wymmiennym szkłem w krajach rozwiniętych spada. A w krajach rozwijających się nigdy się nie kurczyło.
Taki ekran jak sony nie jest gibany czyli 360st, tylko uchylany, nie wiem czemu nie moga wreszcie zrobic go porzadnie.
Na ile w reportażu sprawdza się DP AF (servo)?
Zastanawiam się też nad tym gibanym ekranem w takich sytuacjach. Od paru lat korzystam z nex 5n i bardzo sobie chwalę komfort pracy zerkając przez "kominek" ale tutaj jest ekran gibany i obawiam się że to nie będzie to samo.
Sony się nie sprawdza? Chyba używałeś a7 2?
No właśnie Sony się sprawdza, ale wolę poręczność, gabaryty i baterię z lustrzanki ;)
Dojechał :)
http://dzikiswiat.fotoprzyroda.pl/img/sites/47/DSCF2124.jpg
kurdeniewiemco 30 lipca 2017, 23:31
A ja kupiłem :P
Ze względu na lepsze iso niż w moim 1D4
Ze względu na gibany ekranik
Ze względu na AF w trybie LV
Ze względu na FF
8600 za 6d2 byłem w stanie jeszcze przełknąć, a 14tys za 5d4 to już ponad moje siły.
Źródło: Canon EOS 6D Mark II - zdjęcia przykładowe - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/11303-news-Canon_EOS_6D_Mark_II_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html)
Jakim cudem kupiłeś ten model w takiej cenie skoro cena aktualnie obowiązująca w niektórych sklepach z autoryzacją Canona wynosi 9299 zł (100 zł mniej niż w zeszłym tygodniu) czyli jest w zaokrągleniu do pełnych zł o 700 zł wyższa? Ciężko mi będzie uwierzyć że ktoś Tobie zszedł o tyle z ceny. W tym roku kupowałem 5D Mark IV (potem go odesłałem z powrotem do sprzedawcy ale to już inna historia) i próbowałem się dowiedzieć w innym sklepie na ile by mi zeszli z ceny 5D Mark III i z tego co pamiętam rabaty kręciły się w widełkach 100-250 zł.
Właściwie to miałbym do Ciebie jeszcze ze dwa pytania ale ponieważ u Ciebie aparat jest raczej dopełnieniem obiektywu a nie odwrotnie więc może być Tobie ciężko na nie odpowiedzieć.
1. Czy często kciuk ląduje na przycisku START/STOP przez co niechcący w nieodpowiednim momencie może zostać uruchomiony tryb Live View? Mówi o tym Chris z TheCameraStoreTV we fragmencie filmiku zaczynającym się od 4:39 http://www.youtube.com/watch?v=GNrpuUES3Sw
2. Czy jak już się ułoży rękę na gripie to czy często krawędź kciuka ląduje na przycisku [Q] i go cały czas wciska? U mnie w 5DS jest to przycisk nieaktywny czyli nie da się nim wybudzić aparatu z trybu uśpienia, mam nadzieję że tak samo jest w 6D Mark II.
Różnica musi być odczuwalna ponieważ podobnie jak w 5D Mark IV Canon zawęził miejsce na kciuk przez co te aparaty nie leżą już tak fajnie w ręce jak ich poprzednie modele.
https://canon-board.info/imgimported/2017/08/o586f4-1.jpg
źródło (http://i63.tinypic.com/o586f4.jpg)
The-Digital-Picture.com
Podobno menu tego modelu aparatu bardzo wolno się załącza po wciśnięciu przycisku MENU przy wybudzaniu aparatu ze stanu uśpienia.
Podobno cicha migawka nie jest taka cicha jak w 6D. Dźwięk migawki 6D Mark II w różnych trybach można sobie odsłuchać tutaj http://www.youtube.com/watch?v=PJXTe1of-oQ
Niestety nie posiadam odnośników do źródeł bo zapomniałem je zapisać, to były wypowiedzi opublikowane albo pod jakimiś filmikami z YT albo na forum CR.
W niektórych specyficznych przypadkach może pojawić się na ekranie wyświetlacza komunikat "Error Message 70" czyli używając czytnika kodów EOS Error codes and messages - Canon Professional Network (http://cpn.canon-europe.com/content/education/infobank/camera_settings/eos_error_codes_and_messages.do) "A malfunction with the images has been detected.".
Podobno ma to największy związek z kartą pamięci. Jak coś takiego wyskoczy to należy sformatować używaną przez siebie kartę pamięci w komputerze, potem jeszcze raz ją sformatować w aparacie (zapewne wykonując pełne formatowanie) i powinno być wszystko OK.
Sorry to switch the topic, but has anyone run into Error Message 70 when doing shoots through LiveView?
I was excited yesterday when received my shipment, completely understand the lack of 4K (I don't do video), and hoping the soft dynamic range is something I can work with, but most of my lens are Sigma lens (HSM and art).
While the art is impressive, the HSM seems to have poor calibration issues with Canon Camera so I relied heavily on Liveview DPAF but this Error Message 70 is turning me off. When you touch screen for focus and take the picture, the message appears, the RED line showing the image is being recorded to the memory card stayed on and won't turn off. Only thing I can do is to remove the battery and restart.
I've seen people on the internet talking about using a different memory card. I'll try it again later today.
Any thought?
Źródło: Canon EOS 6D Mark II Has Begun Shipping (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=33117.msg678977#msg678977)
I had that error on Canon 80D after having an SD card placed back into the camera with files Geotagged by Exiftool. Once I realized it, I took the card off, formatted it on my Mac and placed it back on the camera and formatted it again on it. No problems since.
Źródło: Canon EOS 6D Mark II Has Begun Shipping (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=33117.msg679348#msg679348)
Jak ktoś nie lubi czytać tylko oglądać gdyż jak wiadomo "jeden obraz wart więcej niż tysiąc słów" to znalazłem świetny kanał na YT gdzie można sobie pooglądać jak działa ten aparat od strony obsługi za pomocą Live View. Kanał należy do jakiegoś koreańskiego portalu ˝ĹłŞ´Â ľđÁöĹĐłîŔĚĹÍ | ĆËÄÚłÝ (http://www.popco.net/) a żeby się na niego dostać należy sobie kliknąć na ten odnośnik http://www.youtube.com/channel/UCi95pEv0HrV0onnWD9v1VKQ/videos Na przykład można sobie u nich zobaczyć jak wygląda obsługa tego aparatu za pomocą połączenia Bluetooth:
http://www.youtube.com/watch?v=r_uIjFLRUYI
Jakim cudem kupiłeś ten model w takiej cenie skoro cena aktualnie obowiązująca w sklepach partnerskich Canona (jeśli można tak je określić) wynosi 9299 zł
może podobnie jak ja 5D4:D, jak kupowałem to w cyfrowe.pl kosztował 14400, a ja u nich kupiłem za 13500 wiec 900zł taniej, dlaczego? bo zrezygnowałem ze statywu i lampy jaka dodawali (nie z tej promocyjnej od canona tylko od cyfrowe)
Źródło: Canon EOS 6D Mark II - zdjęcia przykładowe - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/11303-news-Canon_EOS_6D_Mark_II_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html)
Jakim cudem kupiłeś ten model w takiej cenie skoro cena aktualnie obowiązująca w niektórych sklepach z autoryzacją Canona wynosi 9299 zł (100 zł mniej niż w zeszłym tygodniu) czyli jest w zaokrągleniu do pełnych zł o 700 zł wyższa? Ciężko mi będzie uwierzyć że ktoś Tobie zszedł o tyle z ceny. W tym roku kupowałem 5D Mark IV (potem go odesłałem z powrotem do sprzedawcy ale to już inna historia) i próbowałem się dowiedzieć w innym sklepie na ile by mi zeszli z ceny 5D Mark III i z tego co pamiętam rabaty kręciły się w widełkach 100-250 zł.
Właściwie to miałbym do Ciebie jeszcze ze dwa pytania ale ponieważ u Ciebie aparat jest raczej dopełnieniem obiektywu a nie odwrotnie więc może być Tobie ciężko na nie odpowiedzieć.
1. Czy często kciuk ląduje na przycisku START/STOP przez co niechcący w nieodpowiednim momencie może zostać uruchomiony tryb Live View? Mówi o tym Chris z TheCameraStoreTV we fragmencie filmiku zaczynającym się od 4:39 http://www.youtube.com/watch?v=GNrpuUES3Sw
2. Czy jak już się ułoży rękę na gripie to czy często krawędź kciuka ląduje na przycisku [Q] i go cały czas wciska? U mnie w 5DS jest to przycisk nieaktywny czyli nie da się nim wybudzić aparatu z trybu uśpienia, mam nadzieję że tak samo jest w 6D Mark II.
Różnica musi być odczuwalna ponieważ podobnie jak w 5D Mark IV Canon zawęził miejsce na kciuk przez co te aparaty nie leżą już tak fajnie w ręce jak ich poprzednie modele.
http://i63.tinypic.com/o586f4.jpg
The-Digital-Picture.com
Podobno menu tego modelu aparatu bardzo wolno się załącza po wciśnięciu przycisku MENU przy wybudzaniu aparatu ze stanu uśpienia.
Podobno cicha migawka nie jest taka cicha jak w 6D. Dźwięk migawki 6D Mark II w różnych trybach można sobie odsłuchać tutaj http://www.youtube.com/watch?v=PJXTe1of-oQ
Niestety nie posiadam odnośników do źródeł bo zapomniałem je zapisać, to były wypowiedzi opublikowane albo pod jakimiś filmikami z YT albo na forum CR.
W niektórych specyficznych przypadkach może pojawić się na ekranie wyświetlacza komunikat "Error Message 70" czyli używając czytnika kodów EOS Error codes and messages - Canon Professional Network (http://cpn.canon-europe.com/content/education/infobank/camera_settings/eos_error_codes_and_messages.do) "A malfunction with the images has been detected.".
Podobno ma to największy związek z kartą pamięci. Jak coś takiego wyskoczy to należy sformatować używaną przez siebie kartę pamięci w komputerze, potem jeszcze raz ją sformatować w aparacie (zapewne wykonując pełne formatowanie) i powinno być wszystko OK.
Źródło: Canon EOS 6D Mark II Has Begun Shipping (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=33117.msg678977#msg678977)
Źródło: Canon EOS 6D Mark II Has Begun Shipping (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=33117.msg679348#msg679348)
Jak ktoś nie lubi czytać tylko oglądać gdyż jak wiadomo "jeden obraz wart więcej niż tysiąc słów" to znalazłem świetny kanał na YT gdzie można sobie pooglądać jak działa ten aparat od strony obsługi za pomocą Live View. Kanał należy do jakiegoś koreańskiego portalu ˝ĹłŞ´Â ľđÁöĹĐłîŔĚĹÍ | ĆËÄÚłÝ (http://www.popco.net/) a żeby się na niego dostać należy sobie kliknąć na ten odnośnik http://www.youtube.com/channel/UCi95pEv0HrV0onnWD9v1VKQ/videos Na przykład można sobie u nich zobaczyć jak wygląda obsługa tego aparatu za pomocą połączenia Bluetooth:
http://www.youtube.com/watch?v=r_uIjFLRUYI
Co do pytania o cenę to kupiłem go dokładnie w cenie 8686PLN. Polski, znany sklep internetowy jak i stacjonarny. Dobrze zagadałem i zeszli z ceny 9399PLN.
Co do pytania 1. nigdy nie wylądował mi kciuk na tym przycisku bez takiego zamiaru. Ten przycisk jest na tyle daleko że nie wybrażam sobie jak można go niechcący wcisnąć.
co do pytania 2. pytasz czy często? u mnie znowu nigdy. Choć przycisk ten jest blisko kciuka ale jest płytki i płaski, również nie wyobrażam sobie wcisnąć go przez przypadek :P
Co do migawki to porównuję ją do tego co miałem, a ostatnio miałem 1D4 i jest to duża różnica w poziomie głośności, nie wiem jak jest w 6D.
niech mnie ktos obudzi, jak w tym watku pojawia sie jakies konkretne informacje. a nie biadolenia, ze Canon nie dal 5D mkIV za polowe ceny... :)
niech mnie ktos obudzi, jak w tym watku pojawia sie jakies konkretne informacje. a nie biadolenia, ze Canon nie dal 5D mkIV za polowe ceny... :)
Chcesz przespać rok??
Chcesz przespać rok??
no to moge go przepasac? :lol:
Co do pytania o cenę to kupiłem go dokładnie w cenie 8686PLN. Polski, znany sklep internetowy jak i stacjonarny. Dobrze zagadałem i zeszli z ceny 9399PLN.
Co do pytania 1. nigdy nie wylądował mi kciuk na tym przycisku bez takiego zamiaru. Ten przycisk jest na tyle daleko że nie wybrażam sobie jak można go niechcący wcisnąć.
co do pytania 2. pytasz czy często? u mnie znowu nigdy. Choć przycisk ten jest blisko kciuka ale jest płytki i płaski, również nie wyobrażam sobie wcisnąć go przez przypadek :P
Dzięki za odpowiedź.
Dla poprawy nastrojów wtrącę, że w tej chwili cena 6d mark II w Hong Kongu to 6000-6500 złotych polskich :lol: w zależności od sklepu, pochodzenia korpusu i warunków gwarancyjnych.
piszczal
08-08-2017, 09:52
Dla poprawy nastrojów wtrącę, że w tej chwili cena 6d mark II w Hong Kongu to 6000-6500 złotych polskich :lol: w zależności od sklepu, pochodzenia korpusu i warunków gwarancyjnych.
Proszę zamów dla mnie jeden, zapłacę 500 zł więcej :]
Dla poprawy nastrojów wtrącę, że w tej chwili cena 6d mark II w Hong Kongu to 6000-6500 złotych polskich [emoji38] w zależności od sklepu, pochodzenia korpusu i warunków gwarancyjnych.Teraz tylko czekać na dobre promo do HK I można wracać z nowym korpusem + świetnym zdjęciami :) No ale w Azji takie kontrasty a ten DR taki słaby ;)
Tak, masz rację.
ćé ăCanon EOS 6D Mark II 桨ćŠčşŤăçćĺ°çľć - éŚć¸Żć*źĺšçś˛ Price.com.hk (http://www.price.com.hk/search.php?g=A&q=Canon+EOS+6D+Mark+II+%E6%B7%A8%E6%A9%9F%E8%BA%AB&f=267751)
---
Co u nas nowego w Polsce? Wraz z rozpoczęciem tego tygodnia 6D Mark II trafił do bezterminowej (trwającej do odwołania) promocji "Zwrot gotówki przy zakupie aparatu i obiektywu".
https://www.canon.pl/lens-promo/
Proszę zamów dla mnie jeden, zapłacę 500 zł więcej :]
Nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Sam wolę kupować w polskich sklepach, zwłaszcza korpusy. Choć rzeczywiście różnica w cenie w tym wypadku spora, starczy na bilet do HK i selfie ze statuą Bruce Lee :)
--- Kolejny post ---
Co u nas nowego w Polsce? Wraz z rozpoczęciem tego tygodnia 6D Mark II trafił do bezterminowej (trwającej do odwołania) promocji "Zwrot gotówki przy zakupie aparatu i obiektywu".
https://www.canon.pl/lens-promo/
Słaba ta promocja. Pewnie z czasem dojdzie jeszcze cash-back. A niska cena w HK bierze się w tej chwili m.in. z... silnej złotówki. Skąd się zatem bierze polska cena? :lol: Nawet jeśli doliczyć cło, VAT to i tak nie jest u nas tanio.
moim zdaniem przy takiej różnicy to nawet nie ma co się zastanawiać
przynajmniej ja bym się chwili nie wahał
Posiadacze szkieł tamrona (i Ci, co je wychawalaja pod niebiosa) niech 2 razy sie zastanowią
Nota serwisowa Tamrona dla użytkowników Canona EOS 6D Mark II - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/11336-news-Nota_serwisowa_Tamrona_dla_u%C5%BCytkownik%C3%B3w_ Canona_EOS_6D_Mark_II.html)
pan.kolega
08-08-2017, 16:06
Słaba ta promocja. Pewnie z czasem dojdzie jeszcze cash-back.
Zwrot gotówki i jeszcze cashback? :shock: Nic tylko kupować.
Zwrot gotówki i jeszcze cashback? :shock: Nic tylko kupować.
Szczerze powiedziawszy, to NIE. Nie korzystam z cashback'ów Canona i uważam taką formę promocji za mało poważną i zbyt kłopotliwą, żeby sobie zawracać nią głowę. Ale sprawa była wielokrotnie dyskutowana na forum i nie zamierzam kolejny raz do tego wracać. Nie korzystam z cashbacków i już. Komu to pasuje, to OK.
Tymczasem dpreview.com posprzątał 6d2 ... Aż strach się bać dxo!
piszczal
08-08-2017, 17:21
Podpiąlem sigme 35 art do 6d mk2 jest to samo co z 5d mk4, czyli kółka na wyświetlaczu. Pewnie tamron też to robi. Dlatego każą wyłączać opcje korekcji aberacji
Co mnie zaskoczyło (negatywnie), to jakość filmów FHD. W 6d była praktycznie nie do przyjęcia. W 80d wg mnie jest całkiem przyzwoita. Więc założyłem, że w 6d2 też już będzie poprawiona. A dpreview pisze co innego. Może mają wyższe standardy...
--- Kolejny post ---
Co gorsza, widzę, że filmowanie ma znacznie ograniczone kodowanie w stosunku do 80d :( (brak All-I i kodeka MOV). Co prawda, żeby to się dowiedzieć nie trzeba raczej dpreview, wystarczy przeczytać manual ;)...
--- Kolejny post ---
Żeby nie było tylko negatywnie: co mi się podoba w stosunku do 80d, 6d2 ma dużo mniejszy box/punkt AF (na oko przynajmniej o połowę) do ustawiania ostrości w LV (podczas fotografowania, nie filmowania).
A ja właśnie po lekturze DP i chyba wypadł dobrze ? Ma słabszy DR niż 6D, ale wciąż lepszy niż 5d3 :)
A ja właśnie po lekturze DP i chyba wypadł dobrze ? Ma słabszy DR niż 6D, ale wciąż lepszy niż 5d3 :)
DP w sekcji poświęconej AF napisało kilka razy, żeby jednak kupić Nikona :lol:
pan.kolega
08-08-2017, 18:12
Są tam ciekawe informacje, np. że szybkość serii z priorytetem ostrzenia w LV jest bezużyteczna do fotografowania brodaczy na rowerach. Dobrze wiedzieć. 8-)
Niepocieszające jest, że ponoć z dokładnością AF były jakieś problemy. Mam nadzieję, że dotyczy to tylko punktów bocznych, a centralny jest co najmniej tak dobry jak w 6d, czyli dla mnie bez zarzutu. Bo inaczej....:x
Natomiast rewelacjyjna wiadomość, że WiFi z BT jest "well implemented". W Canonie? :shock:
Natomiast rewelacjyjna wiadomość, że WiFi z BT jest "well implemented". W Canonie? :shock:
Tak, od dawna obserwuję, że panowie za to odpowiedzialni naprawdę się starają. Podobnie za aplikację Camera Connect.
--- Kolejny post ---
Są tam ciekawe informacje, np. że szybkość serii z priorytetem ostrzenia w LV jest bezużyteczna do fotografowania brodaczy na rowerach. Dobrze wiedzieć. 8-)
To się kolega KNC zmartwi, bo jednak nawet tylko szybujący myszołów jest szybszy od brodacza na rowerze :lol: Ale na sarenki czy inną rogaciznę powinno wystarczyć :) Ale też raczej tylko tę bardziej stateczną ;)
--- Kolejny post ---
Niepocieszające jest, że ponoć z dokładnością AF były jakieś problemy. Mam nadzieję, że dotyczy to tylko punktów bocznych, a centralny jest co najmniej tak dobry jak w 6d, czyli dla mnie bez zarzutu. Bo inaczej....:x
To jest raczej nieporozumienie/przejęzyczenie. W Conclusion narzekają na accuracy, ale ten termin w sekcji poświęconej AF nie pada ani razu. Więc pewnie chodziło jednak o problemy związane ze śledzeniem. W moim 80d nie mogę absolutnie narzekać na accuracy. Jest więcej niż bardzo dobra.
pan.kolega
08-08-2017, 18:45
To jest raczej nieporozumienie/przejęzyczenie. W Conclusion narzekają na accuracy, ale ten termin w sekcji poświęconej AF nie pada ani razu. Więc pewnie chodziło jednak o problemy związane ze śledzeniem. W moim 80d nie mogę absolutnie narzekać na accuracy. Jest więcej niż bardzo dobra.
Moje zaniepokojenie raczej wynika z tego fragmentu odnoszącego się do portretów i kotletów, więc raczej nie chodzi o śledzenie tylko po prostu nietrafianie (nie wiadomo jakim obiektywem):
"We've also had some issues with outright focus accuracy when using the viewfinder, so for formal portraits or perhaps paid event coverage, it's best to switch into live view just to be safe."
Moje zaniepokojenie raczej wynika z tego fragmentu odnoszącego się do portretów i kotletów, więc raczej nie chodzi o śledzenie tylko po prostu nietrafianie (nie wiadomo jakim obiektywem):
"We've also had some issues with outright focus accuracy when using the viewfinder, so for formal portraits or perhaps paid event coverage, it's best to switch into live view just to be safe."
No fakt, jest taki ustęp :lol: Coś Panowie rzucili, ale zero konkretów. Kiedyś musiałem nawet podpiąć do 80d nasz ulubiony 50/1.8 II i byłem zdziwiony jak ten obiektyw stał się celny na tym korpusie.
co dokladnie jest niepokojace w tym?
ze uzytkujac szkla o papierowej glebii ostrosci duzo lepiej jest wykorzystac dostatecznie szybki ale za to wzorowo dokladny Dual Pixel AF (wzorowo = znikoma wariancja), zamiast polegac na szybszym ale mniej precyzyjnym AF kontrastowym? majac przy tym duzo wieksza swobode wyboru punktu ostrosci?
mnie to jakos kompletnie nie dziwi. prawda, ze mam porownanie miedzy 6D mkI a 750D... ale do zdjec z ultra-jasnymi szklami wole ten drugi i jego LV. a to nawet nie ma szybkosci Dual Piksela
pan.kolega
08-08-2017, 21:58
co dokladnie jest niepokojace w tym?
ze uzytkujac szkla o papierowej glebii ostrosci duzo lepiej jest wykorzystac dostatecznie szybki ale za to wzorowo dokladny Dual Pixel AF (wzorowo = znikoma wariancja), zamiast polegac na szybszym ale mniej precyzyjnym AF kontrastowym? majac przy tym duzo wieksza swobode wyboru punktu ostrosci?
mnie to jakos kompletnie nie dziwi. prawda, ze mam porownanie miedzy 6D mkI a 750D... ale do zdjec z ultra-jasnymi szklami wole ten drugi i jego LV. a to nawet nie ma szybkosci Dual Piksela
Wiadomo, że zawsze w przypadku dużych dziur lepiej wyostrzyć w LV o ile to możliwe. Niepokojące jest to, że tekst sugeruje w kilku miejscach, nie wiem czy podstawnie czy bezpodstawnie, że niezależnie od pokrycia klatki, AF przez wizjer jest mniej dokładny i poniżej standardu w porównaniu z konkurencją.
Posiadacze szkieł tamrona (i Ci, co je wychawalaja pod niebiosa) niech 2 razy sie zastanowią
Nota serwisowa Tamrona dla użytkowników Canona EOS 6D Mark II - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/11336-news-Nota_serwisowa_Tamrona_dla_u%C5%BCytkownik%C3%B3w_ Canona_EOS_6D_Mark_II.html)
2 razy się zastanowić jak wyłączyć korekcję aberracji obiektywu co rozwiązuje problem?
jotes25 -nie wiem jak ludzie to testują, ale kiedyś miałem 5d2,który w/g wszelkich testow w necie praktycznie nie posiadal AF. Dziwne, bo mój miał i to nawet z sigmą: https://flic.kr/p/XjUUVi
Bawię się właśnie, na pierwszy rzut oka nie mniej plastikowa niestety niż stara 6d. Jeśli chodzi o ten DR - to nie ma takiej tragedii :) Wyciągane +2,5EV:
https://canon-board.info/imgimported/2017/08/dr-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/canon6d2/dr.jpg)
zaraz się okaże że tak dobra pucha jak 5d3 już nie jest tak dobra i że to szrot i że jak tym można focić skoro tak szumi po wyciąganiu 2.5ev :D
Wszystko zależy do czego porównasz.
Pierwsza rzecz jaką zrobiłem to wyciąganie z szumów, bo na to było najwięcej psioczenia :)
hm...ja pierwsze co zrobiłem to zabrałem aparat do lasu i zrobiłem liska....ale jestem dziwny :P
hm...ja pierwsze co zrobiłem to zabrałem aparat do lasu i zrobiłem liska....ale jestem dziwny :P
to dobrze, że kazdego kręci cos innego, nudno by było...:mrgreen:
No widzisz, też bym pojechał, ale trzeba obiektywy jeszcze powysyłać klientom :)
A jak wypada AF servo w LV? Na DP narzekali, że kiepawo strasznie i toto nawet nie stało obok 5dIV.
W jakim trybie narzekali? Wykrywanie twarzy/obiektu czy normalnie punktem AF ?
Ja nie używam servo nawet przez wizjer, więc się nie wypowiem.
Ja nie używam servo nawet przez wizjer, więc się nie wypowiem.
OK :) (Choć przyznam, że przyjmuję to z niedowierzaniem)
To pytanie pomocnicze, na ile shutter lag przez LV przeszkadza?
Tzn czy jest porównywalny do tego przez wizjer?
No więc, w porównaniu do poprzedniej 6d shutter laga przez live view praktycznie nie ma. Po zrobieniu zdjęcia na LV w 6d przez prawie 2 sekundy jest czarny ekran (nie mówiąc o lagu po wciśnięciu spustu), w 6d2 ekran praktycznie nie gaśnie wcale, serię można robić normalnie na servo w każdym bądź razie.
Tutaj taka jedna próba, seria 10 zdjeć na servo i live view: http://www.kubacichocki.pl/test/canon6d2/seria.zip
Cichy - jaka metoda ostrzenia? Wykrywanie twarzy? czy normlanie jednym punktm AF?
Jednym środkowym punktem, jak zrobiłem strefę to nie odróżniał poruszającego się obiektu od tła, w przeciwieństwie do Sony na przykład ;) choć jak będzie samolot na tle nieba to powinno być dużo lepiej.
Paviarotti
10-08-2017, 17:29
Cichy ta seria robiona 135L czy Sigmą? tak czy siak wydaje mi się, że spoko.
I nie wiem co tu robić teraz - potrzebuję coś co zastąpi 6D. I pytanie czy rwać się na używkę 5d4 czy nowego 6d2...
Cichy I pytanie czy rwać się na używkę 5d4
są takie???????
Paviarotti
10-08-2017, 17:43
Malutko, bo malutko, ale są. Aktualnie wisi jedna za 11500.
Kurczę, trudny temat. Ja chciałem 6d, bo jak już wspominałem potrzebuję gibanego LCD do kadrowania z góry dołu itp. 5dmk4 nie ma w zasadzie nic w porównaniu do mk3, co wymagałoby tak dużej dopłaty. Chociaż już cena trochę spadła.
Z kolejnych obserwacji: migawka chodzi trochę ciszej niż w poprzednim 6d, z kolei tryb cichy jest troszkę głośniejszy, co w sumie powoduje, że różnica w głośności migawki między trybem zwykłym a S jest znikoma.
A jak wypada AF servo w LV? Na DP narzekali, że kiepawo strasznie i toto nawet nie stało obok 5dIV.
To pytanie pomocnicze, na ile shutter lag przez LV przeszkadza?
Tzn czy jest porównywalny do tego przez wizjer?
No więc, w porównaniu do poprzedniej 6d shutter laga przez live view praktycznie nie ma. Po zrobieniu zdjęcia na LV w 6d przez prawie 2 sekundy jest czarny ekran (nie mówiąc o lagu po wciśnięciu spustu), w 6d2 ekran praktycznie nie gaśnie wcale, serię można robić normalnie na servo w każdym bądź razie.
Podawałem już wcześniej linka w swoim poście sprzed kilku dni http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-eos-6d-mark-ii-oficjalnie-106143/index44.html#post1354901 do pewnego kanału na YT gdzie jest praktycznie wszystko pokazane kawa na ławę jak co działa.
http://www.youtube.com/channel/UCi95pEv0HrV0onnWD9v1VKQ/videos
Live View SERVO w trybie H (szybkie serie zdjęć), Metoda AF :L)+Śledzenie (http://www.youtube.com/watch?v=z9DTJ9RfVTk)
kontra
wizjer optyczny AI SERVO w trybie H (szybkie serie zdjęć) (http://www.youtube.com/watch?v=hVOssxdQkXY)
Paviarotti
10-08-2017, 21:24
Cichy, wydaje mi się, że poprawili sporo DR i troszkę polepszyły się szumy na wysokich ISO. I poza tym to chyba wszystko jeśli chodzi o fotografów.
Cichy, wydaje mi się, że poprawili sporo DR i troszkę polepszyły się szumy na wysokich ISO. I poza tym to chyba wszystko jeśli chodzi o fotografów.
tzn. wszystko nie liczac kosmicznej roznicy w jakosci AF?
Paviarotti
11-08-2017, 00:36
akustyk, wiesz, dla mnie jako posiadacza 6d już w mk3 był o kilka klas lepszy AF więc na to aż tak dużej uwagi nie zwracam, bo po prostu taki by mi wystarczył ;)
Zacytuję sam siebie. Powyższe stwierdzenie odnosi się tylko do zdjęć w JPG lub pełnym RAW, jeśli ustawię MRAW lub SRAW to pojawia się blankscreen ok 1 sekundy. Dziwaczne :/
@Cichy wydaje mi się, że SRAW musi zostać w jakiś sposób przetworzony przez procek aparatu. Stad trochę dłużej to trwa. W 5d mkIII dla SRAW w serii można wykonać mniej zdjęć niż dla pełnego RAW-a a teoretycznie powinno być na odwrót.
@Cichy wydaje mi się, że SRAW musi zostać w jakiś sposób przetworzony przez procek aparatu. Stad trochę dłużej to trwa. W 5d mkIII dla SRAW w serii można wykonać mniej zdjęć niż dla pełnego RAW-a a teoretycznie powinno być na odwrót.
Chyba właśnie na odwrót.
Spróbuj puścić serię na RAW i sRAW. W drugim przypadku aparat szybciej się "zatyka" pomimo tego, że pliki wynikowe są mniejsze. W mojej ocenie chodzi o przetworzenie tych plików stąd szybsza "zamuła".
Spróbuj puścić serię na RAW i sRAW. W drugim przypadku aparat szybciej się "zatyka" pomimo tego, że pliki wynikowe są mniejsze. W mojej ocenie chodzi o przetworzenie tych plików stąd szybsza "zamuła".
Więc skoro musi przerobić RAWY na sRAWY co zabiera czas, to jak ma być szybciej ( w sensie odwrotnie) skoro jest wolniej co jest logiczne. Odnoszę się to tego co pogrubiłem wyżej.
"a teoretycznie powinno być na odwrót."
Nie jestem przekonany do takiej teorii. Przy robieniu zdjęć normalnie, nie na live view aparat tyle nie myśli przy zapisie. Zrobiłem przykładową serię 5 zdjęć i zapis ich w pełnym Rawie od momentu wyzwolenia migawki do zapisania ostatniego zdjęcia trwał 9 sekund, a przy mRawie 6,5 sekundy.
Nie jestem przekonany do takiej teorii. Przy robieniu zdjęć normalnie, nie na live view aparat tyle nie myśli przy zapisie. Zrobiłem przykładową serię 5 zdjęć i zapis ich w pełnym Rawie od momentu wyzwolenia migawki do zapisania ostatniego zdjęcia trwał 9 sekund, a przy mRawie 6,5 sekundy.
W aparacie tego nie zmierzymy dokładnie, ty mierzysz zapis pliku z bufora. Nie ma narzędzi do tego, sama dioda mrugająca, to za bardzo o niczym nie świadczy, wskazuje tylko że coś się dzieje, plus minus można zgadywać. Live view to też jest jakiś proces do obrobienia. Zrzut pliku a obrobienie go w pamięci z wyświetleniem na ekran to dwa różne tematy.
RobertoM
18-08-2017, 12:44
Czy DR w 6d2 jest na poziomie 5d3?
Lepiej bo mniejszy branding
RobertoM
18-08-2017, 15:30
Lepiej bo mniejszy branding
Czyli przewaga 5d3 to głównie lepszy AF + 1/8000?
Oczywiście, że banding. Cholerna autokorekta w telefonie;)
No 5d3 ma 2 sloty na karty pamięci, synchronizacja błysku 1/250, joystick, więcej magnezu w obudowie to mało? 6d2 m za to auto ISO z kompensacją ekspozycji co jest bardzo wygodne, no i lepiej sobie radzi z balansem bieli w sztucznym świetle.
Wybierak, który jest ciut mniej precyzyjny i moim zdaniem mniej wygodny.