Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Dramat z dostępnością chemii do E-6

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Dramat z dostępnością chemii do E-6

Czy ktoś z Was, kto jeszcze fotografuje na pozytywach spotkał się z potężnym, ponoć ogólnoeuropejskim problemem z dostępnością chemii do wywoływania? Niedawno wróciłem w wyjazdu, oddałem zdjęcia, a w labie zonk - kerownik poinformował mnie uprzejmie, że slajdy owszem do wywołania przyjmie, ale muszę liczyć się z tym, że trochę w lodówce pomarzną. Planowany termin realizacji - bliżej nieokreślony, ale 'na czas krótszy niż miesiąc proszę się nie nastawiać'.

Nawet w Stanach z produktami do E-6 też ponoć lipa. Czyżby zmierzch diapozytywów? Ktoś coś wie? Dobrze to ustalić zawczasu, co by mieć dłuższy okres na przeczytanie 700-stronicowej instrukcji w dwunastu księgach wierszem jakiegoś cyfrowego wynalazku.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Teoretycznie da się tą chemię kupić: http://fotonegatyw.com.pl/pl/product/view?id=1370638
    W Cewe Color (robią m.in dla Rossmana i Fotopajaca) pewnie mają tą chemię bo to wielki moloch, obsługujący hurtowe ilości zleceń).
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 31-08-2011 o 16:59
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Zobacz w Foto Jockerze - termin realizacji to tydzień (albo 7 dni roboczych - nie pamiętam dokładnie).

Co do zmierzchu fotografii analogowej - to pierwsze polegnie wg. mnie C-41 :neutral:

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Duże molochy robią takie zlecenia. Inna sprawa z opłacalnością.

http://www.fotonet.info/index.php?&a...fia_tradycyjna

Korzystam z ich usług w zakresie odbitek i powiększeń. Jestem bardzo zadowolony.
    canon, olympus

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

IMI - dzi?ki za link. Co do oplacalnosci, to i tak taniej ni? lab, do ktorego ja oddaje (uroki mieszkania w najdrozszej poza Warszawa czesci kraju..). Trzeba bedzie nastepnym razem przetestowac. Tym bardziej, ?e w 'moim' labie zamierzaja eksperymentowac z chemia Fuji w polaczeniu z filmami Kodaka. Ciekaw jestem zafarbow i kolorystyki=) Laboludek na szczescie obiecal, ?e nie beda - ponoc - eksperymentow przeprowadzac na filmach klientow.

Jacek - co do C-41 nie bylbym pewien. Uzywam filmow Kodaka, ktory nie tak dawno wypuscil zbierajacego swietne recenzje (swoja droga zasluzone, szczegolnie za format 120) Ektara. Maja te? szeroka game Portry. A pozytywy? Z Ektachrome e100gx z tego co wiem ju? si? wycofali, tak?e zostaja dwie serie (Ektachrome i slabszy Elitechrome) po dwa filmy kazda..

Moderatorow przepraszam za brak polskich znakow, post pisany z telefonu.

Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    chojnice / piła

Domyślnie

w rossmanie czekalem na wywolany slajd kilka dni. Niestety byl zle wyplukany miedzy kapielami i na kilku klatkach sa zafarby. Ale za te kilka zl i na miejscu to bylem zadowolony.

Domyślnie

Franek, a zawsze myślałem, że Poznań jest najdroższy

Dlaczego C-41 ma polec? Akurat w tym procesie cały czas wywołuje się negatywy. Może niezbyt dużo, ale jednak. Wystarczy spojrzeć na inne kraje, powiedzmy "bardziej rozwinięte", żeby łatwo zauważyć, że cały czas są ludzie chętnie się do C-41 odnoszących. Dziwne może się wydawać, że nie zniknęła choćby chemia do procesu czarno-białego, ale jak się dobrze zastanowić to pewna grupa zapaleńców cały czas będzie te stare procesy pielęgnować. Inna sprawa, że chemię do b&w można dosyć łatwo samemu zmajstrować a jak jest problem to i w kawie wywoła negatyw
    canon, olympus

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W Rossmannie (czyli w Cewe Color) jest adekwatnie do ceny. Trudno wymagać aby za 6,50 zł od rolki wywoływali te slajdy najlepiej na świecie. W Fotopajacu, siłą rzeczy to samo, ale mają trochę wyższą marżę.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wyszków, Warszawa, Piastów

Domyślnie

W Rossmanie od kiedy pamiętam cena 6,95 co nie zmienia faktu, że to niewiele.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

C 41 poległ już dawno. Wywołanie filmu to jedno a wykonanie odbitek to drugie. Znaleźć lab, który wykonuje je metodą powiększenia optycznego a nie skanowania to chyba wielka rzadkość. A robienie na filmie i skanowanie aby zrobić było nie było cyfrowe zdjęcie to chyba już nie to. I o ile robienie zdjęć czarno białych w warunkach domowych na powiększalniku jest jeszcze w miarę możliwe to powiększenia kolorowe wymagają dość drogich i coraz trudniej dostępnych urządzeń.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów