Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Dramat z dostępnością chemii do E-6

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Zgłębiłem temat, podaję informacje dla osób z Trójmiasta i okolic, mogą być przydatne. Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że w całym trójmieście są dwa laby, które robią slajdy. Jeden, teoretycznie bardziej profesjonalny zwie się TCF2, duży lab w ładnym miejscu na gdańskiej starówce. Na slajdy z powodu rzekomego braku chemii każą czekać '3 tygodnie to panie minimum'. Tymczasem jest jeszcze w domu handlowym Jantar w Gdańsku Wrzeszczu na pierwszym piętrze pan, który strony internetowej nawet nie posiada, za to wywołuje w terminie 'no... do 14.00 powinny być' (oddawałem zdjęcia o 11.00), w dobrej jakości i tanio. Do tego w ofercie pan ma w sprzedaży od ręki Velvię, Provię, Ektachrome i inne tego typu wynalazki. I kasuje mniej pieniędzy.

Zapytałem się go o przyczynę rzekomego braku chemii. I faktycznie, ten brak jest rzekomy. Otóż, laby czekają po dwa, trzy, cztery tygodnie, zbierają zamówienia, tłumaczą się w międzyczasie brakiem chemii i robią wszystko potem jednego dnia. Także trzeba poszukiwać takich miejsc, jakie znalazłem ja.

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Cool

To ja taka właśnie "sierota" po TCF2 jestem To tam po 2 tygodniowym oczekiwaniu na na wywołanie E100G usłyszałem, że jest problem z chemią i będę musiał poczekać jeszcze miesiąc - może dłużej Co wołałeś w Jantarze ? Średni czy mały obrazek ?

Domyślnie

nie bardzo da się zrobić wołanka E-6 "do 14", bo zalecane suszenie rolki po E-6 to minimum 6 godzin, a lepiej 12. Kolory czyste się pojawiają dopiero po 2-3 godzinach...
    gg: 6096145

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
    To ja taka właśnie "sierota" po TCF2 jestem To tam po 2 tygodniowym oczekiwaniu na na wywołanie E100G usłyszałem, że jest problem z chemią i będę musiał poczekać jeszcze miesiąc - może dłużej Co wołałeś w Jantarze ? Średni czy mały obrazek ?
    Mały obrazek, E100VS.

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
    Co wołałeś w Jantarze ? Średni czy mały obrazek?
    Zrobię reklamę, a co. Chyba zostanę w tym Jantarze na dłużej. Nie dość, że fajne filmy idzie kupić w przyzwoitych cenach (Velvia 50 i 100, Provia 400), to do ich wywołania nie sposób się przyczepić. Wszystko elegancko, szybko i za 20 PLNów. Trzeba tego typu zakłady wspierać, jak nie my, to kto? Zobaczymy, jak wyjdzie skanowanie, dziś odbieram kilka zdjęć, celowo dałem zrobione na różnych materiałach (Kodak E100VS, Elitechrome, Provia, Velvia i... stary Kodachrome).

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja wywoływałem slajdy wysyłkowo w ProfiLab na Dzikiej w Warszawie - np. wysłałem rolki kurierem z Suwałk w poniedziałek, na piątek miałem gotowe z powrotem. Jestem zadowolony z ich usług. Wysyłam kurierem UPS zazwyczaj. Może wysyłka do sprawdzonych labów jest dobrym rozwiązaniem dla osób które nie mają profesjonalnego labu w swojej okolicy a nie chcą czekać bardzo długo albo ryzykować wołanie w "dziwnej" chemi... Kosztuje to troche drożej (koszty wysyłki) ale moim zdaniem jest barzdziej pewne od wywoływania E-6 w niepewnych miejscach.
    Pozdrawiam. Marek

Dopiero zaczyna Awatar george
    Miasto
    PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Zgłębiłem temat, podaję informacje dla osób z Trójmiasta i okolic, mogą być przydatne. Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że w całym trójmieście są dwa laby, które robią slajdy. Jeden, teoretycznie bardziej profesjonalny zwie się TCF2, duży lab w ładnym miejscu na gdańskiej starówce. Na slajdy z powodu rzekomego braku chemii każą czekać '3 tygodnie to panie minimum'. Tymczasem jest jeszcze w domu handlowym Jantar w Gdańsku Wrzeszczu na pierwszym piętrze pan, który strony internetowej nawet nie posiada, za to wywołuje w terminie 'no... do 14.00 powinny być' (oddawałem zdjęcia o 11.00), w dobrej jakości i tanio. Do tego w ofercie pan ma w sprzedaży od ręki Velvię, Provię, Ektachrome i inne tego typu wynalazki. I kasuje mniej pieniędzy.

Zapytałem się go o przyczynę rzekomego braku chemii. I faktycznie, ten brak jest rzekomy. Otóż, laby czekają po dwa, trzy, cztery tygodnie, zbierają zamówienia, tłumaczą się w międzyczasie brakiem chemii i robią wszystko potem jednego dnia. Także trzeba poszukiwać takich miejsc, jakie znalazłem ja.

Prolab w Jantarze to nie jest "jakiś tam lab", to naprawdę sprawdzone miejsce i profesjonalny fachowiec. Gdzie indziej wywołacie np wielki format?
    Zanim jeszcze sam mieszałem chemię nawet zanosiłem tam filmy BW do ręczne
    go wołania :P.
    Także też polecam bo sam korzystam.

Domyślnie

Jeśli chodzi o Wrocław to robiłem "rozeznanie przed naświetleniem" i filmy w e-6 (przynajmniej mały i średni) wołają "pod dachem" na komandorskiej. Nie wiem czy pan mi ściemniał, ale mówił że tego samego dnia zrobią (sic!).
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    Jeśli chodzi o Wrocław to robiłem "rozeznanie przed naświetleniem" i filmy w e-6 (przynajmniej mały i średni) wołają "pod dachem" na komandorskiej. Nie wiem czy pan mi ściemniał, ale mówił że tego samego dnia zrobią (sic!).
    W każdym Rossmanie masz E6 i BW. Osobiście nie mam najmniejszego zastrzeżenia do wywołanych tam slajdów (mały obrazek, bez ramkowania). Nie ściemniają, że brak chemii i nie windują przez to cen.

Coś już napisał
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Zrobię reklamę, a co. Chyba zostanę w tym Jantarze na dłużej. Nie dość, że fajne filmy idzie kupić w przyzwoitych cenach (Velvia 50 i 100, Provia 400), to do ich wywołania nie sposób się przyczepić. Wszystko elegancko, szybko i za 20 PLNów. Trzeba tego typu zakłady wspierać, jak nie my, to kto? Zobaczymy, jak wyjdzie skanowanie, dziś odbieram kilka zdjęć, celowo dałem zrobione na różnych materiałach (Kodak E100VS, Elitechrome, Provia, Velvia i... stary Kodachrome).
    Wołałem i skanowałem u tego pana provie 100, niestety bez rewelacji. Kiepsko wypłukana, co objawiło się zaciekami... Skanowanie to niestety porażka (mały obrazek), ale nie ma tego złego ... Bynajmniej po obejrzeniu skanów utwierdziłem się w przekonaniu, że muszę w końcu kupić skaner
    Cyfrowo i tradycyjnie.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów