Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jak masz lampy porozwieszane pod sufitem na hali !?
    No to trzeba kupic wtedy PW, albo duza drabine ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    zależy jak dużo masz czasu na zabawy w ustawianie i czy nie zmienia Ci się odległość od fotografowanego obiektu.. w statycznych ujęciach studyjno/pozowanych masz 100% racji.. ale już w dynamicznie zmieniających się warunkach taka konfiguracja sprawdza się bardzo dobrze - bo jak sobie ustawisz odpowiednio korekcje na ZoneControlerze dla grup to potem proporcje błysku masz takie jak ustawiłeś ale jak zmieni ci się np. odległość od obiektu lub natężenie oświetlenia (pierwszy przykład - sala weselna - tańce itp. - przy "kolorofonach") to TTL skoryguje siłę błysku nie zmieniając proporcji..
    Mozna tez po prostu wziac poprawke i zrobic korekte przy pomocy ISO, czy przyslony. Jak ustawisz lampy w odpowieniej odleglosci to tez beda rownomiernie oswietlaly to co potrzebujesz. Kwestia tego co potrzebujesz.
    Ja w zabawach ze strobingiem staram sie uzyskac konkretny efekt, a nie po prostu doswietlic fotografowana scene, bo do tego TTL jest faktycznie wygodniejszy.
    Kwestia tego co sie robi i ewentualnie pol godziny przygotowania wszystkiego przed zdjeciami.

a widzisz.. niektórzy wolą wydać kasę raz a porządnie i mają i czym wyzwalać i czym błyskać ..
    ja wydałem kiedyś parę groszy na PT04 chyba ale jakoś mi słabo chodziły (jedne z pierwszych wersji)
    PT04 bylky faktycznie makabryczna chinszczyzna ktora raz wyzwalala, raz nie i do tego miala kilkanascie metrow zasiegu (a i to nie zawsze)
    Ale np Yongnuo sa wykonane o niebo lepiej, nie zdazylo mi sie jeszcze zeby nie blysly i dzialaja bez problemu.
    Jesli ktos uzywa lamp do zastosowan gdzie sensowniej jest uzywac ich w trybie manualnym i nie polegac na TTL'u. To nie ma sensu przeplacac za PW czy PK, za cene wyzwalaczy ktore takiej osobie beda sluzyly tylko za przedluzenie pewnej czesci ciala, lepiej dokupic kolejna lampe albo dwie.
    A jak ktos wie ze musi uzywac TTL'a to kupuje PW i jest po klopocie.
    Ostatnio edytowane przez Maver ; 28-08-2011 o 12:47 Powód: Automerged Doublepost
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Uprawnienia umieszczania postów