Strona 110 z 175 PierwszyPierwszy ... 1060100108109110111112120160 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 091 do 1 100 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    ....
    Fotografowanie w TTL'u z kilkoma lampami to wedlog mnie nieporozumienie, poza tym nie uzyskujesz wtedy takiego efektu jak chcesz tylko jak sobie wymysli TTL. .....
    Choć ogólnie to powyższe się zgadza to.... można tyle, że to kosztuje. :-)

Pocket Wizardy dają możliwość wysterowania trzech grup lamp w zakresie 6EV (+/-3 EV) również w TTLu. Lamp fizycznie może być dowolna ilość ale tylko 3 grupy. Innymi słowy można ustawić sobie proporcje dla poszczególnych grup a TTL dobiera siłę błysku. To oczywiście dalej jest nie do końca przewidywalne i zdecydowanie lepiej robić wszystko w manualu. :-)

EDIT: potrzebna przystawka AC3 to dodatkowe ok. 400 zł
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 27-08-2011 o 09:20

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Domyślnie

do posiadaczy AC3: czy jest mozliwe sterowanie lamapmi rowniez gdy sa w trybie manualnym ? powiedzmy ze ustawiam sobie 3 lampki i kazda z nich stanowi odrebna grupe, wszystko podlaczone przez PW i AC3 i kazda lampa ustawiona na manual [oczywiscie nie na 1/1 tylko tak na polowe mocy] i teraz czy bede w stanie regulowac za pomoca AC3 stosunek blysku jednej grupy do drugiej w zakresie +/-3EV ?
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    do posiadaczy AC3: czy jest mozliwe sterowanie lamapmi rowniez gdy sa w trybie manualnym ? powiedzmy ze ustawiam sobie 3 lampki i kazda z nich stanowi odrebna grupe, wszystko podlaczone przez PW i AC3 i kazda lampa ustawiona na manual [oczywiscie nie na 1/1 tylko tak na polowe mocy] i teraz czy bede w stanie regulowac za pomoca AC3 stosunek blysku jednej grupy do drugiej w zakresie +/-3EV ?
    Tak oczywiście. "Zero" jest na 1/8 i to jest dokładnie środek pomiędzy 1/1 i 1/64. AC3 ma dwa tryby pracy Auto i M.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 27-08-2011 o 11:14

Janusz,

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Pocket Wizardy dają możliwość wysterowania trzech grup lamp w zakresie 6EV (+/-3 EV) również w TTLu. Lamp fizycznie może być dowolna ilość ale tylko 3 grupy.
    No zgadza sie, ale skoro i tak trzeba dawac koretke dla TTL'a, to mozna rownie dobrze wyregulowac recznie moc blysku. O ile jeszcze w przypadku jednej lampy mozna zdac sie na TTL i to co on uwaza za odpowiedni efetkt na zdjeciu, ale w przypadku kilku i tak trzeba regulowac, korygowac itp...

Argument z tym ze nie trzeba chodzic do lamp do mnie nie trafia bo i tak czasem trzeba je troche przesunac, poprawic i ruszyc do nich tylek. W jakis szczegolnych sytuacjach kiedy trzeba na szybko zmienic moc blysku, wystarczy np podniesc/zmniejszyc ISO lub przyslone i po klopocie.

Dla sceptykow: tak wiem, zmieni sie GO, albo bedziemy mieli swiadomosc niewidzialnych golym okiem szumow na zdjeciu, ale po raz kolejny w takim razie wracamy do tego ze jesli chce sie blyskac i miec takie zdjecie jakie zamierzamy zrobic to lamp uzywa sie w trybie manualnym a nie w TTL'u ktory nie wie co nam w glowie siedzi.

Tak ze moim zdaniem lepiej kase zainwestowac w kilka nawet najbardziej chinskich lamp i tanie wyzwalacze, niz wydawac wiecej kasy na wyzwalacze a potem nie miec czym blyskac. No chyba ze ktos ma jakies bardzo specyficzne potrzeby do ktorych TTL jest mu niezbedny. Z mojego malego doswiadczenia wynika ze zupelnie mi go nie brakuje w czasie zabawy z blyskamniem (jesli oczywiscie nie mam lampy na aparacie)
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    Argument z tym ze nie trzeba chodzic do lamp do mnie nie trafia bo i tak czasem trzeba je troche przesunac, poprawic i ruszyc do nich tylek.....
    Jak masz lampy porozwieszane pod sufitem na hali !?

Janusz,

Dopiero zaczyna Awatar Filla Kris
    Miasto
    Ornontowice

Domyślnie

Nie ma tanich chinczykow przenoszacych TTL'a. Sa ewentualnie Pixel Knight'y za okolo 200zeta za sztuke.
    Moim skromnym zdaniem lepiej kupic "tanie chinczyki" do wyzwalania bez TTL'a i dokupic jakies proste albo uzywane lampy w ktorych mozna ustawiac recznie moc blysku.
    Czesc
    Dziekuje za odpowiedz. Ja mam np. 2 lampy 580ex ale nie o to mi chodzi. Mam tez jedna 270ex i myslalem zeby dokupic druga pod warunkiem ze bede mial tez cos malego do przenoszenia ttla. Dla mnie w tym przypadku priorytetem jest waga i rozmiar wiec 580ex zostaja podczas wyprawy w domu i nawet o nich nie mysle. PW flexTT5 jest dosc duzy wiec tez szukam czegos mniejszego i lzejszego. Czyli mam rozumiec ze oprócz pixel knight nie ma nic innego co przenosi automatyke? choc z mojego rozeznania to trzeba 300 zl dac za odbiornik. Czy jesli nie ma nic innego oprocz tych knight'ow to mozna nimi wyzwolic migawke w np w eos 40d?
    krzysiek

Uzależniony

Domyślnie

Januszu jaki osiagasz REALNY zasieg uzywajac swoich PW ? I czy prawda sa jakies problemy ze wspolpraca z 580 i 580II [tzn. znacznie mniejszy zasieg niz z innymi lampami] ?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Januszu jaki osiagasz REALNY zasieg uzywajac swoich PW ? I czy prawda sa jakies problemy ze wspolpraca z 580 i 580II [tzn. znacznie mniejszy zasieg niz z innymi lampami] ?

Szczerze to nie testowałem. :-) Największy jaki używałem to ok. 150-200 m w otwartym terenie. Zero problemów. Również zero problemów z lampami 550 EX, 580 EX II i ze studyjną AlienBees. Zasięg zdecydowanie zależy od "widoczności" wzajemnej anten. Na TT5 antenka powinna być podniesiona. Własne ciało też może tłumić sygnał. Ktoś mi coś mówił o jakich problemach z tłumieniem sygnału przy odbiorniku/nadajniku tuż nad ziemią. Sam tego nie doświadczyłem.

Nie wiem jak lampa miała by wpływać na zasięg. Chyba, że generator lampy zakłóca radio. Jak trzeba odsunać TT5 od lampy to lampe z TT5 można łączyć kablem - niekoniecznie lampa musi stać na sankach TT5 - oczywiście TTL w ten sposób nie działa.

Janusz,

Uzależniony

Domyślnie

wszystko to sa TT5 ? czy na aparacie TT1 i reszta TT5 ? generalnie roznica w cenie miedzy TT1 a TT5 nie jest jakas zabojcza [nie robie zakupow w PL!], wiec czy jest sens zaczynac od TT1+TT5 czy poprostu od razu 2xTT5 ?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

wszystko to sa TT5 ? czy na aparacie TT1 i reszta TT5 ? generalnie roznica w cenie miedzy TT1 a TT5 nie jest jakas zabojcza [nie robie zakupow w PL!], wiec czy jest sens zaczynac od TT1+TT5 czy poprostu od razu 2xTT5 ?
    TT1 jest mniejsze. Mam 1 TT1 i 3 TT5. Przy tylko dwóch to raczej 2 x TT5 zwłaszcza jeśli zależy Ci na zasięgu. W TT5 są normalne 2 "paluszki" (AA). W TT1 "pastylka" CR2450 której w sklepie za rogiem raczej nie kupisz. :-)

Janusz,

Strona 110 z 175 PierwszyPierwszy ... 1060100108109110111112120160 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów