zależy jak dużo masz czasu na zabawy w ustawianie i czy nie zmienia Ci się odległość od fotografowanego obiektu.. w statycznych ujęciach studyjno/pozowanych masz 100% racji.. ale już w dynamicznie zmieniających się warunkach taka konfiguracja sprawdza się bardzo dobrze - bo jak sobie ustawisz odpowiednio korekcje na ZoneControlerze dla grup to potem proporcje błysku masz takie jak ustawiłeś ale jak zmieni ci się np. odległość od obiektu lub natężenie oświetlenia (pierwszy przykład - sala weselna - tańce itp. - przy "kolorofonach") to TTL skoryguje siłę błysku nie zmieniając proporcji..
[QUOTE=Maver;996908]No zgadza sie, ale skoro i tak trzeba dawac koretke dla TTL'a, to mozna rownie dobrze wyregulowac recznie moc blysku. O ile jeszcze w przypadku jednej lampy mozna zdac sie na TTL i to co on uwaza za odpowiedni efetkt na zdjeciu, ale w przypadku kilku i tak trzeba regulowac, korygowac itp...
a widzisz.. niektórzy wolą wydać kasę raz a porządnie i mają i czym wyzwalać i czym błyskać..
ja wydałem kiedyś parę groszy na PT04 chyba ale jakoś mi słabo chodziły (jedne z pierwszych wersji), i się wnerwiłem na chińszczyznę i mam teraz tt1 z AC3 i 2 x tt5.. i jestem bardzo zadowolony z tego zestawu..
aha - i zarówno z 580 jak i 580II działają bez problemu - te problemy o których słychać dotyczą amerykańskich wersji PW.. w wersji EU nie występują raczej.. zasięg - też testowo jakieś 150m sprawdzałem i działało dalej był zakręt i nie sprawdzałem..