Strasznie shitowe są te filmiki. Blabling z demonstracja wyglądu sprzętu.
Strasznie shitowe są te filmiki. Blabling z demonstracja wyglądu sprzętu.
Ja powiem tak, testowałem sigme 50 1.4 jeszcze pod kropem i miała jeżdżący problem z af, ff raz bf zależnie od odległości.
Z kolei podpiąłem Canona 50 1.4 pod 5Dmk2 i powiem tyle, że nie chciałem go za darmo, w miarę ostrzył tylko z bliska, a później do niczego. Żeby nie było kontrowersyjnie powiem, że znam ludzi pracujących na takim zestawie i bardzo sobie cenią, ale można trafić na źle dobraną parę, ponoć jakaś partia piątek i tych pięćdziesiątek nie lubiła się.
Pewnie przy dobrze dobranym egzemplarzu wygląda to inaczej, ale ja trafiłem niefortunnie. Została poczciwa C50 1.8 i S85 1.4.
no właśnie... Nikon... czemu nie! lepsze to pod każdym względem od Canona....
a bardziej serio: tak, bez kalibracji nie ujedziesz. ale... po kalibracji jest inna bajka. skalibrowałem w serwisie sigmaluxa 50/1.4 pod 5dMKII... zachwytom nie ma końca. a Canon? fajnie że udało mi się go odsprzedać. raz się prawie rozleciał w rękach. ot tak, sobie. bo to gówniany obiektyw był.
dodam że moja historia miała w stolycy EU, czyli Brukseli. nie wiem jak tam w PL działają kalibracje wymiany itede... jednak, canonowi 50/1.4 mówimy nie.
pozdr
T
Chciałem kupić Sigme ale po kilku sztukach postanowiłem iż zakupie zachwalanego Canona 50/1.8. I powiem tak stanowczo nie jeden i drugi to losowe ostrzenie. Zakupiłem Canona 50/1.4 i ostrzy wybornie. Najśmieszniejsze jest to że Canona 50/1.4 zakupiłem w ciemno i dopiero w domu przetestowałem.
Ja swoje 50mm canona używam pod 7d i jestem bardzo zadowolony.. jak czytam wasze opinie na temat w/w 1.4 to się zastanawiam czy mamy na myśli ten sam obiektyw.. zawsze trafia w punkt, a używam jej do reporterki.
Co prawda trochę mydli na 1.4, ale przy 1.8 spełnia swoje zadanie.
Kupiłem S 1,4 i po małej korekcie w body C50d porobiłem kilkanaście zdjęć na pełnej dziurze (1,4) i jetem zadowolony z jakości zdjęć. Robiłem również w sklepie zdjęcia C50 i musę przyznać że Sigma ostrzy na pełnej dziurze lepiej.
Trochę tam w plecaku.
Hehe, fajnie, ale spróbuj tak zrobić w plenerze przy mocniejszym świetle. 1.4 przestaje być wtedy używalne. F1.4 też czasem używam. Fajnie się sprawdza na ciemnej sali.
Fajnie, że wkleiłeś jakieś normalne sample a nie bateryjki :-)
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
50 canona faktycznie srednio daje rade w ciemnosciach...nawet w polmrokach.