Strona 105 z 175 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107115155 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 041 do 1 050 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Jakos w normalnych warunkach mnie sie nie zdaza... ale co ja tam wiem.
    Mnie się też nie zdarza ale... . Po prostu "coponiektórzy" nie wiedzą, że w strobingu czas migawki ma (w pewnym stopniu) drugorzędne znaczenie ;-) (kontroluje tylko światło zastane - OK prawie tylko...)

EDIT: Do "coponiektórych" :-) czas "nie wychodzi" - to jest element pięcioelementowej układanki (zamiast 3-elementowej w "normalnej fotografii). Czas też jest wybierany przez "inteligentną przystawkę" z tyłu aparatu.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 15-08-2011 o 09:49

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał Awatar goran

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Zależy co rozumiesz przez "normalne warunki". Wystarczy czasem ustawić przysłonę na 2.0 (nie wspomnę o 1.2) i już masz za dużo światła zastanego, wtedy jak pisze wiktor2323 filtr szary się przydaje. Konia z rzędem natomiast temu, kto zrobi rzeczywiście bezbarwny filtr szary. Mam HI-TECH polecanego gdzieś kiedyś, shit jakich mało, za chiny ludowe nie mogę uzyskać poprawnych kolorów.
    do bardzo niekorzystnych warunków często trzeba mieć coś extra a to kosztuje. Podejrzewam że kolega nie dysponuje szkłami z otworem 1.2 ... a szkło można zawsze domknąć albo pobawić się w nienasłonecznionym miejscu. W końcu zaczyna strobować ... i ma 2 stówki
    Jeżeli chodzi o ten filtr (pełny) ... tez miałem ! Przy zakupie sugerowałem się świetnym szarym połówkowym. Potwierdzam co do jego "efektywności" kolorystycznej ... zmieniłem na inny i jest o niebo lepiej.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Jakos w normalnych warunkach mnie sie nie zdaza... ale co ja tam wiem.
    A mi się często zdarza, ale ja lubię małe GO co w plenerze bardzo często daje krótszy czas
    Panie Januszu, pije pan do mnie z tym "coponiektórym"?

Domyślnie

A dlaczego nikt nie doradza ST-E2?
    pkt. 8. regulaminu

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tozawa Zobacz posta
    Witam serdecznie

Po długim czasie oszczędzania zainwestowałem w zestaw reporterski oraz lampę Canon 430ex II. Chciałbym zdalnie wyzwalać błyski. Jaki wyzwalacz do 200zł proponujecie?
    Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    A mi się często zdarza, ale ja lubię małe GO co w plenerze bardzo często daje krótszy czas
    Panie Januszu, pije pan do mnie z tym "coponiektórym"?
    Nie piję do nikogo. Zauważam tylko fakt, że Tozawa pytał jak wyżej a dyskusja rozwija się w kierunku HSS i "wychodzących" czasów.

@plraven: znajdziesz gdzieś ST-E2 za 200 zł? :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Domyślnie

bo czest [u mnie jakies 40% w plenerze] nie wyzwala mi lamp, sa czasami okolicznosci ze nijak nie jestem w stanie wyzwolic lampy st-e2 :/ do tego dochodza czasami sytaucje ze np lampe trzeba postawic z prawej, kadrowac w pionie i nagle st-e2 na stopce laduje po lewej stronie zasloniety obiektywem i tez ni jak nie wyzwala mi lampki
    najczesciej prosze modelke zeby po kazdym nacisnieciu spustu mowila "blysnelo" "nie blysnelo" co jest mocno dokuczliwe :/
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Domyślnie

Panowie...Panowie... Czemu tyle off-topu?

Zapytałem o wyzwalacz do 200zł... dostałem 2 propozycje. Nabijacie posty? Nudzi się wam?

http://allegro.pl/wyzwalacz-lamp-2-4...753051452.html

Ta opcja będzie dobrym wyborem?

Coś już napisał

Domyślnie

w tym przedziale cenowym (200zł) jest ok

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

niech zlikwidują migawkę w lustrzankach to się sprawa uprości. potrzeba jest tylko do dwóch rzeczy:
    1. żeby na niej zarabiać jak padnie
    2. żeby zarabiać na drogich i skomplikowanych lampach błyskowych ( hss)
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    niech zlikwidują migawkę w lustrzankach to się sprawa uprości. potrzeba jest tylko do dwóch rzeczy:
    1. żeby na niej zarabiać jak padnie
    2. żeby zarabiać na drogich i skomplikowanych lampach błyskowych ( hss)
    Oraz "drobiazg" w postaci opracowania technologii sensownie działającej migawki elektronicznej :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 105 z 175 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107115155 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów