Ja to sobie i bez błyskania poradziłem.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Argumentacja jest jak najbardziej logiczna, może czegoś nie zrozumiałeś.
Zakładam, że wiesz jak działa migawka szczelinowa. A więc:
błysk speedlightem przy x-sync
i błysk lampą studyjną
Teraz dokładamy wyzwalacz radiowy, który ma jakieś opóźnienie.
błysk speedligthem
i lampą studyjną
Jak widać na ostatnim rysunku, część światła błyskowego dociera do matrycy/błony gdy migawka już się zamyka. Powoduje to spadek jasności na dole zdjęcia (bo migawka zamyka się od góry). Gdyby cały błysk trwał podczas zamykania migawki, widoczny byłby całkowicie czarny pasek.
Mam nadzieję, że teraz wszystko jest jasne![]()
lama, no teraz rozumiem, ale tych schematach czas błysku jest niewiele krótszy od czas u otwarcia migawki, a zazwyczaj studyjne mają kilka razy krótsze błyski (przynajmniej wg specyfikacji...
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
z 430EXII równieżBo wychodzi na to ze dzialanie tanich wyzwalaczy jest po prostu nielogiczne.
Tak czy siak Yongnuo przy 1/250 i lampach 580EXII i 540EZ dzialaja bez problemu.
No to jeszcze jeden obrazek:
Tak na marginesie, jeśli ustawisz czas np. 1/8000 to proces naświetlania klatki będzie trwał ok. 2x x-sync (oczywiście każdy fragment matrycy będzie odsłonięty jedynie przez tą 1/8000s)
To tak na drugim marginesie.
Te Twoje wykresiki mozna by wydzielic do osobnego wątku, zeby po kolejnym pytaniu "dlaczego mi nie naswiela calek klatki" mozna bylo odrazu linkiem wyjasnic problem.
--
Pozdrawiam
Krzysztof Zagórski
Rozumiem. A tak btw skąd czerpiesz taką wiedzę? Jakieś strony czy doświadczenie?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A pytam bo sam chętnie bym poczytał![]()
Ostatnio edytowane przez MaciekH ; 30-04-2010 o 18:44 Powód: Automerged Doublepost
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R