No to nie jest najgorzej. Znając ceny usług w serwisie canona można wręcz rzec, że koszty naprawy Twojego obiektywu są naprawde symboliczne :-D
No to nie jest najgorzej. Znając ceny usług w serwisie canona można wręcz rzec, że koszty naprawy Twojego obiektywu są naprawde symboliczne :-D
Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II
Naprawdę się nie spodziewałem, miła niespodzianka od Panów z serwisu.
EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No to szczescie w nieszczesciu ze naprawa zamknie sie w tak niewielkiej kwocie.
--
Pozdrawiam
Krzysztof Zagórski
dziękuję wszystkim za wypowiedzi w wątku.
Ta kwota to całość. Wygląda to tak, cytuję:
ROBOCIZNA Szacowany koszt brutto: ~ 230,00
WYMIANA PIERSCIENIA OBIEKTYWU, USZCZELKI PIERSCIENIA MOCUJACEGO, SPRAWDZENIE UKLADU OPTYCZNEGO
CZĘŚCI Szacowany koszt brutto: ~ 240,00
BARREL ASS'Y, FIXED 1 SZT
RUBBER, MOUNT 1 SZT
Zobaczyłem sobie te części w linku ze schematem budowy obiektywu który podał Dzygit-Dublin, wychodzi że uszkodzenie to ten pęknięty plastik i uszczelka. Nie wiem co tzn. testowanie układu optycznego, tj. wiem co to znaczy ale myślałem, że przed wyceną zostanie przetestowany.
W każdym razie oczywiście decyzja na tak.. i zobaczymy co wyjdzie dalej... oby nic..Może faktycznie ten kawałek obiektywu nie jest pancerny po to by nie rozwaliło środka....
Już się postaram tak nie zagapiać... szedłem od młodego do samochodu bo mieliśmy z kamerzystą jechać do młodej i położyłem sobie torbę na dachu (nie zauważając, że częściowo leży na drzwiach) gadając i patrząc na kamerzystę otwarłem drzwi i ściągło torbę, akurat ta część gdzie był pionowo obiektyw była niedosunięta zamkiem, torba odwróciła się do góry nogami... no i... reszta jak na zdjęciach...
czekam cierpliwie na naprawę i mam nadzieję, że skończy się na tym co napisali, a z obiektywem nie będę miał potem niespodzianek, tj. znów będę go pewien...
Mój kolega kiedyś pojechał z Nikonem na dachu samochodu do swojego mieszkaniaNiestety dojechał bez Nikona i go nie odnalazł już potem. W sumie to było tylko z 7 km.
pkt. 8. regulaminu
Ja wczoraj się popisałem, najpierw upierniczyłem do cna filtr Hoya ND400 (przetarłem koszulką nasączoną czymś do opalania), później walnął mi o ziemię (i kamienie) zestaw 5DII z 135L. Stracha miałem niezłego, bo wyglądało, jakby miał się potłuc (a kupiłem go lekko ponad tydzień temu), ale skończyło się na wgnieceniach na plastikowej części mocowania osłony.
Z mojego doświadczenia, najbardziej wytrzymały obiektyw to KIT 18-55II, w nim nawet soczewek nie da się porysować![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk