Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Upadek obiektywu Canon 70-200 L F4 IS

Bywalec

Domyślnie

No to nie jest najgorzej. Znając ceny usług w serwisie canona można wręcz rzec, że koszty naprawy Twojego obiektywu są naprawde symboliczne :-D
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Coś już napisał Awatar Hubolsky
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

Naprawdę się nie spodziewałem, miła niespodzianka od Panów z serwisu.
    EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

+ czesci? :-)
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    Może ta dyskusja do niczego nie prowadzi
    Słowo "może" zastąpiłbym "na pewno" i już mamy 100% zgody .

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    + czesci? :-)
    Z mojego doświadczenia - dają wycenę na całość.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

No to szczescie w nieszczesciu ze naprawa zamknie sie w tak niewielkiej kwocie.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Domyślnie

dziękuję wszystkim za wypowiedzi w wątku.

Ta kwota to całość. Wygląda to tak, cytuję:

ROBOCIZNA Szacowany koszt brutto: ~ 230,00
    WYMIANA PIERSCIENIA OBIEKTYWU, USZCZELKI PIERSCIENIA MOCUJACEGO, SPRAWDZENIE UKLADU OPTYCZNEGO

CZĘŚCI Szacowany koszt brutto: ~ 240,00
    BARREL ASS'Y, FIXED 1 SZT
    RUBBER, MOUNT 1 SZT

Zobaczyłem sobie te części w linku ze schematem budowy obiektywu który podał Dzygit-Dublin, wychodzi że uszkodzenie to ten pęknięty plastik i uszczelka. Nie wiem co tzn. testowanie układu optycznego, tj. wiem co to znaczy ale myślałem, że przed wyceną zostanie przetestowany.
    W każdym razie oczywiście decyzja na tak.. i zobaczymy co wyjdzie dalej... oby nic.. Może faktycznie ten kawałek obiektywu nie jest pancerny po to by nie rozwaliło środka....

Już się postaram tak nie zagapiać... szedłem od młodego do samochodu bo mieliśmy z kamerzystą jechać do młodej i położyłem sobie torbę na dachu (nie zauważając, że częściowo leży na drzwiach) gadając i patrząc na kamerzystę otwarłem drzwi i ściągło torbę, akurat ta część gdzie był pionowo obiektyw była niedosunięta zamkiem, torba odwróciła się do góry nogami... no i... reszta jak na zdjęciach...
    czekam cierpliwie na naprawę i mam nadzieję, że skończy się na tym co napisali, a z obiektywem nie będę miał potem niespodzianek, tj. znów będę go pewien...

Domyślnie

Mój kolega kiedyś pojechał z Nikonem na dachu samochodu do swojego mieszkania Niestety dojechał bez Nikona i go nie odnalazł już potem. W sumie to było tylko z 7 km.
    pkt. 8. regulaminu

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja wczoraj się popisałem, najpierw upierniczyłem do cna filtr Hoya ND400 (przetarłem koszulką nasączoną czymś do opalania), później walnął mi o ziemię (i kamienie) zestaw 5DII z 135L. Stracha miałem niezłego, bo wyglądało, jakby miał się potłuc (a kupiłem go lekko ponad tydzień temu), ale skończyło się na wgnieceniach na plastikowej części mocowania osłony.

Z mojego doświadczenia, najbardziej wytrzymały obiektyw to KIT 18-55II, w nim nawet soczewek nie da się porysować
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Ja wczoraj się popisałem, najpierw upierniczyłem do cna filtr Hoya ND400 (przetarłem koszulką nasączoną czymś do opalania), później walnął mi o ziemię (i kamienie) zestaw 5DII z 135L. Stracha miałem niezłego, bo wyglądało, jakby miał się potłuc (a kupiłem go lekko ponad tydzień temu), ale skończyło się na wgnieceniach na plastikowej części mocowania osłony.

Z mojego doświadczenia, najbardziej wytrzymały obiektyw to KIT 18-55II, w nim nawet soczewek nie da się porysować
    No ta masz farta jak ja z 70-200 i 300v (całe uderzenie przejęła puszka).
    Kurde gdzieś widziałem filmik jak koleś naparza młotkiem w "soczewkę" 50/1.8 i nic... Hmm nie mogę znaleźć...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    No ta masz farta jak ja z 70-200 i 300v (całe uderzenie przejęła puszka).
    Kurde gdzieś widziałem filmik jak koleś naparza młotkiem w "soczewkę" 50/1.8 i nic... Hmm nie mogę znaleźć...
    W moim przypadku upadek złagodził filtr UV i maskowanie czerwonego paska z taśmy izolacyjnej Tak czy siak, sprzęt działa bezbłędnie i chyba tylko to jest ważne
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów