Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 115

Wątek: Solidny kompakt z dużą matrycą.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Portretówek w bezlusterkowcach na razie jak na lekarstwo. Sony NEX - brak. Samsung - brak na razie, będzie w sklepach (na razie nie ma) 85/1.4 ale to przy NX-ach olbrzym i kompletnie rozwala ideę małego aparatu. Na razie jest tylko do micro43 jedna portretówka 45/1.8 (drogiego i wolngo macro Panasa 45/2.8 nie liczę). Tak więc oprócz Olkowego 45mm f/1.8 (ekw. 90mm) zostaje robienie portretów kitowymi zoomami które w zakresie portretowym mają f/5.6.
    Podobną GO dostanę z zakresu portretowego XZ-1 który ma tam światełko f/2.5. A cały aparat będzie sporo mniejszy od jakiegokolwiek bezlusterkowca z podpiętą portretówką.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

ja mam portretówkę ale bez AF

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Akurat we wszelkiego typu bezlusterkowcach to świetnie się sprawdzają starsze obiektywy m42. Cena przejściówki niska, obiektywu tym bardziej, a obrazek...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tylko takim manualem ciężko trafić na przykład ruchliwe, kilkuletnie dziecko.
    Wolę AF - w końcu mamy już XXI wiek...

Poza tym ręczne ostrzenie w pozycji zoombi (przez ekran LCD) - niewygodne. Tu by się przydał dobry EVF...

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Przeszukałem sieć (w tym dpreview) w celu wyrobienia sobie opinii na temat aparatów z matrycą 1/1,7" i z tego co zdążyłem zauważyć to wszelkie aparaty tego typu dają bardzo podobną jakość obrazu, a wyborze trzeba kierować się wyłącznie swoimi osobistymi preferencjami. I tak:

G12 - Chyba najlepszy w klasie, pomimo, że EX1 i P7000 dają bardziej szczegółowy obraz na ISO do 400, jednak cena odstrasza skutecznie.

G11 - Obrazek ponoć lepszy niż w G12, jednak tryb filmowy (jeśli komuś na tym zależy) jest rzekłbym ułomny jak na dzisiejsze czasy.

EX1 - stylistycznie miód-malina, optycznie świetnie, jednak jak na aparat uniwersalny do noszenia za pazuchą - jednak zbyt mały zakres zoom (tak wiem - coś za coś). Odstręcza dodatkowo słabiutkie zasilanie. świetne w tym aparacie jest to, że sytuacje, w których trzeba użyć ISO wyższego niż 200 należą do rzadkości. Tryb wideo - jak w G11 - ułomny. W ramach ciekawostki: na zdjęciach na dpreview EX1 daje ewidentne mydło w porównaniu z konkurencją, a w zdjęciach "na żywo" absolutnie tego nie widać

XZ1 - Niby ideał, jednak mam pewne podejrzenia w kwestii ingerencji softu w wyostrzanie plików. Np fotki na dpreview są nadnaturalnie ostre.

P7000 - to moje osobiste zaskoczenie. Ostrość obrazu wyższa niż w G12. Zoom jak na swoją długość - całkiem niezły optycznie i naprawdę pracujący w ciekawym zakresie ogniskowych. Jak dla mnie wadą w tym modelu jest koszmarny obraz na 1600 i 3200. Raczej nikt nie używa takiej czułości w kompakcie (ja osobiście góra 400), ale skoro ona jest to muszę starając się być sprawiedliwym podać tą wadę. Poza tym jest niezbyt szybki w porównaniu z G11/12, jednak jak sądzę przyznanie mu na dpreview oceny 65% w stosunku do ok 75% przyznanej G12 jest wysoce krzywdzące.

Tak więc jak dla mnie do wyboru pozostaje: EX1 i Poniżany wszędzie P7000. Czy ktoś miał do czynienia z tym drugim?
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 09-08-2011 o 16:24
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    XZ1 - Niby ideał, jednak mam pewne podejrzenia w kwestii ingerencji softu w wyostrzanie plików. Np fotki na dpreview są nadnaturalnie ostre.
    On ma matrycę bez filtra AA. Ot, cała tajemnica ostrych plików.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Faktycznie nie ma, ale nie wiem, czy to tylko to. Co sądzicie o P7000?
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Faktycznie nie ma, ale nie wiem, czy to tylko to. Co sądzicie o P7000?
    Człowieku, kup coś w końcu i zacznij robić zdjęcia. Ręczę Ci obojętnie co kupisz będzie podobnie, nic nie tracisz ... nie ma foto-grala wśród solidnych kompaktów z duzą matrycą, ani w żadnej innej klasie aparatów foto.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

ja się nim chwilkę bawiłem, fajnie działał, śmieszny wizjerek jak przez wizjer w drzwiach, fotki takie se,

ogólnie fajny aparacik, ale wolę nexa

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Człowieku, kup coś w końcu i zacznij robić zdjęcia. Ręczę Ci obojętnie co kupisz będzie podobnie, nic nie tracisz ... nie ma foto-grala wśród solidnych kompaktów z duzą matrycą, ani w żadnej innej klasie aparatów foto.
    Po pierwsze mam czym robić zdjęcia i robię je regularnie. Dlatego jeśli chodzi o malucha to mogę i poczekać, i powybrzydzać. Nie mam wielkiego parcia w kwestii natychmiastowego zakupu.

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów