Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 118

Wątek: 40D czy 550D ?

Bywalec

Domyślnie

Ale wizjer z 40d wcale nie powala! W xxxd od 450d w górę jest na tyle dobry, że ja różnicy nie widzę (nawet przykładając na zmianę każdy do oka). A z tą ergonomią to też do dyskusji - mnie się w 40d zawsze myliło - które kółko do czego, podobnie jak dwufunkcyjne przyciski, a joysticka NIGDY nie nauczyłem się używać, pomimo posiadania 40d przez półtora roku (ale jestem tylko amatorem, a nie zawodowcem nie wypuszczającym aparatu z ręki przez kilka(naście) godzin na dobę).

Dopiero zaczyna Awatar pzh1

Domyślnie

nie czytałem całego, ale mam od ponad 2 lat 40kę, i polecam, zwłaszcza za tą kase teraz, solidna puszka, a z gripem ergonomia to poezja..
    5d II, 17-40L, S 50mm 1.4, 70- 200 4.0 IS L,135L 2.0, 430, 580, Q Dual 600Ws

Początki nałogu Awatar Fotofil
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Ale wizjer z 40d wcale nie powala! W xxxd od 450d w górę jest na tyle dobry, że ja różnicy nie widzę (nawet przykładając na zmianę każdy do oka). A z tą ergonomią to też do dyskusji - mnie się w 40d zawsze myliło - które kółko do czego, podobnie jak dwufunkcyjne przyciski, a joysticka NIGDY nie nauczyłem się używać, pomimo posiadania 40d przez półtora roku (ale jestem tylko amatorem, a nie zawodowcem nie wypuszczającym aparatu z ręki przez kilka(naście) godzin na dobę).
    Miałem to samo. Zawsze musiałem sobie w myślach tłumaczyć że kółko pod kciukiem jest w tej samej płaszczyźnie co apertura i nią właśnie steruje.
    A co do przycisków...
    Mam jeszcze 350D do panoram sferycznych. Mogę go obsłużyć z zamkniętymi oczami. A xxD - co zmiana modelu, to zmiana kolejności przycisków przy górnym wyświetlaczu. Chore to jest!
    „Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
    wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
    Henri Cartier-Bresson

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dla mnie w 40D jest nie do przecenienia możliwość zdefiniowania 3 własnych schematów ustawień. I żal tylko, że nie ma więcej. Mam schemat na robienie z lampą w mieszkaniu,
    na słoneczną pogodę na wycieczce oraz na nagłe sytuacje (czyli szybkie strzały przy krótkich czasach i podniesionym iso). Napisałem te przykłady, żeby uświadomić jak pożyteczną sprawą jest ta funkcja. Poza tym bardzo lubię możliwość ustawienia dowolnej temperatury w balansie bieli, bo choć w rawach WB nie ma znaczenia, to przecież dobrze jest zrobić od razu poprawnie i przy wywoływaniu mniej roboty. W zasadzie zdefiniowane WB działają całkiem nieźle (nawet automatyczny), ale mimo to nieraz opcja "K" się mi przydaje.
    Wizjer też lepszy w 40D.
    Opisałem co wg mnie jest warte kupienia 40D, ale to nie znaczy, że wybór 550D będzie złym wyborem, ponieważ dla ciebie mogą być istotne inne sprawy.
    Ostatnio edytowane przez tryton ; 15-07-2011 o 18:11
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Za 550D przemawia dużo lepszy wyświetlacz LCD, lepszy procesor obrazu, filmy fullHD, automatyczna korekcja winietowania obiektywów (to jest rewelacja ), nowsza konstrukcja,

Przeciw: ergonomia i brak górnego wyświetlacza.

Co do wagi to zależy kto co woli

Ja jakbym teraz kupował to 60D
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trajbus1 Zobacz posta
    Mam dylemat co do wyboru między tymi dwoma aparatami. Używany 40D w super stanie czy raczej nowy 550D ?
    Zależy jakie priorytety... dla mnie ważny jest AF i ergonomia.
    Osobiście z tych dwóch wybrałbym 40D.

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Ja również niedawno wybierałem i wybrałem 40d, polecam!!

Bywalec

Domyślnie

Skąd się wzięły opinie że 40d ma lepszy autofokus?! To, że ma boczne krzyżowe NIC nie znaczy, jak się używa centralnego, a żeby sprawnie obsługiwać boczne trzeba używać joysticka - a to nie takie łatwe! (ja - amator - za 1,5r. się tego nie nauczyłem!). I jeszcze mieć szkła odpowiedniej jasności (i ceny!)......

Coś już napisał Awatar fabian
    Miasto
    krk/ski

Domyślnie

oj tam oj tam,
    taka stara prawda - kup 550D, resztę dołóż do szkła

jak będziesz Ci brakowało czegoś w puszcze - dozbierasz za rok, dwa kupisz 60d, albo wyżej.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Skąd się wzięły opinie że 40d ma lepszy autofokus?! To, że ma boczne krzyżowe NIC nie znaczy, jak się używa centralnego, a żeby sprawnie obsługiwać boczne trzeba używać joysticka - a to nie takie łatwe! (ja - amator - za 1,5r. się tego nie nauczyłem!). I jeszcze mieć szkła odpowiedniej jasności (i ceny!)......
    Oj, Rychu, Rychu.
    Przecież to nie wina czterdziestki, że sobie nie mogłeś poradzić z jej obsługą.
    Obiektywnie 40D ma lepszy AF i wynika to właśnie z bocznych krzyżowych.
    To, że ty ich nie używasz niczego nie zmienia. Aż się głupie motoryzacyjne porównania cisną na myśl
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów