Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 118

Wątek: 40D czy 550D ?

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Szczerze współczuję! Jam mam chory kręgosłup i nie mogę się nadziwić ludziom, do których nie dociera, że kalectwa się nabawiają przeważnie na własne życzenie. Nadchodzi ono z wiekiem i jest zapłatą za głupoty popełnione w młodości.
    Kolega ma Nikona D300x z gripem. Pięknie to leży w łapie, po założeniu SB900 się prawie nie czuje lampy w sankach (punkt krytyczny przekroczony i odczucie wagi się nie zmienia), ale jak to trochę potrzymać w zwisie, bo się nic na planie nie dzieje, to łapa odpada, albo pasek usiłuje łeb z płucami oderżnąć. Koń na westernie ma lżejszą robotę, niż fotograf z takim czymś.
    Jest jeszcze taka kwestia ergonomiczna: jeżeli potrzebujesz odrywać oko od okularu, aby sprwdzić nastawy lub je zmienić, bo info w celowniku jest do tego niewystarczajace a guzików za dużo, to jest to powód, aby Twoje mięśnie i stawy pracowały w większym zakresie i nie dochodziło do przeciążeń pracą w jednej pozycji. Kiedyś robiąc bardzo duże zlecenia na kompie w PS, gdy lewa ręka naciskała tylo Ctrl, Alt i Shift doprowadzilem się do takiego przeciążenia lewego łokcia i mięśni przedramienia, że pół roku chodziłem na rehabilitację.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotofil Zobacz posta
    No to ja się odezwę.
    Ja takiego klamota posiadam i marzę przy każdej robocie o lekkim aparacie.
    Mam przewlekłe zapalenie nerwu łokciowego od dźwigania w jednej łapie klamota z całym osprzętem. Czasem 15 godzin na dobę.
    Zatrudnij ludzi do noszenia 'klamotów' lub poza pracą zafunduj sobie siłownie. Nie wspominam o 'sportowym trybie życia'.
    Mega przesadzacie.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Początki nałogu Awatar Fotofil
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebfoto Zobacz posta
    Zatrudnij ludzi do noszenia 'klamotów' lub poza pracą zafunduj sobie siłownie. Nie wspominam o 'sportowym trybie życia'.
    Mega przesadzacie.
    Sądzisz że przesadziłem?
    Jak już będziesz miał z górki na tym ziemskim padole, to wrócimy do dyskusji. Hmm, tylko mnie już raczej nie będzie.
    „Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
    wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
    Henri Cartier-Bresson

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotofil Zobacz posta
    Sądzisz że przesadziłem?
    Jak już będziesz miał z górki na tym ziemskim padole, to wrócimy do dyskusji. Hmm, tylko mnie już raczej nie będzie.
    Ja mam z górki (1961), więc rozumiem doskonale

Gdzieś się tu rozmywa całkowicie to, o co chodzi w tym wątku i jemu podobnych, a mianowicie o to, że ktoś poprosił o pomoc w dokonaniu wyboru.
    Naszą rolą, czyli Tych, Którzy Już Wyboru Dokonali jest przedstawić swoje punkty widzenia na sprawę, a nie żreć się między sobą i usprawiedliwiać się z naszych wyborów. Zaprawdę mądre to i sprawiedliwe, słuszne i zbawienne będzie, jeżeli się od tego powstrzymamy. To nie ja mam przyjąć punkt widzenia sebfoto, ani on mój, lecz ten, który pytał ma sobie wyrobić zdanie na podstawie naszych zdań i guzik nam do tego, jakiego wyboru w efekcie dokona. Nie powino nam zależeć na formowaniu wzajemnie zwalczających się klubów posiadaczy a to xD, a to xxD czy xxxD i strojeniu swoich piórek.
    Człowiek w obliczu podejmowania decyzji musi dokonać redukcji zaczynając od tego, na co go ewidentnie nie stać, poprzez to, co mu ewidentnie nie będzie potrzebne, a potem tego, co mu się może tylko okazyjnie przydać i na końcu zostaje to, co mu się przyda zawsze. Najbardziej profesjonalny sprzęt najcięższego kalibru w 90% pracuje jak najtańsza wydmuszka, a takiego zawodnika, który przez tydzień nie ponosi się z błota, a nad głową fruwają mu końskie kopyta albo opony samochodów, to ja jeszcze nie spotkałem- chyba tylko dla tego, że takie imprezy nie trwają non stop;-)

Bardziej od ergonomii i pancerności aparatu wybory determinuje jakość obrazowania, bo tu poszczególne kategorie sprzętu wykazują potężne różnice. To nie te czasy, kiedy na robotę można było zabrać Nikona F5, a na wycieczkę Nikona EM z tym samym obiektywem i zdjęcia wychodziły tej samej jakości. Były też czasy, kiedy producenci dążyli do tego, aby maksymalnie profesjonalne korpusy miały jak najmniejszą masę (vide OM-4). Dzisiaj, jeżeli komuś nie pozwala na to budżet i jest dodatkowo w stanie się pogodzić z może gorszą jakością obrazowania w niższej kategorii sprzętowej, to nie ma co go naciągać na zakup rzeczy większych, droższych i cięższych, bo to wszystko nie stoi w miejszcu, znowu będzie jakaś rewolucja w sprzęcie i najprawdopodobniej lada moment wszyscy zostaniemy ze sprzętem starej generacji w łapach oblizując się na to, co przyniesie nowy. A nie chce mi się wierzyć, że sprzęt profesjonalny do usranej śmierci planety będzie tak wielki i potężny, jak jeszcze dzisaj.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a jak się mają możliwości matrycy 40D do 500D ?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trajbus1 Zobacz posta
    Mają się... jakoś. O co ty właściwie pytasz?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Domyślnie

jak jest z jakością zdjęć z 40D vs 500D. ?

Początki nałogu

Domyślnie

jakość będzie podobna, tyle że mniej megapikseli (15 vs 10)

aczkolwiek 10 aż nadto w większości zastosowań

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trajbus1 Zobacz posta
    Mam nadzieję, że odpowie Ci ktoś, kto to wie z autopsji a nie z cudzych testów. Ja raptem parę zdjęć zrobiłem na korpusach innych, niż 550D, więc na ich temat wolę nic nie pisać, natomiast mogę coś o matrycy 550D.

Wszystko zależy od motywu i ekspozycji. Jak motyw jest na pełen kadr i ekspozycja nie wymaga korekty, a obiektyw ostro rysuje i nie trzeba mocno podostrzać, to do ISO 1600 zdjęcia są w pełni akceptowalne. Ale, gdy trzeba jednocześnie doświetlić programowo i podostrzyć, to szumy od ISO 200 wzwyż mogą być już wkurzające, a gdy jeszcze się zdjątko mocno kropnie, to bardzo wkurzające w widoku 100%. Oczywiście, są jakieś techniki usuwania szumów lepsze od oferowanych przez DPP, ale one generalnie i tak poprawiają tylko obrazy o małej ilości drobnych detali, bo trudno jednocześnie skasować szumy i utrzymać wysoką ostrość włosów czy ptasich piór i mamy albo-albo. Reasumując, jak się da zrobić zdjęcie w tej skali, która nas zadowala i nie będzie ono wymagało poprawek, to będzie OK, a w przeciwnym wypadku można mieć już zastrzeżenia co do szumów w obrazie i to od bardzo niskiego poziomu ISO. Jednakże rozdzielczość matrycy nawet przy ISO 400 odszumianym standardowo, o ile zdjęcie jest ostre, jest imponująca. Samo podostrzanie i sama korekcja tonalna nie powodują aż tak widocznego pogorszenia jakości obrazu, jak występując razem.

Robienie zdjęć na połowie rozdzielczości eliminuje większość tego, co nas irytuje, czyli drobne nieostrości ruchowe i niewielkie błędy nastawienia ostrości, trzeba się tylko dokładniej przymierzyć do ekspozycji, nawet zastosować bracketing, bo tracimy możliwość zapisu w RAW.

Unikam jak mogę doradzania, co można zrobić np. w Photoshopie, albowiem uważam, że jeżeli ktoś się waha nad zakupem aparatu za 2000 zł, to doradzanie mu zakupu dodatkowego oprogramowania za ponad 3000 zł to lekka przesada

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    jakość będzie podobna, tyle że mniej megapikseli (15 vs 10)

aczkolwiek 10 aż nadto w większości zastosowań
    Dokładnie, a do tego 40D ma większy i jaśniejszy wizjer co skutecznie odpycha mnie w dalszym ciągu od trzy cyfrowych korpusów nie wspominając o ergonomii użytkowania, na minus można zaliczyć wagę ale do tego już się przyzwyczaiłem.

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów