Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Wątek: reportaże: 5D teraz, vs. 7D później?

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Maver Moja 20stka ma z 4-5 lat i póki co się trzyma bogu dzięki.
    Równie dobrze można powiedzieć że kupowanie nowego sprzętu to nieporozumienie bo za mniej można kupić używkę w dobrym stanie. Kwestia jest 1 = każdy kupuje to na co go stać i tyle.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Napewno takie duze ryzyko inwestycyjne?
    Kupujesz ze 100k przebiegiem za 3k, wymieniasz migawke (jesli padnie) i caly koszt zamknie ci sie w 4000pln, przy czym masz aparat z migawka ktora ma zerowy przebieg.
    A kupic slicznego, zadbanego z 30k przebiegu za 4000, i po pol roku okaze sie ze migawka i tak moze zdechnac.
    Nie przesadzal bym z ta panika przed iloscia klapnieć.
    Niestety nie do końca tak jest, a szkoda. W body z dużym przebiegiem większość podzespołów ma juz dość spore zużycie a i wygląd przeważnie mają nieciekawy. Już to przerabiałem i więcej na wytrzaskane sprzęty nie spojrzę, ale to moje zdanie
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał Awatar karni
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a co za znaczenie ma wygląd ? bo co porysowany ? nie trzeba rzucać aparatem, żeby go porysować... wiadomo, że bez przegięć... co do "podzespołów" to bez przesady wszystko się zużywa ale raczej nie w taki stopniu - oczywiście zawsze można trafić na minę ale czy to przy egzemplarzu z 40k albo 100k, trzeba też spojrzeć na rynek używanych piątek - ciągle jest na nie masa chętnych i jest w czym wybierać!

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Calkowicie zgadzam sie z tym ze jak bym mial kupic body ktore jest wyobijane i wyodrapane to nawet bym na nie nie spojzal. Ale mowie tutaj o sytuacji zadbanego aparatu ktory ma przy okazji zrobione wiecej klapniec migawka.
    Moj osmio letni Canon wyglada jak "jak nowy". Wiec dla mnie stan wizualny to po prostu swiadectwo o tym czy wlasciciel wie jak obchodzic sie ze sprzetem i jak go szanowac, czy po prostu rzuca nim z kąta w kąt.
    Jesli chodzi o same bebechy to jak pisalem, uwazam ze lepiej kupic cos 1k taniej i dolozyc 1k, dzieki czemu ma sie pare nowych podzespolow, niz wydac 1k wiecej i tak na prawde nie miec z tego nic, poza nadzieja ze "moze sie nie zepsuje"
    Zakladajac oczywiscie - tak jak napisalem - ze oba aparaty sa w zadbanym stanie.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Witam ponownie! Przepraszam za tak długą przerwę, ale miałem tygodniowy wyjazd, w sumie dość mało spodziewany
    Co do aparatu, to decyzja podjęta - czekam do jesieni, może w tym czasie jeszcze coś zarobię, może wyjdzie coś nowego i wtedy podejmę decyzję. Wybierając jednak między 5D 100k, a 50k, to wybrałbym jednak opcję tańszą, oczywiście rozsądnie...
    Oglądałem w międzyczasie Nikona D7000 - wizjer ma całkiem ciekawy w porównianiu do 350D
    7D | 5D mk II | 17-40 | 24-70 | 17-55 | 28 | 580ex II - w sumie po co te sygnatury?

Bywalec Awatar oasisman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koleszkowiec Zobacz posta
    Witam ponownie! Przepraszam za tak długą przerwę, ale miałem tygodniowy wyjazd, w sumie dość mało spodziewany
    Co do aparatu, to decyzja podjęta - czekam do jesieni, może w tym czasie jeszcze coś zarobię, może wyjdzie coś nowego i wtedy podejmę decyzję. Wybierając jednak między 5D 100k, a 50k, to wybrałbym jednak opcję tańszą, oczywiście rozsądnie...
    Oglądałem w międzyczasie Nikona D7000 - wizjer ma całkiem ciekawy w porównianiu do 350D
    Ja bym tam nie liczył że w sierpniu czy wrześniu coś Canon wypuści, a nawet jak (7d2 5d3) to bedzie to baardzo drogie, a starsze modele będą taniały powoli albo, jak to było z 50d podrożeją :-)
    |Canon|

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oasisman Zobacz posta
    Ja bym tam nie liczył że w sierpniu czy wrześniu coś Canon wypuści, a nawet jak (7d2 5d3) to bedzie to baardzo drogie, a starsze modele będą taniały powoli albo, jak to było z 50d podrożeją :-)
    Widziałeś jak 5D classic poszły do góry w momencie wyjścia 5DII? Jak się pojawi 5DIII to nagle okaże się, że dwójka ma kapitalnie obrazującą matrycę, rewelacyjną baterię i celny autofokus.

W zasadzie jedyne co bym zmienił w 5D to celność bocznych punktów i ewentualnie ich rozmieszczenie oraz zmienił slot na karty SD. Były by kompatybilne z resztą sprzętu fotograficznego. Reszta to duperele.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec
    Miasto
    Łeba/Gdańsk

Domyślnie

Ja w swoim classicu naprawdę nie widzę nic z tych złych rzeczy o których ludzie piszą Mógł by być lepszy af, ale świadomie kupiłem to body, i sportu nie robię, do moich zastosowań jest cudo
    FF

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja sam kupiłem 5D po 50D żeby zobaczyć tą magię obrazka z przebiegiem ponad 100k a to że może paść migawka to mnie wcale nie straszy bo nie robię zawodowo...40D miały defekt i padały poniżej 20k. Magia jest i warto tą puszkę mieć choć raz ale jest wolniejsza od 50D a nie wspominając 7D. Do reporterki to ja bym kupił przy małym budzecie canona 35/2 przy kropie lub 28/1.8 a przy 5D to 50/1.4. Moge zgrzytac na staruszka ale końcowy efekt przy szkłach 2.8 i jaśniejszych jest świetny ale do przyrody to tak średnio się udaję .
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Bywalec Awatar filharmoniusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    Do reporterki to ja bym kupił przy małym budzecie canona 35/2 przy kropie lub 28/1.8 a przy 5D to 50/1.4.
    A może lepiej 35/2 do 5D?

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów