Maver Moja 20stka ma z 4-5 lat i póki co się trzyma bogu dzięki.
Równie dobrze można powiedzieć że kupowanie nowego sprzętu to nieporozumienie bo za mniej można kupić używkę w dobrym stanie. Kwestia jest 1 = każdy kupuje to na co go stać i tyle.
Maver Moja 20stka ma z 4-5 lat i póki co się trzyma bogu dzięki.
Równie dobrze można powiedzieć że kupowanie nowego sprzętu to nieporozumienie bo za mniej można kupić używkę w dobrym stanie. Kwestia jest 1 = każdy kupuje to na co go stać i tyle.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
a co za znaczenie ma wygląd ? bo co porysowany ? nie trzeba rzucać aparatem, żeby go porysować... wiadomo, że bez przegięć... co do "podzespołów" to bez przesady wszystko się zużywa ale raczej nie w taki stopniu - oczywiście zawsze można trafić na minę ale czy to przy egzemplarzu z 40k albo 100k, trzeba też spojrzeć na rynek używanych piątek - ciągle jest na nie masa chętnych i jest w czym wybierać!
Calkowicie zgadzam sie z tym ze jak bym mial kupic body ktore jest wyobijane i wyodrapane to nawet bym na nie nie spojzal. Ale mowie tutaj o sytuacji zadbanego aparatu ktory ma przy okazji zrobione wiecej klapniec migawka.
Moj osmio letni Canon wyglada jak "jak nowy". Wiec dla mnie stan wizualny to po prostu swiadectwo o tym czy wlasciciel wie jak obchodzic sie ze sprzetem i jak go szanowac, czy po prostu rzuca nim z kąta w kąt.
Jesli chodzi o same bebechy to jak pisalem, uwazam ze lepiej kupic cos 1k taniej i dolozyc 1k, dzieki czemu ma sie pare nowych podzespolow, niz wydac 1k wiecej i tak na prawde nie miec z tego nic, poza nadzieja ze "moze sie nie zepsuje"
Zakladajac oczywiscie - tak jak napisalem - ze oba aparaty sa w zadbanym stanie.
--
Pozdrawiam
Krzysztof Zagórski
Witam ponownie! Przepraszam za tak długą przerwę, ale miałem tygodniowy wyjazd, w sumie dość mało spodziewany
Co do aparatu, to decyzja podjęta - czekam do jesieni, może w tym czasie jeszcze coś zarobię, może wyjdzie coś nowego i wtedy podejmę decyzję. Wybierając jednak między 5D 100k, a 50k, to wybrałbym jednak opcję tańszą, oczywiście rozsądnie...
Oglądałem w międzyczasie Nikona D7000 - wizjer ma całkiem ciekawy w porównianiu do 350D![]()
7D | 5D mk II | 17-40 | 24-70 | 17-55 | 28 | 580ex II - w sumie po co te sygnatury?
Widziałeś jak 5D classic poszły do góry w momencie wyjścia 5DII? Jak się pojawi 5DIII to nagle okaże się, że dwójka ma kapitalnie obrazującą matrycę, rewelacyjną baterię i celny autofokus.
W zasadzie jedyne co bym zmienił w 5D to celność bocznych punktów i ewentualnie ich rozmieszczenie oraz zmienił slot na karty SD. Były by kompatybilne z resztą sprzętu fotograficznego. Reszta to duperele.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Ja w swoim classicu naprawdę nie widzę nic z tych złych rzeczy o których ludzie pisząMógł by być lepszy af, ale świadomie kupiłem to body, i sportu nie robię, do moich zastosowań jest cudo
![]()
FF
Ja sam kupiłem 5D po 50D żeby zobaczyć tą magię obrazka z przebiegiem ponad 100k a to że może paść migawka to mnie wcale nie straszy bo nie robię zawodowo...40D miały defekt i padały poniżej 20k. Magia jest i warto tą puszkę mieć choć raz ale jest wolniejsza od 50D a nie wspominając 7D. Do reporterki to ja bym kupił przy małym budzecie canona 35/2 przy kropie lub 28/1.8 a przy 5D to 50/1.4. Moge zgrzytac na staruszka ale końcowy efekt przy szkłach 2.8 i jaśniejszych jest świetny ale do przyrody to tak średnio się udaję.
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl