Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 66

Wątek: reportaże: 5D teraz, vs. 7D później?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Gdyby te plotki były prawdą to doszlibyśmy do paradoksu 7D2=5D3 a producentowi zapewne chodzi o coś zupełnie innego czyli żeby jak najwięcej zarobić
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Nie do końca bo 5dIII o ile pamiętam to ma mieć niezmieniony AF w stosunku do II. Ale to wszystko plotki i na tyle na ile daje im wiarę postanowiłem nie czekać i brać sprzęt jak tylko uda mi się skompletować budżet i będzie dostępny w 1 sklepie :]

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Nie do końca bo 5dIII o ile pamiętam to ma mieć niezmieniony AF w stosunku do II. (...)
    Wypluj, daj na tace i proś, żeby Twe słowa się nie sprawdziły!

Co do wyboru to robie czasem w klubach trochę zdjęć 5dmk2 i nie jest źle. I na pełnej dziurze żeby ładnie kogos sportretować i przy przymkniętym do f/8.0 wszystko ładnie. Bałem się troszkę, ale w klubach raczej ludzie nie biegają po parkiecie, tylko szaleją w jednym miejscu, więc nawet piątka daje radę.
    C5Dmk2 | 580EXII | 17-40 | 50 | 85 | 135

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Wychodziłoby na to, że 5D będzie modeledm niższym niż 7D... trochę głupota
    7D | 5D mk II | 17-40 | 24-70 | 17-55 | 28 | 580ex II - w sumie po co te sygnatury?

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Hm, skoro 1dmV ma mieć pełną klatkę, to te nowe 7d mogłoby mieć cropa 1.3 - byłoby idealnie! Bo do reporterki crop 1.6 to jednak trochę za dużo: takie typowo reporterskie zoomy 16-35 czy 70-200 stają się za ciasne i za długie... 5d nieważne w jakiej wersji dużo lepiej się do tego nadaje, mimo swojego AFu i wolnej serii. Crop 1.3 w jedynkach jest idealny i to bym chętnie zobaczył w 7d2 wraz z lepszym wysokim iso
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    Hm, skoro 1dmV ma mieć pełną klatkę, to te nowe 7d mogłoby mieć cropa 1.3 - byłoby idealnie! Bo do reporterki crop 1.6 to jednak trochę za dużo: takie typowo reporterskie zoomy 16-35 czy 70-200 stają się za ciasne i za długie... 5d nieważne w jakiej wersji dużo lepiej się do tego nadaje, mimo swojego AFu i wolnej serii. Crop 1.3 w jedynkach jest idealny i to bym chętnie zobaczył w 7d2 wraz z lepszym wysokim iso
    To by było słuszne, jeszcze jakby marek piątka nie miał wbudowanego grip-a to już w ogóle bomba
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Canon rezygnuje podobno całkowicie z cropa 1.3... stąd fuzja serii 1D...
    7D | 5D mk II | 17-40 | 24-70 | 17-55 | 28 | 580ex II - w sumie po co te sygnatury?

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

http://www.canon-board.info/showthre...39209&page=576

Żeby nie ciągnąć OT w tym temacie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koleszkowiec Zobacz posta
    Witam,
    mam pewien dylemat co do sprzętu. Otóż od mniej więcej pół roku, robię reportaże z imprez i wydarzeń w moim mieście, tj. mniej więcej raz - dwa na tydzień w roku szkolnym i teraz nieco częściej, czasem jakaś sesja z modelką, trochę mnie zainteresowało teraz street photo. Przy obecnie posiadanym sprzęcie, stałki 28 mm prakycznie nie odpinam od korpusu. W klubach korzystam z ISO 800-1600, f/1.8 - 2.8 i dopalam lampą.
    Mój dylemat ma się tak:
    - opcja pierwsza, to sprzedać wszystko prócz lampy i nabyć używaną 5D i np. 50 f/1.4 bądź 24-70 (używane Canona lub Sigmy) - tutaj spodziewam się mniejszego szumu na ISO1600 (częściej będę używał), 'magia' FF na sesjach/street photo,
    - opcja druga, to poczekać jeszcze ze 3 miesiące, bo może w sierpniu wyjdzie następca 7D i wtedy jest szansa, że obecne 7D stanieje, kupić ten korpus i np. 17-55 IS - tutaj zaś bardziej wszechstronny zestaw, szybki AF.
    Co byście wybrali? obydwa rozwiązania dają mniej więcej takie same wartości ekspozycji - 5D to samo, co obecnie, 7D wyższe ISO kosztem mniejszej przysłony.
    Interesuje mnie tu również autofocus - czy po przesiadce z 350D na 5D mogę się spodziewać jego pogorszenia? nie trafiłem jeszcze na porównanie tych dwóch korpusów pod tym względem.
    Na boku jeszcze dodam, że chociaż jedna stałka ogranicza możliwości reportażu, to jest to realne do zrobienia, przyzwyczaiłem się do tego .

Pozdrawiam,
    Bartek
    Doczytałem że fotografujesz w klubach. Przez jakiś czas robiłem takie rzeczy właśnie przy użyciu c7d i 17-55 2.8 + samyang 8 mm. reportaże pełne i fajne. aktualnie przesiadłem sie na 5dII +24 1.4L i 15 2.8 i skok jest niesamowity. Jedyny problem to taki ze do takich celów szkoda jest sprzętu no chyba, że zarabiasz na tym słuszne pieniążki to wtedy ma to sens.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez koleszkowiec Zobacz posta
    Wychodziłoby na to, że 5D będzie modeledm niższym niż 7D... trochę głupota
    nie ma na to szans! 7d nie dostanie FF, a w 5dIII ma być nowa matryca FF i delikatny tuning AF.
    Canon musi się wziąć do roboty bo jak dalej poprowadzi taka politykę to "profeska" przejdzie na Nikona i będzie wielkie yyy
    Ostatnio edytowane przez bpilewski ; 20-07-2011 o 00:55 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Panowie.
    Bardzo proszę o trzymanie się tematu. Spekulacje o nowościach to nie tutaj.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów