Mamy właściwy dział (vdslr) od tego i tam możesz pisać do woli:cool:.
Mamy właściwy dział (vdslr) od tego i tam możesz pisać do woli:cool:.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Może ma różne szkła przypięte ;-)
Mi z porównania 7D i 5Dmk2 wychodzi jednoznacznie 1Dmk3 (albo 5Dmk3 jak już się pojawi). Oglądałem ostatnio wydruki wielkoformatowe z 7D i .... szum, wierność oddania szczegółów, są naprawdę nieciekawe.
Ale jak to już ktoś tutaj napisał - 7 i 5 są zbudowane do różnych zastosowań ....
Canon EOS 6D | C 24-105 f/4 L | C 70-200 f/4 IS L | C 1.4x | C 50 f/1.4 | C 85/1.8 | C 35/2.0 | 580EX
Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 01-05-2011 o 22:03 Powód: Automerged Doublepost
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Jak dla mnie 7D sprawdza się tylko przy sporcie, dlatego że ma dużo klatek/s i mnożnik x1.6. Do wszystkiego innego 5D II spokojnie daje radę, a jeśli już nawet coś nas lekko ogranicza to jakość obrazu to w zupełności rekompensuje. Dodatkowo mamy szeroko w stosunku co cropa, co jest często spory atutem. W 7D już ta jakość obrazu nie jest taka fajna i nie mówię tutaj o GO, a innych aspektach (szumy, dynamika, etc.).
Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Nie muszę nic uważać, bo to po prostu widzę i raczej nie przekonasz nikogo, że 7D ma chociażby porównywalną jakość obrazu do 5D II. To jest fakt.
Natomiast nigdzie nie napisałem, że kategorycznie jeden aparat jest gorszy od drugiego. Różnią się, a każdy ma swoje zalety w określonej sytuacji. Natomiast dla mnie w większości przypadków bardziej sprawdza się 5D II i o tym napisałem.
Zaletą FF nie jest dla mnie sama szerokość, ale połączenie tej szerokości z małą głębią ostrości, czego na cropie jak na tą chwilę osiągnąć się nie da.
Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight
Nie zastanawiaj się. 5dmkII. Od jakiegoś czasu sam jestem szczęśliwym posiadaczem. Na razie chciałbym go jeszcze trochę pomęczyć zanim napiszę obszerniejszą opinię w tym wątku, ale kilka krótkich uwag nie zaszkodzi
-AF: nie jest idealny. Za tak wysoką cenę i dodatkowo mając porównanie z niższych modeli np. (60d, 7d) decyzja canona o użyciu tylko 1go punktu krzyżowego i rozmieszczeniu bocznych trochę razi. A jak to wygląda w praktyce, w codziennym fotografowaniu?Ten układ AF nie przeszkadza w robieniu zdjęć. Na prawdę. W dobrych warunkach jest świetny, w słabszych mimo, że trzeba się liczyć z wiekszym odsetkiem nietrafionych daje radę. Trzeba się pogodzić z tym, że trzeba wtedy używać wspomagania z poziomu lampy i robić trochę więcej ujęć. I co z tego, że zamiast 100 zdjęć zrobię 130?
Też miałem spore obawy przed AF-em i tych którzy również się tego boją zapewniam, że nie będą żałowali zakupu.
-wysokie ISO: coż, dla mnie w 5dmkII szumy nie istnieją. Dodam jednak, że już w 40d mi nie bardzo przeszkadzająJest jednak rzecz o której mało kto pisze chociażby na forach. Kolor. To jak się zachowuje na wysokich czułościach. Obróbka jest dużo łatwiejsza, mniej praco i czasochłonna. To mnie najbardziej zaskoczyło po przejściu na FF. Po ustawieniu WB jest już bardzo dobrze gdzie przy 400d i 40d często trzeba coś korygować lokalnie na maskacch.
- GO. Łatwiej uzyskać małąi są jasne szerokie stałki. Wiadomo, że przy zapięciu do cropa 50mm albo 85mm też mamy fajne rozmycie, ale jak chcemy szerzej to chyba tylko sigma 20mm/f1.8. Zresztą obrazki z 5d+85/f1.8 vs. 40d+85/f1.8 mówią same za siebie
Jest jeszcze jeden argument za 5dmkII. W razie rozczarowania można się zamienić na 7d(z dopłatą oczywiście ze strony cropa). Raczej nie będzie z tym problemu. Gorzej w drugą stronęZresztą zwróćcie uwagę na treść ogłoszeń i powody sprzedaży na allegro.
Tym razem tyle. Jak trochę pofocę spróbuję napisać coś jeszcze.
Miłego dniamoja www
gadget_zary możliwe, że to przez to, że używam zawsze tylko środkowego punktu (nigdy nie używałem w żadnym aparacie innych) dlatego moim zdaniem różnicy wielkiej nie ma między 5D 2 a 1D 2, co dziwne większą różnicę widziałem między 5D 2 a Nikonem D90 (na korzyść Nikona)
5D mark II /S 14mm 2.8/S 85mm 1.4 / 50mm 1.4 USM/ 580EX / Glidecam HD-1000