Strona 73 z 90 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 897

Wątek: 5Dmk2 czy 7D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszG Zobacz posta
    aps-c vs pełna klatka, co to za porównanie ? jeśli ktoś raz kupi FF to nigdy nie zejdzie do aps-c.

jeśli chodzi o zdjęcia zdecydowanie 5D, jeśli chodzi o filmy również, choć tu zaczynają się schody, 7D można nagrywać w trybie 60P, w przypadku teledysków jest to bardzo ważna opcja, 5D to tylko max 30p, nie licząc tego, że 7D ma mniejszy "rolling shutter" niżeli 5D, ale to jest forum foto także nie będę się na ten temat rozpisywał.
    pozdr.
    Mamy właściwy dział (vdslr) od tego i tam możesz pisać do woli :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Osobiście używasz obydwu i nie zauważyłes że są z wyglądu niemal identyczne i mają podobny ciężar ???
    Może ma różne szkła przypięte ;-)

Mi z porównania 7D i 5Dmk2 wychodzi jednoznacznie 1Dmk3 (albo 5Dmk3 jak już się pojawi). Oglądałem ostatnio wydruki wielkoformatowe z 7D i .... szum, wierność oddania szczegółów, są naprawdę nieciekawe.

Ale jak to już ktoś tutaj napisał - 7 i 5 są zbudowane do różnych zastosowań ....
    Canon EOS 6D | C 24-105 f/4 L | C 70-200 f/4 IS L | C 1.4x | C 50 f/1.4 | C 85/1.8 | C 35/2.0 | 580EX

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mierkiewiczm Zobacz posta
    I tak kiedyś wszyscy skończycie na pełnej klatce - już pomijam który to marek piątki będzie, czy te może 3D czy 4D .
    Co to ułomności AF w 5DMkII to nie potwierdzam tego faktu, ale mając 300D, 400D, 30D, 5DMkII nigdy nie używałem innego niż środkowego punktu AF. Celuję tam gdzie chcę ostrość.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ostatnio zaczynam używać piątki do fotografii przyrody biegającej (tylko szkła odpowiedniego jeszcze poszukuje chyba) - jak dla mnie no brak tego cropa, ale na 100% powiększeniu i tak na piątce jest ostrzej niz na 30D/400D.
    To ja chyba jakiś inny jestem, bo do widoczków i przyrody to zdecydowanie 7D wolę i już
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MateuszG Zobacz posta
    aps-c vs pełna klatka, co to za porównanie ? jeśli ktoś raz kupi FF to nigdy nie zejdzie do aps-c.

.
    Chwalisz, bo masz i nie jesteś obiektywny niestety. To nie jest prawda, tylko mit a zastowania skrajnie rózne.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 01-05-2011 o 22:03 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Jak dla mnie 7D sprawdza się tylko przy sporcie, dlatego że ma dużo klatek/s i mnożnik x1.6. Do wszystkiego innego 5D II spokojnie daje radę, a jeśli już nawet coś nas lekko ogranicza to jakość obrazu to w zupełności rekompensuje. Dodatkowo mamy szeroko w stosunku co cropa, co jest często spory atutem. W 7D już ta jakość obrazu nie jest taka fajna i nie mówię tutaj o GO, a innych aspektach (szumy, dynamika, etc.).
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Jak dla mnie 7D sprawdza się tylko przy sporcie, dlatego że ma dużo klatek/s i mnożnik x1.6. Do wszystkiego innego 5D II spokojnie daje radę, a jeśli już nawet coś nas lekko ogranicza to jakość obrazu to w zupełności rekompensuje. Dodatkowo mamy szeroko w stosunku co cropa, co jest często spory atutem. W 7D już ta jakość obrazu nie jest taka fajna i nie mówię tutaj o GO, a innych aspektach (szumy, dynamika, etc.).
    Uwazasz że jakośc obrazu w 7D jest dużo gorsza bo to APS-C
    Typowe myslenie - ogranicza Cię Twoja wyobraźnia a nie aparat. Jak do 7D podepniesz C10-22 to niby nie jest szeroko? Mam obydwie te puszki i nie traktuję żadnej z nich jako gorszej, bo to bzdura.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Nie muszę nic uważać, bo to po prostu widzę i raczej nie przekonasz nikogo, że 7D ma chociażby porównywalną jakość obrazu do 5D II. To jest fakt.

Natomiast nigdzie nie napisałem, że kategorycznie jeden aparat jest gorszy od drugiego. Różnią się, a każdy ma swoje zalety w określonej sytuacji. Natomiast dla mnie w większości przypadków bardziej sprawdza się 5D II i o tym napisałem.

Zaletą FF nie jest dla mnie sama szerokość, ale połączenie tej szerokości z małą głębią ostrości, czego na cropie jak na tą chwilę osiągnąć się nie da.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    MateuszG przy środkowym punkcie to całkiem możliwe, chociaż ja tam widziałem różnicę między 5d a 50d i podłączonym 17-40L (af jest chyba nawet ten sam w mkI i mkII).
    Zabawa się zaczyna na innych punktach. Sam w najbliższym czasie chciałem zakupić 5dII, ale póki mam czas to się zastanawiam nad czymś innym (7d + szkło/szkła itp.).

Nie zastanawiaj się. 5dmkII. Od jakiegoś czasu sam jestem szczęśliwym posiadaczem. Na razie chciałbym go jeszcze trochę pomęczyć zanim napiszę obszerniejszą opinię w tym wątku, ale kilka krótkich uwag nie zaszkodzi

-AF: nie jest idealny. Za tak wysoką cenę i dodatkowo mając porównanie z niższych modeli np. (60d, 7d) decyzja canona o użyciu tylko 1go punktu krzyżowego i rozmieszczeniu bocznych trochę razi. A jak to wygląda w praktyce, w codziennym fotografowaniu?Ten układ AF nie przeszkadza w robieniu zdjęć. Na prawdę. W dobrych warunkach jest świetny, w słabszych mimo, że trzeba się liczyć z wiekszym odsetkiem nietrafionych daje radę. Trzeba się pogodzić z tym, że trzeba wtedy używać wspomagania z poziomu lampy i robić trochę więcej ujęć. I co z tego, że zamiast 100 zdjęć zrobię 130?
    Też miałem spore obawy przed AF-em i tych którzy również się tego boją zapewniam, że nie będą żałowali zakupu.

-wysokie ISO: coż, dla mnie w 5dmkII szumy nie istnieją. Dodam jednak, że już w 40d mi nie bardzo przeszkadzają Jest jednak rzecz o której mało kto pisze chociażby na forach. Kolor. To jak się zachowuje na wysokich czułościach. Obróbka jest dużo łatwiejsza, mniej praco i czasochłonna. To mnie najbardziej zaskoczyło po przejściu na FF. Po ustawieniu WB jest już bardzo dobrze gdzie przy 400d i 40d często trzeba coś korygować lokalnie na maskacch.

- GO. Łatwiej uzyskać małą i są jasne szerokie stałki. Wiadomo, że przy zapięciu do cropa 50mm albo 85mm też mamy fajne rozmycie, ale jak chcemy szerzej to chyba tylko sigma 20mm/f1.8. Zresztą obrazki z 5d+85/f1.8 vs. 40d+85/f1.8 mówią same za siebie

Jest jeszcze jeden argument za 5dmkII. W razie rozczarowania można się zamienić na 7d(z dopłatą oczywiście ze strony cropa). Raczej nie będzie z tym problemu. Gorzej w drugą stronę Zresztą zwróćcie uwagę na treść ogłoszeń i powody sprzedaży na allegro.

Tym razem tyle. Jak trochę pofocę spróbuję napisać coś jeszcze.
    Miłego dnia
    moja www

Domyślnie

Mam obydwie te puszki i nie traktuję żadnej z nich jako gorszej, bo to bzdura.
    Traktujesz je jak własne dzieci, brawo.
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Dopiero zaczyna Awatar MateuszG
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

gadget_zary możliwe, że to przez to, że używam zawsze tylko środkowego punktu (nigdy nie używałem w żadnym aparacie innych) dlatego moim zdaniem różnicy wielkiej nie ma między 5D 2 a 1D 2, co dziwne większą różnicę widziałem między 5D 2 a Nikonem D90 (na korzyść Nikona)
    5D mark II /S 14mm 2.8/S 85mm 1.4 / 50mm 1.4 USM/ 580EX / Glidecam HD-1000

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Uwazasz że jakośc obrazu w 7D jest dużo gorsza bo to APS-C
    Typowe myslenie - ogranicza Cię Twoja wyobraźnia a nie aparat.
    To ja tez muszę być ograniczony. APS-H z 1DIV ma gorszą jakość obrazu od 5II, właśnie dlatego, że to crop. Jak się domyślam, ta dyskusja się raczej nie rozwinie, bo ja mam codziennie setki dowodów na poparcie tej tezy.
    Jarek

Strona 73 z 90 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów