Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Wydruki zdjęć - sposób prezentacji

Pełne uzależnienie

Domyślnie Wydruki zdjęć - sposób prezentacji

Mam nadzieję, że to forum będzie odpowiednie na moje pytanie.

Przymierzam się do kupna drukarki atramentowej i samodzielnego przygotowywania sobie odbitek w formacie A3. Moja kwestia dotyczy sposobu prezentacji zdjęć. Nie chcę ich umieszczać pod szybą w antyramach. Chociaż wiem, że szyba zapewne poprawi trwałość odbitki, to całość wygląda dość "ciężko".

Myślałem o podklejaniu zdjęć drukowanych do krawędzi papieru na dopasowane wymiarem płyty z pleksi. Czy ktoś ma doświadczenie jak to się robi i zechciałby się podzielić? Chodzi mi o szczegóły: jakie kleje, czy krawędzie odbitki przy podklejaniu wywinąć na drugą stronę (w sensie płyta mniejsza wymiarem od odbitki), czy tak wykończone zdjęcie oddawać do laminowania/foliowania? Czy może oddać wykonaną odbitkę do bardziej doświadczonego zakładu?

Moje doświadczenie w kwestiach introligatorskich jest niestety zerowe. Chętnie dowiem się jak Wy to robicie. Gdybyście chcieli polecić firmę zajmującą się wykończeniami, to interesują mnie takie z Wrocławia.

Początki nałogu

Domyślnie

Parę ładnych lat temu też sam oprawiałem swoje odbitki. Używałem do tego bezkwasowych kartonów i odpowiedniej dwustronnej taśmy klejącej, którą przyklejałem zdjęcie do kartonu, a potem na to przyklejałem ramkę. Do cięcia używałem solidnego noża do tapet i metalowego liniału. To wszystko.
    Jeśli chcesz robić ramki z grubszych kartonów - można kupić specjalny nóż do cięcia pod kątem - wtedy wygląda to jeszcze bardziej profesjonalnie.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Regularnie klei się zdjęcia na piankę - wiele punktów to robi i można to też zrobić samemu - kupujesz specjalny klej w sprayu, na piankę (+ passe partou) i wychodzi super - robiłem wiele razy. Po naklejeniu trzeba wyciąć porządny nożem (używałem Olfa). Wszystko do kupienia w sklepach dla plastyków.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

też robiłem próby o oprawianiem zdjęć w passepartou, ale niestety brakowało mi podłoże jakiegoś
    co to za pianka? może mógłbyś ją zlinkować z allegro?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Tzw. morastik.
    Jak nie masz doświadczenia, to odpuść sobie - za dużo babrania i kombinowania. Bez maszyn i noży - ciężko o dokładność. Kupiłem karton, podłoża i klej, ale i tak robię wszystko w digitalalbum.pl.
    Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    też robiłem próby o oprawianiem zdjęć w passepartou, ale niestety brakowało mi podłoże jakiegoś
    co to za pianka? może mógłbyś ją zlinkować z allegro?
    Coś takiego chyba - http://allegro.pl/pcv-spienione-bial...620933190.html

Z tym że ja kupowałem arkusze 100x70 w plastycznym. Do tego taki specjalny klej 3M (który nie zniszczy zdjęć i zapewnia dobre przyleganie - wychodziło super, trwale (niektóre już wiszą kilka lat) i bez żadnych bąbli...

Wiele labów klei na czymś takim... Czornyj zdaje się też...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zdjęcia można przykleić na PCV spienione, lekka sztywna i nie droga płyta. W domowych warunkach bez sprzętu nie jest to łatwa sprawa. Trzeba mieć taką "wyżymaczkę" i specjalną folię z klejem dwustronnym. Można to zlecić, polecam firmę Galeria Studio ze Szczecina, robią to perfekcyjnie. Najwiekszy format jaki robiłem to 60x90 naklejony na płyte 70x100, powstaje wtedy rodzaj pp, czarnego lub białego w zależności jaka się płytę kupi. Jeżeli oprawiamy w ramę, wystarczy 3mm grubości, po przyklejeniu zawieszek z tyłu (jest taki specjalny klej, coś jak minutka) 5 mm grubości wyglada bardzo dobrze.
    ArtMag

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Mag Zobacz posta
    Zdjęcia można przykleić na PCV spienione, lekka sztywna i nie droga płyta. W domowych warunkach bez sprzętu nie jest to łatwa sprawa. Trzeba mieć taką "wyżymaczkę" i specjalną folię z klejem dwustronnym.
    No właśnie nie - robiłem to wielokrotnie w domu bez żadnej wyżymaczki i klejem 3M Photo Mount (właśnie sprawdziłem na puszce co ma napisane) i wyszło równiej niż robili wyżymaczką w Profilabie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bez problemu można kupić pianki samoprzylepne, klejenie jest banalnie proste, formatować można zwykłym nożykiem.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Bez problemu można kupić pianki samoprzylepne, klejenie jest banalnie proste, formatować można zwykłym nożykiem.
    A możesz napisać gdzie? Lub wskazać o jaki produkt dokładnie chodzi? Dzięki z góry!

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów