Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: prawidłowe naświetlenie kadru

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie prawidłowe naświetlenie kadru

Niby fotografuje, a dalej nie wiem ja kto sie dzieje. A wiec.
    Mam tryb M, czyli sam ustawiam przeslone i czas - czyli wiem ile swiatla i w jakim czasie ma wpaść na matryce.
    Niech mi ktos łopatologicznie wyjasni
    Ustawiam czas, przeslone, czyli dobrakombinacja która na drabince sprawi ze klatka powinna byc prawidłowo naświetlona. Ale, gdy trafie AF- em w ciemniejsze miejsce pomimo ustawionego na sztywno czasu i przeslony klatka wychodzi niedoswietlona. Natomist jak trafie AF -em w jasniejsze miejsce, juz się zacznie przeswietlać
    Idąc dalej - mamy kilka rodzajów pomiaru , wybierajac skupiony, centr. wazony itp niby sami decydujemy co dla nas bedzie wazniejsze - czy prawidlowo naswietlony motyw czy nie.
    Teraz pytanie brzmi; Co zrobic , żeby mieć prawidłwo naświetlone klatki, pomimo tego ze trafie af-em w ciemna, badz jasna partie motywu ?
    Przyklad. Sylwetka, czlowiek ktory ma czarny t-shirt. Ustawiam ostrość na twarz ktora jest jasna - zdjecie sie lekko prześwietla, ustawiam ostrosc na koszulke, już jest niedoświetlone...Jak to zrobić ze nie ważne gdzie go trafie zdjecie bylo dobrze naświetlone ?

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie Odp: prawidłowe naświetlenie kadru

W przypadku zdjęć sportowych takie przepisy sie nie sprawdzą , czyli rozwiazania nie ma

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    Ustawiam czas, przeslone, czyli dobrakombinacja która na drabince sprawi ze klatka powinna byc prawidłowo naświetlona. Ale, gdy trafie AF- em w ciemniejsze miejsce pomimo ustawionego na sztywno czasu i przeslony klatka wychodzi niedoswietlona. Natomist jak trafie AF -em w jasniejsze miejsce, juz się zacznie przeswietlać
    Ustawiasz w trybie M np. 1/100 f5,6 i w zależności od ustawienia pola AF na np. czarną koszulkę lub twarz (modela) zdjęcie masz prześwietlone albo niedoświetlone? To by znaczyło, że zapomniałeś o trzecim parametrze który jest odpowiedzialny za poprawne naświetlenie klatki czyli ISO, które zapewne masz ustawione na AUTO
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Ustawiasz w trybie M np. 1/100 f5,6 i w zależności od ustawienia pola AF na np. czarną koszulkę lub twarz (modela) zdjęcie masz prześwietlone albo niedoświetlone? To by znaczyło, że zapomniałeś o trzecim parametrze który jest odpowiedzialny za poprawne naświetlenie klatki czyli ISO, które zapewne masz ustawione na AUTO
    Nie osłabiaj mnie Już troche zdjec zrobiłem wiec wiem ze jeszcze jednym z parametrów jest iso :P Autoiso nie uzywam.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Sportu nigdy nie fotografowałem, ale myślę że zasady ogólne mają zawsze zastosowanie, tylko trzeba je praktycznie jakoś wcielić w życie.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    Teraz pytanie brzmi; Co zrobic , żeby mieć prawidłwo naświetlone klatki, pomimo tego że trafie af-em w ciemna, badz jasna partie motywu ?
    Odpowiedź brzmi - fotografować w pełnym manualu.
    Jeśli warunki oświetleniowe są stałe lub zmieniają się niegwałtownie - ~bułka z masłem. Jeśli są mocno zmienne - trzeba korygować na bieżąco, będąc świadomym co w danym momencie pokazuje światłomierz, a to zależy od ustawionego trybu pomiaru światła. Żadna automatyka nie odczyta intencji fotografującego, ani tym bardziej nie oceni w 100% trafnie oświetlenia sceny (oprócz oczywiście Nikona i kompaktów ). Sugerowany przez kolegów pomiar strefowy jest najlepszym możliwym punktem odniesienia do wypracowania własnej techniki ustawiania param. ekspozycji w świadomy sposób.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Sportu nigdy nie fotografowałem, ale myślę że zasady ogólne mają zawsze zastosowanie, tylko trzeba je praktycznie jakoś wcielić w życie.
    Oczywiście, że tak.

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

A nie przestawiło Ci się pokrętło i zamiast M masz AV? To jedyne co mi do głowy przychodzi...

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    A nie przestawiło Ci się pokrętło i zamiast M masz AV? To jedyne co mi do głowy przychodzi...
    Nie Akurat pokretel nie mam w puszcze

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Co to za pucha?

Miasto
    Szczecin / Cisiec

1d2. Od razu mówie że wszystko działa jak nalezy

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni