Strona 145 z 152 PierwszyPierwszy ... 4595135143144145146147 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 441 do 1 450 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Mój księgowy liczył znajomemu jaką formę ma wybrać do szeroko rozumianej fotografii i zasady i jako VATowiec wychodziło najlepiej. Sesje fotograficzne się rozlicza na 8% VATu, a zwrot VATu to też miła rzecz (z samego dofinansowania wychodziło ok 3500 zł zwrotu).
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A masz dostep do wyliczen zeby to naocznie zobaczyc co i jak ? Bo az ciekaw jestem.
    no comment...

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flar Zobacz posta
    VAT zawsze możesz odliczyć (choć nie licz że skarbowy ci go chętnie odda) - najlepiej traktować go jako nadpłatę na przyszłe miesiące.
    A co ma Urząd Skarbowy do Twoich pieniędzy? jeśli spełnisz określone warunki (wszystkie faktury zapłacone + wystawiona jakakolwiek faktura w miesiącu, za który składasz deklarację + zaznaczenie kwadracika ze zwrotem 25-dniowym) to do 25 dni masz pieniądze na koncie. Często wiąże się to z kontrolą, ale ta kontrola to nic strasznego...

Cytat Zamieszczone przez chuba Zobacz posta
    Sesje fotograficzne się rozlicza na 8% VATu.
    a jakaś podstawa prawna do tych 8%? bo nie znalazłem w ustawie, ani w załącznikach do niej...

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majchalak Zobacz posta
    a jakaś podstawa prawna do tych 8%? bo nie znalazłem w ustawie, ani w załącznikach do niej...
    Załącznik do ustawy o podatku VAT, dokładnie "Usługi twórców i artystów wykonawców w rozumieniu przepisów ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych wynagradzane w formie honorariów za przekazanie lub udzielenie licencji do praw autorskich lub praw do artystycznego wykonania".

Wszystkie projekty graficzne tak rozliczamy i sesję fotograficzne packshotowe. Chociaż to pewnie zależy od konkretnego US, nasz na szczęście to akceptuje. Jak ktoś nie oddaje albumu ślubnego ze zdjęciami tylko same zdjęcia w formie cyfrowej, to spokojnie może robić na 8%. Nie wiem jak to by się miało, gdyby ktoś oddawał album ze zdjęciami i płytę DVD, wtedy pewnie 8% by nie przeszło.
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Domyślnie

Mam pytanie do osób, którym skończył się ten rok obowiązywania umowy z UP. Czy trzeba potem składać w urzędzie jakieś dokumenty, itp.? Jak wygląda procedura "rozliczania" się z UP po tym roku czasu?

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Wszystko zależy od tego co jest w umowie z UP. Przeważnie trzeba dostarczyć zaświadczenie z UM, że działalność nie została zamknięta ani zawieszona przez rok i dodatkowo zaświadczenie z US, że jest się zarejestrowanym jako płatnik podatku dochodowego.
    Procedura? Przynosisz papierki, pani kseruje i potwierdza zgodność z oryginałem i oddaje Ci albo niszczy przy Tobie podpisany przez poręczyciela weksel.

Domyślnie

No właśnie w mojej umowie z UP nie ma nic na ten temat. Aktualnie mieszkam w innym mieście niż moim rodzinnym, w którym mam zarejestrowaną działalność i nie bardzo mi się chce tam jechać. Umowa przestała obowiązywać 1 lipca, urząd póki co milczy, to i ja będę milczał

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez briho Zobacz posta
    No właśnie w mojej umowie z UP nie ma nic na ten temat. Aktualnie mieszkam w innym mieście niż moim rodzinnym, w którym mam zarejestrowaną działalność i nie bardzo mi się chce tam jechać. Umowa przestała obowiązywać 1 lipca, urząd póki co milczy, to i ja będę milczał
    odezwą się, nie bój się.. a że są wakacje to szczerze mówiąc bym zadzwonił do nich i temat załatwił do końca..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    odezwą się, nie bój się.. a że są wakacje to szczerze mówiąc bym zadzwonił do nich i temat załatwił do końca..
    niekoniecznie się odezwą.

u mnie się nie odzywają bo w umowie jest napisane co i jak i do kiedy dostarczyć.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    niekoniecznie się odezwą.

u mnie się nie odzywają bo w umowie jest napisane co i jak i do kiedy dostarczyć.
    to tym bardziej bym zadzwonił - bo mogą się odezwać że skoro nie przyniosłeś kwitów w terminie to czekają na przelew
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 145 z 152 PierwszyPierwszy ... 4595135143144145146147 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów