Strona 11 z 23 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 223

Wątek: Jaki obiektyw w góry?

Początki nałogu

Domyślnie

Ja kiedys uważałem, że w góry musi być wyłącznie szeroki kąt, natomiast dzisiaj wybrałbym obiektyw z jak najdłuższą ogniskową. Zależy też, jakiego typu zdjęcia chcemy robić. Powiem tak: jeśli będzie tylko szeroki kąt, a będzie sytuacja do zrobienia jakiegoś zbliżenia (np. widok Tatr z Bieszczad itp.), to nawet po cropowaniu nic z tego nie wyjdzie. Natomiast mając obiektyw tele można zrobić panoramę składając kilka czy kilkanaścia zdjęć w odpowiednim progamie. Dzisiaj na pewno zabrałbym w góry przede wszystkim tele.

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

szerokie tele szczególnie nadaje sie do robienia panoram gór... Zamiast kupować jeden, lepiej kupić 3 10-20 (22,) 24-70, 70-200... i można robić wszystko... wolę raz wyjśc w góry z pełnym plecakiem niż dwa albo trzy razy za kazdym razem z czyms innym.

Początki nałogu

Domyślnie

Ja piszę o tele, bo pochłonęły mną tzw. dalekieobserwacje (jest strona www można podejrzeć). Przynajmniej w moim przypadku chodzę przede wszystkim w góry, żeby sprawdzić, co z nich można dojrzeć, a często przy dobrej widoczności widoki mogą być nieprawdopodobnie zaskaujące (np. wspomniane już Tatry z Bieszczad, czy ze Św. Krzyża) i wtedy obiektyw z długą ogniskową jest bardzo przydatny.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A jeszcze co do panoram robionych tele - skłądałęm panoramę Karkonoszyi Gór Izerskich z Zielonej Góry ze zdjęć o ogniskowej 250mm i wcale nie wyszło to źle
    Ostatnio edytowane przez rosim ; 15-04-2011 o 13:31 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vroo Zobacz posta
    Statyw w takich Tatrach to chyba tylko wtedy jak się wie, co się chce focić i jest się pewnym że te parę kg na plecach opłaca się nosić...

btw. kolega dwa lata temu próbował zrobić monopod wkręcając gwint w rączkę kijka trekingowego. Robił tym panoramy, ale jakoś nie wychodziło mu wybitnie i dał sobie wkrótce spokój.

pozwolicie, ze przekleje z innego martwego watku powyzszy cytacik. A ze ten watek dzis jest dosc aktywny, wiec moze tez sie przyda tutaj taka dyskusja.
    Chodzi mi o to czy mozna zakupic, jakas nakladne/gwint do kijka trekkingowego? Ew. moze ktos ma jakies projekty takiego cuda albo posluzy rada? Mysle, o czyms takim, by moc na jakies zaciski zamocowac gwint do kijka i miec cos ala monopod czy to bedzie przerost formy nad trescia? i lepiej wykorzystac kamien/skale?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k201244 Zobacz posta
    pozwolicie, ze przekleje z innego martwego watku powyzszy cytacik. A ze ten watek dzis jest dosc aktywny, wiec moze tez sie przyda tutaj taka dyskusja.
    Chodzi mi o to czy mozna zakupic, jakas nakladne/gwint do kijka trekkingowego? Ew. moze ktos ma jakies projekty takiego cuda albo posluzy rada? Mysle, o czyms takim, by moc na jakies zaciski zamocowac gwint do kijka i miec cos ala monopod czy to bedzie przerost formy nad trescia? i lepiej wykorzystac kamien/skale?
    http://www.tatratrade.com.pl/?strona...,1354,ant.html

...jak widzisz monopod (a raczej monopodzik) idzie z kijka zrobić. Z kamieniami/skałami jest problem taki, że one są, nawet jest ich bardzo dużo, tylko nie zawsze w tym miejscu w którym byśmy chcieli :-D. Przydaje się woreczek z grochem.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    http://www.tatratrade.com.pl/?strona...,1354,ant.html

...jak widzisz monopod (a raczej monopodzik) idzie z kijka zrobić. Z kamieniami/skałami jest problem taki, że one są, nawet jest ich bardzo dużo, tylko nie zawsze w tym miejscu w którym byśmy chcieli :-D. Przydaje się woreczek z grochem.

Pozdrawiam.

oooo nie musze mojej zlotej raczki prosic o skonstruowanie czegos takiego

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Widelec Zobacz posta
    nie wiem co dla Ciebie oznacza chodzenie z aparatem po górach (po jakich górach), ale ciekaw jestem jak długo będzie chciało Ci się targać body + 4 szkła, razem z torbą i dodatkami waży to to tyle co plecak wyjazdowy i wygodne ani lekkie nie jest...
    Nie zauważyłem tego posta, a myślę że warto odpowiedzieć.
    Staram się dobierać sprzęt tak, aby mało ważył i miał małe rozmiary... stąd poprzestaję na serii xxxD a obiektyw ważący 600g to dla mnie dopuszczalne maksimum. A to czy się komuś chce z tym chodzić po kilka-kilkanaście godzin dziennie to kwestia indywidualna. Mnie się chce. Wszystko co jeszcze jest chodzeniem a nie wspinaniem się w pełnym tego słowa znaczeniu, można z takim zestawem zrobić.
    Przyznaję, że kupując lustrzankę miałem sporo obaw co do rozmiarów, wagi i wygody użytkowania. Będąc przyzwyczajonym do kompaktu wymienna optyka odrzucała mnie z założenia. Ale z czasem przekonałem się, że nie taki diabeł straszny.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Domyślnie

Witam, byłem w Pieninach w ubiegłym roku w pażdzierniku - widoki przepiękne. Zabrałem zakres ogniskowych od 18mm do 300mm. Wykorzystywałem wszystkie. Moim zdaniem rozwaz zabranie wiekszej ilości obiektywów, a na miejscu po małym rozpoznaniu zdecydujesz co bedziesz zabierał w plener ( reszta może zostać w pokoju). Nie ma nic gorszego niż żalowanie że czegoś się nie zabrało. W drodze na Trzy Korony jest w oddali piekna panorama Tatr - więc przda sie dłuższe tele, spływ Dunajcem - częsciej szeroki kąt. Ja często następnego dnia wracałem w konkretne miejsce o odpowiedniej porze z odpowiednią ogniskową. Dzis nie pamietam tego ze czasami było troche ciezko na plecach, a ciesze sie ze zdjęć które zrobiłem.Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

Chodziłem po Tatrach z 17-40 i 70-200 i TC1,4. Czasami mały lekki statyw, który używałem nie rozkładając nóg - wtedy był sztywny.
    Można nauczyć się robić panoramy z ręki - nie jest to takie trudne, jak się wydaje.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Z moich obserwacji wynika, że najpopularniejszym zestawem jest body serii xxxD + stabilizowany kit 18-55 i na dobrą sprawę jest to podstawa od której zaczynamy zastanawianie się co ze sobą zabrać. Wiadomo - każdy ma inne preferencje i każdemu inaczej się chce.

Dla mnie najistotniejszym czynnikiem jest droga, którą chciałbym przebyć - nie wyobrażam sobie, że biorę coś innego niż kompakt na trasie Murowaniec-Zawrat- Kozi Wierch-DPSP, ale już w drugą stronę (Murowaniec-Kasprowy- i dalej na zachód) lustrzanka+ zoom standardowy+ lekkie tele+ jakaś stałka jak najbardziej :-D.

Do tej pory używałem: zestawów: kit+canon 90-300 (bardzo lekki, ale i słabo optycznie)

Sigma 10-20 + sigma 18-200 OS (nieźle, ale już ciężej)

Canon 15-85IS - to zaspakaja większość moich "górsko-fotograficznych" wymagań, aczkolwiek zastanawiam się nad jakimś tele na wszelki wypadek.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 11 z 23 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów