Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Pytanie o 70-200 F/4 L + C550D

Domyślnie Pytanie o 70-200 F/4 L + C550D

Chciałbym się zapytać użytkowników Canona 550d i 70-200 F/4 L (a wiem, że owych jest tutaj sporo) czy można spokojnie trzymać aparat jedną ręką i czy umieszczenie tego zestawu na statywie nie grozi wyrwaniem obiektywu razem z bagnetem? (czytałem na fotopolis, że jest takie prawdopodobieństwo jeśli używamy lekkiej puszki typu 350D, a przecież mój 550D o wiele cięższy nie jest)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Pytanie o 70-200 F/4 L + C550D

70-200/4 to jest przecież lekki obiektyw, a bagnet nie jest z kartonu...
    Jedną ręką może nie trzyma się wygodnie i stabilnie, ale bez przesady...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez dzoldzol Zobacz posta
    Chciałbym się zapytać użytkowników Canona 550d i 70-200 F/4 L (a wiem, że owych jest tutaj sporo) czy można spokojnie trzymać aparat jedną ręką i czy umieszczenie tego zestawu na statywie nie grozi wyrwaniem obiektywu razem z bagnetem? (czytałem na fotopolis, że jest takie prawdopodobieństwo jeśli używamy lekkiej puszki typu 350D, a przecież mój 550D o wiele cięższy nie jest)
    Używałem 70-200 2.8LIS z 350D jakoś nie miałem takich problemów - nic się nie wyrwało. Ale jedną ręką to raczej ostrego zdjęcia nie zrobisz szczególnie bez stabilizacji, bardziej martwiłbym się o głowicę (jaką masz głowicę i statyw?) czy utrzyma taki zestaw stabilnie i czy da się ustawić kadr w skończonym czasie, a nie o to czy wyrwie bagnet, można kupić tani uchwyt statywowy do 70-200/4 50zł załatwia sprawę, jakość podła (czytaj chiński odlew) ale daje się używać i spełnia swoją rolę.
    W ramach posumowania stawiałem na statyw cięższe i dłuższe obiektywy bez uchwyty statywowego z trzycyfrowym korpusem, sensu to nie ma żadnego bo niewygodnie się pracuje (kadruje) i głowica musi być przyzwoita, a chińskie podróbki uchwytów statywowych są tanie.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 20-08-2013 o 11:09
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez dzoldzol Zobacz posta
    Trzymać spokojnie jedną ręką można, ale jak będziesz robił zdjęcie to polecam jednak oburącz :-)
    Mam ten obiektyw IS, nie ma żadnych obaw o wyrwanie z mocowania, chyba że będziesz używał do innych celów niż robienie zdjęć.

jp

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Ja z 400d używałem.
    Jedną ręką się da, nic się nie wyrywa. Ale po kilku minutach siądzie Ci nadgarstek :-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Ostatnio nawet podpiąłem 70-200 f2.8 (który jest trochę cięższy niż f4) do mojej 550, na niego jeszcze doszła lampa 580exii, wszystko to podpięte na 'tripod mount' na obiektywie i oprócz tego że się troche bałem żeby nie kopnąć przypadkiem statywu to nic się nie stało.

I jak wyżej mówią, bagnet nie jest z plastiku.

Trzymałem to potem w rękach, to mi ciężko trochę było..
    C 5DMII, C 17-40L, C 100L Macro, C 50 1.8, 580EXII, 430EXII

Uzależniony Awatar PoulN

Bzudra z tym wyrywaniem (na fotopolis niestety się takie zdarzają)...

Nie ma prawa nic się stać.
    Co innego 2.8 - to jednak ponad 500g lub zależnie od wersji więcej..

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Co innego 2.8 - to jednak ponad 500g lub zależnie od wersji więcej..
    Hehe ale te właśnie dlatego mają w zestawie mocowanie statywowe i nawet z EOS 1D mocuje się do statywu przez łącznik

Jak się rzadko zmienia obiektywy to plastik nie przeszkadza.
    Profi korpusy mają metal nie tylko dlatego żeby większy ciężar udźwignąć, ale przede wszystkim aby wytrzymać częste zmiany obiektywów.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bytom

Ogólnie na iejscu autora zastanowiłbym się jeszcze nad Tamronem 70-300 ze stabilizacją. Zakres większy no i ta stabilizacja, która nie ma co ukrywać przydaje się w tele
    Pozdrawiam
    Marcin Langner
    8 pkt Regulaminu forum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez marcin_foto Zobacz posta
    Ogólnie na iejscu autora zastanowiłbym się jeszcze nad Tamronem 70-300 ze stabilizacją. Zakres większy no i ta stabilizacja, która nie ma co ukrywać przydaje się w tele
    forumowy guru, akustyk twierdzi, że fotki z tego Tamrona nie odbiegają jakością od C 70-200/4L IS
    Miałem wersję C bez IS, teraz mam Tamrona, jak trafi - żyleta

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów