Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 121

Wątek: sigmy 20/1.8 i 28/1.8 na wypasionych matrycach;)

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Hmm dziwna przypadłość z tym brakiem ostrości na 5Dmk2... Może to jakiś problem procesora af w aparacie lub pozmienianych wartości microadjustment's?

Bo skoro dobrze ostrzy na 2 innych puszkach to nie możliwe aby problem leżał w szkle.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Inne szkła na 5d mkII ostrzą w punkt... fakt... inne szkła tylko Canona nie zauważyłem BF lub FF. Fotki po prostu są mega nieostre
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dałem +20 na mikroregulacji i pomogło.... ciekaw jestem czy nie zabrakło skali na mikro
    Ostatnio edytowane przez zanussi ; 10-04-2011 o 12:13 Powód: Automerged Doublepost
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Po dalszych testach okazuje się że z 5d MKII ostrość chyba jednak lekko pływa.... na planach odległych muszę ustawić mikro na +20 a na planach do 2-4 metrów +5...+7
    Jak okręt na spienionym morzu

Początki nałogu

Domyślnie

zanussi: mialem to samo... ale z 24L . Plywal jak chcial od 3 metrow i dalej. z classiciem pracowal idealnie.

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

U mnie po jeszcze dokładniejszych testach: ze starym dobrym 5D - wszystko bangla , z 1d mkIII i 5d mkII inaczej trzeba kalibrować na nieskonczoności inaczej do bliższych planów powiedzmy "portretowych i wnętrzarskich" czyli pewnie jakieś 1-5 metrów.... i bądź tu mądry. Jest na top jakaś jedna rada?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    A więc. Testuwałem właśnie sigmę 20/1,8 na trzech puszkach - 5D, 5D mkII i 1mkIII. Moje spostrzeżenia: na 1d mkIII i 5D jest ostro od 2.0 zarówno na bliskich jak i dalekich planach, na 5D mkII jest jakiś niemały problem, ponieważ ta Sigma nie ostrzy w ogóle.... tzn ostrość łapie ale to co wychodzi z matrycy to jakaś pomyłka jest - kompletne mydło... ciekawe skąd takie różnice??? Aha.... porównując 20mm sigmy z 16-35/2,8L I wersja ustawione na 20mm wychodzi na to że Sigma ostrzy na 2.0 tak jak Canon na 3.2 2.0 Sigmy jest ciut lepsze od 2,8 Canona... no to chyba warto?
    Pewnie sigma którą testujesz/testowałeś jest starsza niż 5DII. To przypadłość sigm którą zauważyłem i już kilkakrotnie o tym pisałem. Sigma żydzi na patenty bagnetu EF, więc omija jakoś chałupniczo algorytmy. Zapewne szkła sigmy mają w firmware wgrane jak mają pracować ze znanymi sigmie na dany moment algorytmami body. Wychodzi nowe body i kaszana. Daj do serwisu na aktualizacje firmwear'u.
    Zaznaczam, że wniosek wydedukowałem sam po testowaniu kiedyś 70-200 na 350D, 40D i 1DIII. Z tym pierwszym było super, z oboma pozostałymi zdjęcia wyglądały jak robione przez pończochę ;-)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna Awatar Smile
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    (...) Daj do serwisu na aktualizacje firmwear'u. (...)
    Tak, tylko, że nie wszystkie da się skalibrować - nr seryjny ma być wyższy od jakiejś tam liczby (pewnie chodzi o wersję chipu w obiektywie), jak znajdę jaki to numer to tu napiszę...
    Cytat Zamieszczone przez foto-service.pl, dotyczy Sigmy 20, ceny na 10.2010
    Obiektyw jest kalibrowalny powyżej numeru seryjnego 2******. Koszt kalibracji wynosi 256,22 zł brutto + koszty transportu.
    Taką oficjalną informację dostałem z serwisu.
    Ostatnio edytowane przez Smile ; 12-04-2011 o 20:51 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

No to dupcia bo mój ma nr 100******

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smile Zobacz posta
    Tak, tylko, że nie wszystkie da się skalibrować - nr seryjny ma być wyższy od jakiejś tam liczby (pewnie chodzi o wersję chipu w obiektywie), jak znajdę jaki to numer to tu napiszę...

Taką oficjalną informację dostałem z serwisu.
    No to pięknie. Obiektyw stałoogniskowy za ponad 2000 zł i takie kwiatki. Moja sigma 24/1.8 też ma numer seryjny 1**** więc pewnie też z następcą 5d mkII może nie hulać (chociaż te z numerem 2*** też mogą nie działać). Właśnie wyleczyłem się z sigm :/
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Zawsze możesz założyć, że np robisz w pomieszczeniach do 5 metrów i sobie szybko skalibrować o odpowiednią wcześniej eksperymentalnie stwierdzoną wartość a w plenerze o inną.. hehehe.. ja chyba tak będę robił, albo... .podepnę na sztywno do starej piątki (przy trzech posiadanych korpusach takie rozwiązanie wcale nie jest takie głupie )

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów