Jak sie spisuja ww. sigmy na upakowanych matrycach 1dsIII lub 5dII? Daja rade czy od razu skreslic? 28/1.8 jako tansza alternatywa dla 35L? jest z czym wogole porownywac
Jak sie spisuja ww. sigmy na upakowanych matrycach 1dsIII lub 5dII? Daja rade czy od razu skreslic? 28/1.8 jako tansza alternatywa dla 35L? jest z czym wogole porownywac
a co z tym AF nie tak w sigmach? Nie mailem nigdy sigmy wiec za cholerke nie wiem.
bardziej chodzi mi o jakosc obrazowania, bokeh etc
Ostatnio edytowane przez Conik ; 06-01-2010 o 17:03
brak w nich silnika HSM także pozostaje jedynie brzęczyk, nie zawsze bardzo szybki ale w dużej ilości przypadków wystarczający.
Dźwięk 20mm f/1.8 możesz "odsłuchać" tutaj http://www.youtube.com/watch?v=SZqoQF4fxfk .
No i najważniejsze to żeby trafić na dobry egzemplarz, niestety z sigma ma jakieś problemy z działaniem z puszkami Canona.
A i na wszelki wypadek dowiedz się w serwisie czy obiektywy są programowalne, jeżeli nie to wybierz sobie dobry egzemplarz bo z ew. kalibracją będzie trochę problemu, straty czasu i nerwów. (to ostatnie sprawdzone osobiście)
Moja S 1.8/20 na 21mpix juz od 1.8 jest naprawde ostra
Daje rade az 'nadto'.
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=111
cropy 1:1 w 1.8 z 21mpix - oj chyba ostro jest![]()
Ostatnio edytowane przez siudym ; 06-01-2010 o 18:31
Obie Sigmy dają rady na 5d i 5d II .
Sa bardzo podobne optycznie od pełnej dziury.W zasadzie różni je tylko ogniskowa...
Dodaj że jest ostra jak trafi. Trzeba mieć na uwadze, że nie jest to rakieta i dość wolno ustawia ostrość i nie zbyt pewnie. Ja porównywałem kiedyś na weselu sigmę 20/1,8 z moim 17-40 i niestety pod względem szybkości i celności nie ma ona szans. Jej wielką zaletą jest światło. Tego mi brakuje w 17-40.
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
Juz pisalem to w innym wątku - 20 1.8 z 5markII trafia bezproblemowo, nie przypominam sobie jakis wielkich ilosci nietrafionych fotek, jak juz to poruszone.
hm znaczy sie cos na rzeczy jest z AF pomijajac bf/ff bo to mozna w pewnym zakresie wyregulowac z puszki)
czy moze wiec ktos mial okazje wlasnorecznie porownac canona 28/1.8 z sigma 28/1.8?
docelowo bedzi epewnie i tak 35L ale teraz splukalem sie strasznie a potrzebuje czegos w tym zakresie wiec bardziej budzetowo musze powalczyc