Hmm dziwna przypadłość z tym brakiem ostrości na 5Dmk2... Może to jakiś problem procesora af w aparacie lub pozmienianych wartości microadjustment's?
Bo skoro dobrze ostrzy na 2 innych puszkach to nie możliwe aby problem leżał w szkle.
Hmm dziwna przypadłość z tym brakiem ostrości na 5Dmk2... Może to jakiś problem procesora af w aparacie lub pozmienianych wartości microadjustment's?
Bo skoro dobrze ostrzy na 2 innych puszkach to nie możliwe aby problem leżał w szkle.
Inne szkła na 5d mkII ostrzą w punkt... fakt... inne szkła tylko Canonanie zauważyłem BF lub FF. Fotki po prostu są mega nieostre
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dałem +20 na mikroregulacji i pomogło.... ciekaw jestem czy nie zabrakło skali na mikro![]()
Ostatnio edytowane przez zanussi ; 10-04-2011 o 12:13 Powód: Automerged Doublepost
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Po dalszych testach okazuje się że z 5d MKII ostrość chyba jednak lekko pływa.... na planach odległych muszę ustawić mikro na +20 a na planach do 2-4 metrów +5...+7
Jak okręt na spienionym morzu![]()
zanussi: mialem to samo... ale z 24L. Plywal jak chcial od 3 metrow i dalej. z classiciem pracowal idealnie.
U mnie po jeszcze dokładniejszych testach: ze starym dobrym 5D - wszystko bangla, z 1d mkIII i 5d mkII inaczej trzeba kalibrować na nieskonczoności inaczej do bliższych planów powiedzmy "portretowych i wnętrzarskich" czyli pewnie jakieś 1-5 metrów.... i bądź tu mądry. Jest na top jakaś jedna rada?
Pewnie sigma którą testujesz/testowałeś jest starsza niż 5DII. To przypadłość sigm którą zauważyłem i już kilkakrotnie o tym pisałem. Sigma żydzi na patenty bagnetu EF, więc omija jakoś chałupniczo algorytmy. Zapewne szkła sigmy mają w firmware wgrane jak mają pracować ze znanymi sigmie na dany moment algorytmami body. Wychodzi nowe body i kaszana. Daj do serwisu na aktualizacje firmwear'u.
Zaznaczam, że wniosek wydedukowałem sam po testowaniu kiedyś 70-200 na 350D, 40D i 1DIII. Z tym pierwszym było super, z oboma pozostałymi zdjęcia wyglądały jak robione przez pończochę ;-)
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Tak, tylko, że nie wszystkie da się skalibrować - nr seryjny ma być wyższy od jakiejś tam liczby (pewnie chodzi o wersję chipu w obiektywie), jak znajdę jaki to numer to tu napiszę...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Taką oficjalną informację dostałem z serwisu.Zamieszczone przez foto-service.pl, dotyczy Sigmy 20, ceny na 10.2010
Ostatnio edytowane przez Smile ; 12-04-2011 o 20:51 Powód: Automerged Doublepost
No to dupcia bo mój ma nr 100******
Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon
Zawsze możesz założyć, że np robisz w pomieszczeniach do 5 metrów i sobie szybko skalibrować o odpowiednią wcześniej eksperymentalnie stwierdzoną wartośća w plenerze o inną.. hehehe.. ja chyba tak będę robił, albo... .podepnę na sztywno do starej piątki (przy trzech posiadanych korpusach takie rozwiązanie wcale nie jest takie głupie
![]()
)