Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Nowa puszka + używany obiektyw czy na odwrót?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

czyli prawie-nowy, a to różnica, biorąc pod uwagę fakt, iż NOWY ma gwarancję. kwestia jeszcze tylko tego za jakie pieniądze. ja nabyłem 5D mkI z dodatkami za rozsądne 4k z pewnego źródła, używka nie wyglądająca na zjechaną. wszystkie szkiełka mam nowe.
    osobiście wolałbym, zdrowy rozsądek mi to podpowiada - kupić nowe z gwarancją, ale dzięki kupnie używek zaoszczędziłem na szkła, o których nawet nie byłoby mowy kupując NOWE (podkreślam, bo bardziej mam na myśli nowe=z gwarancją, a nie nowe, bo użyte 3 razy).
    ja podszedłem jednak do tematu podobnie, jak do zakupu samochodu - na nowy mnie nie bardzo stać, a używane nie wszystkie są w stanie tragicznym, zatem - używane nie parzy, używane nie gryzie, używane i zadbane jest równie wartościowe. jedyne z czym trzeba się pogodzić, to fakt, że w przypadku awarii, za większość usterek płacisz, a to czy w szkle, czy body... co za różnica - kwestia szukać z pewnego źródła. aha... no i taki mały niuans... jakie to szkła? bo wbrew pozorom ma to znaczenie - chociażby traktowane różnie 50/1.4 czy nie-pasujący-do-FF 17-55 potrafią nie mile zaskoczyć.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    czyli prawie-nowy, a to różnica, biorąc pod uwagę fakt, iż NOWY ma gwarancję
    To prawda, jednak biorąc pod uwagę fakt, iż praktycznie nie był używany, to aż tak bardzo o konieczność nagłej naprawy się nie martwię.

używane nie parzy, używane nie gryzie, używane i zadbane jest równie wartościowe. jedyne z czym trzeba się pogodzić, to fakt, że w przypadku awarii, za większość usterek płacisz, a to czy w szkle, czy body... co za różnica
    Zgadzam się i nie mam jakiejś specjalnej awersji do używanego sprzętu. Ba, sam podchodzę do tego podobnie jak do samochodów.

Jakie to szkła? bo wbrew pozorom ma to znaczenie
    24-70

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    To prawda, jednak biorąc pod uwagę fakt, iż praktycznie nie był używany, to aż tak bardzo o konieczność nagłej naprawy się nie martwię.
    no niby tak, ale wiesz... do pustego czasem i Salomon naleje i nowe i stare może się zepsuć, ale to już, jak napisałem - kwestia podejścia i determinacji.

szkła 24-70 nie są typowymi wydmuszkami, zatem też szukanie zadbanej używki może ograniczyć koszta. Zatem jeśli, przykładem motoryzacji, nie obawiasz się wymacanego sprzętu, to nie ma co się zastanawiać - ja bym tak zrobił, bo z perspektywy czasu wiem, że np. na 28/1.8 straciłem już ok 35% wartości, 5DII nadal sprzedam ze stratą rzędu kosztu zakupu przyzwoitej CF 8GB, natomiast - i tu jestem prze-zadowolony z nabycia używki - odsprzedanie 24-105 powinno przynieść lekki zysk, a - i tu kolejna uwaga - nabyłem używkę z 10mc gwarancji
    zatem nie obawiałbym się. a zaoszczędzoną kasę można jeszcze fajnie spożytkować.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Uprawnienia umieszczania postów