Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Nowa puszka + używany obiektyw czy na odwrót?

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Nowa puszka + używany obiektyw czy na odwrót?

Nie wiedziałem, gdzie to umieścić, to umieszczam tutaj. Mam możliwość kupna nowego 5d Mark I i podłączenia do niego używanego obiektywu lub odwrotnie, kupna używki 5d i nowego słoika. Na nowy aparat i obiektyw nie mam forsy. Jak sądzicie, które rozwiązanie jest korzystniejsze?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Jeśli można kupić nowego 5D mI to zdecydowanie jest to lepsza opcja. Kupno używanego obiektywu w doskonałym stanie nie jest trudne (aczkolwiek takie obiektywy trzymają cenę).

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Kupuj używki tylko z głową , uważaj na kradzione sztuki lub wyeksploatowane ...
    pozdr, a 5D MK1 już nówki to nie kupisz tylko z n-ta migaweczką o przebiegu 2 tys klatek :P
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

ja mam 3 obiektywy - wszystkie używane... nie narzekam... puszki wolałem kupować nowe... w końcu nie wiadomo jak ktoś używał... i ile naklepał... a wysyłać na żytnią po odczytanie przebiegu... wątpliwa strata kasy... chociaż ... 500D kupiłem używany a był jak ze sklepu i służy mi dzielnie ponad rok
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

a ja mam pytanie - gdzie jeszcze można nówek mkI kupić?
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    a ja mam pytanie - gdzie jeszcze można nówek mkI kupić?
    Od znajomego, który nabył 5d jako drugie body, gdyż potrzebował kosztów, a jak wyszedł MkII, to po przetestowaniu zdecydował się jednak na niego.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Albo na Amazonie - są tam jeszcze dostępne nówki sztuki
    http://www.amazon.com/Canon-5D-Digit...2036919&sr=8-1

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

czyli prawie-nowy, a to różnica, biorąc pod uwagę fakt, iż NOWY ma gwarancję. kwestia jeszcze tylko tego za jakie pieniądze. ja nabyłem 5D mkI z dodatkami za rozsądne 4k z pewnego źródła, używka nie wyglądająca na zjechaną. wszystkie szkiełka mam nowe.
    osobiście wolałbym, zdrowy rozsądek mi to podpowiada - kupić nowe z gwarancją, ale dzięki kupnie używek zaoszczędziłem na szkła, o których nawet nie byłoby mowy kupując NOWE (podkreślam, bo bardziej mam na myśli nowe=z gwarancją, a nie nowe, bo użyte 3 razy).
    ja podszedłem jednak do tematu podobnie, jak do zakupu samochodu - na nowy mnie nie bardzo stać, a używane nie wszystkie są w stanie tragicznym, zatem - używane nie parzy, używane nie gryzie, używane i zadbane jest równie wartościowe. jedyne z czym trzeba się pogodzić, to fakt, że w przypadku awarii, za większość usterek płacisz, a to czy w szkle, czy body... co za różnica - kwestia szukać z pewnego źródła. aha... no i taki mały niuans... jakie to szkła? bo wbrew pozorom ma to znaczenie - chociażby traktowane różnie 50/1.4 czy nie-pasujący-do-FF 17-55 potrafią nie mile zaskoczyć.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Nie wiedziałem, gdzie to umieścić, to umieszczam tutaj. Mam możliwość kupna nowego 5d Mark I i podłączenia do niego używanego obiektywu lub odwrotnie, kupna używki 5d i nowego słoika. Na nowy aparat i obiektyw nie mam forsy. Jak sądzicie, które rozwiązanie jest korzystniejsze?
    osobiscie mam szczescie do uzywanych korpusow i historycznie to nimi robie najwiecej fot portfoliowych. dlatego bez specjalnie zajakniecia polecilbym szukanie jakiegos w miare pewnego uzywanego korpusu.

majac mozliwosc obiektyw tez bym kupowal uzywany, zeby utrzymac nizszy budzet - o ile oczywiscie cena bylaby istotnie nizsza niz nowki. jesli mowimy o sloiczku z czerwonym paskiem, to tu naprawde trudno jest trafic cos nadgryzionego zebem czasu - sam mam 19-letnia biala rurke i tak optycznie jak mechanicznie jest super, a jedyne slady doroslosci widac po farbie na obudowie i umiarkowanym wytarciu gumy na pierscieniu ostrosci...
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

czyli prawie-nowy, a to różnica, biorąc pod uwagę fakt, iż NOWY ma gwarancję
    To prawda, jednak biorąc pod uwagę fakt, iż praktycznie nie był używany, to aż tak bardzo o konieczność nagłej naprawy się nie martwię.

używane nie parzy, używane nie gryzie, używane i zadbane jest równie wartościowe. jedyne z czym trzeba się pogodzić, to fakt, że w przypadku awarii, za większość usterek płacisz, a to czy w szkle, czy body... co za różnica
    Zgadzam się i nie mam jakiejś specjalnej awersji do używanego sprzętu. Ba, sam podchodzę do tego podobnie jak do samochodów.

Jakie to szkła? bo wbrew pozorom ma to znaczenie
    24-70

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów