"Windows Movie Maker", "AVI Creator"
J.
Witam.
Podzielę się pierwszymi testami chociaż szału niema. Na prezentację składa się 20zdjęć. Złożone w programie ProShow Producer (z takiego korzystam i taki do testów postanowiłem użyć). Plik waży około 2MB ze względu na mój brak wiedzy ... ProShow nie generuje czystego pliku SWF, lecz SWF i MP4. Jeżeli wrzucę to w pętlę, to po jednym obrocie prezentacja zatrzymuje się i włącza się buforowanie. Aby to ominąć, skopiowałem pliki czterokrotnie na czterokrotny obrót bez zatrzymania (amatorszczyzna z mojej stronu)
Link do samej prezentacji: http://fotokarol.pl/cb/
Próbowałem też nagrać film jak to wygląda, ale wyszła mizerka??:. Dla wytrwałych http://www.youtube.com/watch?v=I81OVzb9vkM . Dźwięk pozostawiłem tylko dlatego aby można było usłyszeć migawkę (przepraszam, za głośny telewizor w tle).
Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Moje gnioty
Moje gnioty 2
Jeszcze nie wiem jak ugryźć tą prezentację flash aby była multimedialna.
W tej chwili mogę ustawić:
- obroty prawe/lewe,
- prędkość obracania silnika (jeżeli przedmiot jest cięższy to można obracać szybciej bez obawy, że przedmiot się przewróci),
- ilość zdjęć na obrót (od 1 do 400),
- czas zatrzymania potrzebny na wyzwolenie migawki.
Witam
Widzę że już w zasadzie wszystko działa.
Automatyczne sterowanie (po odpowiednim ustawieniu) w praktyce samo zrobi odpowiednią ilość zdjęć z odpowiednim obrotem platformy.
Czy możesz podać jaki konkretnie model silnika zastosowałeś ?
Osobiście chciałem trochę się tym pobawić. Robiłem próby na malutkiej platformie obrotowej, kupionej gdzieś na bazarze. Obracałem w zasadzie na oko.
Niewielkie odstępstwa od dokładnego podziału na równe części w praktyce nie są widoczne.
Co do filmu - to jednak nie to. Cały bajer w animacji to możliwość (prawie) dowolnego obracania i zatrzymywania na dowolnej pozycji.
Pozdrawiam
Konkretnie model silnika to silnik krokowy - pewnie bipolarny. Do tego pewnie procek z wsadem step/dir/shot. Ogolnie mozna zrobic sterowanie calkowicie przez lpt bez uzycia prockow, i bez pisania programuWykorzystujac jakis darmowy program do obrabiarek cnc, i wykorzystujac g-code do opisania krokow i wyzwolenia migawki :-D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zauwazylem na tym filmiku ze migawka jest wyzwalana doslownie w ulamek sekundy po wykonaniu krokow. Mozesz to regulowac ? Jesli tak to dobrze, jesli nie to bardzo zleJest tak: Obrot-strzal - pauza - obrot-strzal - pauza. A powinno byc Strzal-obrot - pauza - strzal-obrot - pauza. Tylko i wylacznie ze wzgledu na to ze jesli tam bedzie przedmiot z jakims np. miekkim wlosiem, to zanim to wlosie sie zatrzyma, to u Ciebie nastapi juz strzal i moze byc nieostre
![]()
Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 05-04-2011 o 00:17 Powód: Automerged Doublepost
Układzik testuję na silniku krokowym 57BYG081 – dwufazowy bipolarny (nota aplikacyjna http://www.wobit.com.pl/download/pdf/silniki/57byg.pdf) . Taki miałem na stanie i od takiego zacząłem. Nie wiem jeszcze jak dużą platformę mogę do niego zbudować i jak ciężkie przedmioty tam ustawiać, do testów jest on wystarczający. Silnik steruję mikroprocesorem Atmega16 i zespołem tranzystorów MOSFET z dodatkowymi zabezpieczeniami.
Na razie skupiłem się na budowie urządzenia, platformy i wstępnych testach. Jeżeli ukończę ten etap wówczas zacznę myśleć nad przedstawieniem zdjęć w sposób bardziej multimedialny z możliwością dowolnego obracania lub zbliżenia.
Konkurencji mówimy stanowcze i zdecydowane nie. Na razie nie myślę nic o cenie, urządzenie jest nie gotowe.
Jasne, że można, dróg dojścia do celu jest wiele. Mój pomysł obejmował zewnętrze urządzenie, które nie będzie wymagało używania komputera. Położyć przedmiot, ustawić aparat i włączyć, kolejny przedmiot itp. Podczas sterowania przez LPT musiał bym także zastosować tranzystory sterujące … niema się co rozpisywać, każda metoda jest dobra jeśli prowadzi do celu.
Byłem pewien, że nikt się nie zorientuje :P. Tak, masz rację. W pierwszej wersji uprościłem sterowanie: krok-zdjęcie, krok-zdjęcie … Jeszcze wczoraj w nocy dopisałem dodatkową pauzę przed zdjęciem (jej długość ustawiana jest z poziomu menu). Teraz wygląda to tak : krok-pauza-zdjęcie-krótka pauza-krok.
Pomiędzy zajęciami w pracy zainstalowałem program object2vr. Efekt (taki na szybko ze zdjęć nierówno oświetlonych):
http://fotokarol.pl/cb/index2.html