Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Sekonic

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie Sekonic

Szanowni Koledzy i wszyscy Wszechwiedzący

Zakupiłem ostatnio światłomierz Sekonic L358, działa bez zarzutu, jest sprawny i cacany, mam jednak mały problem. Otóż swiatłomierz ma możliwość przewodowego i bezprzewodowego wyzwalania lamp błyskowych. W celu wyzwalania przewodowego należy zakupić dodatkowo Sekonic Synchro Cord 401801, problem w tym, że, jak przeczytałem w jednej z opinii nt produktu, nie do końca pasuje on do aparatów Canon, tzn cos nie tak jest z wtyczkami. Są trzy koncówki jedna do światłomierza, jedna do lampy błyskowej i jedna do aparatu i własnie ta ostatnia nie pasuje, trzeba dokupić przejściówkę. gdyby znalazł się ktoś kto coś na ten temat wie byłbym wdzięczny. To po pierwsze, po drugie, wprawdzie 5m tego kabelka to "tylko" 140 zł ale czy jest mozliwe jest zrobienie sobie takiego kabelka we własnym zakresie? W prostych, żołnierskich słowach, co musiałbym sobie kupić żeby to zrobić. Zdolności manualne jakieś posiadam i szukać w sieci też potrafię, ale nigdzie nie znalazłem żadnych wskazówek jak to zrobić. A może ktoś w ogóle ma jakiś super pomysł jak wyzwalać lampy za pomocą tego światłomierza i żeby to nie kosztowało więcej niż 200zł?

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Nie znam światłomierza, ale jeśli ten "synchro cord" to przewód powodujący proste zwarcie styków, podejrzewam, że wystarczy go rozciąć i dolutować wtyczkę do aparatu (dobrze zrozumiałem przesłanie?) Wtyczki wyzwalające aparat to albo minijack stereo dla serii xxxD, albo takie cuś na 3 bolczyki w gnieździe aparatów xxD i xD. W kablach wyzwalajacych aparat są 3 przewody: 1 masa, 2 ostrzenie/pomiar światła, 3 wyzwolenie migawki. Żeby wyzwolić migawke trzeba zewrzeć 1 z 3.
    Jestem aktualnie w Twojej okolicy (niestety na tzw "raszu" więc nici ze wspólnej Warki ) i nie mam tu ze sobą, a nie mam czasu googlać za schematem pinów, ale jak wróce, to podeślę, jesli będzie jeszcze taka potrzeba.
    Na zdalne wyzwalanie lamp mam np. taki pomysł, że jeśli masz wyzwalacz radiowy, gdzie nadajnik ma gniazdo PC, to połaczyć światłomierz z nadajnikiem poprzez to gniazdo, a odbiornik na lampę. Nic nam wtedy nie ogranicza ruchów, ani kabel, ani odległość.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    A może ktoś w ogóle ma jakiś super pomysł jak wyzwalać lampy za pomocą tego światłomierza i żeby to nie kosztowało więcej niż 200zł?
    Tani wyzwalacz radiowy z odbiornikiem. Uwolnisz się od kabli i nawet "chinole" ci się sprawdzą.
    pozd®ówka
    regulamin pkt 8

Miasto

Domyślnie

no własnie w tym problem... mam Pixel Knighta TR332 i nadajnik ma tylko gorącą stopkę, nie ma gniazda PC, ale skoro twierdzicie, że nawet najtańsze chińczyki się sprawdzą to jakoś sobie dam radę. Gdyby się coś nie udawało to się odezwę raz jeszcze.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

nie rozumiem problemu? jeśli masz jakikolwiek wyzwalacz to w nadajniku powinien mieć on przycisk test i tym wyzwalasz.

Miasto

Domyślnie

nadajnik nie ma przycisku test, jedyne przyciski w nadajniku to Power i Set... i nic wiecej... nie ma tez gniazda synchro tylko goracą stopkę. Kostkę synchro mona kupić za 23 zł to tego kabel synchro PC PC za 8 zł, pytanie tylko czy Sekonic wyzwoli błysk.

Można dokupić za 250 zł moduł zdalnego wyzwalania błysku do Sekonica, ale współpracuje on tylko z ST-E2, więc nawet podróbka Yongnuo to jakieś 450zł...razem 700... za dużo.

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Taki http://cgi.ebay.com/RF-603-Flash-Tri...item4aa92add9e
    albo
    taki http://cgi.ebay.com/RF-602-Wireless-...item4aa9c533f5

Ten drugi mam. Świetnie się spisuje jako wyzwalacz lamp błyskowych i wężyk bezprzewodowy.
    35 papierów to cca 135 PLN. Za maks 3 tygodnie masz to w domu, zdarzyło mi się, ze 6 dni szła przesyłka z Chin.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Do wyzwalania lamp ze swiatlomierza potrzebujesz przewodu ktory polaczy swiatlomierz i lampy
    czyli jednej PC a z drugiej taki wtyk jakie gniazdo masz w lampach
    np taki
    Aparat nie jest ci potrzebny do mierzenia swiatla

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    nadajnik nie ma przycisku test, jedyne przyciski w nadajniku to Power i Set... i nic wiecej... nie ma tez gniazda synchro tylko goracą stopkę. Kostkę synchro mona kupić za 23 zł to tego kabel synchro PC PC za 8 zł, pytanie tylko czy Sekonic wyzwoli błysk.

Można dokupić za 250 zł moduł zdalnego wyzwalania błysku do Sekonica, ale współpracuje on tylko z ST-E2, więc nawet podróbka Yongnuo to jakieś 450zł...razem 700... za dużo.
    Skyport-dalej polecam, masz taniej i świetny sprzęt.no i ma test.

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Skyporty poza cała masą zalet mają równiez ta, że ich cena znacznie przekracza założony budżet

---Moje zdjecia na FB---

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów