Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: canon 7d + tamron 17-50 - problem z ustawianiem ostrości

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Drodzy specjaliści od nabijania postów: uprzejmię proszę o nie wysyłanie postów typu przeczytaj instrukcję. Równie dobrze moglibyście napisac: zapyaj google.

O zazaczaniu punktu przy podglądzie doskonale wiem. On tylko pokazuje punkt ktory byl wybrany wiec nawet jak bym wyslal wam zdjęcie z takim pnktem to pewnie byscie mi zarzucili kłamstwo i to ze zmieniłem kadr po ustawieniu ostrosci.

Pytanie do tych co się znają: czyli to faktycznie wina obiektywu? Bo spotkałem się z opinią, że to wina body bo ono jest odpowiedzalne za af. Ile może kosztowac oddanie go do serwisu?

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hirosz Zobacz posta
    Drodzy specjaliści od nabijania postów: uprzejmię proszę o nie wysyłanie postów typu przeczytaj instrukcję. Równie dobrze moglibyście napisac: zapyaj google.
    Otwórz zdjęcie o którym mówisz w programie dodanym do aparatu - DPP - poszukaj w menu 'View' - 'AF Point', włącz i zobaczysz punkt/y które aparat wybrał do ustawienia ostrości.

Nadal zachęcam do dokładnego przeczytania instrukcji obsługi abyś zrozumiał zależności pomiędzy wyborem pojedynczego puntu AF, wielkością widocznego punktu AF na matówce (czerwona ramka) a rzeczywistą wielkością punktów Af które dokonują analizy obrazu.

Dodatkowo możesz wykonać eksperyment:
    • ustaw ostrość na płaszczyźnie o jednolitym kolorze
    • ustaw ostrość na płaszczyźnie o jednolitym kolorze + jeden pionowy element (punkt AF na krawędzi pionowego elementu)
    • ustaw ostrość na płaszczyźnie o jednolitym kolorze + jeden poziomy element (punkt AF na krawędzi poziomego elementu)

Uprawnienia umieszczania postów