Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: canon 7d + tamron 17-50 - problem z ustawianiem ostrości

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Skoro punkty AF są wyraźne i raz się myli a raz nie, to tego problemu raczej sam nie rozwiążesz Nie wiesz nawet jak było wcześniej, to już zupełnie nie da się znaleźć przyczyny. Pozostaje Ci tylko serwis.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ale oddac do serwisu body czy obiektyw?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Proponuję wykonać próbę z innym obiektywem dla pewności - jeśli problem się powtórzy to wysłać body do Serwisu. Serwis Canona i tak nie skalibruje Ci Tamrona
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Mój tamron też tak czasem ma. W moim wystarczy doostrzyć tzn. ja wciskam czasem 2 razy do połowy spust migawki żeby być pewnym, że złapie ostrość tam gdzie chcę!
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chyba nikt z piszących tu (i ja również) nie posiada modelu 7d (tak wynika ze stopek). Af w 7d jest najbardziej zaawansowanym systemem w xx body. Wiele osoób nie potrafiło tego rozgryźć, być może jesteś jedną z nich. Stąd ciągłe odsyłanie do instrukcji. To dobry kierunek, nie ma się co obrażac.
    Ale ktoś dobrze radził: wybierz ręcznie (umiesz to zrobic?) jeden punkt ostrzenia AF w body, najlepiej środkowy i poćwicz. Gdy włączone są wszystkie punkty, ostrość łapana jest na najbliższym przedmiocie. Ja bym nie robił afery, poszukał odpowiedzi w instrukcji, w necie, znalazł osobę, która poznała dobrze ten aparat. Osobną sprawą jest średnia celność tego szkła, zwłaszcza na szerokim kącie.
    Powodzenia!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ale ktoś dobrze radził: wybierz ręcznie (umiesz to zrobic?) jeden punkt ostrzenia AF w body, najlepiej środkowy i poćwicz. Gdy włączone są wszystkie punkty, ostrość łapana jest na najbliższym przedmiocie.
    A czytałeś to co jest we wcześniejszch postach?

Proponuję wykonać próbę z innym obiektywem dla pewności
    Może jutro uda mi się pożyczyc inne szkło. Przetestuję i napiszę.

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Jak celuje w obiekt, to podswietla mu sie osoba za stolikiem-wg rys ktore podal. Zaswiecil mu na czerwono pkt AF na osobie i cyknal fote. Po wrzuceniu foty na kompa osoba nie ma ostrosci tylko wazon na stole - tak ja to rozumiem. Czyli przesuniecie pkt AF ktore mozna w pewien sposob skorygowac w opcjach aparatu. Sa to minimalne przesuniecia, przy takim przesunieciu nalezy odeslac obiektyw do Tamrona-Gdansk. Czytalem w papierach tego szkla, ze zaleca sie wyslac aparat ze szklem- dopasuja szklo do aparatu.A jak pozniej szklo dziala na innym body- tego nie wiem.
    A nasze zalecenia sa ok w przypadku gdy celujemy srodkiem AF na obiekt, a podswietla nam pkt gdzies z boli na obiekty ktory jest na 1 planie- ja tak czesto mam. Celuje srodkiem np w laptopa na biurku, a mi sie podswietla naroznik biurka gdzies z dolu- bo jest na 1 planie. Wtedy wybieram sobie srodkowy pkt ostrosci i cykam fote.
    Co nie zmienia faktu, ze Tamron nie wspolgra rewelacyjnie z body canona, ale Tamron sam sobie musi z tym poradzic, bo Canon nie udostepnia planow wnetrza co i jak dziala. Tamron sam musi do wszyskiego dojsc. Dlatego szkla innych firm zawsze nie sa idealne, ze szklem Canona nie ma takich problemow.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://www.canonrumors.com/2010/11/t...ns-phenomenon/

Problem generalnie nie nowy i znany.
    Wymien tamrona na canona 15-85.
    Dziura 2,8 i tak ma mydelko lajtowne wiec przymykam do 5,6 najczesciej i jest zyleta.
    Ostatnio edytowane przez luck1985 ; 04-04-2011 o 01:01 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak celuje w obiekt, to podswietla mu sie osoba za stolikiem-wg rys ktore podal. Zaswiecil mu na czerwono pkt AF na osobie i cyknal fote. Po wrzuceniu foty na kompa osoba nie ma ostrosci tylko wazon na stole - tak ja to rozumiem. Czyli przesuniecie pkt AF ktore mozna w pewien sposob skorygowac w opcjach aparatu. Sa to minimalne przesuniecia, przy takim przesunieciu nalezy odeslac obiektyw do Tamrona-Gdansk. Czytalem w papierach tego szkla, ze zaleca sie wyslac aparat ze szklem- dopasuja szklo do aparatu.A jak pozniej szklo dziala na innym body- tego nie wiem.
    Mniej więcej tak z tym że nie jest to stały błąd leczy występujący tylko w niektórych sytuacjach. W przeciwnym razie poprawiłbym to na mikrokalibracjach i byłoby ok. Strasznie lubię ten obiektyw bo jest żyleta na pełnej dziurze (kupiony od Cichego ) ale pomyłki przy ostrzeniu zepsuły mi już kilka fajnych zdjęć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

lucky,
    jak masz wyłączone (!) w aparacie wszystkie punkty af z wyjatkiem środkowego, to nie ma prawa nic z boku się podświetlać. Ma działać tylko ten jeden, tj. środkowy.
    Ponoć nowe ob. Tamrona (np. 70-300 USD) maja już "kody" od Canona i wspólpraca ob.-body jest lepsza. Też mam ten obiektyw i z trafianiem jest różnie (zwł. w gorszych warunkach oświetleniowych i na szerokim kącie).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dlatego właśnie trzeba jednoznacznie określić czy problem występuje jedynie z Tamronem, czy na innych szkłach jest podobnie. To niewiele zachodu, a wiele wyjaśni.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów