Skoro punkty AF są wyraźne i raz się myli a raz nie, to tego problemu raczej sam nie rozwiążeszNie wiesz nawet jak było wcześniej, to już zupełnie nie da się znaleźć przyczyny. Pozostaje Ci tylko serwis.
Skoro punkty AF są wyraźne i raz się myli a raz nie, to tego problemu raczej sam nie rozwiążeszNie wiesz nawet jak było wcześniej, to już zupełnie nie da się znaleźć przyczyny. Pozostaje Ci tylko serwis.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
ale oddac do serwisu body czy obiektyw?
Proponuję wykonać próbę z innym obiektywem dla pewności - jeśli problem się powtórzy to wysłać body do Serwisu. Serwis Canona i tak nie skalibruje Ci Tamrona![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Mój tamron też tak czasem ma. W moim wystarczy doostrzyć tzn. ja wciskam czasem 2 razy do połowy spust migawki żeby być pewnym, że złapie ostrość tam gdzie chcę!
>>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<
Chyba nikt z piszących tu (i ja również) nie posiada modelu 7d (tak wynika ze stopek). Af w 7d jest najbardziej zaawansowanym systemem w xx body. Wiele osoób nie potrafiło tego rozgryźć, być może jesteś jedną z nich. Stąd ciągłe odsyłanie do instrukcji. To dobry kierunek, nie ma się co obrażac.
Ale ktoś dobrze radził: wybierz ręcznie (umiesz to zrobic?) jeden punkt ostrzenia AF w body, najlepiej środkowy i poćwicz. Gdy włączone są wszystkie punkty, ostrość łapana jest na najbliższym przedmiocie. Ja bym nie robił afery, poszukał odpowiedzi w instrukcji, w necie, znalazł osobę, która poznała dobrze ten aparat. Osobną sprawą jest średnia celność tego szkła, zwłaszcza na szerokim kącie.
Powodzenia!
A czytałeś to co jest we wcześniejszch postach?Ale ktoś dobrze radził: wybierz ręcznie (umiesz to zrobic?) jeden punkt ostrzenia AF w body, najlepiej środkowy i poćwicz. Gdy włączone są wszystkie punkty, ostrość łapana jest na najbliższym przedmiocie.
Może jutro uda mi się pożyczyc inne szkło. Przetestuję i napiszę.Proponuję wykonać próbę z innym obiektywem dla pewności
Jak celuje w obiekt, to podswietla mu sie osoba za stolikiem-wg rys ktore podal. Zaswiecil mu na czerwono pkt AF na osobie i cyknal fote. Po wrzuceniu foty na kompa osoba nie ma ostrosci tylko wazon na stole - tak ja to rozumiem. Czyli przesuniecie pkt AF ktore mozna w pewien sposob skorygowac w opcjach aparatu. Sa to minimalne przesuniecia, przy takim przesunieciu nalezy odeslac obiektyw do Tamrona-Gdansk. Czytalem w papierach tego szkla, ze zaleca sie wyslac aparat ze szklem- dopasuja szklo do aparatu.A jak pozniej szklo dziala na innym body- tego nie wiem.
A nasze zalecenia sa ok w przypadku gdy celujemy srodkiem AF na obiekt, a podswietla nam pkt gdzies z boli na obiekty ktory jest na 1 planie- ja tak czesto mam. Celuje srodkiem np w laptopa na biurku, a mi sie podswietla naroznik biurka gdzies z dolu- bo jest na 1 planie. Wtedy wybieram sobie srodkowy pkt ostrosci i cykam fote.
Co nie zmienia faktu, ze Tamron nie wspolgra rewelacyjnie z body canona, ale Tamron sam sobie musi z tym poradzic, bo Canon nie udostepnia planow wnetrza co i jak dziala. Tamron sam musi do wszyskiego dojsc. Dlatego szkla innych firm zawsze nie sa idealne, ze szklem Canona nie ma takich problemow.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.canonrumors.com/2010/11/t...ns-phenomenon/
Problem generalnie nie nowy i znany.
Wymien tamrona na canona 15-85.
Dziura 2,8 i tak ma mydelko lajtowne wiec przymykam do 5,6 najczesciej i jest zyleta.
Ostatnio edytowane przez luck1985 ; 04-04-2011 o 01:01 Powód: Automerged Doublepost
Mniej więcej tak z tym że nie jest to stały błąd leczy występujący tylko w niektórych sytuacjach. W przeciwnym razie poprawiłbym to na mikrokalibracjach i byłoby ok. Strasznie lubię ten obiektyw bo jest żyleta na pełnej dziurze (kupiony od CichegoJak celuje w obiekt, to podswietla mu sie osoba za stolikiem-wg rys ktore podal. Zaswiecil mu na czerwono pkt AF na osobie i cyknal fote. Po wrzuceniu foty na kompa osoba nie ma ostrosci tylko wazon na stole - tak ja to rozumiem. Czyli przesuniecie pkt AF ktore mozna w pewien sposob skorygowac w opcjach aparatu. Sa to minimalne przesuniecia, przy takim przesunieciu nalezy odeslac obiektyw do Tamrona-Gdansk. Czytalem w papierach tego szkla, ze zaleca sie wyslac aparat ze szklem- dopasuja szklo do aparatu.A jak pozniej szklo dziala na innym body- tego nie wiem.) ale pomyłki przy ostrzeniu zepsuły mi już kilka fajnych zdjęć.
lucky,
jak masz wyłączone (!) w aparacie wszystkie punkty af z wyjatkiem środkowego, to nie ma prawa nic z boku się podświetlać. Ma działać tylko ten jeden, tj. środkowy.
Ponoć nowe ob. Tamrona (np. 70-300 USD) maja już "kody" od Canona i wspólpraca ob.-body jest lepsza. Też mam ten obiektyw i z trafianiem jest różnie (zwł. w gorszych warunkach oświetleniowych i na szerokim kącie).
Dlatego właśnie trzeba jednoznacznie określić czy problem występuje jedynie z Tamronem, czy na innych szkłach jest podobnie. To niewiele zachodu, a wiele wyjaśni.