Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: canon 7d + tamron 17-50 - problem z ustawianiem ostrości

Dopiero zaczyna

Domyślnie canon 7d + tamron 17-50 - problem z ustawianiem ostrości

Witam.
    Mam problem z ustawianiem ostrości z zestawem canon 7d i tamron 17-50 2.8. Zdarza mu się mylić gdy pojawi się jakiś przedmiot w pierwszym planie. Zamiast wyostrzyc na to co ma byc aparat ustawia ostrość na to co jest bliżej. Nie pomaga ustawienie trybu ustawiania ostrości na makro(to z małym prostokątem). Czego to może być wina? Da się coś z tym zrobić?

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

Wybrać inny punkt AF (ostrzenia) oraz przeczytać dokładnie instrukcję obsługi aparatu (to nie jest złośliwość tylko rada praktyka).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dokładnie tak - jesli w procesie ostrzenia bierze udział wiele punktów AF to ostrość wypada zupełnie przypadkowo, szczególnie przy małej GO.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ale zamiast mi kazac przeczytac instrukcje przeczytajcie moj post dokladnie. Napisalem, ze mam wybrane ustawianie ostrosci w punkt. Nie jest to tez back ani front focus. Po prostu sie myli czasami jak ma jakis element blizej niz to na co była ustawiana ostrosc

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Aparat ma wiedziec na co chcesz ostrzyc ? Mialem to samo, tylko ja mam 50D, a Ty 7D. Napisali wyzej-przeczytaj instrukcje.
    Masz ustawic recznie pkt ktory ma byc ostry. Ustaw srodek i tam bedzie tylko lapac ostrosc, nie zlapie nic z boku, nic na gorze itd- tylko srodek.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez hirosz Zobacz posta
    Po prostu sie myli czasami jak ma jakis element blizej niz to na co była ustawiana ostrosc
    Ustawiona ostrosc byla, a on sie mysli i na focie masz ostrosc gdzies indziej ?

Napisz dokladnie co masz ustawione i opisz dokladniej o co biega ;p
    Ostatnio edytowane przez luck1985 ; 03-04-2011 o 00:31 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

Pokaż jpg prosto z aparatu z taką przypadłością.

Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Aparat bedzie ostrzyl na przedmiot znajdujacy sie na 1 planie, a nie to co chce fotograf. Trzeba wskazac aparatowi co ma byc ostre.
    Tyle w temacie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Aparat ma wiedziec na co chcesz ostrzyc ? Mialem to samo, tylko ja mam 50D, a Ty 7D. Napisali wyzej-przeczytaj instrukcje.
    A ja miałem d200, d300,d700 i 5d i co z tego? Na nich problemów nie miałem... Ale ja widze, że dalej masz problem ze zrozumieniem tego co jest napisane. Załączam więc obrazek który może Ci pozwoli zrozumie o co mi chodzi: Postac za stolem jest nieostra bo aparat wyostrzył na flakonik stojący 40cm przed postacią.
    Masz ustawic recznie pkt ktory ma byc ostry.
    Nie po to kupowałem obiektyw z autofokusem, żeby ustawiac ostrośc ręcznie. Poza tym ustawianie ręcznie ostrości z tą matówką którą ma 7d chyba nie jest najlepszym pomysłem.
    Pokaż jpg prosto z aparatu z taką przypadłością.
    Niestety nie mam w tej chwili dostępu do mojego komputera gdzie przechowuję zjęcia ale na dniach postaram się podesłac.

Coś już napisał

Domyślnie

Chyba nie do końca się rozumiemy, nam chodziło o ręczne wybranie pola AF, a nie ręczne ustawianie ostrości. Jeśli faktycznie robi Ci takie pomyłki mimo wybranego innego punktu to chyba trzeba się zwrócić do serwisu Tamrona ;-)

Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Skoro podswietla sie pkt na osobie- ze zlapal ostrosc na osobie za stolikiem, a na kompie masz ostr na wazonie- to jak kolega wyzej napisal, serwis Tamrona.
    Jak ja mam na Auto Focusie, to czesto mi lapie to co ma na 1 planie, a nie to co ja chce.Ale jak juz zlapie co ja chce, to mam ostre to co mialo byc ostre.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów