A ile tego paliwa i czasu straci ??? zapewne wliczy sobie w koszty zlecenia.
Jeśli to nie extremalne odległości to co za problem, lepiej być przygotowanym coby później nie błądzić i szukać. Zawsze lepiej być o krok do przodu, niż być spóźnionym, a stracić można sporo.
EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,
Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem
No właśnie Marku słuszna uwaga... ,,pakiecik,,![]()
EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,
Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem
Wydaje mi się że to nie kwestia kasy ale odpowiedzialności i chęci przygotowania się do zlecenia w jak najlepszym stopniu. Wiadomo, że można iść na przebój i kombinować. Jednak zawsze warto spojrzeć np w kościele czy mogę sobie pozostawić wygodnego zoom'a i ISO nie będzie straszne wysokie, czy może lepiej postawić na jaśniejsze stałki bo ciemno jak w d... Oczywiście wszystko da się ogarnąć nawet tego samego dnia ale to dodatkowy stres, trzeba się spieszyć. Nigdy nie jest się pewnym czy czas będzie i czy akurat przed kościołem nie będzie się działo coś ciekawego gdy Ty akurat będziesz testował oświetlenie w kościele. Z salą jest podobnie.
Ale jeśli o mnie chodzi to wole zawsze wiedzieć jaka jest najkrótsza/najszybsza droga pomiędzy domem młodej/młodego, sala i kościołem bo czasem gps potrafi bardziej przeszkadzać niż pomagać. Daje to większe szanse na wyprzedzenie wszystkich i "powitanie" młodych z aparatem gotowym do strzału.
Podsumowując - kwestia podejścia i organizacji. Jak masz ślub niedaleko to nie problem podjechać i się zapoznać z "warunkami terenowymi", jeśli dalej to zwykle jak się jeździ po kraju to czasem można zboczyć te 30-40km i odwiedzić miejsca w których się przyszłe zlecenia będzie miało.
60D + 400D(BG-E3) + macro-kit + T17-50 2.8 + C50/1.8 + C85 1.8 + T55-200 + Samyang 8mm FishEye + 580 EX II + YN565EX + YN560 II + Phottix Strato II Multi + pomniejsze gadżety
Fotograf ślubny, który ma parę lat focenia za sobą , zna każdy kościół i salę weselną w swojej okolicy - objazdy i rozeznanie nie są konieczne , a tam gdzie nie byłem zabieram cały majdan ze sobą.
A co do uzgodnień z młodymi - można a nawet trzeba ... ale niestety większość uzgodnień i tak daje w łeb. Zapominają o wszystkim... wiadomo emocje
My musimy improwizować.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pomiar światła w pustym kościele , czy na pustej sali i tak Cię oszuka ... trzeba wziąć poprawkę , ale początkującym rzeczywiście zalecam odwiedzenie kościoła przed uroczystością , bardziej w celu rozeznania skąd zrobić zdjęcia i jak się ustawić, jakie będzie tło w kierunku fotografowania itp.
Ostatnio edytowane przez marbo ; 23-03-2011 o 15:03 Powód: Automerged Doublepost
55D,16-200
----------------------------------------------
Dziękuje za odpowiedzi.
W związku z wątkiem odnośnie rozmowy z młodymi to czy mógłbym was prosić o zestaw pytań jakie koniecznie muszę zadać młodym.(Ogólnie ślub ten robię za zwrot kosztów własnych - ja robię sobie zdjęcia na stronę a oni płacą mi za wywołanie i obróbkę). Robię całość od przygotowań po wesele.
W przyszłym tygodniu idę omówić terminarz całości uroczystości i nie chciałbym o niczym zapomnieć.
W związku z tym proszę po pierwsze o pomoc(Jeśliby ktoś podesłałby mi jakiś formularz byłbym niezmiernie wdzięczny) i po drugie jakąś standardową umowę która uwzględniałaby to, że zdjęcia które zrobię będą mogły być użyte do celów reklamowych, by młodzi po tym jak je dostaną nie mogli rozmyślić się z tej części umowy.
pozdr,
wystarzy wcześniej poprosić o koordynaty GPS na przygotowania, kościół, salę - większość ci poda![]()