Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 83

Wątek: podstawowy zoom do 60D - wasze typy

Miasto
    Złotniki Kujawskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Co do Twojego pytania: dżemem smaruję kanapki, smarem łożyska, raczej nie próbuję odwrotnie - pewnie coś tracę...
    Czyli upraszczając, można powiedzieć, że obiektywy EF tylko do FF, a EF-S do cropa?
    W rzeczywistości poza rozdzielczośćią w centrum kadru , wszystkie pozostałe parametry
    obiektywu EF są zazwyczaj lepsze na cropie, gdyż korzystają tylko z centrum kadru, który jest przecież najlepszy optycznie
    Z ciekawości przeanalizowałem zachowanie się 24-105 na FF i APS-C i dla porównania C15-85.

Dystorsja
    24-105 FF- 4,3% dla 24mm 0,78% dla 40mm
    24-105 APS-C 1,8% dla 24mm 0,64% dla 40mm
    15-85 3,15% dla 15mm 0,71% dla 24mm

Winietowanie
    FF 24mm F4- 2,46EV F5,6- 1,76EV
    APS-C 24mm F4- 0,45EV F5,6- 0,32EV
    15-85 15mm F3,5- 1,94EV

Aberacje chromatyczne na brzegach
    24-105 FF 24mm F4 -1,7px
    24-105 APS-C 24mm F4 -1,41px
    15-85 15mm F3,5 -1,8px

Rozdzielczość MTF. Tutaj dopiero obiektywy EF pokazują zęby na pełnej klatce.

24-105 FF 24mm F4 Centrum 3216 brzeg 2797
    24-105 APS-C 24mm F4 centrum 2347 brzeg 2147
    15-85 15mm F3,5 Centrum 2548 brzeg 2113

Faktem jest, że poza rozdzielczością, której się nie doda, pozostałe wady pożna poprawić w DPP,
    ale widać, że na APS-C obiektyw 24-105 zachowuję się bardzo dobrze. Dane z www.photozone.de

Ponadto porównałem sobie jeszcze C17-85 i wg www.photozone.de wygląda przyzwoicie względem 15-85
    natomiast porównując zdjęcia tablic testowych na: http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0
    tych obiektywów różnicę są widoczne.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ciekawostka. Obiektyw EF-S 17-85 można nabyć w cenach od 910zł do 2026zł.
    Ostatnio edytowane przez Sliwak ; 14-03-2011 o 11:24 Powód: Automerged Doublepost
    60D; C 15-85; C 50 f/1.8 II; S 70-300 f/4-5.6 APO DG; EX 430 II; kilka M42;

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sliwak Zobacz posta
    Czyli upraszczając, można powiedzieć, że obiektywy EF tylko do FF, a EF-S do cropa?
    Niekoniecznie. Ale marnowanie potencjału świetnego uniwersalnego szkła spacerowego jakim jest 24-105, przez przykręcanie go do cropa który wykastruje w nim szeroki kąt, nie dając w zamian znaczącego użytkowo wydłużenia zakresu tele ("dalej trochę krótko") oraz pogłębi przez gęstą matrycę mydło mocno mi się nie widzi. Zysk z obcięcia ciemnych i pomiętoszonych brzegów jest w tym kontekście przynajmniej dla mnie niewiele wart.

Piękne w 24-105 jest to, że przykręcasz go do 5-tki i NIE ODKRĘCASZ GO częściej niż na specjalne okazje. I tę podstawową zaletę tracisz na cropie, w zamian nie dostając prawie nic. I nie zmienią tego setki liczb, w tym te z których wynika że onanista sprzętowy powinien kadrować 1/1.6, bo mu się wtedy aberracje w stosunku do całości kadru zredukują do jednej trzeciej.

Ponadto porównałem sobie jeszcze C17-85 i wg www.photozone.de wygląda przyzwoicie względem 15-85
    natomiast porównując zdjęcia tablic testowych na: http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0
    tych obiektywów różnicę są widoczne.
    Ciekawostka. Obiektyw EF-S 17-85 można nabyć w cenach od 910zł do 2026zł.
    17-85 to obiektyw wart ceny za którą się go obecnie sprzedaje.
    15-85 to bardzo dobry obiektyw, szkoda że sporo droższy niż odpowiednik w N.

Wszystko.

Podstawową wadą 17-85 jest to, że w zakresie 18-35 (dla mnie jednak ważniejszym niż 55-85) znacznie lepszym obiektywem od niego jest 18-55IS, za pół jego obecnej ceny (a jedną dziesiątą ceny wyjściowej ). W tym zakresie 15-85 jest natomiast do 18-55IS porównywalny, dodając niezmiernie istotne 3mm na szerokim i podobny jakościowo do 17-85 zakres 55-85.

Liczę również, że w odróżnieniu od 17-85, 15-85 nie będzie się psuł z równą częstotliwością (o tym będziemy wiedzieli dopiero za jakiś czas).
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W rzeczywistości poza rozdzielczośćią w centrum kadru , wszystkie pozostałe parametry
    obiektywu EF są zazwyczaj lepsze na cropie, gdyż korzystają tylko z centrum kadru, który jest przecież najlepszy optycznie
    rany, znów ktoś kombinuje.
    a przecież producent dość jasno określił swoją linię produktową (choć oczywiście nigdzie tego czarno na białym nie znajdziemy).

Z ciekawości przeanalizowałem zachowanie się 24-105 na FF i APS-C i dla porównania C15-85.
    coś jak udowadnianie cyferkami jakie to zdrowe jest LPG dla silnika benzynowego?

sorry, ale to mi przypomina właśnie (często dość zażarte) dyskusje o stosowaniu gazu w samochodzie. wszyscy zwolennicy zawsze bardzo ostro udowadniają, że to "jest dobre" i działa "nawet lepiej". :grin:

ale jedno pytanie: a co by było, gdyby nie brać pod uwagę aspektu ekonomicznego?

masz nieograniczone środki finansowe - co wybierasz?
    - jeździsz dalej an LPG?
    - stosujesz EF/L do cropa czy kupujesz FF?
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Złotniki Kujawskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Ale marnowanie potencjału świetnego uniwersalnego szkła spacerowego jakim jest 24-105, przez przykręcanie go do cropa ...... pogłębi przez gęstą matrycę mydło .....
    Po przemyśleniach, sprzedaży 300D i KITa, wybrałem się dziś, aby zakupić 15-85 do swojego 60D. W sklepie posiadali także 24-105L. Miałem wydrukowaną tablicę testową i trzasnąłem parę fotek.

Nie wiem jakie zwalone obiektywy 24-105L mieliście przy swoich cropach, skoro uważacie, że ten obiektyw pogłębi mydło. Owszem 15-85 jest ostrzejszy, ale tylko w środku kadru dla 24mm (nie że w L to jest mydło, gdyż ładnie to wygląda ale 15-85 jest bardziej wyostrzony). W pozostałych zakresach ogniskowych środek jest podobny. Natomiast brzegi dla wszystkich odniskowych ostrzejsze w 24-105. Pozatym w L lepszy kontrast, "ładniejszy" obrazek. Co dziwne dla 24 miał niezauważalną aberrację nawet w narożnikach.

Po moich dzisiejszych doświadczeniach, mogę stwierdzić, że jeżeli komuś odpowiada zakres od 24mm, to 24-105L jest świetnym obiektywem także do cropa i pisanie o mydle, czy jasno określonej lini produktowej jest trochę bez sensu.
    Fakt, że być może trafiłem na wyjątkowo dobry egzemplarz, no i druga sprawa, czy wart jest dopłaty +50% do 15-85m ??

Ja, głównie ze wzlędów finansowych zostałem przy 15-85 (jeszcze pozbyłem się KITa, którego przy L-ce mósiałbym zostawić), ale 24-105 będzie mi się jeszcze długo śnił.
    60D; C 15-85; C 50 f/1.8 II; S 70-300 f/4-5.6 APO DG; EX 430 II; kilka M42;

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

24-105 sprawdza się na cropie, sam tego doświadczam. Zaletą tego obiktywu jest też to, że po przejściu na pełną klatkę nie musimy kombinowaź nad zmianą szkiełka.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Osobiście polecam 18 - 135, bo:
    a) Jest w miarę uniwersalny (jeśli można tak powiedzieć o jakimś obiektywie to na pewno o tym). Ja robiłam nim sport, koncerty, portrety, makro, krajobrazy, architekturę, zdjęcia studyjne...
    b) Jeśli ktoś będzie robił zdjęcia z głową - to wychodzą naprawdę piękne kadry, ładne plastycznie itp.
    c) Świetny obiektyw do rozpoczęcia zabawy z fotografią, daje ciekawy zakres ogniskowych. Jak zacznie brakować można coś dokupić

Wiadomo nie ma stałego światła, ale foto amator, który sam nie wie czego chce i co mu potrzebne nawet tego braku nie dostrzeże

Mogę pokazać zdjęcia z parametrami.
    Ogólnie gorąco polecam to szkło

Domyślnie

17-40L od szerokiegi pod mały portret po cropie oczywiście a na FF super szkło do reporterki

Domyślnie

Moim zdaniem 24-105 na cropie wcale nie musi być takim głupim rozwiązaniem, zwłaszcza gdy zakres uzupełnimy np. Canonem 10-22. Jako jedyne szkło dla mnie byłby jednak za wąski.
    pozdr

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    Moim zdaniem 24-105 na cropie wcale nie musi być takim głupim rozwiązaniem, zwłaszcza gdy zakres uzupełnimy np. Canonem 10-22. Jako jedyne szkło dla mnie byłby jednak za wąski.
    pozdr
    Niby tak, ale przed ostateczną decyzją trzeba pamiętać o kilku rzeczach:
    - najprawdopodobniej trzeba będzie dosyć często żonglować obiektywami - podział przy 35-38mm(dla FF) zwykle nie jest najszczęśliwszy.
    - f/4 na cropie to nie to samo co f/4 na FF. Powody są dwa - różne efekty, jeśli chodzi o GO oraz inna użyteczność w warunkach słabego oświetlenia.
    - na 24mm daje zauważalną beczkę. Na cropie jest to ok 38 mm, czyli niebezpiecznie blisko "standardu". Osobiście akceptuję zniekształcenia geometryczne tylko dla szerokiego kąta.

Oprócz tego zestaw 10-22 plus 24-105 dosyć słabo nadaje się do pomieszczeń. Po prostu są to niezbyt jasne szkła, biorąc pod uwagę możliwości cropa na wysokich ISO. Oprócz tego cena 60D plus 10-22 plus 24-105 jest niemała. Za te pieniądze można już zbudować alternatywny zestaw FF. Warto rozważyć również takie rozwiązanie.

Domyślnie

A ja bym polecił SIGMĘ 17-50 2.8 OS HSM.
    Testuję od kilku dni i jak do tej pory mnie nie zaskoczyła negatywnie. (Dokręcam to do 50D)

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów