Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Dylemat z tele do eosa 550d

Coś już napisał Awatar fafinek

Domyślnie Dylemat z tele do eosa 550d

Witam, od paru ładnych miesięcy jestem posiadaczem Canona 550D, użytkuje również dwa obiektywy: 18-135 IS Canona + niedawno kupiona okazjonalnie nówka 55-250 IS również tej firmy. Zastanawiam się jednak nad sprzedażą tego tele i kupnem czegoś konkretniejszego w celu fotografowania np. przyrody i dzikiej zwierzyny Sporo już czytałem i wiem, że i tak zawsze ogniskowej brakuje jeśli chodzi o takiego typu zdjęcia z dość potężnej odległości. Oczywiście zawsze mam problem ze światłem (jak chyba wiele osób), więc jestem skłonny dołożyć parę stówek i rozważyć kupno używanego obiektywu ze stałym światłem. Zastanawiałem się również nad kupnem niekoniecznie oryginalnego szkiełka Canona lecz np. Tamrona.

Obiektywu na pewno będę używał w większości do zdjęć statycznych, jednak znajdzie się też pewna ilość dynamiki (np. zdjęcia ligi halowej, meczy, czy zdjęcia z nart albo raz po raz jakieś ptaszki - tylko bez skojarzeń proszę )
    Naprawdę ciężko mi zdecydować, przy obecnym obiektywie C18-135IS i C55-250 IS 4-5.6IS wciąż brakowało mi światła w pochmurne dni, czy gdzieś w ciemniejszych pomieszczeniach, więc na dobrym świetle bardzo mi zależy.

Po już praktycznie tygodniu przeglądania testów, for, opinii, oglądania filmików, oglądania sampli itd jestem już tak rozdarty pomiędzy tymi obiektywami, że po prostu jeszcze trochę i wpadnę w deprechę jakąś . Niby Tamron i Sigma kuszą swoim f/2.8 za nieduże pieniądze, a z drugiej strony wolniejszym AF... niż eLka C. Naprawdę już nie wiem co wybrać.
    ZAWSZE do tej pory miałem problemy ze światłem, dużo zdjęć podczas niekorzystnych warunków oświetleniowych i z tego też powodu dużo moich zdjęć było nieostrych, nie z powodu słabej pracy AF lecz z konieczności zastosowania dość długich czasów (nie mogłem również zastosować statywu), no i jak wiadomo raz się uda nieporuszone, raz nie.
    Kusi mnie to stałe światło f/2.8, bo wtedy na pewno ten problem miałbym częściowo z głowy, bo jak wiadomo... Mieć 2.8 na końcu przy 170-200mm, a mieć 5.6, to różnica, prawda?
    Natknąłem się również na cenną radę, mianowicie kupna jakiegoś jasnego 70-200, a następnie dokupienia sobie jeszcze extendera 1,4x bądź 2x, w zależności od potrzeb. Jest to chyba korzystniejsze rozwiązanie niż kupno przykładowo C100-400L, tańsze i zarazem ten zestaw staje się bardziej uniwersalny.
    Oczywiście rozumiem, że nie da się mieć wszystkiego w jednym (tzn. da, ale to tez kosztuje, przykład chociażby canon 70-200 f/2.8 IS), jest to dla mnie niestety ogromna suma, chociaż być może wart swojej ceny, nie protestuję.
    Na koniec dodam jeszcze, że budżet to max 2000 na ten cel

Prosiłbym bardzo forumowiczów o rady, gdyż naprawdę nie wiem co wybrać

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Z takim budżetem dla f/2.8 odpowiedź jest IMHO jedna - Tamron SP AF 70-200 mm f/2.8 Di LD (IF) MACRO

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna Awatar Wacek_A
    Miasto
    Krakoof, ale coraz częściej Księstwo Zatorskie

Domyślnie

Za kaskę jaką masz do dyspozycji może uda Ci się trafić "z drugiej ręki" 70-200 f/2.8, ale tu o IS zapomnij... (szukaj na ebayu, choć kupowanie szkła na odległość jest trochę ryzykowne, nie ma to jak wcześniej pomacać).
    kilka puszek + dupereLki

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wacek_A Zobacz posta
    Za kaskę jaką masz do dyspozycji może uda Ci się trafić "z drugiej ręki" 70-200 f/2.8...
    Jaaaaaa... cuda się zdarzają
    Daj znać jak znajdziesz taką ofertę, pliiissss.

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Coś już napisał Awatar fafinek

Domyślnie

Myślałem też o C70-200 f/4 ofc bez IS, chociaż nie wiem co z tym światłem.
    A jeśli w tamronie jest podobnie szybki AF do 55-250 mojego to myślę, że będę zadowolony Da radę podpiąć do niego extendera np. kenko? Orientujecie się może jak to razem będzie śmigać?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafinek Zobacz posta
    A jeśli w tamronie jest podobnie szybki AF do 55-250 mojego to myślę, że będę zadowolony Da radę podpiąć do niego extendera np. kenko? Orientujecie się może jak to razem będzie śmigać?
    Kup na początek C70-200 f/4 bez IS. Szkło jest konkretne i jak nie będziesz focił w ciemnicy to spoko Ja mam , używam i jestem zadowolony. Dodatkowo od swych droższych braci jest nieco mniejszy i lżejszy.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Stałe 2.8 tylko częściowo rozwiąże problem. Na ogniskowych bliskich 200mm nawet przy 2.8 w ciężkich warunkach czasy mogą dać o sobie znać. Tu z pomocą przyjdzie IS, ale.. Ograniczenie finansowe!
    Wiem że Tamron 70-300 VC USD może do jasnych nie należy, ale szeroka dziura jest do dość wąskiej ogniskowej. Ponadto jest relacyjne VC, nie mówiąc o wydajnym i szybkim USD.
    Szkło jest warte zastanowienia, zwłaszcza że budżet nie pozwala na wiele. Chyba że poszukasz Sigmy - to byłby też dobry traf.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

200/2.8 Canona
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Przechodziłem to samo, co Ty, więc chyba wiem co czujesz
    Miałem Sigmę 18-200 f/3.5-6.3 ze stabilizacją - ogólnie bardzo fajne szkiełko,
    tylko to światło - doskwierał mi od samego początku jego brak,
    no i z biegiem czasu także jakość na długim końcu zaczęła mi przeszkadzać

Jeśli Twoje odczucia n/t światła są takie jak piszesz,
    to daj sobie spokój z f/4 bez IS - będziesz psioczył że ciemno,
    i wkurzał się że nie kupiłeś jednak jaśniejszego.

Jeśli bez IS to bierz Tamrona - wierz mi, nie będziesz żałował.

Co do AF, to jest szybki i celny tyle że go słychać - ale bez przesady,
    nie jest to napęd ultradźwiękowy typu USM, HSM czy Tamronowski USD.

Nie mogę go porównać do EF-S 55-250 bo nie miałem, ale może jacek-ie coś podpowie

Konwerter podepniesz bez problemu i będzie śmigać tylko wiesz oczywiście,
    że z konwerterem będzie już ciemniej niż f/2.8 lub f/4 - zależy co wybierzesz,
    i zależy jaki konwerter podepniesz - x1.4, x2 czy x3.

Pozdrówka!

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    200/2.8 Canona
    Dokładnie, to bardzo dobry wybór. Jedyne, co może dobijać? Brak zooma czyli ograniczenie do nóżek

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów