Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: [C20D + S30] Prośba o ocenę FF/BF

Dopiero zaczyna Awatar nevoX

Domyślnie [C20D + S30] Prośba o ocenę FF/BF

Witam wszystkich.

Od pewnego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem Sigmy 30mm. Zrobiłem nią już kilkaset zdjęć, jednak często denerwowała mnie nietrafiona ostrość. Nie wiedziałem czy to wada FF/BF puszki/obiektywu, czy po prostu AF 20D nie wyrabia już ze szkłem 1.4, tym bardziej Sigmy i po prostu pudłuje.

Dlatego postanowiłem sprawdzić to pierwsze i zrobiłem mały teścik na FF/BF. Ja tutaj widzę bardzo malutki FF. Prosiłbym jednak o potwierdzenie czy moje obserwacje są prawidłowe (i ew. czy taki malutki FF może mieć wpływ na normalne fotografowanie), czy może to po prostu pudłujących AF?

Pierwsze
    Pierwsze
    Pierwsze
    Pierwsze
    Pierwsze

Początki nałogu

Domyślnie

Moim zdaniem jest zupełnie ok. Sam miałem 30D ( czyli inaczej opakowany 20d ) z tą Sigmą i trafiała w punkt. Nie zapominaj, że na 1.4 to szkło nie jest demonem ostrości, aczkolwiek moja w zupełności była używalna. Poza tym, przy tak bliskim jak ta kartka kadrze, roznica bedzie wieksza, bo mniejsza jest glebia ostrosci. W zdjeciach "z zycia" powinno byc lepiej. No i zawsze nie zaszkodzi minimalnie przymknac - raz dla wiekszej ostrosci, dwa zeby zminimalizowac ewentualne bledy AF.

Coś już napisał
    Miasto
    paisley-Szkocja

Domyślnie

moim zdaniem wszystko jest ok.
    najwazniejsze to miec pasje....

Uzależniony

Domyślnie

Jest OK, ale test "kartkowy" nie jest wyrocznią - no chyba, że zdjęcia najczęściej robisz właśnie z takiej odległości.

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

moim zdaniem też wygląda ok, aczkolwiek przy lepszym świetle zastanym możnaby coś więcej powiedzieć

Pzdr

Domyślnie

Miałem tą sigme w nikonie i o ile w testach cyferkowo-pudełkowych wypadała nieźle to w codziennym boju już tak słodko nie było. AF zwłaszcza w sztucznym, mieszanym świetle lubił pudłować, w moim egzemplarzu rozsądna ostrość zaczynała się mniej więcej od f1.8. Właśnie do wartości f1.8 to ta ostrość często niby była, gdzieś nie do końca wiadomo gdzie Moim zdaniem TTTM i trzeba się nauczyć z tym żyć albo kupić L ;-)
    pozdr

Coś już napisał Awatar Aki007
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dla mnie jest dobrze.
    PS rób zdjęcia, ale nie tablic testowych.
    5DmkII, 400D
    24-70 f/2.8L, KIT, 50 f/1.8, 85 f/1.8, 70-300 f/4-5.6 IS USM
    580exII, 300EZ

Dopiero zaczyna Awatar nevoX

Domyślnie

Ok, dziękuję wszystkim za pomoc w ocenie

Uprawnienia umieszczania postów