Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 110

Wątek: Zatrzęsło Japonią

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    No to chyba nie patrzyłeś zbyt uważnie lub nie pamiętasz co się działo ok. 2 lata temu. I mam na myśli Polskę.
    Między sierpniem 2008 i lutym 2009 cena polskiego złotego w jenach japońskich spadła z ponad 50 Y do 25 Y.

Nie sądzę żeby wypadki w Japonii spowodowały wzrost japońskiej waluty.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ty o jednym ja o drugim.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - 2 lata temu ceny sprzętu foto w Polsce poszły wyraźnie do góry. Nie ważne z jakich przyczyn.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Ty o jednym ja o drugim.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - 2 lata temu ceny sprzętu foto w Polsce poszły wyraźnie do góry. Nie ważne z jakich przyczyn.
    Przeczytaj tytul wątku. Ty może tak ogólnie o drugim czy trzecim.
    Wątek ma tytuł "Zatrzęslo Japonią" a nie "zatrzęslo polską walutą 2 lata temu".

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Napisałeś w poście nr 88, że nie widziałeś podwyżek cen sprzętu. Ja napisałem, że masz krótką pamięć, bo miały one miejsce 2 lata temu. Nie pamiętasz co napisałeś kilkanaście minut wcześniej??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Między sierpniem 2008 i lutym 2009 cena polskiego złotego w jenach japońskich spadła z ponad 50 Y do 25 Y.

Nie sądzę żeby wypadki w Japonii spowodowały wzrost japońskiej waluty.
    A jak wszyscy wiemy Jen jest glowna rozliczeniowa waluta we wszystkich transakcjach handlowych miedzy Azja a Europa. Podobnie jak bawelna i paciorki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    A jak wszyscy wiemy Jen jest glowna rozliczeniowa waluta we wszystkich transakcjach handlowych miedzy Azja a Europa. Podobnie jak bawelna i paciorki.
    Nie, jen jest tą walutą którą się płaci Japończykom za sprzątanie i montowanie elek.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Podwyżki na pewno będą. Jak nie odgórne to podyktowane rynkową dostępnością
    Potwierdzam, będzie problem z dostępnością obiektywów i wygląda na to, że akurat na sezon letni bo prognozuję, że dopiero w lato fabryki zaczną normalnie pracować po usunięciu przeszkód uniemożliwiających produkcję.

Ale nie piszcie o podwyżkach 30%! Ludzie tego nie kupią, mają innych producentów, inne alternatywy. Podwyżki ustali rynek, a z doświadczenia wiem np. na podstawie wielkich problemów z dostępnością 5DMKII (od zawsze jest problem, raz większy raz mniejszy) to podwyżka może dojść do 10%. Więcej nie bo ludzie zaczną kupować Sony czy Nikon a szkła Sigma/Tamron.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Salesman Zobacz posta
    Ale nie piszcie o podwyżkach 30%! Ludzie tego nie kupią, mają innych producentów, inne alternatywy. Podwyżki ustali rynek, a z doświadczenia wiem np. na podstawie wielkich problemów z dostępnością 5DMKII (od zawsze jest problem, raz większy raz mniejszy) to podwyżka może dojść do 10%. Więcej nie bo ludzie zaczną kupować Sony czy Nikon a szkła Sigma/Tamron.
    A sony i nikon to nie z japonii?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Salesman Zobacz posta
    ... Więcej nie bo ludzie zaczną kupować Sony czy Nikon a szkła Sigma/Tamron.
    Obawiam się, że sony,nikon,sigma i pozostali są "po jednych pieniądzach". Wyczują okazję - podwindują ceny nie patrząc na to czy ludzie będą kupowali czy też nie. Tak było przy okazji kryzysu w roku 2009, teraz też jest okazja, bo trzęsienie ziemi w Japonii (odważmy się to powiedzieć) jest doskonałym pretekstem do podbicia cen za elektronikę, która staniała straszliwie przez ostatnie 15 lat.

...ale liczę na to, że strasznie się mylę.Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    A sony i nikon to nie z japonii?
    Nie. One są ze sklepu.

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów