Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 71

Wątek: karta graficzna do Ligthrooma ... warto wogóle w coś inwestowac ?

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    ...wąskim gardłem jest tutaj twardy dysk, szybki procesor i minimum 4GB RAM. Zależy też na jaką skalę korzysta się z Lightrooma, ale importując 1500 zdjęć i masowa ich obróbka daje kompowi w kość...
    Procesor (4 rdzenie), min. 4GB RAM, system 64-bit, soft do obróbki 64-bit,
    a na samym końcu tej kolejki można dysk wymienić jako dodatek.
    Z dyskiem SSD odczujesz poprawę w uruchamianiu systemu i aplikacji,
    oraz podczas otwierania/zapisu pliku. Podczas samej obróbki IMHO niespecjalnie.

Ale grafika, to wbrew pozorom również ważna część kompa, szczególnie dedykowane dla grafiki Quadro.

No a karty Nvidii z CUDA, to nie tylko wyświetlanie obrazu - http://www.nvidia.pl/object/what_is_cuda_new_pl.html

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

No i właśnie wszystko zależy od tego jak kto obrabia zdjęcia w lightroomie. W moim komputerze dysk to pierwsza rzecz do zmiany. Komputer jeszcze zipie, choć w grudniu będzie miał 5 lat (dorzuciłem tylko trochę RAMu i zmieniłem grafikę w międzyczasie): C2D 1.8@2.8 , 4GB RAM, dyski zwykłe na 7200RPM
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Karte graficzna dokupilem do lightrooma jedynie zeby miec wieksza rozdzielczosc na monitorze i nie byl to zaden wynalazek od taka co obsluguje 1440x900

Roznice odczulem od momentu zaistalowania wiecej niz 2 GB RAM (aktualnie 6 GB) a jeszcze bardziej w momencie przejscia na win 7 64 bit

jednak w momencie zainstalowania dysku SSD (Seagate Momentus XT 500GB SSD) to naprawde lata

wydaje mi sie ze taka kolejnosc jest jaknabardziej adekwatna

Coś już napisał

Domyślnie

jak by nie patrzec zewnetrzna grafika odciaza procesor

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

wewnetrzna badz zintegrowana chyba

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rzech Zobacz posta
    Karte graficzna dokupilem do lightrooma jedynie zeby miec wieksza rozdzielczosc na monitorze i nie byl to zaden wynalazek od taka co obsluguje 1440x900

Roznice odczulem od momentu zaistalowania wiecej niz 2 GB RAM (aktualnie 6 GB) a jeszcze bardziej w momencie przejscia na win 7 64 bit

jednak w momencie zainstalowania dysku SSD (Seagate Momentus XT 500GB SSD) to naprawde lata

wydaje mi sie ze taka kolejnosc jest jaknabardziej adekwatna
    Hmm, wolę nie pytać co miałeś, że nie obsługiwało 1440x900. Z tą rozdzielczością radziła sobie nawet Riva TnT M64.
    Niezły dysk masz
    Ja myślę o SSDku na PCI-Express ale muszę poczytać czy nie będzie problemów z postawieniem na tym systemu.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Riva TnT M64.
    A wiesz ze taka karte jeszcze gdzies mam
    No nie u siebie a bo teraz ciezgo o plyte z AGP ale mam

Na temat
    To moim zdaniem nie ma potrzeby inwestowac extra pieniedzy w karte graficzna. nawet riva pociagnie. warto za te pieniadze dokupic 2 GB ram

Chyba wszytsko bylo tu juz napisane wiec ja osobiscie mysle ze tamat jest do zamkniecia

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dla osób które zamierzają dokupywać karty do desktopów.
    W wielu z tych komputerów np HP SFF jest słaby zasilacz. Do tych komputerów bardzo trudno dostać zasilacz i często ceny są kosmiczne!

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta
    Zauwazylicie zmianę jakości obrazu po prejściu z DSUB na DVI ?
    Zmiana jakości obrazu jest olbrzymia!

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    No a karty Nvidii z CUDA, to nie tylko wyświetlanie obrazu - http://www.nvidia.pl/object/what_is_cuda_new_pl.html
    Pozdrówka!
    CUDA CUDA CUDA... cuda :P Marketingowy bełkot to chyba każdy wie co to jest... Pytanie czy w praktyce ktoś to testował? Ta sama architektura, te same ustawienia jedyna różnica jest grafa z CUDA i bez tego gadżetu. Jaka jest realna różnica w czasie wykonywania danych operacji?

Bywalec Awatar savage67
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Jaka jest realna różnica w czasie wykonywania danych operacji?
    Zapewne taka, że do końca swoich dni zdążymy walnąć jednego kielicha więcej. O piwie zapomnij.

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów