Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: karta graficzna do Ligthrooma ... warto wogóle w coś inwestowac ?

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Moim zdaniem nie warto inwestować w kartę graficzną do Lightrooma, bo wąskim gardłem jest tutaj twardy dysk, szybki procesor i minimum 4GB RAM. Zależy też na jaką skalę korzysta się z Lightrooma, ale importując 1500 zdjęć i masowa ich obróbka daje kompowi w kość.

Mam zamiar w przyszłym miesiącu zakupić dysk SSD na system. Przydałby się jeszcze drugi SSD dla lepszego komfortu pracy, ale ciągle jednak są te dyski dość drogie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ...zapomniałem dodać, że nie warto inwestować pod warunkiem, że ma się kartę graficzną z niższej półki na DVI.
    Ostatnio edytowane przez dreamstorm ; 16-03-2011 o 11:03 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    ...wąskim gardłem jest tutaj twardy dysk, szybki procesor i minimum 4GB RAM. Zależy też na jaką skalę korzysta się z Lightrooma, ale importując 1500 zdjęć i masowa ich obróbka daje kompowi w kość...
    Procesor (4 rdzenie), min. 4GB RAM, system 64-bit, soft do obróbki 64-bit,
    a na samym końcu tej kolejki można dysk wymienić jako dodatek.
    Z dyskiem SSD odczujesz poprawę w uruchamianiu systemu i aplikacji,
    oraz podczas otwierania/zapisu pliku. Podczas samej obróbki IMHO niespecjalnie.

Ale grafika, to wbrew pozorom również ważna część kompa, szczególnie dedykowane dla grafiki Quadro.

No a karty Nvidii z CUDA, to nie tylko wyświetlanie obrazu - http://www.nvidia.pl/object/what_is_cuda_new_pl.html

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uprawnienia umieszczania postów