Strona 70 z 73 PierwszyPierwszy ... 20606869707172 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 691 do 700 z 726

Wątek: jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Według ciebie dinderi można być bez szans z powodu braku 2.8 ale ty jesteś bez szans gdy nie możesz bliżej podejść ze swoim 24-70 i wtedy 105 może okazać się lepszym.
    na 105 mozna sobie ew. wykadrować w postprocesie
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

wieksza GO tez mozna zrobic w postprocesie

kadrowanie za 70 do 105, to jest wyrzucenie ponad polowy zdjecia - tak zeby nie byc goloslownym: z 21Mpix 5DmkII wycina sie mniej niz 10Mpix. do jakiejs tam wielkosci wydruku to wystarczy, ale ten wynik bedzie porownywalny ze sloikiem pokroju 28-105/4-5.6 - wiec umyka mi w ogole sens bawienia sie w lepsze (a na pewno drozsze) szkla z czerwonym paskiem...
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kossa8 Zobacz posta
    dokładnie. zresztą gdy masz kadr który sie ciągle zmienia nie jesteśw stanie zrobić zdjęcia nie poruszonego przy 1/4 sek.
    Przy 1/8 też nie jesteś w stanie tego zrobić. Powiem więcej, przy 1/20 też masz małe szanse przy 70mm. Oczywiście przy dynamicznych scenach 24-105 jeszcze bardziej nie wypali, ale tak jak pisałem, do takich zastosowań są stałki o dużej jasności. Nie zoomy. Naprawdę 1EV to nie jest dużo. Nie ma tu żadnej przepaści. Krótka piłka : przy 1/8 vs 1/4 przy statycznych scenach lepiej mieć stabilizację i 1/4 niż 1/8 i jej brak. Przy sytuacjach dynamicznych 1/8 i 1/4 = fail. Różnica będzie znaczna w momencie gdy oświetlenie pozwoli na czasy 1/60 vs 1/30.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    W 24-105 IS nie ma 2.8. I tak jesteś bez szans
    Pisałem o przewadze 24-105 nad 24-70 w takiej sytuacji. Wiem, że każda sroka swój ogon chwali ;-)

Cytat Zamieszczone przez kossa8 Zobacz posta
    dokładnie. zresztą gdy masz kadr który sie ciągle zmienia nie jesteśw stanie zrobić zdjęcia nie poruszonego przy 1/4 sek.
    Jeżeli obiekt się rusza, to ani 1/4s ani 1/8 s nie pomoże.
    Jestem landszafciarzem i w tych kategoriach myślę. Do fotografowania dzieci zakładam 35 lub 85mm

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    wieksza GO tez mozna zrobic w postprocesie

kadrowanie za 70 do 105, to jest wyrzucenie ponad polowy zdjecia - tak zeby nie byc goloslownym: z 21Mpix 5DmkII wycina sie mniej niz 10Mpix. do jakiejs tam wielkosci wydruku to wystarczy, ale ten wynik bedzie porownywalny ze sloikiem pokroju 28-105/4-5.6 - wiec umyka mi w ogole sens bawienia sie w lepsze (a na pewno drozsze) szkla z czerwonym paskiem...
    Święte słowa. Rzadko się o tym myśli (lub inaczej - zbyt często cropuje).
    Chociaż do internetu wystarczy

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    Pisałem o przewadze 24-105 nad 24-70 w takiej sytuacji. Wiem, że każda sroka swój ogon chwali ;-)
    To nie tak Kiedy kupowałem 24-70 brałem wszystkie za i przeciw w wyborze z 24-105. Wygrało światło, bo całe życie fotografuję bez IS i potrafię utrzymać 70 mm nawet dłużej niż 1/8s.

Za i przeciw można mnożyć i wymyślać coraz bardziej ciekawe argumenty, łącznie z tym, że "po co mi aparat i obiektyw, skoro potrafię świetnie rysować"

Każdy musi sam sobie odpowiedzieć, czy ma ochotę dołożyć te 1200 PLN do światła i jakości obrazu, czy nie. I tak, wbrew temu co twierdzą niektórzy "glemurowco/faszyno/ślubniacy" istotniejszy jest temat, niż forma. Więc pewne błedy techniczne na zdjęciu przestają sie liczyć, zatem i obiektyw również, jeśli temat jest zachwycający.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Z tą jakością obrazu to bym nie przesadzał. Przytoczony na poprzedniej chyba stronie link (do strony Juzy), udowadnia, że nie ma tu miażdżącej przewagi obrazki 24-70 nad 24-105L. Moim skromnym zdaniem właśnie te 1200 zł powoduje, że 24-70 konkurencję z 24-105 przegrywa. Należy pamiętać że jest to obiektyw uniwersalny a od takiego oczekuje się względnej kompaktowości i szerokiego zakresu. W obu tych wypadkach lepiej wypada 105. Gdyby nie różnica w cenie to byłoby wspaniale - można wtedy wybierać światło vs reszta. Jednak te 1200 zł różnicy to cena 85 f1.8 lub 50 f1.4 (używek), a przy tych światło z 24-70 lekko kuca

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

...

Każdy musi sam sobie odpowiedzieć, czy ma ochotę dołożyć te 1200 PLN do światła i jakości obrazu, czy nie. ...
    Do światła - tak.
    Do jakości obrazu - nie zauważyłem różnicy.

Pomijam tu fakt oczywisty, że 24-70 jest lepszy na przysłonach 2,8-3,5 a 24-105 jest z kolei lepszy w zakresie ogniskowych 71-105 :wink:

Początki nałogu Awatar barman_pl
    Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

...potrafię utrzymać 70 mm nawet dłużej niż 1/8s....
    dinderi - z całym szacunkiem do Ciebie, ale nie pieprz głupot ... No chyba że jesteś jakimś robotem to uwierzę hehehee...

Pozdr.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Może daj jakiegoś sampla z tej Twojej magicznej ręki z 70mm i 1/8

Pozdr

Ostatnio edytowane przez barman_pl ; 12-03-2011 o 03:44 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barman_pl Zobacz posta
    dinderi - z całym szacunkiem do Ciebie, ale nie pieprz głupot ... No chyba że jesteś jakimś robotem to uwierzę hehehee...

Pozdr.
    czasami się uda takie rzeczy,zależy od dnia ,pozycji itd 50ką na 1/8 s to spokojnie robie ale AE-1P ,T90 na takim czasie nigdy nie zrobiłem ostrego zdjecia,cyfrą kiedyś machnąłem ostre na 3,2 s z ręki kitem na coś pomiędzy 35 a 50mm z wyłaczoną stabilizacją ,jak ją włączyłęm to juz **** ,same nieostre przy długich czasach, kolega Sterbor był wtedy chyba przy tym ,pewnie 10x15 czy może nawet w powiewie 13-18 na papierze by było ostre do przyjęcia dla wielu , ale większa odbitka nie , nie z tych plików.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barman_pl Zobacz posta
    Magiczna moja ręka dzisiaj jednak drga, trochę. Żona miał urodziny.
    http://mirekkania.com/tym/_MG_8042.CR2

---Moje zdjecia na FB---

Strona 70 z 73 PierwszyPierwszy ... 20606869707172 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów