Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
wieksza GO tez mozna zrobic w postprocesie
kadrowanie za 70 do 105, to jest wyrzucenie ponad polowy zdjecia - tak zeby nie byc goloslownym: z 21Mpix 5DmkII wycina sie mniej niz 10Mpix. do jakiejs tam wielkosci wydruku to wystarczy, ale ten wynik bedzie porownywalny ze sloikiem pokroju 28-105/4-5.6- wiec umyka mi w ogole sens bawienia sie w lepsze (a na pewno drozsze) szkla z czerwonym paskiem...
Przy 1/8 też nie jesteś w stanie tego zrobić. Powiem więcej, przy 1/20 też masz małe szanse przy 70mm. Oczywiście przy dynamicznych scenach 24-105 jeszcze bardziej nie wypali, ale tak jak pisałem, do takich zastosowań są stałki o dużej jasności. Nie zoomy. Naprawdę 1EV to nie jest dużo. Nie ma tu żadnej przepaści. Krótka piłka : przy 1/8 vs 1/4 przy statycznych scenach lepiej mieć stabilizację i 1/4 niż 1/8 i jej brak. Przy sytuacjach dynamicznych 1/8 i 1/4 = fail. Różnica będzie znaczna w momencie gdy oświetlenie pozwoli na czasy 1/60 vs 1/30.
Pisałem o przewadze 24-105 nad 24-70 w takiej sytuacji. Wiem, że każda sroka swój ogon chwali ;-)
Jeżeli obiekt się rusza, to ani 1/4s ani 1/8 s nie pomoże.
Jestem landszafciarzem i w tych kategoriach myślę. Do fotografowania dzieci zakładam 35 lub 85mm
Święte słowa. Rzadko się o tym myśli (lub inaczej - zbyt często cropuje).
Chociaż do internetu wystarczy![]()
To nie takKiedy kupowałem 24-70 brałem wszystkie za i przeciw w wyborze z 24-105. Wygrało światło, bo całe życie fotografuję bez IS i potrafię utrzymać 70 mm nawet dłużej niż 1/8s.
Za i przeciw można mnożyć i wymyślać coraz bardziej ciekawe argumenty, łącznie z tym, że "po co mi aparat i obiektyw, skoro potrafię świetnie rysować"
Każdy musi sam sobie odpowiedzieć, czy ma ochotę dołożyć te 1200 PLN do światła i jakości obrazu, czy nie. I tak, wbrew temu co twierdzą niektórzy "glemurowco/faszyno/ślubniacy" istotniejszy jest temat, niż forma. Więc pewne błedy techniczne na zdjęciu przestają sie liczyć, zatem i obiektyw również, jeśli temat jest zachwycający.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
---Moje zdjecia na FB---
Z tą jakością obrazu to bym nie przesadzał. Przytoczony na poprzedniej chyba stronie link (do strony Juzy), udowadnia, że nie ma tu miażdżącej przewagi obrazki 24-70 nad 24-105L. Moim skromnym zdaniem właśnie te 1200 zł powoduje, że 24-70 konkurencję z 24-105 przegrywa. Należy pamiętać że jest to obiektyw uniwersalny a od takiego oczekuje się względnej kompaktowości i szerokiego zakresu. W obu tych wypadkach lepiej wypada 105. Gdyby nie różnica w cenie to byłoby wspaniale - można wtedy wybierać światło vs reszta. Jednak te 1200 zł różnicy to cena 85 f1.8 lub 50 f1.4 (używek), a przy tych światło z 24-70 lekko kuca![]()
dinderi - z całym szacunkiem do Ciebie, ale nie pieprz głupot... No chyba że jesteś jakimś robotem to uwierzę hehehee...
Pozdr.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Może daj jakiegoś sampla z tej Twojej magicznej ręki z 70mm i 1/8
Pozdr
![]()
Ostatnio edytowane przez barman_pl ; 12-03-2011 o 03:44 Powód: Automerged Doublepost
czasami się uda takie rzeczy,zależy od dnia ,pozycji itd 50ką na 1/8 s to spokojnie robie ale AE-1P ,T90 na takim czasie nigdy nie zrobiłem ostrego zdjecia,cyfrą kiedyś machnąłem ostre na 3,2 s z ręki kitem na coś pomiędzy 35 a 50mm z wyłaczoną stabilizacją ,jak ją włączyłęm to juz **** ,same nieostre przy długich czasach, kolega Sterbor był wtedy chyba przy tym ,pewnie 10x15 czy może nawet w powiewie 13-18 na papierze by było ostre do przyjęcia dla wielu , ale większa odbitka nie , nie z tych plików.
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
Magiczna moja ręka dzisiaj jednak drga, trochę. Żona miał urodziny.
http://mirekkania.com/tym/_MG_8042.CR2
![]()
![]()
---Moje zdjecia na FB---