Tak to wygląda u Juzy:
http://www.juzaphoto.com/eng/article..._24-105_is.htm
Tak to wygląda u Juzy:
http://www.juzaphoto.com/eng/article..._24-105_is.htm
Podchodziłem po raz kolejny do tego tematu, myślałem, analizowałem, wybrałem 24-70L. Nie oszukujmy się, oba dają taką jakość, że raczej nie ma pytań. 24-70 jest bardziej w kierunku fot ludzi, bardzo uniwersalny, bardzo dobrze wygląda głębia na 2,8 z tego szkła (nie mówię o boke, bo ten mi średnio podchodzi), 24-105 mi się podoba, bo jest lżejsze i ma lepszy zakres, ale już pierwszego dnia się przekonałem, że co 2,8 to 2,8 i lepiej z tym wygląda obrazek. Głębia nie jest przesadnie mała (50L), a i z szumem się da zejść na dobry poziom.
Dla landszafciarza 24-105 jest lepsze, i w sumie pod landszafty było projektowane - tak mi się wydaje.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Pod landszafty jak już, to było projektowane 10-22. Trzeba co prawda trochę przymykać ale IS nie jest w nim potrzebny. A dystorsja ...... no cóż, jest to kwestia wprawy w ujęciach lub w późniejszej obróbce zrobionych zdjęć.
W panoramę można się pobawić nawet 70-300 - jednak 10-22 ma "to coś w sobie". Zresztą kto bawił się tym szkłem, to wie co mam na myśli.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja też. Bo właśnie jest ono dedykowane pod pełną klatkę.
Ostatnio edytowane przez Jago ; 05-03-2011 o 03:50 Powód: Automerged Doublepost
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
z tym ze warto uwzglednic jedna rzecz: "nie istnieja profesjonalni fotografowie krajobrazu. ci, ktorzy sie tym zajmuja, maja albo dobrze platna glowna prace, albo bogate zony"
jakby nie kombinowal - 99,99% landszafciarzy to nie-profesjonalisci, ktorym ewentualne dochody pokrywaja moze zakup filterkowi dla takowych jedna z podstawowych roznic miedzy tymi lensami stanowi dzielace je 150 EUR. a jesli juz to stabilizacja jest zaleta.
dystorsje... ? panowie, do landszaftu uzywa sie tez 17-40, a to co przy 17-40 robi 24-105 to naprawde nie sa dystorsje![]()
Ja posiadam właśnie 24-105 z tym że do pełnej klatki, ale już trochę robię zdjęcia i najczęściej w pomieszczeniach więc,jeśli chcesz takie szkiełko na spacerki i robienie zdjęć raczej przy dobrym oświetleniu to wybierałbym 24-105, ale jeśli myślisz o robieniu zdjęć czasem i w pomieszczeniach gdzie może być słabe światło to zdecydowanie 24-70 ze względu na jasność.
canon 5dmkll l canon 40d l canon 350d l 24-105mmL 4f l 50mm 1,4f l tamron 17-50mm l 580exll
Ja osobiście nie dopłaciłbym do 1EV tyle kasy, tym bardziej kosztem zakresu i stabilizacji. 1EV to naprawdę niewiele przy zoomach, które są traktowane jako obiektywy uniwersalne. Przy 1/8 sec niestabilizowanym obiektywem z ręki i tak się nie powalczy. Stabilizowanym już można. Kupiłem 2 lata temu 24-105L i złego słowa nie mogę powiedzieć/napisać na jego temat.
nie mówię że 24-105 jest złym obiektywem ale mimo wszystko ja będę zamieniał na 24-70 bo zadne stabilizowanie nie jest równe różnicy między 4f a 2,8f w trudnych warunkach
canon 5dmkll l canon 40d l canon 350d l 24-105mmL 4f l 50mm 1,4f l tamron 17-50mm l 580exll
Dla mnie osobiście w "trudnych warunkach" lepsza jest stabilizacja, niż +1EV bez IS , ale tylko w statycznych ujęciach.