Cytat Zamieszczone przez zeus1006 Zobacz posta
W tym tygodniu przyjdą do mnie softboxy szybko rozkładalne od Fripersa, rozmiar 60x90 oraz okta 90 cm. Będę je testował z lampkami systemowymi i jeżeli ktoś będzie zainteresowany to podzielę się spostrzeżeniami.

Jedynie to zastanawiam się czy, jest tutaj ktoś kto użytkował lampę systemową i beautydischa założonego na uchwyt Bk-3? Kolega iREM testował takie zestawienie o ktorym wypowiedział się powyżej?
Ja się zastanawiam czy taki beautydisch nie jest szkodliwy dla lampy w żaden sposób? (podkreślam, że tylko się zastanawiam bo nigdy nie miałem do czynienia z takim zestawieniem)
Jest szkodliwe, jeśli zestaw będzie niestabilny. Wszystko musi być "pewne" bo podczas sesji może się coś niedokręcić, niedopiąć i lampa na podłodze. Softy od Fripersa są też w AFE w Gdyni, nawet trochę tańsze :-)
Co do softa, to moim zdaniem można to ćwiczyć jeśli chcemy miękko doświetlić postać a nie używać jako światła głównego (o studyjnym nie wspomnę). Ale jeśli np. robimy sesję w jasnym pomieszczeniu i chcemy rozświetlić główną postać miękkim światłem to można pokombinować (ja mam 120x80), tylko wtedy trzeba sobie radzić z temperaturą światła.