Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Podłączenie lamp systemwych

Dopiero zaczyna

Domyślnie Podłączenie lamp systemwych

Mam w planach zakup BK-3 z softboxem i pożyczeniu lamp systemowych i tu rodzi się pytanie jakim najodpowiedniejszym urządzeniem, kablem mam zsynchronizować lampe w bk3 z aparatem? [konkretnie] i jak naczytałem sie sa dużo tańsze zamienniki lamp canonowych jak np. YongNuo YN-560 czy to dobre wyjscie? kupno takiego typu zamiast pożyczania ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Czy moze jak przed chwilą odkryłem kupic jakąs tansza lampe studyjna do okolo 500-600 zl? jak tak, to jaką? typ [fotografia, mody]
    Ostatnio edytowane przez GGuTeKK ; 22-04-2011 o 17:15 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Najlepszym będzie wyzwalacz radiowy.
    Lampę studyjną narazie sobie może daruj, raz że dopiero ją odkryłeś ;] a dwa że jej bez odpowiedniego - drogiego - sprzętu w plener jej nie weźmiesz a systemówkę tak

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja bym sugerował na początek strobing z tym ze tu masz dwie drogi:
    - stary i dobry tryb manual
    - nowy i tez dobry tryb TTL

Do pierwszej opcji wystarczą ci lampy typu YN ale wymaga to wiecej biegania i kombinowania z mocami i stosunkami mocy, w zamian za to dostaniesz idealnie powtarzalne i przewidywalne błyskanie.
    Kolejną zaletą jest to ze możesz stosować tańsze wyzwalacze radiowe typu PT-04
    Do drugiej opcji musisz się ograniczyć w sumie tylko do lamp Canona z serii EX, do tego specjalne wyzwalacze radiowe przenoszące sygnał TTL lub praca tylko w warunkach umożliwiających używanie fotocel. Za to w zamian dostajesz automatyczne dobieranie mocy lamp, łatwiejsze sterowanie stosunkami mocy jak i mocą pojedynczych lamp.

Ja osobiście od lat stosuje pierwsze rozwiązanie z tym ze u mnie szybko pojawiły się lampy studyjne co niestety (ale i stety) wymusiło budowę 2 zestawów.
    Jeden typowo studyjny, drugi do zabawy w warunkach unplungged.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

jasne wystarczą mi lampy typu YN ale jaka moc polecacie? Chcę robić zdjęcia nie zawsze w jasnych miejscach?

i jeszcze jedno pytanie jeżeli chodzi o wyzwalacze radiowe to jestem trochę zielony więc przy zakupie np. 3-4 lamp w jaki sposób będe wyzwalał je wszystkie w jednym czasie? na logikę biorę to że przy zakupie wyzwalaczy mam 2 kostki nie 3-4.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i dołączam jaki wyzwalacz najlepszy na jakies 3 lampy Yn-460 do Canona?
    Ostatnio edytowane przez GGuTeKK ; 27-04-2011 o 19:57 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

lampki wyzwalać mozna na kilka sposobów
    1. wyzwalanie radiowe... kupujesz komplet nadajnik z potrzebną iloscią odbiorników... z tego co widziałem to jest dostępna wersja 1+3, jesli będzie Ci potrzebna wieksza ilość odbiorników mozna dokupić osobno. Mozna podzielić na grupy.
    2. fotocela... kupujesz kostkę z fotocelą (około 25zł/szt), ale wtedy albo lampa systemowa na aparacie albo lampa wbudowana żeby odpalić resztę. Tańsze, ale chyba mniej pewne. Nie podzielisz na grupy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a o jakim dokładnie wyzwalaczo/odbiorniku mówisz 3+1 ? i jaki mam wybór?

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    2. fotocela... kupujesz kostkę z fotocelą (około 25zł/szt),
    Lampy YN mają wbudowaną fotocelę.

Zapewne chodzi o radiowe wyzwalacze RF-602. Mozna kupić równiez w komplecie z 4 odbiornikami. Na ebaju za cca 100 USD.
    Ja jednak kupowałbym raczej 2 komplety, nadajnik + 2 odbiorniki.
    Można też kupić RF-603 ale te znane są wciąż jedynie z literatury zagranicznej, bo póki co, na polskich forach, nikt co to miał w reku jeszcze się nie objawił.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał
    Miasto
    Łęczna/Lublin

Domyślnie

dinderi a nie ma Metzow albo czegos innego z fotocelą?
    tylko YN?
    ostatnio zaczalem sie zastanawiac nad taką... niestety upadla 580EX i póki co musze zapłacić za wymiane wyświetlacza :/
    5d, 6d, 450D, Sy8mm, C17-40, C50, C85, Tair 11A, Industar L/Z i milion innych gratów...

Uprawnienia umieszczania postów