Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 169

Wątek: Softbox reporterski, czy zwykły z BK-3?

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

a ja widziałem takie ustrojstwo parasolka ale z mocowaniem do lamp od tyłu i z takim rozpraszaczem jak w "słoneczku" może ktoś tego używa?
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    iREM...termin "szkodliwy" odczytałem jako mogący uszkodzić palnik... i pod tym względem chyba nie jest szkodliwy, natomiast co do stabilności to juz chyba sprawa statywu i ewentualnie dodatkowego obciążenia a nie samego BD?
    Nie do końca, mi lampa spadła i pękł dyfuzor. Przy wersji leżącej wszystko jest bardziej "stabilne".
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez zeus1006 Zobacz posta
    Tylko, że te w AFE nie mają wewnętrznego dyfuzora z tego co ja zauważyłem.
    Dwa dyfuzory plus pokrowiec.
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 10-03-2011 o 14:03 Powód: Automerged Doublepost
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Dopiero zaczyna Awatar polon
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie sofboxy reporterskie - jakie?

Witam,

do współpracy z aparatowymi lampami błyskowymi są softboxy reporterskie - łatwo je złożyć, przenieść itd...

a jak te z mocowaniem bowensa?
    nie wiem jak to wygląda, czy też można tego użyć czy to mocowanie jakoś trzeba przerobić, jakiś dodatkowy uchwyt dokupić? (tylko do studio)

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

dokupujesz BK-3 i masz mocowanie lampy na statywie i modyfikatorów z mocowaniem Bowensa

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polon Zobacz posta
    Witam,

a jak te z mocowaniem bowensa?
    nie wiem jak to wygląda, czy też można tego użyć czy to mocowanie jakoś trzeba przerobić, jakiś dodatkowy uchwyt dokupić? (tylko do studio)

Kupując softboxy te szybko rozkładalne musisz liczyć się z tym, że trzeba dokupić do nich uchwyt BK-3. Oczywiście jeżeli chcesz te softboxy stosować z lampami systemowymi, bo do studyjnych nie potrzebujesz żadnych dodatkowych uchwytów.

Ja jedynie mogę potwierdzić to co kolega iRem wyżej napisał - w afe te softboxy są tańsze od tych we fripersie a niczym się nie różnią.
    Cytat Zamieszczone przez zeus1006 Zobacz posta
    Kupując softboxy te szybko rozkładalne musisz liczyć się z tym, że trzeba dokupić do nich uchwyt BK-3. Oczywiście jeżeli chcesz te softboxy stosować z lampami systemowymi, bo do studyjnych nie potrzebujesz żadnych dodatkowych uchwytów.

Ja jedynie mogę potwierdzić to co kolega iRem wyżej napisał - w afe te softboxy są tańsze od tych we fripersie a niczym się nie różnią.
    Już mnie kolega uprzedził...
    Ostatnio edytowane przez zeus1006 ; 11-03-2011 o 12:44 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Łęczna/Lublin

Domyślnie

ale z tego co zauważyłem to u Fripersa jednak ten grid chyba znacznie lepiej wykonany, czy sie myle?
    5d, 6d, 450D, Sy8mm, C17-40, C50, C85, Tair 11A, Industar L/Z i milion innych gratów...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zywczok6 Zobacz posta
    ale z tego co zauważyłem to u Fripersa jednak ten grid chyba znacznie lepiej wykonany, czy sie myle?
    Ja mam te z Fripersa a pisząc, że nie widzę różnicy między tymi z Fripersa a tymi z Afe miałem na myśli to, że i jeden i drugi posiada takie same elementy w zestawie czyli: podwójny dyfuzor i pokrowiec.
    Myślę, że materiały z jakich zostały wykonane te softboxy również niczym się nie różnią.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zywczok6 Zobacz posta
    Podejrzewam, że to ten sam wykonawca (małe zgrabne chińskie rączki), ale te rączki robią naprawdę coraz lepsze rzeczy i coraz lepiej. Te softy rozkładane jak parasol są naprawdę świetnej jakości. Jedyne co zrobiłem (i co polecam) to pomalowałem czerwonym lakierem do paznokci końcówkę "parasolodruta", przy składaniu od strony środka jest naprawdę mało widoczny, można się zapomnieć i nadziać w oko, pomalowałem końcówkę, w niczym to nie przeszkadza, a zwraca uwagę przy składaniu po sesji.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Rozumiem, że ścigasz dyfuzor żeby złożyć? Ja dyfuzora nie zdejmuję, rozpinam rzepy przy uchwycie, wsuwam rękę i wciskam blokadę. Polecam ten sposób, szybciej i bezpieczniej a i rzep dłużej pożyje.
    Rozkładam też w ten sposób tyle że przy rozkładaniu trzeba zwrócić uwagę na naprowadzenie otworu wewnętrznego dyfuzora na pałąk.
    Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 25-03-2011 o 17:12 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Rozumiem, że ścigasz dyfuzor żeby złożyć? Ja dyfuzora nie zdejmuję, rozpinam rzepy przy uchwycie, wsuwam rękę i wciskam blokadę. Polecam ten sposób, szybciej i bezpieczniej a i rzep dłużej pożyje.
    Rozkładam też w ten sposób tyle że przy rozkładaniu trzeba zwrócić uwagę na naprowadzenie otworu wewnętrznego dyfuzora na pałąk.
    A to muszę przetestować :-)

Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów