Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: 60 macro czy 100 macro

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zapomniałem dodać, że ja raczej Macro chcę uzywać do robaczków :P. Czy w takim razie lepsza jest 100? Kilku użytkowników mówiło, że z 60 trzeba bliżej podejść i jest to w jakimś sensie problem.

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eduardosss Zobacz posta
    Zapomniałem dodać, że ja raczej Macro chcę uzywać do robaczków :P. Czy w takim razie lepsza jest 100? Kilku użytkowników mówiło, że z 60 trzeba bliżej podejść i jest to w jakimś sensie problem.
    Bierz 100mm i bedziesz zadowolony!!:-D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Korzysta ktoś z Tokiny 100/2.8?
    Chyba najtańsza (ale najlepiej wykonana) setka macro. Ponoć też b. ostra.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Korzysta ktoś z Tokiny 100/2.8?
    Chyba najtańsza (ale najlepiej wykonana) setka macro. Ponoć też b. ostra.
    Jest ostra i solidnie wykonana. Ostrzenie raczej tylko ręczne - AF ma b.wolny.

Domyślnie

Jeśli kogoś zainteresuje, od jakiej odległości ostrzą poszczególne ogniskowe obiektywów makro:
    http://www.juzaphoto.com/eng/article...hotography.htm

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistasz Zobacz posta
    Śledzę ten wątek bo też jestem w fazie wyboru do cropa, 60mm czy 100/2,8 L.
    Kusi mnie strasznie stabilizacja, to jednak duże udogodnienie. Mam tylko obawy czy nie będzie troszkę za wąsko i będzie służył tylko do makro. Jednak wydając tyle kasy chciałbym użyć go też gdzie indziej, np. do ciasnego portretu, zawody konne itp..

Widzę że masz FF. Czy to też się odnosi do do APS-C?
    Zdjęcia robione 20D i analogową Minoltą więc i APS-C i pełną klatką. Tokina, Sigma, Tamron, Canon. Wszystkie godne polecenia i dające bardzo dobry obraz. USM aż tak bardzo nie jest potrzebny do makro bo i tak robisz na MF

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Nie wiem jak sprawuje się IS w nowej L macro Canona w przypadku skali 1:1 .. Wiem np, że VR w Nikkorze 105 przy skali 1:1 jest nieużyteczne. Nawet producent o tym pisze, zastanawialem się wtedy po co w takim razie dają te stabilizacje, skoro dopiero od pewnej odleglosci dopiero działa, jak powinna.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Nie wiem jak sprawuje się IS w nowej L macro Canona w przypadku skali 1:1 .. Wiem np, że VR w Nikkorze 105 przy skali 1:1 jest nieużyteczne. Nawet producent o tym pisze, zastanawialem się wtedy po co w takim razie dają te stabilizacje, skoro dopiero od pewnej odleglosci dopiero działa, jak powinna.
    Marketing? Swoją drogą jest trochę użyszkodników, którzy używają szkieł macro głównie ze względu na ich znakomite własności optyczne, a nie możliwość fotografowania z baaardzo bliska .

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Marketing?
    Oj tam. Bardzo sobie chwalę VR w 105... A macrobali - rzeczywiście, nie robię

100(105) ze stabilizacją na FF - miód malina w obu systemach. A do cropów brałbym oczywiście 60-tki :P

Efektywne 100mm to w plenerze prawie all-around - nawet do krajobrazów
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Tak się zapytam, dlaczego wszyscy preferują do makro obiektywy 100 mm, a o tych z długimi ogniskowymi się milczy ? Oczywiście wiadomo, jeśli ktoś chce mieć obiektyw nie tylko do makro. Ale jeśli tylko do makro ? Czy tylko chodzi o cenę?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów