Strona 13 z 23 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 226

Wątek: Grip BG-E6 parę pytań o oryginał i nieoryginał

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

No to ładnie po mnie pojechałeś privilege.... gdzie ja napisałem o sobie PRO?
    Ale jeśli chcesz to już śpieszę wytłumaczyć. Otóż Sigmę 24 o którą się tak ciskasz kupiłem jakieś 11lat temu, w początkach mojej fotograficznej zabawy, do starego wysłużonego 500N (tak były kiedyś takie aparaty, film się do nich wkładało) z którym dawał całkiem fajne obrazy, a niestety od czasu zakupu pierwszej cyfry, służy za dekielek do analogowej 1N, bo niestety z cyfrowymi korpusami stare Sigmy nie gadają.
    A jeśli pijesz do moich toreb w stopce, no to przepraszam, że miałem możliwość kupić Tamraca w okazyjnej cenie i z tego skorzystałem.

A kupowanie tanich zamienników z plastiku, to takie szukanie sobie problemów. Trochę wyżej waga27 wytłumaczył podstawową różnicę pomiędzy oryginałem a zamiennikiem (dla przypomnienia: stop magnezu vs. plastik) Ale to tylko moje zdanie, nie przekonuję nikogo na siłę.

Podkreślam jeszcze raz, że napisałem, iż nie rozumiem takiego podejścia a nie że głupi są Ci co tak robią!!!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a swoją drogą to zmartwię Cię bo Canonowską 24 już od jakiegoś czasu mam na liście zakupów....
    Ostatnio edytowane przez betinus ; 25-02-2011 o 00:58 Powód: Automerged Doublepost
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez betinus Zobacz posta
    No to ładnie po mnie pojechałeś privilege.... gdzie ja napisałem o sobie PRO?
    Ale jeśli chcesz to już śpieszę wytłumaczyć. Otóż Sigmę 24 o którą się tak ciskasz kupiłem jakieś 11lat temu, w początkach mojej fotograficznej zabawy
    Więć weź pod uwagę że wiele osób fotograficzną zabawę rozpoczyna np dziś czy jutro i powoli wedle swoich możliwości kompletują sprzęt ...Dla takich ludzi greep to często wydatek bardzo duży w zamian którego mogą kupić lampę czy nawet jakies tańsze szkło więc kompromis w sprawie greepa jest według mnie zrozumiały bo nie wpływa na obraz ale wyłącznie na wygodę itd...

A jeśli pijesz do moich toreb w stopce, no to przepraszam, że miałem możliwość kupić Tamraca w okazyjnej cenie i z tego skorzystałem.
    Nie pije do Tamracka dla mnie Tamrack to taki NIKE dużo reklamy i dużo chińskiej roboty no ale fakt, jest Trendi chociaż znam o połowę tańsze na pewno nie gorsze jak np Fomei czy Neneu ...

Trochę wyżej waga27 wytłumaczył podstawową różnicę pomiędzy oryginałem a zamiennikiem (dla przypomnienia: stop magnezu vs. plastik)
    50D posiada body magnezowe ...Jego następca 60D plastikowe body, czyli idąc trendami które wyznacza Canon (sam dokończ)....:-D być może Plastik vS magnez nie jest wart 4 krotnej dopłaty bo analogicznie 60D powinien być mega tańszy z racji magnezowego kroku w tył ...Zresztą są miliony ludzi którym nie przeszkadza plastikowy 300d/400d/500d robią nimi świetne zdjęcia czy oni też powinni rozejrzeć się za magnezowym greepem do swoich plastikowych puszek ?

a swoją drogą to zmartwię Cię bo Canonowską 24 już od jakiegoś czasu mam na liście zakupów....
    Wiesz co ja mam na liście zakupów

Podkreślam jeszcze raz, że napisałem, iż nie rozumiem takiego podejścia a nie że głupi są Ci co tak robią!!!
    Jasne ja też wcale nie uważam że nie masz kompletnie racji ale chciałem tobie tylko uzmysłowić że przykład jaki podałeś porównując do mercedesa klasy S jest nietrafiony bo idąc twoim tokiem rozumowania do takiego mercedesa nie pasuje radio za mniej niż 10 koła a koła też powinny być przynajmniej za 10 tyś jedno no i paliwo tylko lotnicze bo takie zwykłe to szkoda lać
    Pozdrawiam bez urazy i miłego dnia

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Co za bzdura. W 3 puszkach miałem zamienniki. Jedyny oryginał miałem w 50D. Nie rzucam sprzętem, nie kupuje go do samoobrony, dbam i nawet wg niektórych przesadnie. Do swojego mk2 nie zamierzam wydać ponad 900 zl na coś co mogę mieć za niecałe 300. Zgtipem body leży mi w łapie wygodniej a czy jest z tytanu czy plastiku nie ma dla mnie znaczenia bo:
    1. z żadnym zamiennikiem nie miałem nigdy problemu przez parę lat
    2. nie oszukujmy się - ten plastik to jednak nie to samo co plastikowa karta kredytowa więc co to za rozumowanie, że plastikowe g..
    3. nie przerabiałem osobiście problemu z mechanizmem mocowania gripa (plastikowe kółko co po jakimś czasie odpada) ale problem jest
    4. elektronika.. działa tak samo, więc dla mnie argumenty są zbieżne ku jednemu - oszczędniu kasy i nie martwieniu się że coś będzie nie tak.
    Dobrze kolega napisał - jak 60-ka jest plastikowa to już złom? Ten plastik przetrwa wiele, gripowy też nie jest tragiczny.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Domyślnie

jak kogoś stać na body za 7000 to chyba powinno go stać na gripa za 800
    "zakładanie opon Uniroyal do porsche" to dla mnie dziwna taktyka

pozdrawiam
    Cytat Zamieszczone przez Roy P Zobacz posta
    Wystarczy iść do apteki i masz do wyboru Apap albo Paracetamol za mniej niż połowę ceny pierwszego.
    no tak ale paracetamol za połowę ceny nie ma otoczki, nie jest powlekany i po jakimś czasie okazuje się, że mamy podrażniony żołądek itp.itd. (pracuje w aptece)
    tak samo może być z gripem za 1/3 ceny - coś może nas zaboleć
    Ostatnio edytowane przez firtiris ; 01-03-2011 o 20:45 Powód: Automerged Doublepost
    są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez firtiris Zobacz posta
    ...coś może nas zaboleć
    proszę Cię.. tak samo może zaboleć jak kupisz grip oryginalny i rozleci Ci się kółko plastikowe - naprawa ok 200zł na Żytniej - wymiana całego mechanizmu, chociaż jeden z kolegów gdzieś tu proponował kompletny mechanizm. Nawet jak mi coś pęknie w obudowie za 240zł to nie będzie szkoda, a za 900zł już boli.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

...no tak ale paracetamol za połowę ceny nie ma otoczki, nie jest powlekany i po jakimś czasie okazuje się, że mamy podrażniony żołądek itp.itd. (pracuje w aptece)...
    Bosz...
    Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    proszę Cię.. tak samo może zaboleć jak kupisz grip oryginalny i rozleci Ci się kółko plastikowe - naprawa ok 200zł na Żytniej - wymiana całego mechanizmu, chociaż jeden z kolegów gdzieś tu proponował kompletny mechanizm. Nawet jak mi coś pęknie w obudowie za 240zł to nie będzie szkoda, a za 900zł już boli.
    i oby to było tylko "kółko" gorzej jak grip spali coś w body
    więc wole wydać 800 i mieć spokojna głowę niż wydać 300 i liczyć ...
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Bosz...
    Pozdrówka!

no co
    Ostatnio edytowane przez firtiris ; 01-03-2011 o 21:24 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

no tak ale paracetamol za połowę ceny nie ma otoczki, nie jest powlekany i po jakimś czasie okazuje się, że mamy podrażniony żołądek itp.itd. (pracuje w aptece)
    Wnioskuję, że nie jako farmaceuta
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Bosz...
    Pozdrówka!
    Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Wnioskuję, że nie jako farmaceuta
    dokładnie jako

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

jak kogoś stać na body za 7000 to chyba powinno go stać na gripa za 800
    Na logikę to powinno tak wyglądać ale różnie bywa :cool:. Jak to mówią niektórzy lubią kupować futro i chodzić w tenisówkach :wink:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 13 z 23 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów